Pomysł na te gofry chodził mi po głowie od dawna. Ich postawą są składniki nabiałowe, a wypełniaczem jest mąka z prosa, nowość w mojej kuchni, którą bardzo polecam. Gofry są chrupiące z wierzchu. Mają natomiast bardziej wilgotną strukturę niż te klasyczne na mące pszennej. Składniki (na 4 gofry): 2 jajka 30 g masła 90 g ricotty 30 g mąki(...)minut. W tym czasie rozgrzać gofrownicę. Wykładać po 2 łyżki masy na jedną część gofrownicy. Piec ok. 10 minut. Czas pieczenia zależy od mocy urządzenia . ----- Podobne: gofry ziemniaczane małdrzyki / mądrzyki sernićki
Weekendy w domu i ogrodziePrzepis na te gofry zapisałam do swojego zeszytu już dosyć dawno temu. Nie ukrywam, że najbardziej lubię przepis na gofry chrupiące – one niezaprzeczalnie są najlepsze i jeśli tylko w domu pada hasło „GOFRY”, wszyscy oczekują właśnie tamtych (sprawdzonych i lubianych). Uparłam się jednak, że może spróbuję zrobić też wg innych proporcji. No i jako pierwsze wybór(...)padł na te z zeszytu. Gofry z tego przepisu są miękkie w środku z delikatnie (!) chrupiącą skórką. Najlepiej smakują zjadane od razu po przygotowaniu, na świeżo (po chwili stają się trochę „gumowate”). Wychodzi +/- 12 sztuk, ale pamiętajcie, że to zależy też od wielkości gofrownicy. 2 szkl. mąki 2 szkl. mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2-3 łyżki
Smaki Na Talerzusprawdzi też, gdy odwiedzą Was przyjaciele czy rodzina. Żeby jednak nie było tak klasycznie ja postanowiłam trochę skomplikować sobie życie i zamiast podać sałatkę z pieczywem przygotowałam orkiszowo-migdałowe. Gofry orkiszowo-migdałowe z sałatką caprese - przepis na 4 porcje Do przygotowania gofrów będą Ci potrzebne: 200g mąki orkiszowej jasnej, 50g mąki migdałowej, łyżeczka proszku do pieczenia, 2 jajka, 370ml mleka(...)waniliowy, wszystko razem zmiksuj. 5. Masę przelej do suchych składników i wszystko jeszcze raz zmiksuj, a następnie stopniowo dodawaj pianę i delikatnie wymieszaj. 6. Gofrownicę posmaruj olejem i usmaż gofry. 7. Pomidory i mozzarellę pokrój w plastry, ułóż je na przemian z bazylią na gofrach i skrop oliwą z oliwek
Z notatnika dietetykaDomowe gofry bananowe Rumiane i chrupiące gofry z ciasta bananowego. Banalnie proste i szybkie w przygotowaniu. Polecam! Składniki: 1 dojrzały banan 1 jajko 1/3 szklanki mleka 1/4 szklanki oleju 150g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dodatkowo: cukier puder do posypania gofrów *** Banana przekładamy do miski i rozduszamy widelcem na papkę *** *** Wbijamy jajko, mieszamy *** *** Dodajemy(...)pieczenia *** *** Całość dokładnie mieszamy, aż uzyskamy jednolitą konsystencję *** *** Nakładamy porcję ciasta do rozgrzanej gofrownicy *** *** Smażymy na rumiano *** *** Podajemy na ciepło, posypane cukrem pudrem *** *** SMACZNEGO *** Artykuł Domowe gofry bananowe pochodzi z serwisu Blog z apetytem
Blog z ApetytemBubble waffles-czyli gofry bąbelkowe to inna wersja znanych i lubianych wszędzie gofrów, ciasto jest bardziej kruche, choć po upieczeniu są elastyczne i dzięki temu możemy je zawijać w rożek i nadziewamy czym dusza zapragnie, może być to bita śmietana, lody, słodycze i dowolna polewa oraz owoce, w każdej werji są przepyszne! Gofry pokryte są charakterystycznymi bąblami które(...)szybki wypieczenie wafla w zaledwie niecałe 4 minuty. Gofrownica bąbelkowa to uniwersalny sprzęt o szerokim zastosowaniu dla każdego. Marka Dezal jest niezawodna jeśli chodzi o sprzęt do wypieków gofrów. Bardzo polecam. Składniki na 5 sztuk bubble waffles 2 jajka 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżka mąki kukurydzianej ½ szklanki cukru pudru ½ szklanki mleka 1 łyżka oleju 1 łyżeczka pasty
Wanilia i KardamonKtóż z nas nie lubi pochrupać gofra? Jedni cieplutkie inni na zimno. Jedni z cukrem pudrem, inni z polewą, z owocami czy bitą śmietaną. Ja zajadałam akurat z bitą śmietaną i polewą jak widać na zdjęciu. Oto przepis na ciasto: Z podanej porcji wyjdzie ok 12 gofrów. Co nam trzeba? mierzymy standardową szklanką 220ml 1,5 szklanki mleka(...)mlekiem i olejem na gładko i dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodajemy ubite białko i mieszamy całość delikatnie by nie ubić mocno ciasta. I już. Smażymy gofry! Ja używam gofrownicy Dezal od lat, lekko natłuszczam, ale tylko na początku, przed pierwszą porcją. Smacznego Share 0 Tweet 0 Pinterest 0 0 Shares The post Gofry. first appeared
LatosiowydomSkładniki ok. 6 gofrów: – 200 g mąki kukurydzianej – 50 g mąki ryżowej – 250 ml mleka – 1 jajko – 1 łyżka cukru – 3 łyżki oleju – 1 łyżeczka proszku do pieczenia – szczypta soli do podania: borówka amerykańska, maliny, śmietana 30 % ubita z 2 łyżkami cukru pudru. Przygotowanie: Ubij białko. Mąki i proszek do pieczenia(...)koniec dodajemy ubita pianę i delikatnie mieszamy. Rozgrzewamy mocno gofrownicę. Nakładamy chochlą porcję i smażymy ok. 3-4 minuty, aż ciasto się przyrumieni. Ubijamy śmietanę 30% z cukrem pudrem. Gofry dekorujemy bitą śmietaną a następnie układamy borówki i maliny. Smacznego. Artykuł Gofry kukurydziane pochodzi z serwisu I LOVE LIFE
I LOVE LIFESkładniki ok. 10 gofrów: – 220 g mąki pszennej – 300 ml mleka – 150 g puree z dynii – 2 jajka – 1 łyżka cukru – 1/2 łyżeczki cynamonu – 60 g masła – 1 łyżeczka proszku do pieczenia – szczypta soli – 200 g śmietanki kremówki 36 % – 1 łyżka cukru – syrop klonowy lub waniliowy – duża(...)Rozgrzewamy mocno gofrownicę. Nakładamy chochlą porcję i smażymy ok. 3-4 minuty, aż ciasto się przyrumieni. Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem. Orzechy włoskie kroimy na mniejsze kawałki. Na gofry kładziemy kleksy bitej śmietany oraz posypujemy orzechami Całość polewamy opcjonalnie syropem klonowym lub waniliowym. Smacznego. *Wskazówka Jak upiec dynię: około 2kg dyni umyć i pokroić na około 6 części, usunąć
I LOVE LIFEpory za miękkie gofry zwalałam winę na moją gofrownicę gdyż mam starą i z małą mocą. Ten przepis na gofry jednak to mistrzostwo, gofry są super chrupiące, smakują jak z budki z nad morza. Czytaj więcej
Ana Mari's worldpory za miękkie gofry zwalałam winę na moją gofrownicę gdyż mam starą i z małą mocą. Ten przepis na gofry jednak to mistrzostwo, gofry są super chrupiące, smakują jak z budki z nad morza. Czytaj więcej
Ana Mari's worldGofry w zdrowym wydaniu, te gofry są bardzo proste do zrobienia, chrupiące i aromatyczne, polecam! PRZEPIS : - 100 g zmielonych płatków owsianych - 2 x kubeczek jogurtu naturalnego - 130 g mąki pszennej - 1 jajko - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia W/w zmiksuj na gładki krem i smaż na gofrownicy. Gofry podałam z obłędnymi gruszkami w sosie z hibiskusem. Obierz 4 gruszki(...)gruszki, całość duś aż gruszki zmiękną a sos się skarmelizuje. Na półmisek wyłożyłam extra porcję jogurtu naturalnego, gruszki w sosie hibiskusowym, posypałam garścią prażonych orzechów laskowych, podałam z goframi. Przepyszne
SMYKWKUCHNIadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto margaretka to bardzo ciekawie wyglądający i przede wszystkim bardzo smaczny deser bez pieczenia. Podstawę tego smakołyku stanowią gofry, na których znajduje się delikatna i puszysta masa na bazie śmietany 30 oraz galaretki a wierzch to soczysta galaretka cytrynowa lub agrestowa z zatopionym ciastkiem. Ciasto margaretka rozkochało w sobie moją mamę i to właśnie(...)przepis. PRZEPIS NA CIASTO MARGARETKA Składniki 600 ml śmietany 30% 3 galaretki krystaliczne (przeźroczyste) 2 galaretki cytrynowe lub agrestowe 300 g kruchych ciasteczek w kształcie kwiatuszka 250 g gofrów (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Krystaliczne galaretki rozpuszczamy w 600 ml wrzątku, odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Na blachę (24 × 36 cm) wyłożoną papierem do pieczenia układamy gofry. Śmietanę kremówkę ubijamy
Przepiski.pl