Gofry orkiszowo-migdałowe z sałatką caprese

Gofry orkiszowo-migdałowe z sałatką caprese

Gofry orkiszowo-migdałowe z sałatką caprese

Sałatka caprese już samymi swoimi kolorami, połączeniem zieleni, czerwieni i bieli, jasno mówi nam, że jest to typowo włoskie danie. Jej nazwa wzięła się konkretnie od miejsca jej pochodzenia - wyspy Capri na Morzu Tyrreńskim w Zatoce Neapolitańskiej. Składa się ona jedynie z czterech składników - pomidorów, mozzarelli, świeżej bazylii i oliwy z oliwek.  Sałatka ta świetnie się sprawdzi zarówno jako dodatek, np. do grilla, czy po prostu jako kolacja. To niezwykle prosta, szybka, a jednocześnie efektow... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Z notatnika dietetyka

Warto przeczytać

Jajka faszerowane - najlepsze przepisy

Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.

Czytaj dalej...

Dieta dla rzucających palenie

Od palenia tytoniu można się uzależnić tak samo jak od wielu innych rzeczy, gdyż przynosi to nam w pewnym sensie ulgę. Lecz oprócz tego jest wiele negatywnych efektów tego uzależnienia.

Czytaj dalej...

Jak łatwo i szybko obrać jajka ze skorupki?

Wydawać się może, że każdy potrafi ugotować jajko na twardo i potem je obrać. Niestety najwięcej problemów jest z tą drugą czynnością.

Czytaj dalej...

Gotowanie jajek na miękko, półtwardo, twardo i w koszulce

Gotowanie jajek nie jest wcale łatwe. Mając ochotę płynne żółtko, często się zdarza, że musimy się zadowolić jajkiem ugotowanym na twardo lub na odwrót.

Czytaj dalej...

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.