Chrupiące, lekkie gofry z orzeźwiającymi truskawkami i puszystą bitą śmietaną to świetny pomysł na domowy, sezonowy deser ze świeżymi owocami. Składniki: Gofry: 2 jajka 340g mąki pszennej 1/3 szklanki oleju 2 szklanki mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżeczki cukru pudru szczypta soli olej do wysmarowania gofrownicy Frużelina truskawkowa: 200g truskawek 30 cukru 80ml wody 1 czubata łyżeczka mąki(...)całość dokładnie wymieszać szpatułką. 2. Gofrownicę nasmarować olejem, rozgrzać i partiami nakładać do niej przygotowane ciasto, piec około 5-6 minut (czas pieczenia zależy od mocy gofrownicy). Gotowe gofry studzić na metalowej kratce. 3. Frużelina truskawkowa: Truskawki umyć, pozbawić szypułek i pokroić na połówki. Następnie przełożyć do rondelka, dodać cukier, zagotować, dodać wodę wymieszaną z mąką ziemniaczaną i energicznie wymieszać
Szalona Kuchnia EwelinyDziś zapraszam na bardzo proste, szybkie w przygotowaniu fit gofry, wykonane z mąki pełnoziarnistej, bez białego cukru i z mąłą ilością cuku. Idealne na śniadanie lub deser. Swoje podałam z dżemem wiśniowym, ale dodatki można dobrać według uznania, albo zjeść gofry na samo. Takie też są pyszne :) Składniki (ok. 6 sztuk): 1 i 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej(...)miski, dodać proszek do pieczenia, sól, ksylitol. Wszystko wymieszać a następnie dodać jajka, olej roślinny oraz mleko. Zmiksować mikserem na gładką masę, tylko do połączenia się składników. Rozgrzać gofrownicę. Gofry piec przez około 3 - 3,5 minuty. Gofry po upieczeniu odkładać na metalową kratkę i podawać z ulubionymi dodatkami np. marmoladą, dżemem, owocami, czekoladą
Healthy food explorerWiecie, że gofry mogą być fit? Wystarczy przygotować je na bazie pulpy bananowej. Te gofry idealne bądą dla osób, które lubią banany bo smak banana jest wyczuwalny. Składniki: 2 banany 80 g mąki 50 g jogurtu naturalnego 2 jajka 1 łyżeczka miodu (opcjonalnie) DODATKOWO: jogurt ulubione owoce sezonowe wiórki kokosowe Banana rozgnieść. Dodać mąkę, jogurt, jajka oraz miód. Wymieszać. Gofry(...)smażyć na rozgrzanej gofrownicy. Gofry podajemy z jogurtem, owocami i wiórkami kokosowymi
Kuchnia w oparachDziś chciałabym się z Wami podzielić przepisem na wytrawne gofry. Jest to dobra propozycja na śniadanie lub kolację. Podane z warzywami i jajkiem w koszulce (zawsze można zamienić na sadzone). Wytrawne gofry na śniadanie Składniki 250 g mąki pszennej 200 ml mleka 1/3 szklanki oleju 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka ziół ... Czytaj dalej Wytrawne gofry(...)śniadanie Artykuł Wytrawne gofry na śniadanie pochodzi z serwisu Pink Envelope - Proste przepisy
Pink Envelopelaicy. Potrzeba naprawdę niewiele składników aby zaskoczyć zarówno domowników jak również gości – nie tylko wyglądem ale również smakiem margaretki. Jeśli nie posiadacie w domu gofrownicy, możecie użyć gotowych gofrów dostępnych w sklepach – paczka to naprawdę niewielki koszt. Jednak jeśli lubicie nieco bardziej pokombinować proponuję ich własnoręczne przygotowanie (przepis znajdziecie tutaj ). Ciasteczka potrzebne do ozdobienia dostaniecie w większości sklepów(...)Składniki: ok 250 g gofrów 0k 310 g ciasteczek z nadzieniem (margaretek) 3 galaretki przezroczyste (ja użyłam o smaku cytrynowym) 2 galaretki cytrynowe 600 ml śmietanki 30% Formę o wymiarach 24x30cm wykładamy papierem. Na spód jeden obok drugiego układamy gofry. Galaretki przezroczyste rozpuszczamy w 600 ml wrzątku. Pozostawiamy do wystudzenia. Śmietankę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy powoli wystudzoną
Fascynacje Anitego spróbować!! :). (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 600 ml śmietany 30% 3 galaretki przeźroczyste 2 galaretki cytrynowe ok 320 gram kruchych ciasteczek kwiatuszków z nadzieniem ( ja kupowałam w biedronce) opakowanie gofrów 250 gram ( oczywiście możecie zrobić swoje domowe gofry:) ), (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: przeźroczyste galaretki rozpuszczamy w 600 ml gorącej wody, odstawiamy do ostygnięcia, cytrynowe galaretki rozpuszczamy w 600 ml gorącej(...)wody, odstawiamy do ostygnięcia, na spód wyłożonej papierem do pieczenia blaszki wykładamy gofry, ( ja użyłam blachy o wymiarach 36×24 cm ) gdy przeźroczyste galaretki będą już zimne , ubijamy na sztywno śmietanę, następnie cały czas miksując wlewamy pomału nasze galaretki, powstałą masę mieszamy, następnie wylewamy na gofry, ciasto wstawiamy na 5-7 min do lodówki aby masa lekko stężała, wyciągamy
Blog kulinarny S9.PLGofry owsiane – takie w wersji fit :) Idealne dla osób na diecie odchudzającej lub na diecie cukrzycowej. Gofry owsiane to alternatywa dla tradycyjnych gofrów z mąki pszennej. Są chrupiące i idealnie smakują z dżemem i bitą śmietaną, aczkolwiek The post Gofry owsiane appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przebojerazem zdążyłam odkroić kilka kawałków do zdjęć! Ciasto jest bez pieczenia , co sprawia, że jest błyskawiczne do zrobienia. Zamiast herbatników albo biszkoptów na spodzie tym razem są tam jednak gofry ! Zachwycają i zaskakują! Pokryte delikatną, śmietanową masą i gęstą galaretką z domowego dżemu wiśniowego tworzą fantastyczną całość, której nikt się nie oprze! Spróbujcie! SKŁADNIKI: ( 24×28 ) * gofry(...)szkl gorącej wody * dżem wiśniowy z owocami – 750 g + 4 łyżeczki żelatyny SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Dżem podgrzewamy, wsypujemy 4 łyżeczki żelatyny i mieszamy do rozpuszczenia. Na dnie blachy układamy gofry. 6 łyżeczek żelatyny rozpuszczamy we gorącej wodzie. Dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy z cukrem pudrem. Do sztywnej śmietany dodajemy jogurt i ciągle ubijając wlewamy małym strumieniem zimną żelatynę ( hartujemy wcześniej! ) Masę
Ostra na SłodkoProste, słodzone bananem, idealne na weekendowe śniadanie. O czym mowa? O bananowych gofrach. Będąc na diecie dużym problemem jest brak smakołyków, do których jesteśmy przyzwyczajeni. Na szczęście mam dla Was przepis na zdrowsze, ale wcale nie gorsze gofry. Wystarczą drobne modyfikacje aby pozwolić sobie na takie pysznie słodkie śniadanie. Artykuł Gofry bananowe pochodzi z serwisu Fit Food Brunetki
Fit Food BrunetkiJedliście kiedyś gofry wytrawne? Te są pyszne... Bo to GOFRY a'la PIZZA 🍕😋 Dwoma najadłam się po same uszy (a to naprawdę bardzo rzadko się zdarza). Sycące, dobre i aromatyczne. Pizza dobra jest o każdej porze dnia i w każdej formie. Składniki na ok. 6 "sytych" gofrów: 200g mąki (u mnie orkiszowa typ 750) 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)oliwą i kefirem. Dodajemy pokrojony w kostkę ser, szynkę i na pół oliwki. Wrzucamy do reszty składników. Dodajemy delikatnie ubite białka. Przekładamy masę do gofrownicę. Pieczemy do momentu, aż gofry przestaną parować i będą zarumienione
Czarnawisienkakolejny pomysł na fantastyczne gofry ! Tym razem znów na ostro, ale z innymi niż poprzednim razem dodatkami. Tym razem postawiłam na ziołowe dodatki i ulubione zielone pesto postanowiłam dodać również do gofrów – zarówno do środa, jaki na zewnątrz. Dodatek tak lubianego przeze mnie czosnku, orzeszków pinii, świeżej bazylii, sera, dobrej oliwy i aromatycznych przypraw spraw, że gofry zachwyciły swoim(...)pini oraz starty Ser Gouda – dalej siekamy ( ma być bardzo drobno, ale nie papka, jaka powstaje podczas mielenia ). Przekładamy do miseczki, dodajemy niewielką ilość oliwy, doprawiamy solą, mieszamy. GOFRY: Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia oraz przyprawami. Dodajemy mleko roztrzepane z jajkiem oraz połowę przygotowanego wcześniej pesto – mieszamy. Pieczemy w maksymalnie nagrzanej gofrownicy na rumiano. Podajemy na gorąco
Ostra na SłodkoZwyciężczynią pierwszego konkursu na fit dania czytelników bloga „Jemy i nie tyjemy” została Pani Katarzyna Jechowska wraz ze swoim przepisem na ZDROWE GOFRY OWSIANO-PSZENNE. ZDROWE GOFRY OWSIANO-PSZENNE: Składniki: 2 szklanki płatków owsianych ¼ szklanki dowolnych orzechów garść ulubionych ziaren u mnie siemię lniane i czarny sezam 1 szklanka jogurtu naturalnego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody szczypta(...)soli 1 łyżka słodzidła 2 duże jajka Płatki zmielić razem z orzechami na mąkę w blenderze. Należy zmielić je naprawdę bardzo drobno, w innym wypadku gofry się rozpadną. Dodajemy sodę i proszek do pieczenia, dokładnie mieszamy. Dodajemy jogurt, lekko ubite jajka oraz pozostałe składniki, mieszamy dokładnie mikserem. Smażymy na oleju kokosowym. Gotowe SMACZNEGO Przepis należy do Pani Katarzyny Jechowskiej. Zachęcam
Jemy i nie tyjemy. Kuchnia według SylwiiLekkie jak piórko gofry kokosowe, które mnie osobiście zachwyciły nie tylko lekkością, ale i smakiem. Przyznam, że jeszcze nigdy gofry nie wyszły mi tak nieziemsko chrupiące! :) To pyszności, których należy spróbować, bez dwóch zdań. :) Potrzebujemy: 1 puszka śmietanki kokosowej , u mnie ze sklepu Kuchnie Świata 170 g mąki pszennej 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 opakowanie(...)proszkiem do pieczenia dodajemy wymieszaną śmietankę z cukrami i żółtkami. Mieszamy. Na koniec dodajemy ubite białka i dokładnie mieszamy całość. Odstawiamy na czas dobrego rozgrzania się gofrownicy. Usmażone gofry przykładamy od razu na kratkę w celu odparowania, wtedy są doskonale chrupiące. Gofry są tak pyszne, że wymagają minimum dodatków. :) Wioleta Gargula
MamaOskarkaGofry wg Michela Roux są obłędne w smaku. Smak gofrów nie tylko zależy od przepisu, ale również od gofrownicy jaką posiadacie. Najlepsze to takie, które mają dużą moc czyli 1000W i więcej. Jeśli nie próbowaliście piec gofrów wg tego przepisu to koniecznie musicie to zrobić. Proponuję przygotować te wspaniałe gofry z podwójnej porcji. Ja podałam z cukrem pudrem, ale możecie
O kuchni z uczuciem