Chcąc urozmaicić nasz jadłospis. polecam frużelinę truskawkową , którą możemy podać z goframi ( ja nie mam gofrownicy , ale kupiłam je gotowe w naszym markecie Dino ) , naleśnikami z maślanką – zwane „Pancakes”, itp. Na zdjęciach ( gofry) frużelina jest ciepła i jest rozlana , a po zastygnięciu jest bardziej „zwarta ” ! Składniki : 50 dkg truskawek świeżych , 4-6 łyżek cukru(...)przygotowania frużeliny. Mąkę ziemniaczaną mieszamy z wodą i dodajemy do wrzących truskawek (gotujemy tak jak kisiel ) , Zdejmujemy z ognia ! zaraz po tym dodajemy rozpuszczoną żelatynę i studzimy . Podajemy z goframi , naleśnikami itp. Na zdjęciach ( gofry) frużelina jest ciepła i jest rozlana , a po zastygnięciu jest bardziej „zwarta ” ! SMACZNEGO
Pysznosci Babci Basirany, jakie to są cudnie chrupiące gofry! Chrupią i chrupią! Pysznie kakaowe, z duszonymi brzoskwiniami i posypane wiórkami gorzkiej czekolady! Musicie je spróbować!! KONIECZNIE!!!!!! Przepis krok po kroku znajdziecie na Smacznej Stronie Tesco ! Pamiętajcie też, że możecie wziąć udział w konkursie Pięknie Podane - czekamy na Wasze stylizacje! Składniki: (15 sztuk) 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej, 1/4 szklanki kakao(...)Połącz zawartości dwóch misek i stopniowo dodawaj wcześniej ubite na sztywno białka jajek. Na dobrze rozgrzane formy gofrownicy nalewaj ciasto równomiernie i postępuj dalej zgodnie z instrukcją producenta gofrownicy. Gofry odkładaj na kratkę do wystudzenia, a w między czasie ubij śmietankę kremówkę z mascarpone i cukrem pudrem - całość ubijaj do momentu, aż powstanie lekka i kremowa konsystencja. Na lekko przestudzone
Plate of Joyzapraszamy na pyszności wprost z naszej rozgrzanej do czerwoności gofrownicy! Jedyne, czego nam potrzeba to prądu i kilku prostych składników z pobliskiego sklepu, by wyczarować na kolację cuda -niewidy 🙂 Gofry to przekąska, którą uwielbiam nie tylko za smak: te niepozorne wafelki […] Artykuł Kolorowe gofry! – przepis na gofry w 3 kolorach pochodzi z serwisu Wiszniówka
Wiszniówkazjeść zdrowo, nie musisz codziennie robić owsianki. Wystarczy dodać parę składników, a masz coś innego, jak nie lepszego! Bo kto oprze się, gdy podczas śniadania zapytasz się "Kto chce gofry?" <3 A więc... Do dzieła! Składniki na 3 gofry: 1 szklanka płatków owsianych zmielonych na mąkę 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru 1 jajko 1/2 szklanki mleka(...)mieszamy. Ubijamy jajko. Dodajemy jajko ubite do suchych składników, wlewamy mleko (w temperaturze pokojowej) oraz roztopione masło. Wszystko mieszamy do powstania jednolitej masy. Odstawiamy na 10 minut. Smażymy gofry na dobrze rozgrzanej gofrownicy posmarowanej lekko olejem. Podajemy "odchudzające" gofry z ulubionymi składnikami. :) Smacznego
Gotowanie, czyli hobby dla każdegokojarzy mi się typowo ze spacerami po molo i wakacjami. Sezon na wiśnie powoli się kończy, jednak zamkniemy smaki laka w słoiku. Jak za oknem będzie ponuru przygotujmy gofry i będziemy wspominać :) Składniki: 450 g wydrylowanych świeżych wiśni 100 g cukru sok z połowy cytryny 1 łyżka mąki ziemniaczanej 50 ml wody Przygotowanie: Do garnka(...)frużelina po wystygnięciu jeszcze zgęstnieje. Gotową frużelinę przekładamy do czystych i wcześniej wyparzonych słoiczków, zakręcamy i ustawiamy do góry dniem. Po wystygnięciu przenosimy nasze słoiczki do spiżarni. Gofry Składniki: 1,5 szklanki mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka cukru pudru 1 łyżka cukry wanilinowego 2 jajka 1,5 szklanki mleka
Niezły Młynekprostu niczym... jedyne co mnie dziś trzyma w pionie to myśl, że jeszcze tylko cztery dni i czeka mnie mój upragniony urlop... Na poprawę humoru przydały się też gofry z malinami - wypiek w ramach akcji na fb. SKŁADNIKI Gofry: 1 szklanka mąki 1 szklanka mleka 2 jajka 2 łyżki cukru 1/4 szklanki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)nalać trochę ciasta na środek, a po zamknięciu gofrownicy kształt sam się "zrobi"). Pieczemy ok. 3 minut, wyjmujemy i studzimy na kratce. Śmietanę miksujemy z cukrem na sztywno. Gofry - najlepiej ciepłe - podajemy udekorowane śmietaną i owocami. Razem ze mną gofry piekły: Danuta Bernadetta Bożena Joanna Kasia Kasia Hanna Magdalena
Czary - gary w kuchniteż tak macie? Czasem nachodzi mnie nieoparta ochota, żeby zjeść coś dobrego. Ostatnio prost nie mogłam opędzić się od myśli o gofrach ;) I... oczywiście je zrobiłam. Ale tym razem w o wiele zdrowszej wersji. Aby nie zniweczyć efektów ćwiczeń postawiłam na zdrowe gofry orkiszowe (z dodatkiem mąki żytniej). Wyszły przepyszne. Składniki: 2 jajka 1 1/3 szklanki mleka 1 1/3 szklanki(...)dosypujemy obie mąki z proszkiem do pieczenia, znów mieszamy. Na koniec dolewamy oliwę lub olej, mieszamy. Na rozgrzaną gofrownicę wylewamy porcje ciasta. Przed smażeniem każdej następnej porcji mieszamy ciasto. Gofry podajemy same lub w towarzystwie zdrowych dodatków. Oczywiście takie gofry będą równie dobrze smakować w towarzystwie bitej śmietany, ale wówczas nie będą raczej zbyt zdrowe ;) Smacznego
Słodkie okruszkiPyszne gofry na pożywne i zdrowe śniadanie. Bez cukru, bez glutenu, podane z przepysznym mlekiem kokosowym i owocami. Uwielbiają je dorośli i dzieci :) 2 małe upieczone buraki 3 łyżki ricotty 3 łyżki kefiru 2 jajka 3/4 szklanki mąki owsianej bezglutenowej szczypta sody pół puszki schłodzonego mleczka kokosowego miód owoce liofilizowane truskawki Buraki obieramy i miksujemy na gładko. Mieszamy(...)ricottą, kefirem, żółtkami i mąką wymieszaną z sodą. Dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy. W nagrzanej gofrownicy pieczemy gofry (czas pieczenia zależy od naszego sprzętu, w mojej gofrownicy każda seria piekła się po 3 minuty). Gotowe podajemy z ubitym mleczkiem kokosowym i świeżymi owocami. Możemy polać miodem i posypać pokruszonymi liofilizowanymi truskawkami. Smacznego :) Artykuł Buraczane gofry z ricottą
Mienta blogUwielbiam gofry. Moje skarby też za nimi przepadają. Ostatnio ich klasyczną wersję zastępuję tą o wiele zdrowszą. Do przygotowania moich gofrów używam dwóch mąk - kukurydzianej i ryżowej. Dzięki temu są one wyjątkowe, smaczne i co najważniejsze zdrowe. Takie gofry idealnie smakują w towarzystwie naturalnego soku o smaku jabłka i żurawiny z Ogrodów Sabinu . Polecam Wam takie połączenie. Do tego garść(...)Następnie dodajemy mleko, wodę, miód i 2 żółtka. Całość dokładnie miksujemy. Na koniec dodajemy ubitą pianę z białek, delikatnie mieszając ją z ciastem. Ciasto wylewamy do dobrze rozgrzanej (!) gofrownicy. Gofry równie dobrze smakują same, jak i z dodatkami np. jagodami i cukrem pudrem. Polecam podawać je z ulubionym naturalnym sokiem owocowym. Smacznego
Słodkie okruszkiNajlepsze gofry jakie robiłam. Dla mnie - po prostu idealne! Tak jak pokochałam wypieki na maślance, tak samo i gofry z maślanką podbiły moje serce - dzięki niej są lekkie, wspaniale chrupiące i w ogóle przepyszne! A do tego w łatwy sposób można uzyskać również ich zdrowszą wersję , która jest równie pyszna jak oryginał :) Robi się je błyskawicznie, są banalnie proste(...)gofrownicę (najlepszy efekt będzie przy gofrownicy minimum 1000 W, przed wylaniem pierwszej porcji płytki można leciutkoo natłuścić olejem - pędzelkiem lub spryskiwaczem), nakładać łyżką wazową ciasto (nie za grubo, wtedy gofry będą bardziej chrupiące) i piec ok 2-3 minuty (u mnie na połowie mocy, przy większej za szybko się rumieniły). Po upieczeniu odparować przez 20-30 sekund w pionie
Kto ugości moich gości?Dziś przedstawiam przepis na bezgrzeszne i bardzo sycące gofry pełnoziarniste. Zamiast zwykłej mąki dodajemy tą pełnowartościową, która na długo zapewni na poczucie sytości, a zamiast cukru miód – samo zdrowie! Gofry są niezwykle łatwe w przygotowaniu, a co najważniejsze – przepyszne! Robię zawsze podwójną porcję i odgrzewam w piekarniku następnego dnia na śniadanie. Podaję je zazwyczaj z dżemem i owocami(...)polecam! Scroll down for recipe in English Przepyszne gofry pełnoziarniste (4-5 porcje) Składniki: 2 duże jajka 1 ¾ szklanki mleka ¼ szklanki oleju 1 łyżka miodu ½ łyżeczki mielonego cynamonu ¼ łyżeczki sody oczyszczonej 1 ½ szklanki mąki pełnoziarnistej 2 łyżeczki proszku do pieczenia ⅛ łyżeczki soli dżem i owoce do podania Przygotowanie: Włącz i rozgrzej gofrownicę. W dużej misce wymieszaj dokładnie trzepaczką jaja, mleko
karmelowyRęka do góry, kto nie lubi gofrów. Ja kocham, ale wcale nie te które można kupić w nadmorskich miejscowościach z polewami, bitą śmietaną czy posypkami. Uwielbiam te domowe, z owocami i cukrem pudrem (no syropem klonowym czy nutellą nie pogardzę). Poniższy przepis jest chyba najszybszym i najłatwiejszym jaki znalazłam i przetestowałam. Wszystkie składniki należy po prostu dokładnie wymieszać trzepaczką(...)mikserem. Gofry wychodzą zawsze pyszne i chrupiące. Czas smażenia/pieczenia gofrów zależy od naszego sprzętu. U mnie to około 7–8 minut na partię ale posiadam gofrownicę niedużej mocy. Musicie tutaj kierować się instrukcją obsługi waszego sprzętu, ale też poziom wypieczenia jaki preferujecie. Nowy post Szybkie i proste gofry pojawił się w Wypieki i Rumieńce
Wypieki i RumieńcePierwszy weekend i pierwsze w tym roku szkolnym gofry - pełnoziarniste, na jogurcie. W przyszłym tygodniu przyjeżdża do mnie partnerka z wymiany, więc nie wiem czy tu się pojawię. Zobaczymy. Gofry pełnoziarniste na jogurcie podane z cukrem trzcinowym wymieszanym z cynamonem Przepis: własny / 6 sztuk - 2-3 porcje / 80 g mąki pełnoziarnistej (użyłam Lubelli) 200 g gęstego jogurtu łyżka cukru(...)łyżeczka proszku do pieczenia jajko olej do gofrownicy Wszystkie składniki wymieszać w misce. Rozgrzać gofrownicę, natłuścić ją i smażyć gofry (około dwie łyżki na gofra) dość długo, tak aby dobrze się przyrumieniły. Podawać z ulubionymi dodatkami
tost z dżememPogoda nam ostatnio nie dopisuje dlatego na pocieszenie przedstawiam Wam wytrawne gofry ziemniaczane z serem i szczypiorkiem. To propozycja na idealne i smaczne rozpoczęcie dnia. Takiego gofra chwytacie zamiast chleba czy bułki i komponujecie sobie swoją kanapkę. Świetnie smakują same dlatego jak nie lubicie dodatków to zdecydowanie Was zaspokoją. Porcja 5 dużych gofrów Składniki: 1 duży ziemniak(...)posmarowania gofrownicy Wszystkie składniki znajdziecie tutaj Przygotowanie: Ziemniaka myjemy i obieramy, blendujemy go lub tarkujemy na małych oczkach. Następnie dodajemy pozostałe składniki i wszystko łączymy na gładką masę. Gofry smażymy, na wysmarowanej tłuszczem gofrownicy, aż się zarumienią. Smacznego
Niezły MłynekGofry z sosem truskawkowym - czy czujecie już lato? :) Możecie przygotować je tak jak ja z musem z truskawek, bądź dodać bitą śmietanę, ulubioną konfiturę lub po prostu zjeść je z samym cukrem pudrem, do koloru do wyboru. Chrupkość gofrów zależy od mocy gofrownicy, ale nawet jeżeli nie wyjdą perfekcyjne to i tak pewnie znikną w mig ;) Składniki na 6 gofrów(...)razie potrzeby zmiksować na gładką masę. W czasie studzenia sos jeszcze zgęstnieje. 6. Rozgrzać gofrownicę, wlać ciasto, piec około 3 min ( w zależności od gofrownicy). Studzić na kratce. 7. Gofry oprószyć cukrem pudrem, polać musem truskawkowym, na wierzchu umieścić truskawki i listki mięty. Smacznego
Moja Galeria Smaku