Ajvar (ajwar), bałkańska pasta warzywna

Ajvar (ajwar), bałkańska pasta warzywna

Ajvar (ajwar), bałkańska pasta warzywna

Mimo, że w kalendarzu mamy jeszcze jesień, a za oknem temperatury także ciągle letnie, to już powoli dni stają się coraz krótsze, noce coraz zimniejsze, a my nabieramy ochoty na ciepłe dania  z dodatkiem jesiennych warzyw. I jednym z takich da jest właśnie ajvar (ajwar), bałkańska pasta przygotowana z papryki i bakłażana. Jest bardzo prosta w przygotowaniu, idealnie nadaje się do kanapek czy do dań mięsnych. Możemy ją także zamknąć na zimę w słoikach, żeby w zimowe dni cieszyć się smakiem pysznych piecz... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Kulinarne przygody Gatity

Warto przeczytać

Wszystko o przetworach – czyli jak pasteryzować słoiki a potem je przechowywa

Znany od bardzo dawna sposób pasteryzacji niektórych produktów w szczelnie zamkniętym szklanym słoiki jest najlepszym sposobem na przedłużenie ich czasu do spożycia.

Czytaj dalej...

Zdrowe odżywianie - zdrowe warzywa

Te warzywa są dla naszego organizmu bardzo wartościowe!

Czytaj dalej...

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.