Lekka,wegetariańska sałatka z kukurydzą w roli głównej. Podałam ją z soczystym bakłażanem i pysznym sosem na bazie kukurydzy. Jesienne menu nie musi buc nudne. sałatka: 5 małych bakłażanów 1/2 szklanki ryżu 5 kawałków papryki konserwowej 7 pomidorków koktajlowych 1 garść szpinaku baby koperek świeży sól, pieprz 6 pomidorów suszonych 1 cebula czerwona 300 g kukurydzy konserwowej(...)olej rzepakowy sos: 2 łyżki jogurtu greckiego 1 cebula 1 ząbek czosnku 1/3 łyżeczki kurkumy 100 g kukurydzy konserwowej sól ziołowa, pieprz Sałatka: Bakłażany kroję na pół, nacinam w kratkę i posypuje solą. Odstawiam na 30 minut. Po tym czasie zmywam sól, osuszam bakłażany i smaruję olejem rzepakowym. Układam w naczyniu do zapiekania. Piekarnik nagrzewam do temp
wesoła kuchniaróżnokolorowe) 1-2 malutkie papryczki chili 30 gramów posiekanej świeżej kolendry 30 gramów posiekanej świeżego koperku 30 gramów posiekanej świeżej bazylii 100 – 150 ml oleju 700 gramów bakłażana pokrojonego w 1 cm plastry 700 gramów ziemniaków pokrojonych w cienkie plastry 4 cebule pokrojone w cienkie plastry 2 puszki pomidorów 7 ząbków czosnku sól i pieprz do smaku ryż (opcjonalnie(...)opcjonalnie do podania) Przygotowanie Pokrój paprykę w mniejsze paski, przełóż do większej miski i dodaj posiekane świeże zioła (bazylię, kolendrę, koperek). Wymieszaj i odstaw. Pokrój w 1 cm plastry bakłażana, a w cienkie plastry cebulę oraz ziemniaki. Wlej olej na patelnię, tak aby przykrywał jej dno. Resztę oleju zostaw na później. Wyłóż pierwszą warstwę z bakłażanów, tak aby przykrywała całe
Heca w kuchnizostanie). Przygotowanie wymaga czasu ale efekt wynagradza pracochłonność potrawy. Można oczywiście skrócić czas ale efekt zrobienia krok po kroku jest niespotykany - naprawdę warto spróbować :) Składniki : - 2 duże bakłażany - 2 średniej wielkości cukinie - 2 papryki - 1 duża cebula - 4 ząbki czosnku - 2 puszki pomidorów - 100ml bulionu warzywnego - 1 łyżka soku z cytryny - ew. 2-3 łyżki wytrawnego białego wina(...)sól, pieprz, natka pietruszki, bazylia do smaku - olej do smażenia Na początek szykujemy warzywa. Bakłażana dokładnie myjemy, kroimy w plastry , posypujemy solą i odstawiamy na conajmniej pół godziny. Cukinię dokładnie myjemy, kroimy w plastry i blanszujemy ( wrzucamy na około 1-2 minuty na osolony wrzątek a następnie schładzamy). Po blaszowaniu dokładnie osuszamy. Dzięki tej czynności cukinia
Kuchnia Pełna EmocjiDzień dobry :-) Uwielbiamy włoskie smaki. Nie tylko ja, mój mąż i syn też, córka jeszcze próbuje. Naszła nasz ochota na coś z bakłażanem i zrobiliśmy parmigiane z passatą i makaronem. Danie wyszło pyszne, jest proste w przygotowaniu i na pewno Wam też przypadnie do gustu. Polecam i miłego dnia życzę wszystkim :-) Składniki dla 4 osób: 2 średnie bakłażany 1 cebula(...)trzcinowego garść świeżej bazylii sól pieprz 150 g startej mozzarelli 100 g startego parmezanu 300 g makaronu u mnie kokardki oliwa z oliwek 1. Makaron gotujemy al'dente. Bakłażany myjemy, kroimy na plastry o grubości około 0,7 mm, z obu stron oprószamy solą i odstawiamy na około 15 minut, żeby puściły sok. 2. Po tym czasie płuczemy
kruche babeczkijego potrzeby. Wewnętrzna harmonia i dobre jedzenie to najlepsze suplementy podnoszący odporność. Dziś do grona jesienny gości w mojej kuchni zaprosiłam czerwoną paprykę, faszerowaną mieloną wołowiną i prażonym bakłażanem. Składniki : +/- 7 czerwonych podłużnych papryk do mięsa: 400g mielonej wołowiny pół białej cebuli 4 ząbki czosnku 1 łyżka dobrej jakości octu jabłkowego sól, pieprz, majeranek do bakłażana: 1 bakłażan 1 łyżka(...)przyprawioną octem jabłkowym, solą, pieprzem i majerankiem wedle uznania.Ważne by mięso często mieszając dusić, a nie smażyć, tak by nie odparować całego soku z wołowiny. W między czasie bakłażan kroimy w drobną kostkę, dokładnie mieszamy z przyprawami i wrzucamy na drugą, suchą i dobrze rozgrzaną patelnię. Prażmy go bez dodatku oleju małymi porcjami stale mieszając, aż zacznie pachnieć... naleśnikami
Spektrum SmakuDziś na obiad moje ulubione bakłażany, trochę w innej odsłonie bo z ryżem i kurczakiem. Wyszły naprawdę super. SKŁADNIKI: 5 bakłażanów 2 filety z kurczaka 1 papryka zielona 1 papryka żółta 3 cebule 1 puszka pomidorów 4 ząbki czosnku chilli sól pieprz curry 280g brązowego ryżu słodka papryka zioła prowansalskie przyprawa do kurczaka 1/2 łyżeczki cynamonu 100g sera żółtego WYKONANIE(...)Bakłażany myjemy, przecinamy wzdłuż, każdego od środka nacinamy i posypujemy solą, pozostawiamy na około 20 minut. 2. Bakłażany puściły soki, więc delikatnie przecieramy je ściereczką jednorazową. Następnie wkładamy je do piekarnika na około 20 minut 180* aby zmiękły. 3. Po podpieczeniu wyciągamy je z piekarnika, wydrążamy środek, tak aby nie uszkodzić skórki. 4. Ryż gotujemy w wodzie z dodatkiem curry
Dziś Ja gotujepodać gościom podczas przyjęcia, ponieważ nie tylko smakuje bardzo dobrze, ale także prezentuje się pięknie na talerzu. Połączenie kaszy jaglanej z pieczonymi batatami dla mnie rewelacja ! Składniki na zapiekane bakłażany: 3 bakłażany Gałązka rozmarynu 3 ząbki czosnku oliwa z oliwek sól, pieprz parmezan Składniki do przygotowania kaszy: kasza jaglana ( 2 woreczki) 1 batat sól, pieprz oliwa z oliwek(...)kukurydzy w puszce 1 łyżeczka papryki słodkiej Przygotowanie bakłażanów: Bakłażany dokładnie myjemy, przekrawamy wzdłuż i rozkładamy wnętrzem do środka na ręczniku papierowym. Zostawiamy na chwilę. Nagrzewamy piekarnik temp. 200 stopni C (termo obieg). Bakłażany nacinamy po całości smarujemy oliwą z oliwek, w nacięcia wkładamy cienkie plasterki czosnku oraz posiekany rozmaryn. Posypujemy solą i pieprzem. Wkładamy do piekarnika i pieczemy
noteskulinarnyfigaroladki z bakłażana wprost uwielbiam. Pierwszy raz jadłam je w Gruzji, gdzie jest to tradycyjna przystawka, a także zakąska podawana do wina. Choć każda gospodyni i każdy kucharz przygotowują ją ciut inaczej, to zawsze smakuje wybornie. A jak przygotowuję je ja? Zobaczcie: Składniki: 1 nieduży bakłażan 1 ząbek czosnku Solidna garść orzechów włoskich, 1 łyżka octu winnego, 1 łyżka białego(...)oliwek ½ łyżeczki kminku, ½ łyżeczki nasion kolendry, 1 mały ząbek czosnku, 1 łyżka posiekanej świeżej kolendry Sól do smaku Owoc granatu do dekoracji Masło klarowane do smażenia Roladki z bakłażana. Fot. Kate’s Wine&Cuisine. Przygotowanie: Oberżynę dokładnie myjemy, a następnie kroimy w cienkie plastry – dosłownie 2-3 mm. Na patelni rozpuszczamy klarowane masło. Na rozgrzanym tłuszczu smażymy plastry
Kate's Kitchenprawda bakłażany to warzywa jesieni, aleee... ostatnio nie mogę się powstrzymać i muszę z nich coś przygotować... Danie wyszło przepyszne <3 SKŁADNIKI: 4 bakłażany 1/2 szkl soczewicy czerwonej 500g mięsa mielonego wieprzowego 2 cebule 2 ząbki czosnku 100g szpinaku 250g brązowych pieczarek 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka słodkiej papryki szczypta chilli 1/2 łyżeczki rozmarynu 1/2 łyżeczka cynamonu 500g passaty(...)pomidorowej olej 1 łyżka natki pietruszki sól pieprz 1 szkl wody 120g sera fety WYKONANIE: 1. Bakłażany myjemy, przecinamy wzdłuż, każdego od środka nacinamy i posypujemy solą, pozostawiamy na około 20 minut. 2. Bakłażany puściły soki, więc delikatnie przecieramy je ściereczką jednorazową. Następnie wkładamy je do piekarnika na około 20 minut 180* aby zmiękły. 3. Po podpieczeniu wyciągamy
Dziś Ja gotujesię ochoty na ciężkie obiady czy kolacje, za to wszelkiego rodzaju sałaty sprawdzają się świetnie w takich momentach. Dzisiaj kolejna moja propozycja na mix sałat tym razem z grillowanym bakłażanem i jajkiem w koszulce. Trochę zachodu z przygotowaniem jest, ale efekt – wart każdej chwili! During the summer, hot days no one wants to eat heavy lunches or dinners(...)while making this salad but the effect is worth every minute! SKŁADNIKI (na 3-4 porcje): 1/2 główki sałaty masłowej 2 garście rukoli 1/2 niedużej kapusty pekińskiej 1/2 średniego bakłażana 1 pomidor 1 kiść winogron 150 g sera typu Lazur 3-4 jajka (po 1 porcję) SOS: oliwa ocet balsamiczny musztarda miód sól, pieprz, zioła INGREDIENTS (3-4 portions
Martyna CooksWegetariańska pasta z bakłażana i grzybów Smaczne smarowidło do chleba z pieczonych bakłażanów i pasty grzybowej z borowików. Przepis jest banalnie prosty, wystraszy przygotować składniki, potem je zmiksować, doprawić i już. Będzie jeszcze łatwiej i szybciej, jak skorzystacie z gotowego koncentratu grzybowego z borowików. Składniki 2 bakłażany 100 g koncentratu grzybowego borowikowego Leśne skarby (ewentualnie obgotowane lub obsmażone inne(...)przyprawy garam masala 1 łyżka pasty sezamowej tahini 1 łyżka soku z cytryny sól chili w proszku Do podania: świeże zioła (szczypior, pietruszka) sezam oliwa z oliwek Wykonanie Bakłażany pieczemy w całości w temperaturze 220°C przez około 40 – 45 minut. Studzimy i obieramy ze skóry. Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na oliwie, dodajemy starty czosnek
Tajemnice SmakuLubicie zapiekane warzywa? U dziś przepyszny bakłażan nadziewany mięsem i warzywami <3 Musicie spróbować tego przepisu... dla mnie rewelacja <3 SKŁADNIKI: 4 bakłażany 400g mięsa wołowo-wieprzowego 400g passaty pomidorowej 270g świeżych pieczarek brązowych 3 cebule 1 papryka zielona 1 papryka żółta 1 papryka czerwona 1 kulka mozzarelli 1/3 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka bazylii suszonej papryka słodka sól(...)pieprz ser do posypania góry może być żółty albo mozzarella olej WYKONANIE: 1. Bakłażany myjemy, przecinamy wzdłuż, każdego od środka nacinamy i posypujemy solą, pozostawiamy na około 20 minut. 2. Bakłażany puściły soki, więc delikatnie przecieramy je ściereczką jednorazową. Następnie wkładamy je do piekarnika na około 20 minut 180* aby zmiękły. 3. Po podpieczeniu wyciągamy je z piekarnika, wydrążamy środek
Dziś Ja gotujeBakłażanowe łódeczki z fajnymi ziemniaczanymi kulkami i kurczakiem. Obiad zrobicie w piekarniku cały. Zapewniam was że najecie się bo sam bakłażan i ziemniaki są syte do tego brokuł i pomidory. Kolorowo wiosennie, i pysznie. 2 bakłażany 1 pierś z kurczaka 1 por kawałek biała część 1/2 brokuła 10 pomidorków koktajlowych sól, pieprz olej rzepakowy papryka chili pieprz czerwony czosnek granulowany(...)zioła do kurczaka bazylia świeża 20 dkg kulek ziemniaczanych Bakłażany kroję wzdłuż na pół, wycinam nożem miąższ ze środka zostawiam po 1 cm miąższu. Łódeczki bakłażanowe smaruję olejem w środku. Piekarnik rozgrzewam do temp 220 stopni. Na blaszkę na papierze układam bakłażana i kulki ziemniaczane. Piekę 15-20 minut. W tym czasie kroję pierś z kurczaka na małe kawałki
wesoła kuchniaCaponata to tradycyjne danie sycylijskie, które występuje w wielu wersjach, ale podstawowymi jego składnikami są bakłażany, pomidory i seler naciowy. Jest to rodzaj gulaszu warzywnego o słodko-kwaśnym smaku. To danie może być podawane na ciepło, jak i na zimno, chociaż nam lepiej smakowało w tej pierwszej wersji. Caponatę możemy serwować jako danie głównie z pieczywem lub jako dodatek(...)mięs. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 bakłażan 1 średnia cebula 3 łodygi selera naciowego 1/2 czerwonej papryki 1 puszka pomidorów krojonych bez skórki (400 g) 1 łyżka kaparów 2 łyżki czerwonego octu winnego 1 łyżka cukru 1 ząbek czosnku oliwa z oliwek sól, pieprz, bazylia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: Bakłażana umyć, osuszyć, pokroić w plastry o grubości około
Danka Pichci