moje ręce wpadło ostatnio kilka sztuk bakłażanów . Zazwyczaj piekę je z innymi warzywami, sporadycznie faszeruję. Ale tak dla odmiany chciałam zrobić coś innego, nowego. I tak powstały te urocze ruloniki . Początkowo przygotowałam je z myślą posiłku obiadowego, i tak je też zjadłam, ale chyba lepiej będą pasować jako przekąska czy przystawka. Co myślisz? W każdym razie smak jest cudowny! Całość(...)kaszowa od Innej Bajki lekko chrupiąca, a pasta sezamowa nadaje smakowitej kremowości. Wszystko tak bardzo do siebie pasuje, że aż tak fantastycznego efektu się nie spodziewałam 😎 Składniki: 3 średnie bakłażany 110 g, czyli 1 opakowanie kaszy gryczanej z burakami i jarmużem (Inna Bajka) 2-3 łyżki pasty sezamowej 1 łyżka mieszanki nasion i orzechów "Pora Detoksu" (Inna Bajka
Zdrowie na języku :PDziś na blogu przepis na wegetariańskie kotleciki z ryżu z bakłażanem. Kotleciki są nie tylko bardzo smaczne, ale również łatwe i szybkie do zrobienia. Do tego bardzo sycące, polecam . Składniki: 150 g ryżu 2 bakłażany 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 jajko olej do smażenia bułka tarta zioła prowansalskie sól, pieprz Wykonanie: Bakłażany pokroić w plastry(...)każdy posolić. Odłożyć na 15 minut. Po tym czasie opłukać, osuszyć i pokroić w kostkę. Ryż ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie, wystudzić. Na patelni rozgrzać tłuszcz, podsmażyć bakłażan. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić. Do ryżu dodać bakłażan, cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, jajko. Całość doprawić do smaku ziołami, solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać. Z masy uformować kotleciki, panierować
magiczna kuchnia KasiDzisiaj u nas na obiad bałkańska musaka. Muszę przyznać, że to co nowe nie znaczy złe :) Zapowiada się pyszne danie , bakłażany sprawiają, że smak dania jest niezwykle delikatny, Musaka nadaje się w sam raz na niedzielny obiad, porcji starczy dla 6 osób. Składniki: - 1 duża cebula - oliwa - świeże oregano ( ja użyłam suche z torebeczki) - 500 g mielonego(...)wołowego ( użyłam samo wieprzowe) - 3 pomidory świeże (użyłam z puszki) - 2 łyżki przecieru pomidorowego - 2 ząbki czosnku - sól i pieprz mielony - 2 małe bakłażany - 5 większych ziemniaków - 2 łyżki masła - 2 łyżki maki pszennej - 300 ml mleka - 2 jajka - 180 g jogurtu naturalnego - 100 g tartego sera
Różne smaki w kuchniSłowo ajvar pochodzi od tureckiego havyar oznaczającego słoną ikrę, czyli po prostu kawior. Na Bałkanach oznacza pastę z pieczonych papryk i bakłażana (najczęściej pikantną). Można by poroztrząsać, w jaki sposób wędrują i przekształcają się znaczenia słów (oraz przepisy kulinarne), ale kto by miał wtedy czas na gotowanie? Takie fascynujące tematy (a jakże) należy pozostawić na porę konsumpcji. Wtedy tak. Wtedy(...)odbywa się po cichu i z korzyścią dla wszystkich. Dopóki, raz na jakiś czas, w ludzi nie wstąpi szaleństwo. Składniki: 1 kg czerwonej papryki (4 - 5 sztuk) 250 g bakłażana (1 sztuka) 1/2 - 2 łyżeczki płatków chili (lub posiekane świeże) 5 łyżek oliwy 1 ząbek czosnku 2 łyżeczki octu winnego 2 łyżeczki soku z cytryny 1 łyżeczka brązowego cukru
zadanie-gotowanietego dania zaintrygowała mnie jego nazwa...jak i prostota jego przygotowania 😍 Według autorki, czuczuka to północnoafrykańska potrawa z warzyw podana z duszonymi jajkami. Do jej przyrządzenia będziecie potrzebować bakłażana, cukinię, cebulę, paprykę i pomidory. W oryginalnym przepisie nie ma dodatku cukinii, i wykorzystano zieloną paprykę. Czuczuka przypomina mi szakszukę , ponieważ jest do danie składające się z duszonych warzyw(...)jajek gotowanych pod przykryciem. Ponadto czuczuka jest bardzo smaczna i prosta do przygotowania. Składniki na 2-3 porcje: 1 mniejszy bakłażan 1/2 młodej cukinii 1 cebula 1/2 czerwonej papryki 3 małe pomidory malinowe (około 250 g) 1 ząbek czosnku sól, pieprz suszona bazylia 1 łyżka masła klarowanego 2-3 jajka Na początku cebulę obrać i pokroić w cienkie
UgotowaćNajprostszy i bardzo smaczny sposób na bakłażana. Usmażony w panierce z dodatkiem parmezanu, dzięki czemu ma ciekawy i charakterystyczny smak. Można go podać jako dodatek do obiadu lub zjeść samego. 1 bakłażan 1 jajko 1/4 szklanki bułki tartej 1/4 szklanki tartego parmezanu sól olej rzepakowy do smażenia Bakłażana pokroić w plastry o grubości ok 5 mm i oprószyć obficie solą(...)Odstawić na około 15 min, aż puści sok. Po tym czasie przelać pod bieżącą wodą i wysuszyć na ręczniku papierowym. Jajko rozmącić i maczać w nim plasterki bakłażana, a następnie obtaczać w bułce wymieszanej z parmezanem. Smażyć na rumiano na rozgrzanym oleju z dwóch stron. Nadmiar tłuszczu odsączać na papierowym ręczniku. Smacznego :) Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Dania z patelni Tagged
https:KKuchniaMniamPokochałam bakłażany, do tego stopnia że właśnie nasionka kiełkują na moim kuchennym oknie i mam zamiar je wyhodować w szklarni. Są cudownym warzywem, z którym można robić dosłownie wszystko piec, smażyć, gotować, grillować i w zależności od dodatków smakuje zupełnie inaczej. Mi osobiście nie przeszkadza lekka goryczka, szczerze to nawet jej specjalnie nie wyczuwam, dlatego nigdy nie maltretuję tego cuda(...)siebie, że jak się „przegryzie ” przez noc z przyprawami to smakuje o niebo lepiej. Składniki: 300 -400 g fasoli (waga przed ugotowaniem) uprzednio namoczonej i ugotowanej 2 bakłażany 2-3 papryki 2 cebule czubata łyżeczka papryki płaska łyżeczka papryki wędzonej łyżeczka soli łyżeczka kuminu około 300 g siekanych pomidorów/passaty Przygotowanie: Cebulę pokrój w półplasterki i podsmaż przez
greenscarfktóry możemy odgrzać na następny dzień. Czas wykonania: 1 h Ilość porcji: 4 Składniki: 300 g makaronu 150 g szynki ½ pęczka natki z pietruszki 150 g bakłażana 80 g czarnych oliwek 50 g sera żółtego ½ łyżeczki soli ½ łyżeczki pieprzu 1 łyżka oleju Sos: 250 g serka ricotta 2 jajka 100 ml mleka 100 ml śmietanki kremówki(...)doprawić i wymieszać. Przełożyć makaron z dodatkami do wysmarowanego olejem naczynia żaroodpornego i polać wszystko sosem. Na górę zapiekanki ułożyć pokrojonego w cienkie plasterki bakłażana i posypać startego sera żółtego. Zapiekankę przykryć folią aluminiową i piec około 40 minut w 200 stopniach (po 30 minutach ściągnąć folię i przypiec
KuchniaWeDwoje.plMusaka z indykiem 500 g piersi indyka 2 ząbki czosnku 0,5 pora (150 g) 1 bakłażan 1 papryka 1 kg ziemniaków 1 puszka krojonych pomidorów olej do smażenia oraz podlewania między warstwami sól pieprz słodka papryka sos beszamelowy 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 0,5 l mleka sól pieprz gałka muszkatołowa Składniki pozwalają na wykonanie 6 optymalnych(...)dodać pokrojone pomidory z puszki. Podgrzewać jeszcze 10 minut, a następnie przykryć patelnię pokrywką w celu lekkiego podduszenia mięsa i nabrania aromatu czosnku i pora. 2. Warzywa: Paprykę i bakłażan pokroić w 0,5 cm plasterki. Ziemniaki obrać i poszatkować na plasterki przy użyciu maszynki lub ręcznie. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju i usmażyć paprykę. Następnie, kiedy patelnia będzie już
Pij soki wyciskanegruby i puszysty spód z ciasta drożdżowego. Ale cóż, potrzeba matką wynalazków, szczególnie gdy ma się nietolerancję glutenu. Tak oto powstały minipizzerynki na plastrach bakłażana. Smaczne, sycące i bardzo proste. Ale i tak cienki spód drożdżowy mimo wszystko chodzi za mną! Składniki: • 2 bakłażany • 3 pomidory średnie • 1 opakowanie kulek mozzarelli(...)łyżki startego parmezanu • suszona bazylia • sól, pieprz do smaku • szczypiorek do posypania Wykonanie: • Bakłażany pokroić w plastry, posypać solą i odstawić na 15 minut, aż puszczą wodę. • Osuszone ręcznikiem papierowym plastry ułożyć na blaszce do pieczenia, posypać delikatnie solą, pieprzem i parmezanem. • Pomidory pokroić w plastry i położyć
To co kochamposiłkiem. Jest kasza, jest mięso i jest warzywo. Czego chcieć więcej? Może bonusa w postaci sosu jogurtowego z ulubionym przeze mnie parmezanem :) O, tak! Nigdy nie trafiłam na bakłażana, który sprawiłby mi gorzką niespodziankę (w przeciwieństwie do cytryny ;)). Dlatego najczęściej nie stosuję zabiegów, mających pozbawić go wspomnianej goryczki. Kiedy przygotowuję posiłek z kaszą gryczaną zawsze wybieram niepaloną(...)bardziej mi smakuje. Spokojnie można ją zamienić na paloną.To ostatnia propozycja w tym tygodniu. Maciek zdradził mi jakie będzie następne hasło. Trzeba przyznać, że dzikie! :) Składniki: 2 nieduże bakłażany 1/2 szkl. kaszy gryczanej niepalonej (przed ugotowaniem) 250 g filetu z piersi kurczaka 250 g passaty pomidorowej 2 cebule 1/3 szkl. wina białego wytrawnego 1 łyżeczka cukru brązowego 1 łyżeczka
zadanie-gotowaniepółnocnej Afryki - tam wiedzą jak przyrządzić aromatyczne danie ze składników, które lubię. Decyzja była trafna. Zupa jest naprawdę bakłażanowa, choć może wygląda zwyczajnie i raczej pomidorowo. Kiedy jest chłodniejsza, bakłażan daje nieco grzybowy aromat. Po mocniejszym podgrzaniu ten efekt łagodnieje. Danie jest bardzo smaczne, pachnące i całkiem nieźle sycące. Zdecydowanie polecam! Składniki: 1 bakłażan 2 szalotki 2 ząbki czosnku(...)cynamonu 1/4 łyżeczki kuminu 1/2 łyżeczki kurkumy 1/2 - 1 łyżeczka chili 1 łyżka brązowego cukru 1 łyżeczka soku z limonki oliwa sól i pieprz ser typu feta oliwki Wykonanie: Bakłażana przekroić wzdłuż na pół. Przecięte powierzchnie posmarować oliwą i oprószyć solą. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia wraz z nieobranymi szalotkami i czosnkiem. Skropić wszystkie warzywa oliwą i oprószyć
zadanie-gotowaniefilety z piersi kurczaka 1 bakłażan 2 pomidory 50-60 g sera pleśniowego 8-10 szt pieczarek sól pieprz lubczyk oregano oliwa bazylia świeża Filet lekko przecinamy w miejscu gdzie jest zbyt gruby i rozkładamy, skrapiamy oliwą i posypujemy przyprawami, odstawiamy na ok 1 godzinę. Bakłażan kroimy na plastry i solimy, również odstawiamy na godzinę. Bakłażan płuczemy i osuszamy . skrapiamy(...)oliwą i posypujemy przyprawami. Rozgrzewamy grilla lub patelnię grillową i smażymy bakłażan a obu stron. Następnie pieczemy mięso na grillu lub patelni grillowej i obok pieczarki przyrumieniamy z kazdej strony . Bakłażan układamy na przemian z plastrami pomidora i posypujemy serem pokrojonym w kosteczkę, Skrapiamy całość oliwą i posypujemy posiekaną bazylią
Gotowanie jest łatwedomowy ajwar Ta wielce smaczna pasta jest potrawą kuchni bałkańskiej (a dokładniej- serbskiej), a przyrządza się ją z papryki, bakłażanów i pomidorów, z dodatkiem czosnku, cebuli, octu i przypraw. Przy okazji każdego pobytu w Chorwacji przywozimy do kraju zapas kilku słoiczków Ajvaru, choć obecnie nie ma żadnego problemu z zakupieniem go w polskich sklepach- ale wiadomo, "oryginalny" lepszy. Chyba(...)wspaniały smak i uniwersalność zastosowania wynagrodzi z pewnością czas spędzony w kuchni! Poniżej przedstawiamy krok po kroku, jak się do sporządzania ajvaru zabrać: Składniki: -2kg papryki czerwonej -3 bakłażany -2-3cebule -6-7 pomidorów -1 papryczka chilli -2 łyżki soli -2-3 łyżki octu -3 łyżki słodkiej wędzonej papryki -1 główka czosnku -50ml oliwy -2 łyżki cukru
Aromatyczne PodróżePIECZONY BAKŁAŻAN Z JOGURTEM i orzeszkami włoskimi sprawdzi się jako lekka... Artykuł Pieczony bakłażan z jogurtem pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINE