bakłażan - 3657 przepisów (strona:56/244)

Baba ganoush - pasta z pieczonego bakłażana 163

Baba ganoush, czyli kremowy dip z pieczonego bakłażana pochodzący wprost z Libanu. Podawany jako przystawka świetnie komponuje się ze świeżymi warzywami, krakersami czy pieczywem. Przygotowany w wersji nieco gęstszej sprawdzi się także jako smarowidło do kanapek. Składniki -1 bakłażan -3 łyżeczki soku z cytryny -2 łyżeczki tahini -1 ząbek czosnku -sól morska -oliwa z oliwek -opcjonalnie: 2 łyżki świeżych posiekanych(...)ziół: np. natka pietruszki, kolendra Przygotowanie Bakłażan pokroić w grube plastry. Posypać delikatnie solą i odłożyć na 10 minut. Osuszyć ręcznikiem papierowym. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Poukładać plastry bakłażana i  posmarować oliwą. Opiec około 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do ok 180 stopni. Wyjąć, ostudzić i obrać ze skórki. W blenderze umieścić sok z cytryny, tahini, czosnek

Zielona Kuchnia
Bakłażan zapiekany w sosie pomidorowym z fetą 150

Dzień dobry :-) Lubicie dania jednogarnkowe? My bardzo, mąż dodatkowo uwielbia bakłażana. Ja nie powiem też zjem ze smakiem. Tym razem jest on w formie zapiekanki, sosu, coś pomiędzy. Zapieczony z mozzarellą, czosnkiem, cebulą, serem feta i orzeszkami piniowymi. Do tego idealnie pasuje ryż. Przepis pochodzi z książki " Opowiadania drewnianego stołu " Moniki Waleckiej. Polecam, naprawdę pyszne danie, proste i szybkie(...)przygotowaniu :-) Miłego poniedziałku :-) Składniki na 4 porcje: 2 duże bakłażany 5 łyżek oliwy 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 2 puszki krojonych pomidorów 1 łyżeczka cukru u mnie trzcinowy 1 łyżka suszonego oregano 1 łyżka suszonej mięty 300 g sera feta 2-3 łyżki orzeszków piniowych (u mnie więcej) sól pieprz 1. Bakłażany umyć i pokroić w drobną kostkę

kruche babeczki
Musaka 129

ktoś, kto jeszcze nie miał styczności z tą potrawą. Chciałam jedynie zaznaczyć, że z cynamonem jest jeszcze lepsza.  Składniki: 750 g mięsa mielonego (ja użyłam łopatki wieprzowej) 2 bakłażany 1 cebula 2 ząbki czosnku 500 ml passaty pomidorowej 1 łyżka oregano duża szczypta cynamonu duża szczypta cukru pół szklanki wytrawnego czerwonego wina kawałek sera długodojrzewającego (ja użyłam Bursztynu, można(...)wszystko obsmażamy. Do mięsa dodajemy passatę, oregano, cynamon, cukier i wino, mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu około 10 minut. Pod koniec doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy i odstawiamy. Bakłażany myjemy i kroimy w plastry o grubości około 1 cm. Podpiekamy je w piekarniku do zrumienienia. Można je też np. ugrillować. Chodzi o to, żeby po prostu zmiękły.  Beszamel

Kardamonovy
Parmigiana di melanzane 137

różnych częściach Włoch była przepyszna. Co ciekawe żadna z nich nie była podobna do drugiej. I każda rzecz jasna była tradycyjna. Podaję przepis na moją tradycyjną 700 g bakłażana 250 g gotowego sosu pomidorowego 250 g sera mozzarella 80 g tartego sera caciocavallo lub grana padano sól i pieprz do smaku mąka oliwa z oliwek extravergine świeża bazylia opcjonalnie gotowany(...)bób Pokrój bakłażana w plastry. W oryginale plastry bakłażana się smaży. U mnie przepis jest odchudzony , dlatego też ugrillowałam każdy plaster , lekko posoliłam i wysmarowałam oliwą po wierzchu. Nie za dużo, ale w sam raz. Na dnie brytfanny rozsmarowałam trochę sosu pomidorowego, poukładałam plastry bakłażana tak, aby lekko na siebie nachodziły brzegami. Posypałam tartym serem grana padano, poszarpaną świeżą bazylią

Z Kuchni Do Kuchni
Bakłażan marynowany 178

jednym ze spotkań rodzinnych miałam przyjemność posmakować tej przekąski. Tutaj chciałabym podziękować gospodyni Kasi za udostępnienie tego przepisu:)) Bakłażan marynowany to wspaniała forma przekąski ,przystawki ,np. na grilla. Bardzo aromatyczna o wyrazistym ,nie co ostrym smaku. Bakłażan inaczej zwany jest psianką podłużną, bardziej pospolita nazwa bakłażan lub oberżyna. Ale jako ciekawostkę napiszę ,że … Czytaj dalej Bakłażan marynowany Artykuł Bakłażan

gotuj ze mną
Makaron z sosem pomidorowym z pieczonym bakłażanem 171

się to prostsze niż myślisz i w dodatku, oprócz ugotowania makaronu, w reszcie gotowania wyręcza nas piekarnik. Co należy zrobić to pociachać z grubsza warzywa i voilà! Dodatkowo, pieczenie bakłażana wydobywa z niego to co najlepsze – jego dymny smak, a pieczony z nim czosnek staje się obłędnie słodki. Do tego dużo parmezanu i najlepszy makaron z sos pomidorowy(...)bakłażanem gotowy do podania na obiad. Obłędnie dobry! Składniki (na 2 duże porcje): 1 średni bakłażan 2 ząbki czosnku 1 średnia cebula szklanka passaty pomidorowej około 15 czarnych oliwek 6 łyżek oliwy z oliwek sól i pieprz do smaku łyżeczka miodu parmezan do posypania kilka listków świeżej bazylii 200g makaronu – użyłam kokardek   Nastawiamy piekarnik na 200°.   Bakłażana

Smaczna Strona
Kopytka z bakłażanem i pomidorkami 183

właśnie ten przepis zawsze mnie ratuje. Idąc za ciosem wymyśliłam kolejną kombinację smakową, która także została wychwalona i pochłonięta przez rodzinę ze smakiem. Do gotowych kopytek dodałam dobrze przesmażonego bakłażana, który przy dłuższej obróbce termicznej staje się aromatyczny i dymny. Do tego czosnek, słodki groszek i dwa rodzaje pomidorów – kolejna mistrzowska kompozycja. Składniki (na 2 porcje): opakowanie gotowych kopytek(...)400g 1 średni bakłażan 5 suszonych pomidorów z oliwy i 4 łyżki oliwy spod pomidorów 2 garści pomidorków koktajlowych pół szklanki mrożonego groszku 1 średni ząbek czosnku kilka gałązek świeżego tymianku parmezan do posypania sól i pieprz do smaku   Bakłażana myjemy i kroimy w centymetrową kostkę. Czosnek obieramy i ścieramy na tarce. Pomidory suszone kroimy w dużą kostkę

Smaczna Strona
Tarta z bakłażanem, pomidorem, mozzarellą i salami 180

Dzień dobry :-) Znowu poniedziałek i znowu zmiana pogody na gorszą ;-) No nic, trzeba czekać kolejnej poprawy, oby szybko nadeszła. Na obiadek polecam Wam pyszną tartę z bakłażanem, pomidorem, mozzarellą i salami. Musiałam tym daniem dogodzić moim dwóm panom, bo jeden chciał coś z bakłażanem, a drugi koniecznie salami. Więc połączyłam oba składniki, dodałam pomidora i ser. Wyszła bardzo smaczna tarta(...)życzę :-)  Składniki ciasto forma 25 cm: 100 g masła 1,5 szklanki mąki pszennej 1 jajko L 1/2 łyżeczki soli 2-3 łyżki zimniej wody Dodatkowo: 1 bakłażan 2-3 pomidory salami 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki oregano 1/2 łyżeczki suszonej bazylii 1 mała cebula 1 szklanka passaty szczypta cukru trzcinowego 2 kulki mozzarelli 1. Mąkę przesiać na stolnicę

kruche babeczki
Kawior z baklazana z pieczonymi ziemniakami 185

Składniki na 3 osoby : - 2 średnie bakłażany - 20 zielonych oliwek - 2 łyżki oleju lnianego tłocznego na zimno - około 6 średnich ziemniaków - pomidorki - oliwa z oliwek - majeranek - sól kłodawska Przygotowanie : Bakłażany kroimy na grube plastry, posypujemy solą, odstawiamy na 30 minut, po tym czasie wycieramy sok który wyciekł. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy oliwą z oliwek. Ziemniaki obieramy(...)skóry, kroimy a plastry, smarujemy oliwą, posypujemy majerankiem. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.  Do piekarnika nagrzanego na 200 stopni na górna półkę wstawiamy ziemniaki, na środkowa bakłażany. Bakłażany wyjmujemy po 20 minutach, ziemniaki po około 30. By były ciepłe do podania najlepiej zostawić je w piekarniku lub piec później. Bakłażany obieramy z skórek, ugniatamy widelcem razem

Szkrab Je Sam
Zapiekane warzywa – rewelacyjny dodatek do dań głównych 163

Bakłażan, cukinia, cebula oraz czerwona papryka – wszystko skropione oliwą z oliwek oraz doprawione ziołami. Potrawa bardzo aromatyczna. Idealna jako dodatek do dań głównych lub np. niedzielnej pieczeni. Zawiera mnóstwo witamin i minerałów oraz błonnika. Jest również niskokaloryczna co może pomóc osobom na diecie odchudzającej. Składniki: 2 bakłażany 2 cukinie cebula czerwona papryka czerwona 2 łyżki oliwy z oliwek zioła (oregano(...)bazylia, tymianek) sól, pieprz Sposób przygotowania: Bakłażana, cukinię pokrój w plastry. Cebulę pokrój w bardzo cienkie plastry. Paprykę czerwoną posiekaj w drobną kostkę. Bakłażana i cukinię wymieszaj z oliwą z oliwek, solą, pieprzem oraz ziołami. Przekładaj kolejno bakłażan – cukinia – cebula aż do wykończenia składników. Na koniec posyp posiekaną papryką. Zapiecz w piekarniku 180ºC przez godzinę

wysmienity
Mini kanapki z bakłażanem 163

Polecę Wam małą przekąskę/ przystawkę z bakłażanów, która robi się błyskawicznie, smakuje fantastycznie i nadaję się na wszelkiego rodzaju przyjęcia i imprezy Składniki: – 2 bakłażany – 5 kromek chleba – 400g jogurtu naturalnego tupu greckiego – 5 ząbków czosnku – pęczek koperku – sól i pieprz wg smaku – 2 łyżki oliwy Bakłażany obrać, pokroić na okrągłe plastry(...)grubości ok. 1 cm.Krążki posolić, po czym odstawić na mniej więcej 30 minut, by puściły sok. Następnie osuszyć bakłażany z obu stron ręcznikiem papierowym, posmarować oliwą i usmażyć z obu stron, na mocno rozgrzanej, nieprzywierającej patelni. Czosnek przepuścić przez praskę, koperek drobno posiekać, dodać czosnek, koperek i przyprawy do jogurtu i dobrze wymieszać. Z chleba wykroić krążki ( ja używam

Smaki Armine
Placki z gulaszem i klopsikami grzybowymi 221

Jesienne syte placki ziemniaczane z gulaszem z bakłażana, dyni, cukinii, papryki i klopsikami z pudrem grzybowym. W tej potrawie znajdziemy dużo jesiennych warzyw. Potrawa pachnie papryką wędzoną, pomidorami które dodajemy w formie przecieru. Mamy też akcent leśny. gulasz: 1 bakłażan 1 cukinia mała 40 dkg dyni piżmowej 1 papryka czerwona 1 cebula 2 ząbki czosnku 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego(...)kurczaka,, cebule obraną miele maszynką do mięsa. Dodaję jajko, bułkę tartą, natkę drobno pokrojoną, pieprz, sól, puder grzybowy i mieszam. Formuję małe klopsiki i obtaczam w mące. Gulasz: Bakłażana, cukinię, kroję w kostkę, dynię też ale obieram ją. Paprykę też kroję i cebule drobno. Na oleju przesmażam cebulę, czosnek, dodaję bakłażana i dalej przesmażam. Wykładam na talerz. Na tej samej

wesoła kuchnia
Parmigiana di Melanzane 150

Klasyczna włoska zapiekanka pochodząca z Neapolu, w której skład wchodzą przesmażone wcześniej bakłażany, sery mozarella i parmezan oraz aromatyczny sos pomidorowy. Jak wiele włoskich dań, potrawa ta ma również wiele regionalnych odmian. Składniki: 2 średnie bakłażany 2 kulki sera mozarella 100 g parmezanu mała cebula sól, pieprz 500 g passaty pomidorowej świeża bazylia oliwa Bakłażany pokroić wzdłuż na cienkie plastry(...)parmezan zetrzeć. Cebulę drobno posiekać, zeszklić na oliwie. Dodać passatę, szczyptę soli i pieprzu. Gotować na małym ogniu przez kilkanaście minut, pod koniec dodając porwane listki bazylii.\ Plastry bakłażana osuszyć papierowym ręcznikiem i obsmażyć na oliwie przez 3 minuty z każdej strony. Piekarnik nastawić na 200 stopni C. Na dno formy żaroodpornej wylać 2-3 łyżki sosu pomidorowego. Ułożyć pierwszą

wyzwania kuchenne
Pasta z bakłażana i pomidorów 332

pasta którą możemy się zajadać z pieczywem, tortillą, albo wyjadać ją samą. Taka pasta może być świetnym pomysłem na śniadanie do pracy, na imprezę. Jest lekka, a zarazem sycąca. Bakłażan sam w sobie jest bardzo mięsisty. Uwielbiam takie pasty bo można je zrobić szybko, i nie musimy biegać po sklepach żeby zjeść coś dobrego bo sami sobie możemy ją zrobić(...)bakłażany 2 pomidory lima 8 pomidorów suszonych 1/2 główki czosnku 1 cebula sól, pieprz olej rzepakowy 1/2 łyżeczki bazylii 1/2 łyżeczki kuminu 1/2 łyżeczki papryczki wędzonej 1/2 łyżeczki papryki słodkiej papryka ostra szczypta natka pietruszki 2 placki tortilli Bakłażany kroje wzdłuż na pół. Smaruję olejem rzepakowym dość obficie. Układam na blaszce na papierze do pieczenia. Pomidory kroję na pół, posypuje

wesoła kuchnia