bakłażan - 3657 przepisów (strona:64/244)

Tatar z pieczonych warzyw 159

Tatar z pieczonych warzyw świetnie zastąpi tatara z mięsa, którego tak wiele osób lubi. Do przygotowania tatara w wersji wegetariańskiej wykorzystałam trzy warzywa: bakłażana, pomidory i paprykę. Najpierw warzywa upiekłam w piekarniku, następnie drobno posiekałam a na koniec doprawiłam do smaku. Pomimo tego, iż tatar powstał tylko i wyłącznie z warzyw był bardzo sycący. Znajdziesz mnie na Instagram:  mecooksblog(...)pieczonych warzyw Składniki na tatara z pieczonych warzyw. 50 dkg pomidorów 50 dkg papryki 3 gałązki świeżego rozmarynu 4 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżeczki soli 30 dkg bakłażana 1/3 łyżeczka pieprzu Dodatkowo: 1 łyżka oliwy 2 łyżki soku z cytryny zielone oliwki pęczek natki pietruszki czerwona cebula żółtko jajka krakersy Jak zrobić tatara z pieczonych warzyw. Bakłażana umyć, pokroić

MeCooks
Kefirowe udka pieczone z warzywami 195

Udka z kurczaka w marynacie z kefiru, z dodatkiem czosnku oraz tymianku pieczone na blaszce razem z dużą ilością warzyw - ziemniakami, pieczarkami, bakłażanem, papryką, cebulą oraz pomidorkami koktajlowymi. Warzywa przed pieczeniem również obtoczone są w marynacie z sosu sojowego i oleju. Pyszne danie jednogarnkowe, które praktycznie robi się samo i nie trzeba je pilnować- potrzeba zaledwie(...)trzeba pamiętać, że udka należy zamarynować dzień wcześniej, gdyż powinny leżeć w marynacie minimum 12 godzin. Składniki: 6-8 udek 4-5 ziemniaków 1 papryka czerwona 1 cebula 1 bakłażan ok. 250 g pieczarek ok. 250 g pomidorków koktajlowych 3 ząbki czosnku 3 gałązki rozmarynu Marynata do udek: 2 szklanki kefiru 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu

Kuchnia MagdaLeny
Kefirowe udka pieczone z warzywami 195

Udka z kurczaka w marynacie z kefiru, z dodatkiem czosnku oraz tymianku pieczone na blaszce razem z dużą ilością warzyw - ziemniakami, pieczarkami, bakłażanem, papryką, cebulą oraz pomidorkami koktajlowymi. Warzywa przed pieczeniem również obtoczone są w marynacie z sosu sojowego i oleju. Pyszne danie jednogarnkowe, które praktycznie robi się samo i nie trzeba je pilnować- potrzeba zaledwie(...)trzeba pamiętać, że udka należy zamarynować dzień wcześniej, gdyż powinny leżeć w marynacie minimum 12 godzin. Składniki: 6-8 udek 4-5 ziemniaków 1 papryka czerwona 1 cebula 1 bakłażan ok. 250 g pieczarek ok. 250 g pomidorków koktajlowych 3 ząbki czosnku 3 gałązki rozmarynu Marynata do udek: 2 szklanki kefiru 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu

Kuchnia MagdaLeny
Baigan Choka - pasta z bakłażana 116

Baigan choka, czyli pieczony puree z bakłażana, jest dla Trynidadu i Togabo tym, czym Baba Ghanoush jest na Bliskim Wschodzie. Tradycyjnie wytwarza się go przez pieczenie bakłażana na grillu, aż będzie zwęglony i nasycony wędzonym smakiem, po czym zgarnie wnętrze i zetrze go z pieczoną papryką, pomidorami, cebulą, czosnkiem i masłem. Jest to pyszne, aromatyczne i kremowe danie, które najlepiej(...)podawać z parathą lub dowolnym rodzajem płaskiego chleba. Mój przepis pochodzi z książki "Cała Obfitość"wegetariańskie święto urodzaju" Yotama Ottolonghi. Ponieważ uwielbiam bakłażany, zrobiłam i przepadłam z kretesem, to jest przepyszne. Polecam wszystkim razem i każdemu z osobna. Pasta z bakłażana z Trynidadu i Tobago. CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
RATATOUILLE 166

Ratatouille- francuski klasyk rodem z Prowansji to rodzaj warzywnego gulaszu, którego kompozycję stanowią kolorowe warzywa lata: pomidory, cukinia, bakłażany i papryka, w różnych kolorach, najczęściej żółta i czerwona. Ratatouille można przygotować poprzedniego dnia, będzie jeszcze lepsza podgrzana następnego dnia. Doprawiona ziołami prowansalskimi, a także pieprzem i świeżym tymiankiem lub rozmarynem, w zależności od upodobań, jest jednym z najczęściej serwowanych latem(...)również pokroić w grubą kostkę. Wszystko zależy od upodobań. Przygotowanie: 20 min. Gotowanie: 1 godz.   Porcja dla 4 osób  : ● 4 pomidory ● 2 papryki (czerwona i żółta) ● 2 bakłażany ● 4 cukinie ● 2 cebule ● 2 gałązki świeżego tymianku (lub rozmarynu) ● 1 liść laurowy ● zioła prowansalskie ● 1 ząbek czosnku ● oliwa z oliwek ● sól, pieprz   Przygotowanie: Cebulę i czosnek obierz

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Bakłażany po bałkańsku 140

Bakłażany to znakomite, przepyszne warzywo, niedoceniane a szkoda. Smakuje wybornie choć po ugotowaniu mają taki szarobury kolor, smak przebija jednak ten kolor. Warto je zajadać na wszelakie sposoby. Czy próbowaliście już arabskiej pasty baba ghannouj czyt. ganusz? jeszcze nie? to zachęcam, jest rewelacyjna. Dziś natomiast bakłażany podamy po bałkańsku. Jak byliśmy na Bałkanach w ubiegłym roku to jedliśmy bez przerwy(...)mogliśmy się nacieszyć tym smakiem i aromatem tamtejszych bakłażanów. Dziś zapraszam na ten smak bałkański, zrobicie je tutaj we własnych kuchniach i też będziecie zachwyceni, polecam. Roladki z bakłażana. CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Szaszłyki z piekarnika z kurczakiem i warzywami 164

warzyw: cukinia, bakłażan, papryka, cebula, pieczarki, filet z kurczaka w lekko pikantnej marynacie. Dla odmiany szaszłyki zapiekane w piekarniku, a nie grillowane   - także można przyrządzić je bez względu na pogodę za oknem. Składniki: duża cukinia, mały bakłażan, 5-6 dużych pieczarek, 2 papryki czerwone, 1 papryka żółta, duża cebula, 500 g filetów z kurczaka, sól marynata: 5 łyżek(...)chili w proszku, szczypta soli. Przygotowanie: Składniki marynaty mieszamy razem. Kurczaka kroimy w kostkę - mieszamy w marynacie. Odstawiamy na noc do lodówki. Cukinię kroimy w plastry 1 cm grubości, bakłażana w pół plastry, cebulę w większe kawałki, pieczarki w zależności od wielkości na 4 lub kawałków, paprykę w większą kostkę. Na patyczki do szaszłyków nadziewamy warzywa i kurczaka, najlepiej jest

Lena Gotuje
Azjatycka sałatka z bakłażanem na ostro - kwaśno 111

Dziś pyszna, zdrowa, szybka sałatka z bakłażanem. Bakłażan jest niewdzięcznym warzywem ze względu na swój kolor. Jak jest świeży kolor ma obłędny, po obróbce staje się bury i nieładny. Jednak dodatki do niego sprawiają że nawet ten szaro - bury bakłażan nabiera wyrazistości. Sałatka smakuje obłędnie, zachęcam do wypróbowania przepisu. Sałatka z bakłażanem. CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
BAKŁAŻAN A'LA ŚLEDZIE Z CURRY I MIGDAŁAMI 117

Parę lat temu uczestniczyłam w warsztatach kulinarnych z Dominiką Wójciak. Jedną z potraw, którą robiliśmy były tytułowe bakłażany. Przepis Dominiki był trochę inny niż mój dzisiejszy, aczkolwiek bardzo się nim inspirowałam. Róbcie, bo warto. Zeżarłyśmy z Tolą całą porcję.  Ps. Super_mama2a, pozdrawiam :).  Składniki: 1 duży bakłażan 1 większa cebula pół pęczka koperku garść obranych migdałów 1 płaska(...)łyżeczka curry sól pieprz 150 ml oleju lnianego lub oliwy extra virgin olej rzepakowy Bakłażana myjemy, kroimy w plasterki o grubości około 1 cm, grillujemy na patelni grillowej na niewielkiej ilości oleju rzepakowego (możecie je upiec, jeżeli nie macie takiej patelni), kroimy w mniejsze kawałki, wrzucamy do miski. Cebulę kroimy w drobną kostkę i sparzamy na sitku. Migdały prażymy

Kardamonovy
Panierowane bakłażany z mozzarellą 147

Prawie jak schabowe, ale nie nazwę tego tak, bo mnie zjedzą. Usłyszałam jeszcze, że wyglądają jak cordon bleu. I dobrze, nabierajcie się :D. Pyszne. I pamiętajcie żeby plastry bakłażana były bardzo cienkie, wtedy "kotlety" smakują tak jak trzeba.  Składniki: 2 średnie bakłażany 3 kulki mozzarelli 3 jajka bułka tarta sól pieprz olej Bakłażany kroimy na 0,5 cm plastry(...)pozbyć z nich goryczy, posólcie je i odstawcie na 10 minut, potem ściągnijcie ręcznikiem papierowym sok, który się wytrącił - ja tego nie robię). Mozzarelle kroimy w plasterki. Na plaster bakłażana nakładamy plastry mozzarelli, porządnie solimy, pieprzymy, na to nakładamy drugi plaster. Panierujemy w rozmąconych jajkach i bułce tartej, z obu stron. Smażymy na średnim ogniu do zrumienienia

Kardamonovy
Grillowany bakłażan z pastą z dyni i twarogu 137

świetny pomysł na to, by dobrze zacząć dzień. Pyszna pasta z dyni i twarogu równie dobrze smakuje na grzance, jednak z bakłażanem stanowi duet przesmaczny. Bakłażana kroimy wzdłuż na plastry o grubości ok. 1 cm. Można posolić i pozostawić, aby puścił sok, a następnie osuszyć i dopiero grillować. Ja tego nie robię. Od razu smaruję go oliwą i posypuję mieloną(...)kolendrą. Grilluję w piekarniku, ale patelnia, nie tylko grillowa – również się sprawdzi. Rumienimy obie strony bakłażana. W tym czasie mieszamy puree z dyni i twaróg. Najlepsza proporcja to 50/50. Na jedną część dyni dajemy jedną część twarogu. Doprawiamy ząbkiem czosnku przeciśniętym przez praskę, solą, mieloną kolendrą i garam masala. Dodajemy niewielką ilość oleju lnianego lub z pestek dyni, jeśli

Kucharzyca
Ratatouille (Ratatuj) 109

Ratatuj to wg mnie taka bezmięsna wersja popularnego lecza. Zamiast kiełbasy, boczku czy innego mięska, dodatkowo dodajemy bakłażana. Ja lubię takie warzywne potrawki, zwłaszcza z dużą ilością cukinii oraz papryki, które to uwielbiam. Ratatuj im dłużej stoi, tym bardziej mi smakuje – wieczorkiem lubię go sobie nawet zjeść na zimno, z kromką chlebka czy bagietki. 1 duży bakłażan 2 cukinie(...)papryki czerwone 1 papryka żółta 2-3 pomidory 2-3 ząbki czosnku 1/2 szkl. bulionu warzywnego ziele angielskie liść laurowy zioła prowansalskie słodka i ostra mielona papryka sól, pieprz Bakłażana kroimy na mniej więcej 1-1,5 cm plasterki. Rozkładamy je na ręczniku papierowym i oprószamy solą. Odstawiamy na kilka minut, po czym dokładnie osuszamy i kroimy na ćwiartki. Cebulę

Smaki Na Talerzu
Smażony bulgur z warzywami i fetą 183

smaku i warzyw. Bulgur, który jest podstawą tej potrawki, to lekka kasza pszeniczna o bardzo bogatych właściwościach, które warto docenić. Świetnie komponuje się z letnio-jesiennymi warzywami jak cukinie, bakłażany i pomidory. No i feta, która dodaje charakteru i wyrazistości całości, a nasiona słonecznika przyjemnie chrupią podczas jedzenia. Obiad idealny zarówno do pracy, jak i na rodzinny posiłek(...)partnerId=18607&graphicId=2561&newTab=false&'+stamp);script.setAttribute('charset', 'utf-8');var head = document.getElementsByTagName('head')[0];head.appendChild(script); Składniki 100 g suchej kaszy bulgur jedna nieduża cukinia pół bakłażana 2 pomidory pół papryki czerwonej niezbyt duża cebula ząbek czosnku łyżeczka ziaren kolendry szczypta kminu rzymskiego 2 łyżki pestek słonecznika 3 łyżki oliwy sól, pieprz pół posiekanej natki pietruszki

Analiza Smaku