bakłażan - 3657 przepisów (strona:63/244)

Turcja, czyli sposób na pyszny Shish - Kebab 284

dużych (400 gram) jogurtów naturalnych, oliwy, białego octu winnego, 1 jajka, ziół prowansalskich, majonezu, 3 ząbków czosnku, 2 czerwonych cebul średniej wielkości, 1/2 główki kapusty rzymskiej, 2 pomidorów, bakłażana, kilku niewielkich ziemniaków, soli morskiej, wody mineralnej, czarnego świeżo mielonego pieprzu, kminku, kminu rzymskiego, słodkiej mielonej papryki, suszonego lubczyku, suszonego rozmarynu, suszonego oregano. Przygotowanie kebaba zacząłem od przyprawienia mięsa(...)łyżeczkę słodkiej mielonej papryki, a następnie roztarte przyprawy dodałem do mięsa. Do bazy mięsnej dodałem 1 jajko i całość wymieszałem na jednolitą masę i odstawiłem do lodówki.  Bakłażana pokroiłem wzdłuż na plasterki o grubości około 1 cm, które posoliłem z obu stron i odstawiłem na około 15 minut. 5 papryczek chili pokroiłem w drobniejsze kawałki, usuwając szypułki. Następnie dość

Wyprawy kulinarne
BAKŁAŻAN NADZIEWANY WEGETARIAŃSKI. 197

mieszkania, poczuła smaczny zapach, wydobywający się z niewielkiej kuchni kawalerki. Wiedziała, że czeka ją niezapomniany wieczór. Wprowadzenie nieco w stylu love story, a to dlatego, że uważam, iż ten bakłażan świetnie nada się na taką okazję. Jest banalny w przygotowaniu, wegetariański, a przede wszystkim niebywale smaczny i efektowny. Jeśli jakikolwiek chłopak zaserwowałby mi takiego bakłażana na randce, z pewnością byłabym(...)zachwycona! BAKŁAŻAN NADZIEWANY WEGETARIAŃSKI. /przepis własny;/ dla 2 osób 1 niezbyt duży bakłażan 1 torebka ugotowanego ryżu 150g kremowego serka ziołowego 5 rzodkiewek pęczek szczypiorku 30-40 g żółtego sera Bakłażana przekrawam na pół, wyskrobuję środkową część miąższu, która nieco różni się strukturą od pozostałej części (łatwo to zauważyć). Nacieram solą obie połówki i zostawiam na około kwadrans, aby bakłażan

W kuchni Karmel-itki
Baklazan zapiekany z pomidorami 175

Składniki 2 bakłażany, 2 ząbki czosnku, 4 dojrzałe pomidory, Pół słoiczka kaparów, Pół pęczka pietruszki, 100g startego sera, 4 łyżki bułki tartej Olej z oliwek, Sól, pieprz Przygotowanie Bakłażana wrzucamy do gotującej się wody  na 10-15 min (gotujemy do miękkości) Odcedzamy i pozostawiamy na chwile do przestudzenia. Kroimy na pół i przy użyciu łyżki wybieramy miąższ(...)bakłażana ale zostawiamy około 0,5 cm miąższu z Skorka. Na rozgrzany tłuszcz dajemy drobno pokrojone Ząbki czosnku oraz pokrojony miąższ z bakłażana wraz z pokrojonymi w Kostkę pomidorami. W misce dajemy nasz ser pokrojone kapary bułkę tarta pietruszkę przyprawy i dodajemy tez nasz przygotowany sos całość mieszamy . Połówki bakłażana wykładamy w naczyniu żaroodpornym. Wypełniamy je naszą masa i wkładamy

cookpl
WARZYWNE RAGOÛT Z KUKURYDZIANĄ POLENTĄ 115

selen, błonnik i białko. Dlatego proponuję Wam dzisiaj wegetariańskie danie w postaci warzywnego ragoût właśnie z jej udziałem. A ponieważ zawiera ono bogate w witaminy warzywa: marchewkę, seler naciowy, bakłażan, pomidory, a także cieciorkę, będącą źródłem pełnowartościowego białka, jest to idealne danie dla zwolenników kuchni wegetariańskiej, a także wegańskiej, w tym przypadku, wystarczy tylko zastąpić mleko mlekiem roślinnym lub wodą(...)roślinnym, a parmezan- parmezanem wegańskim. Czas przygotowania: 30 min. Gotowanie: 1 godz 20 Porcja dla 4 osób : ● 800 g pomidorów krojonych w puszce ● 400 g cieciorki w puszce ● 1 bakłażan ● 1 marchewka ● 1 gałązka seleru naciowego ● 1 czerwona cebula ● 2 ząbki czosnku ● 1 cytryna bio ● 125 g kaszy kukurydzianej ● 50 g startego parmezanu ● 40 g masła ● 40 cl mleka

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Ratatouille czyli bezmięsny gulasz 110

kcal Ratatouille (w polskiej wersji: ratatuj) to jedno z najbardziej znanych dań kuchni francuskiej. Czasem mówi o nim jako o śródziemnomorskiej. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 średniej wielkości bakłażan 250 g zielonej cukinii 250 g żółtej cukinii 1 zielona papryka 1 czerwona papryka 1 kg pomidorów 6 łyżek oliwy 2 cebule 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka suszonych ziół prowansalskich(...)łyżek posiekanej natki pietruszki 1/2 pęczka bazylii sól i pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Zacznij od przygotowania warzyw: bakłażana pokrój w kostkę, pomidory obierz ze skórki i pokrój w ćwiartki, usuń z nich nasiona, paprykę pokrój w paski, cukinię w plasterki. Cebulę pokrój w plasterki, czosnek rozgnieć. Bakłażana oprósz niewielką ilością soli, ułóż na sicie i odstaw

ProstePesto.pl
Makaron z kurczakiem i bakłażanem 122

Szybki przepis na obiad z makaronem w roli głównej. Do tego  tylko bakłażan, papryka oraz kurczak i mamy w kilka minut pyszny,  aromatyczny i bardzo sycący obiad  gotowy. Składniki: 300 g makaronu 600 g fileta z kurczaka kawałek sera  parmezan/grana padano  1 duży bakłażan 1 czerwone papryka 1 żółta papryka 2 pomidory 2 cebule(...)łyżeczka czerwonej papryki szczypior sól, pieprz Wykonanie: Mięso myję, osuszam i kroję w kostkę. Oprószam słodką papryką, solą, pieprzem i skrapiam olejem, dokładnie mieszam. Cebulę, pomidory kroję w kostkę, bakłażan i paprykę w paski, a czosnek i papryczkę chili siekam. Na patelni rozgrzewam tłuszcz, smażę mięso.  Makaron got uję al dente w lekko osolonej wodzie, odcedzam

magiczna kuchnia Kasi
Pasta z bakłażana i papryki 104

Aromatyczna,  lekko pikantna  pasta z bakłażana i papryki.  Dobrze smakuje na kanapce jak również w tortilli.  Świetnie się również sprawdza, jako dip do maczania nachosów. Składniki: 2 bakłażany 2 papryki 2 pomidory papryczka chili (jak kto lubi) 2 cebule 4-5 ząbków czosnku 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1/2 łyżki koncentratu pomidorowego(...)olej 1/2 łyżeczki bazylii 1/2 łyżeczki wędzonej papryki 1/2 łyżeczki słodkiej papryki sól, pieprz Wykonanie: Bakłażany kroję wzdłuż. Papryki również kroję na pół, oczyszczam. Blaszkę wykładam papierem do pieczenia, układam bakłażany, paprykę i spryskuję olejem. Wstawiam do nagrzanego piekarnika do 200 °C i piekę przez 30-40 minut. Obieram ze skórki, studzę. Po wystudzeniu siekam nożem. W między czasie

magiczna kuchnia Kasi
Ratatouille zapiekany 109

Drukuj Ratatouille zapiekane Ratatouille zapiekane (ratatuj) to klasyczna francuska potrawka warzywna w lżejszym i bardziej efektownym wydaniu niż tradycyjna wersja. Posiłek dodatek do obiadu, obiad Kuchnia francuska Słowo kluczowe bakłażan, cukinia, dodatek do obiadu, gulasz wegetariański, kuchnie świata, obiad wegetariański, pomidory, potrawka warzywna, ratatouille, sos pomidorowy, wege Całkowity czas przygotowania 1 hour Porcje 4 porcje Autor Agnieszka | na-talerzu.pl Sprzęt Patelnia(...)ząbki czosnku 2 łyżeczki suszonego oregano 1 łyżeczka suszonej bazylii 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka słodkiej papryki oliwa 1 bakłażan 1 cukinia 2-3 pomidory typu bawole serce sól, pieprz Kroki Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Cebulę i czosnek posiekaj. Na patelni rozgrzej oliwę. Wrzuć cebulę

Na-talerzu.pl
Rukola ze szpinakiem pod bakłażanem z serem wędzonym 96

listków szpinaku 200 g sera wędzonego- może być kozi 3 łyżki pestek słonecznika dressing: 50ml wody, 50ml oliwy, łyżeczka musztardy, łyżeczka soku z cytryny, szczypta soli i pieprzu Średni bakłażan płatki suszonego czosnku- 2 łyżki Robimy! Rukolę mieszamy ze szpinakiem i z dressingiem (zostawcie tak 1/4). Bakłażana kroimy na plasterki, obsypujemy solą i odstawiamy na 10 min by zmiękł(...)puścił wodę. Plasterki układamy na blaszkę do pieczenia i pieczemy 15 min w 180 stopniach. Do miski wrzucamy sałatę, na to wędzony ser lekko mieszając. Na wierzch układamy plasterki bakłażana i posypujemy uprażonymi pestkami słonecznika (minutka na suchej patelni) i płatkami czosnku. Na wierzch dajemy resztę dressingu. I już! Smacznego.   Share 0 Tweet 0 Pinterest 0 0 Shares

Latosiowydom
Wątróbka drobiowa z warzywami 111

dzisiejszy przepis, ale my lubimy.  Może nie często, ale od czasu do czasu gości na naszym stole.  Tak więc  zapraszam  po przepis na wątróbkę z bakłażanem, cukinią i pomidorem. Składniki: 500 g wątróbki drobiowej 1 cukinia 1 bakłażan 2 pomidory 6-8 pieczarek 1 cebula 2 łyżki posiekanego szczypiorku masło do smażenia mąka pszenna majeranek sól(...)pieprz Wykonanie: Cukinię i bakłażan kroję na mniejsze paski. Pomidor w ósemki, pieczarki w plasterki, a cebulę w półplasterki. Szczypiorek siekam. Na patelni podsmażam cebulę, dodaję pieczarki smażyć przez 5 minut. Następnie dodaję bakłażan, cukinię i smażę przez kolejne 5 minut. Po tym czasie wrzucam pomidory, doprawiam do smaku solą i pieprzem i podsmażam całość do momentu, aż warzywa będą

magiczna kuchnia Kasi
Sałatka z bakłażanem, kaszą i granatem 88

wszystko!) było pyszne. Zrobiłam tę sałatkę bez wielkich nadziei. Pokroiłam, ugotowałam, zgrillowałam, później zdjęcie. No, potem zaczęłam wiosłować. Jeżeli lubicie takie klimaty, będziecie wiosłować i Wy.  Składniki: 1 bakłażan pół kostki chudego białego sera pół czerwonej cebuli 1/3 szklanki kaszy jęczmiennej perłowej 4 łyżki ziaren granatu 2 gałązki natki pietruszki 1 łyżka uprażonych ziaren sezamu pół łyżeczki siemienia lnianego(...)łyżka soku z grejpfruta sól pieprz olej rzepakowy (przepis na 2-3 porcje)   Kaszę płuczemy na sicie, gotujemy al dente (u mnie to trwało jakieś 5 minut), odcedzamy. Bakłażana myjemy i kroimy w 1 cm plasterki, grillujemy z obu stron na niewielkiej ilości oleju. Oliwę, ocet i sok z grejpfruta wlewamy do słoiczka, dodajemy sól i pieprz, energicznie mieszamy

Kardamonovy
Dal z grochem i pieczonym bakłażanem 98

Parę dni temu oglądałam Jamiego w tv. Mieszał coś znowu w tej swojej kuchni. Co? Ano dal z grochem i pieczonym bakłażanem. Zapisałam sobie przepis i obiecałam sobie, że kiedyś go zrobię (z delikatnymi zmianami). Kiedyś, czyli już, teraz. Nie wiem co mnie opętało. Myślę, że to zasługa pogody, która jest tak do d, że tylko takie potrawy dobrze wchodzą(...)sklepowe curry, poszukajcie takiego, które jest wypełnione po kokardki przyprawami. Gotujcie i jedzcie na zdrowie. Składniki: 250 g grochu (ja użyłam łuskanych połówek) 1 l bulionu warzywnego 1 duży bakłażan 2 czerwone cebule 2 łyżki pasty curry (polecam zrobić pastę wg przepisu Kingi Paruzel) 2 papryczki chili 2 pomidory bez skóry sól olej rzepakowy ryż/pieczywo (przepis na 4 porcje

Kardamonovy
Pieczone warzywa pod pomidorowym sosem 84

Prosty sposób na pyszną, rozgrzewającą i zdrową kolację to oczywiście pieczone warzywa. Tym razem padło na bakłażana, pora, cebulę i czosnek pod pomidorami. Uwielbiam takie proste i zdrowe dania, które robią się praktycznie same w piekarniku. Takie rozgrzewające kolacje są idealne w sezonie jesienno-zimowym. Zapraszam Was zatem do przepisu na aromatyczne, pieczone warzywa pod pomidorowym sosem. Pieczone warzywa(...)pomidorowym sosem – składniki: bakłażan, 2 pory, duża, biała cebulka, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki oliwy z oliwek, 4 pomidory, łyżeczka koncentratu pomidorowego, szczypta soli, pieprzu i ziół prowansalskich. Sposób przygotowania Najpierw bakłażana kroję w kostkę. Następnie siekam cebulkę i czosnek. Pora kroję w talarki. Wszystkie warzywa umieszczam w naczyniu żaroodpornym i dodaję do nich przyprawy oraz łyżkę oliwy

Natka Pietruszki
Ratatouille wg. Magdy Gessler 124

Polecam i Wam, szczególnie teraz gdy mamy łatwy dostęp do świeżych warzyw. Ratatouille – Składniki: (4 porcje) 2 średnie cebule (około 250 g) 2 młode cukinie (około 720 g) 2 bakłażany (około 720 g) 3 średnie pomidory lub 5 mniejszych (około 430 g) 3 kolorowe papryki 5 ząbków czosnku polskiego 6 łyżek oliwy z oliwek (użyłam oleju rzepakowego) pęczek tymianku świeżego(...)sól morska, świeżo mielony pieprz 1 łyżeczkę papryki słodkiej wiórki sera żółtego do posypania (opcjonalnie) garść koperku do dekoracji Ratatouille – Przygotowanie: Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Cukinię i bakłażany umyć, odkroić końce. Pokroić w plasterki (bakłażana w półplasterki). Papryki umyć, przeciąć wzdłuż, usunąć pestki i pokroić w dużą kostkę. Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać, pokroić w ćwiartki. Czosnek pokroić

Moja Delicja