Takie przystawki to ja uwielbiam, są fit i mają mięso :) Nic dodać nic ująć, ciekawi mnie jak Wam spodoba się ta wersja grillowanego bakłażana. Składniki: 2 duże bakłażany 100 g serka typu Philadelfia 200 g mięsa wołowego 2 ząbki czosnku sól i tabasco do smaku odrobina oleju kokosowego do smażenia sos 100 ml jogurtu greckiego 2 łyżki mleka(...)kokosowego 2 garści świeżej bazylii sól i pieprz do smaku wszystkie składniki znajdziecie tutaj Przygotowanie: bakłażan myjemy i tniemy w cienkie paski wzdłuż ok 0,5 cm osuszamy papierowym ręcznikiem i delikatnie solimy, smażymy z obu stron na patelni grillowej. Na oddzielnej patelni smażymy na oleju kokosowym mięso, dodajemy sprasowany czosnek i doprawiamy
Niezły Młynekzrobić pizze bez spodu z ciasta? Pizza bolońska na spodzie z bakłażana SKŁADNIKI: 2 średnie bakłażany 500g mięsa mielonego pomidory krojone 1 pomidor 2 kulki mozzarella cebula,sól, pieprz, czosnek, przyprawa włoska, oliwa Bakłażana pokroić w cieniutkie plastry, posolić i odstawić do wypocenia. W tym czasie przygotować sos boloński. Pokrojoną w kostkę cebulę delikatnie zeszklić na tłuszczu, dodać sprasowany(...)minut, dodać pomidory, i przyprawić solą pieprzem, papryczką chili i przyprawą włoską. Ja dodatkowo dodałam suszone oregano (otrzymane od Basi i Gianiego z włoskich wakacji). Opłukane bakłażany położyć na blasze tak by pokryły całą jej powierzchnie, posmarować oliwą. Wstawić do nagrzanego na 180 C piekarnika na ok 10 min. Wyjąć blachę i na zrumienione bakłażany ułożyć mięsny farsz
MarciochaKucharzydanie chodziło za mną już od jakiegoś czasu Grecka Musaka SKŁADNIKI: 1 bakłażan 500g mięsa mielonego kilka ziemniaków koncentrat pomidorowy sos beszamelowy cebula, feta, przyprawy śródziemnomorskie, sól, pieprz Na patelni rozgrzewamy oliwę i dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę i posiekany czosnek. Leciutko podsmażamy na małym ogniu, aby cebula zmiękła, jednocześnie nie przypalając czosnku. Następnie dodajemy mięso i rozdrabniamy(...)podsmażonego mięsa wlewamy koncentrat pomidorowy, doprawiamy solą, pieprzem i przyprawa śródziemnomorską . Całość dusimy pod przykryciem około 10 min od czasu do czasu mieszając. Bakłażan myjemy, suszymy i kroimy na cienkie, plastry, solimy, by wykropiła się gorycz. W płaskim naczyniu żaroodpornym wlewamy trochę oliwy i układamy warstwami: bakłażan, który doprawiamy solą i pieprzem, na to sos mięsno
MarciochaKucharzyRzadko jadam mięso z indyka, dlatego tym razem spróbowałam nim nafaszerować. Bakłażan faszerowany mięsem mielonym z indyka SKŁADNIKI: 2 bakłażany 500g mięsa mielonego z indykiem 1 cebula sos pomidorowy 2 ząbki czosnku sól, pieprz, przyprawa włoska tarty ser żółty Bakłażany umyć, przekroić wzdłuż na pół i wydrążyć środki. Cebulę obrać i pokroić w kostkę, razem z posiekanym miąższem wyciętym(...)środka bakłażanów zeszklić na oleju. Mięso mielone przełożyć do miski, dodać do niego zeszkloną cebulę, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i przyprawy, wymieszać. Farszem napełnić bakłażany. Układać w naczyniu żaroodpornym, podlać sos pomidorowy. Zapiekać w piekarniku ok 40 min w 180 stopni. Smacznego
MarciochaKucharzyCieszę się, że przygotowując bakłażana faszerowanego zamiast tradycyjnego ryżu, wybrałam kaszę jaglaną. Trochę obawiałam się tej zamiany, jednak okazało się, że to był strzał w dziesiątkę. Wprawdzie kasza nie ma jakiegoś charakterystycznego smaku, ale to okazało się plusem, gdyż pozostałe dodatki znakomicie nadały smak i charakter potrawie. Jeszcze bardziej ucieszyłam się gdy wyczytałam, że kasza jaglana jest zasadotwórcza, co oznacza(...)kwasów żołądkowych dzięki czemu skutecznie zwalcza zgagę. O dobrodziejstwach tejże kaszy można jeszcze wiele wyczytać, tak więc do dzieła. Składniki na jedną porcję: 1 młody bakłażan 1/4 szklanki kaszy jaglanej 3 pieczarki 1/2 czerwonej papryki 1 mała cebula mały kawałek cukinii 1 jajko 3 ząbki czosnku sól, pieprzy, oregano, bazylia olej do smażenia Bakłażana należy
Jadło i czytadłoZapewne znacie roladki z bakłażana z "czymś" w środku, ale czy próbowaliście masy orzechowej z serkiem? Mocno zmielone orzechy z natką pietruszki i dodatkiem sera zaskakują ciekawym i oryginalnym smakiem. Polecam. Do przygotowania około 8 roladek potrzebujemy: 1 bakłażan 3/4 szklanki zmielonych orzechów włoskich 1/2 opakowanie serka śmietankowego Almette 3-4 łyżki oliwy z oliwek pęczek natki pietruszki sól, pieprz(...)zioła prowansalskie olej do grillowania bakłażana Bakłażana umyć i pokroić na plastry o grubości ok 1 cm, następnie posolić i odstawić na około pół godziny. Po tym czasie ręcznikiem papierowym usunąć wytworzoną wodę wraz z solą. Plastry posmarować oliwą i posypać ziołami prowansalskimi, grillować z obu stron. Orzechy wymieszać z serkiem, pokrojoną natką pietruszki, oliwą i delikatnie przyprawić. Gotową
Jadło i czytadłorozjaśnić trochę te jesienne ponure dni skupiliśmy się na ananasie, który zawsze kojarzy się ze słońcem. Wyglądem, smakiem i aromatem. Nasza propozycja na dzisiejszy posiłek to ananasowe curry z bakłażanem i kilkoma innymi dodatkami, oczywiście w wersji wegetariańskiej. Zobaczcie co ugotowaliśmy dla Was :) Zanim podamy przepis, jeszcze na rozchmurzenie kilka widoków z pięknej słonecznej Sri Lanki. Dla tych, którzy(...)blogu : Sri Lanka "zapiski z podróży" Fajnie i ciekawie opisują swoją wyprawę na Sri Lankę. Wracając do naszego przepisu :) Składniki : 1 puszka ananasa 1 puszka mleczka kokosowego 1 mały bakłażan 2 średnie słodkie papryki (czerwona i zielona) 2 łodygi selera naciowego 1 duża cebula czosnkowa lub inna 1/2 kłącza świeżego imbiru 1/4 szklanki pestek z dyni garść rodzynek płatki owsiane
vegetaniejesieni, która witała nas za moich dziecinnych lat. Kiedy słupki temperatury spadają dobrze jest posilić się rozgrzewającymi potrawkami. Dzisiaj wariacja klasycznego lecza gdyż zapraszamy na rozgrzewające leczo z dodatkiem bakłażana. Leczo z bakłażanem SKŁADNIKI: 3 większe czerwone papryki 1 bakłażan 1 cebula 1 laska kiełbasy podwawelskiej 1 puszka pomidorów sól i pieprz papryka słodka mielona papryka ostra(...)mielona PRZYGOTOWANIE: Paprykę myjemy, oczyszczamy z nasion i kroimy w dużą kostkę. Bakłażana myjemy i kroimy w kosteczkę. Do garnka wkładamy paprykę, zalewamy wodą około 3-4 szklanki i gotujemy 10 minut soląc do smaku, po tym czasie dodajemy bakłażana i gotujemy około 15 minut. Pomidory blendujemy. Dodajemy do gotujących się warzyw. Kiełbasę i cebule kroimy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkizaserwowania dania, które chodź na chwilę pozwoli powrócić do gorących i beztroskich wakacji. Czas przygotowania: 80 min. Porcja dla 4 osób Koszt przygotowania: 26,00 zł SKŁADNIKI: 2 bakłażany 100 g startej mozzarelli 30 g tartego parmezanu SKŁADNIKI na farsz: 500 g mielonego mięsa wieprzowego (łopatka) 1 puszka pomidorów bez skórki 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 cebula czerwona włoszczyzna(...)pora) 1 łyżeczka suszonego oregano 2 łyżeczki słodkiej papryka czerwonej w proszku 1/2 łyżeczki cynamonu natka pietruszki 1 ząbek czosnku szczypta peperoncino lub chilli sól, pieprz PRZYGOTOWANIE farszu do bakłażana: Włoszczyznę (marchewka, pietruszka, seler) kroimy w kostkę i blanszujemy. Powinny być aldente, niech zachowają swoją chrupkość. Warzywa odcedzamy i odstawiamy na bok. Na rozgrzanej oliwie podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę
kulinarnyJabardzo smaczne! Phali w formie kulek. Zielone z tutejszej odmiany szpinaku. Różowe - z czerwonej kapusty Orzechy włoskie znajdziemy również w paście, którą faszerowany jest zwijany, grillowany bakłażan. Badrijani nigvzit to przepyszne, wegetariańskie danie, jedno z najlepszych jakie jadłam w Gruzji. Posmakuje każdemu – no chyba, że nie lubicie bakłażana. Grillowany bakłażan i lekko czosnkowa pasta z orzechów włoskich - pycha Sałatka(...)możemy użyć mozzarelli) – bo w prostocie tkwi siła. Pieczarki z serem - nic więcej Ajapsandali Proste, ale pełne smaku jest także gruzińskie ratatouille, czyli ajapsandali . Ajapsandali to smażone warzywa: bakłażan, cebula, czerwona i zielona papryka oraz pomidory przyprawione dużą ilością czosnku i pietruszki. Tak smakowała nam wersja z restauracji, że goszcząc w gruzińskiej wiosce, poprosiliśmy miejscowe kobiety o pokazanie
Poezja smakurazem zatrzymujemy się na obiad w Grecji. Przedstawiam Wam pyszną Moussake, czyli tradycyjne greckie danie z bakłażanem, mielonym mięsem wieprzowym, dużą ilością sera i beszamelu. No cóż czego chcieć więcej skoro będąc w domu można zwiedzić całą Europę i nie tylko... :) Składniki: 1 bakłażan 500 gram mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 3/4 czerwonej papryki 1 czerwona cebula(...)sera np. gouda sól pieprz 1 puszka pomidorów 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 1/2 litra mleka 1,5 % szczypta gałki muszkatołowej łyżka oliwy z oliwek zioła prowansalskie Bakłażana kroimy w cienkie (bardzo cienkie) plastry, układamy na wysmarowanej tłuszczem blaszce (mogą się stykać) i doprawiamy solą i pieprzem. Blaszkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na 15 minut
Mango Papajateż makaronu. T ym razem wykorzystam ją w daniu mięsnym, z dodatkiem wieprzowiny QAFP, której będą towarzyszyć jesienne sezonowe warzywa: papryka, bakłażan i dojrzałe pomidory. Wieprzowina QAFP z jesiennymi warzywami w adżice Składnik na 4 porcje Czas przygotowania: Składniki: 500 g szynki wieprzowej QAFP 1 średni bakłażan 1 mała czerwona(...)przelewamy do garnka, dodajemy oliwę, ocet, cukier i sól. Gotujemy przez około 30 minut, aż sos nieco zgęstnieje. Z fasoli odcinamy końcówki, gotujemy ją na parze przez 15 minut. Bakłażana kroimy w plastry i również parujemy go przez 15 minut. Szynkę kroimy w 2 cm kawałki. Oprószamy ją sola i pieprzem, a następnie smażymy na patelni na rozgrzanym
Kulinarne przygody Gatitybloga Jazzowe Smaki Lasagne alla bolognese - Mikołaj Kaczmarek z bloga Italianizzato Lasagne ze szpinakiem, mozarellą i pomidorami - Młoda Mężatka z bloga Przepisy młodej mężatki Lasagne z grzybami i bakłażanem - gotowaniena102 z bloga Kuchenne szaleństwa Lasagne z wędzonym łososiem i szpinakiem - Karola z bloga Kuchnia z wyrakiem Makaron z sosem pomidorowym - Ania z bloga Pani Paszczakowa Gotuje Makaron(...)szynką i oliwkami w sosie balsamico - Mirabelka z bloga Mirabelkowy blog Makaron z tuńczykiem i pomidorami w sosie śmietanowym - przepis z bloga Gospodyni Miejska Makaron po sycylijsku zapiekany z bakłażanem i kozim serem - przepis z bloga W zaciszu mojej kuchni Orecchiette boscaiola - makaron z grzybami leśnymi - Alastor z bloga Kuchnia z wyrakiem Pappardelle z dynią i kozim serem - Monika Olczak
Chilli Czosnek i OliwaDziś mam dla Was bardzo prostą w wykonaniu tartę na bazie ciasta francuskiego z dodatkiem sezonowych warzyw, czyli cukinii i bakłażana. Przygotowanie tarty jest dziecinnie łatwe, należy tylko zwrócić uwagę na to, żeby warzywa i mozzarella były odsączone. W przeciwnym wypadku zamiast chrupiącego ciasta i warzyw z piekarnika wyjemy warzywa uduszone we własnym sosie. Tarta doskonale smakuje zarówno na ciepło(...)formę o średnicy 28 cm Czas przygotowania: 120 minut Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 3 okrągłe małe żółte i zielone cukinie, ok. 400 g 1/2 średniego bakłażana 2 dojrzale pomidory 2 kulki mozzarelli świeżo zmielony czarny pieprz sól morska oliwa z oliwek EV świeża bazylia Wykonanie: Warzywa myjemy i wycieramy do sucha. Cukinie kroimy na cieniutkie
Kulinarne przygody Gatityajwar, bardzo smaczna pasta czy też sos przygotowany na bazie pieczonych warzyw: papryki i bakłażana. Potrawa ta wywodzi się z kuchni bałkańskiej i różni się nieco swoim składem w zależności od regionu. Moja dzisiejsza propozycja nie zawiera na przykład pomidorów. Równie dobrze smakuje na ciepło, jaki na zimno. Możemy ją robić na bieżąco, albo zawekować w słoikach, żeby pozostała(...)najrzadziej ją lubię z kawałkiem wiejskiego chleba. Ajwar, pasta z pieczonych warzyw Składniki na 4 porcje Czas przygotowania: 90 minut Składniki: 800 g czerwonej papryki 500 g bakłażana 3 ząbki czosnku 1 łyżka octu winnego 1,5 łyżki oliwy z oliwek świeżo zmielony pieprz sól morska Wykonanie: Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Paprykę oczyszczamy
Kulinarne przygody Gatity