bakłażan - 3657 przepisów (strona:55/244)

Penne z bakłażanem 139

obiecałam, tak też i zrobiłam.. Penne z bakłażanem. Wczoraj makaron testowali moi znajomi - rozkosz dla podniebienia.  Dla niespodziewanych gości jak znalazł, czas przygotowania ok. 30 minut. Przy tym jest to tak proste danie, że śmiało mogą spróbować te osoby, które przypalają wodę na herbatę. Składniki : 250 g makaronu typu piórka 1 bakłażan  1 cebula  3 łyżki(...)pieprzu  50 g rodzynek sułtańskich  Sposób przygotowania: Makaron wsypać do gotującej się osolonej wcześniej wody( 1 litr wody na 100 g makaronu).  Gotować do zmiękczenia, odcedzić. Bakłażan + cebula pokroić w kostkę. W tym przypadku bardzo ważna jest cebula, ma to być ładna duża kostka. Pokrojone warzywa przełożyć do patelni, dolać oliwę, smażyć ok. 3 minut mieszając

pieprzny smaczek
Ajvar 180

Ajvar pochodzi z kuchni serbskiej. Jest produktem spożywczym popularnym głównie na Bałkanach. Oryginalny, domowy ajvar wykonywany jest z pieczonej papryki, bakłażanów, czosnku.... Robiłam go i jadłam pierwszy raz w życiu i się zakochałam! Nie tylko ja, ale cała moja rodzina. Jest dość pracochłonny, ale warty jest poświęcenia mu każdej minuty. Jest boski nawet z samą zrumienioną grzanką. Idealny do mięsa(...)wiele więcej!  Ja robiłam ajvar w wersji delikatnej ze względu na dzieci, ale opcja ostra zapewne by smakowała znakomicie! Składniki: 2 kg papryki 3 średniej wielkości bakłażany 2-3 cebule czosnek do smaku ok główki 3 ostre papryczki lub papryka ostra w płatkach. Ja dodałam 1 chili i było ok. 6 łyżek octu z białego wina 500 ml przecieru

Malinowe Pocałunki
Kasza bulgur z czerwonymi warzywami 107

bulgur. kasza bulgur z warzywami Bulgur z warzywami to prosty i zdrowy przepis. Pełen energii i beta-karotenu, dzięki obecności czerwonych warzyw. Użyłam swoich ulubionych warzyw takich jak, bataty, bakłażany, marchewka. Dodałam również pomidorki, czerwoną fasolę i kaszę bulgur. Jest to danie inspirowane Bliskim Wschodem, które możesz zjeść z przyjaciółmi na diecie lub z rodzinką na obiad.  kasza bulgur(...)warzywami Składniki: - woreczek   kaszy bulgur Kupiec - jeden długi bakłażan - jeden słodki ziemniak (batat ) - jedna marchewka  - mięsisty i dojrzały pomidor - wędzona papryka - dwie łyżki fasoli czerwonej z puszki - pół łyżeczki pasty z chili - łyżka koncentratu pomidorowego - świeża pietruszka - świeży tymianek - olio evo - jedna łyżeczka kurkumy - 1 czerwona cebula - łyżka zielonego groszku z puszki lub mrożonego - sól i pieprz

Z Kuchni Do Kuchni
Bakłażan z dynią topinamburem tofu i czarnym ryżem 91

dobro w naturalnej postaci. Do farszu dodałam ryż czarny który jest najlepszy dla diabetyków. Tofu  jest uzupełnieniem całości.                 składniki: 2 bakłażany 1/2 szklanki ryżu czarnego 300 g topinamburu 1 papryka czerwona 100 g tofu 1 dynia hokkaido mała sól, pieprz, natka pietruszki, koper świeży olej, zioła prowansalskie ocet balsamico  Ryż(...)gotuję według instrukcji opakowania. Bakłażany kroję wzdłuż, wycinam miąższ ze środka zostawiając po 1 cm grubości. Posypuję solą bakłażany i miąższ i odstawiam na 30 minut. Paprykę, dynię, tofu, kroję w kostkę. Dyni nie obieram, wydrążam środek. Przekładam do miski, dodaję sól, pieprz, zioła prowansalskie, olej, ocet balsamiczny. Topinambur myję, nie obieram go, tylko skrobię za pomocą druciaka takiego

wesoła kuchnia
Wege grill – Z czym to się je? 138

szparagi, należy odkroić ich twarde końce. Opłukane, osuszone i przyprawione szparagi wystarczy nasmarować oliwą i grillować przez kilka minut, od czasu do czasu obracając je na drugą stronę. Bakłażan W przypadku bakłażana trzeba poświęcić trochę czasu na przygotowanie. Po pokrojeniu warzywa i posoleniu go, należy poczekać około pół godziny, aż wydzieli żółty sok. To sposób na pozbycie się goryczy. Później(...)przyda się marynata z oliwy, czosnku, przypraw i soku z cytryny. Bakłażana można też podawać z cukinią, pomidorami i mieszanką kolorowych sałat. Pomidor Kolejny produkt, który może być wykorzystany na wiele sposobów i każdorazowo zachwycać smakiem. W najprostszej wersji wystarczy przekroić pomidora na pół, po czym ułożyć go na grillu. Można też  odkroić wierzchnią część pomidora i wydrążyć

ProstePesto.pl
Ratatouille z makaronem 105

klasyk w nieco innej wersji. Ratatouille z makaronem to pyszne wegetariańskie danie z sezonowych, dojrzałych warzyw. Czas : 30 minut Poziom trudności : Nie za trudne Liczba porcji: 2 Składniki: 1 bakłażan 1 cukinia 1 papryka czerwona 3 pomidory malinowe 1 cebula 3 ząbki czosnku 2 łyżki kaparów 1/2 opakowania makaronu 1/2 szklanki tartego parmezanu 6 łyżek oliwy Siekana natka pietruszki Przygotowanie(...)Krok 1 Umyj warzywa. Bakłażana pokrój w kostkę, posól, przełóż na sito i odstaw. Krok 2 Pokrój cukinię w kostkę. Wykrój gniazdo nasienne z papryki i pokrój w kostkę. Cebulę posiekaj w drobną kostkę. To samo zrób z czosnkiem. Drobno posiekaj kapary. Krok 3 Po 15 minutach przelej bakłażana wodą, odsącz. Rozgrzej na patelni 2 łyżki olej. Smaż bakłażana przez

Niedzielny kucharz
Rolki z bakłażana, zapiekane z serem mozarella... 105

Przepis, lekko zmieniony, Gennaro Contaldo dla magazynu Delicious .   Składniki: (na 4-6 porcji)   spory bakłażan, pokrojony wzdłuż na 6-8 plastrów o grubości około 5mm 2 łyżki mąki 2 jajka, roztrzepane w miseczce i przyprawione solą i pieprzem olej do smażenia 2 łyżki startego Parmezanu suszona bazylia 2 x 125g kulki sera mozarella (każdy pokrojony(...)kawałków - po 2 na każdy plaster bakłażana)   sos pomidorowy: z ulubionego przepisu, gotowy-sklepowy, albo taki: 3 czubate łyżki soffritto , albo warzywnego startera , odrobina oliwy i 400g puszka pomidorów; rozgrzej oliwę w niewielkim garnku, podgrzej warzywa i wlej pomidory + odrobinę wody (tyle, by wypłukać puszkę), dopraw do smaku solą, pieprzem i odrobinką cukru, gotuj ma małym ogniu

Lejdi of the house
Ravioli z bakłażanem, Ricottą i serem Scamorza. 124

miękki, twarogowy ser śmietankowy. Gładki i lśniący, tradycyjnie produkowany w kształcie sakiewki. Taka osamotniona w lodówce Scamorza to nic innego jak idealny pretekst do zrobienia farszu na bazie smażonego bakłażana. Z dodatkiem Ricotty i Parmezanu. A co, jak szaleć to szaleć...  😀 No to bierzemy się do roboty. Składniki: 1. Ciasto: 300g mąki z miękkiej pszenicy (najlepiej włoska Farina(...)duże jajka (tak po 70g każde) 2. Nadzienie:  400g bakłażana  150g sera Scamorza affumicata (można zastąpić naszym wędzonym serem salami) 20g Parmezanu 100g Ricotty 2-3 ząbki czosnku  oliwa sól i pieprz do smaku 3. Sos pomidorowy: 1 czerwona cebula 1 puszka pulpy pomidorowej oliwa sól i pieprz do smaku Wykonanie: bakłażana pokroić w drobną kostkę, czosnek

Pasta Po Polsku
Zapiekane naleśniki z warzywami ratatouille 116

jeszcze trochę do uzyskania odpowiedniej konsystencji 1 duże jajko szczypta soli 3 łyżki oleju rzepakowego Na nadzienie: 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 1 średnia cukinia 1 mały bakłażan 1 średnia czerwona papryka łyżka siekanych ziół – użyłam mieszanki bazylii, oregano i tymianku sól i pieprz do smaku 3-4 łyżki oliwy Na serowy beszamel: łyżka masła łyżka mąki szklanka(...)jednego naleśnika. Do tego przepisu potrzebujemy uzyskać 4 duże sztuki. Upieczone, odkładamy.   Przygotowujemy warzywa – cebulę obieramy i drobno siekamy. Czosnek obieramy i ścieramy na tarce. Cukinie i bakłażana myjemy i kroimy w drobną kostkę – jeśli tak jak ja chcecie do pieczenia ozdobić naleśniki, polecam ukroić po kilka cienkich plasterków cukinii i bakłażana, obsmażyć je osobno na odrobinie

Smaczna Strona
Bakłażan z granatem i fetą 118

Czas na kolejną świąteczną propozycję. Tym razem mam dla Was przepis na bakłażana pieczonego w piekarniku. Z dodatkiem owoców granatu i sera feta smakuje wyśmienicie. Myślę, że ta przekąska będzie ładnie prezentować się na świątecznym stole. Składniki: 1 bakłażan 3 suszone pomidory 3 ząbki czosnku zioła prowansalskie czosnek niedźwiedzi 100 g sera  feta granat sól, pieprz oliwa z oliwek(...)Bakłażana przekrawamy wzdłuż i układamy na ręczniku papierowym ( dzięki temu nie będzie gorzki). Odstawiamy na kilka minut. Międzyczasie kroimy bardzo drobno suszone pomidory  i 3 ząbki czosnku. Następnie nacinamy bakłażana po całości tak jak na zdjęciu. W nacięcia wkładamy suszone pomidory i drobno pokrojony czosnek. Całość dokładnie smarujemy oliwą z oliwek. Posypujemy ziołami prowansalskimi , czosnkiem niedźwiedzim oraz pieprzem. Można

noteskulinarnyfiga
Menu na tydzień: pęczak i soczewica górą! 126

Kluski z pęczaku, błyskawiczny ryż smażony, zapiekany bakłażan z soczewicą, gęsta soczewicowa zupa i faszerowany kurczak – 5 dań łatwych do zrobienia, szczególnie jeśli masz pod ręką gotowe pół produkty. W tym menu sporo jest warzyw, właściwie głównie warzywa, nie licząc filetów faszerowanych kozim serem, ale kurczak też miał solidne towarzystwo warzywne. Dwa razy jest pęczak, kasza bardzo zdrowa(...)razy jest soczewica – jeden z naszych ulubionych składników. Soczewicę łatwo przygotować, a poza tym jest bardzo zdrowa, zawiera mnóstwo białka i kwasu foliowego. Zrobiliśmy z niej zapiekankę z bakłażanem i gęstą, naprawdę gęstą zupę. W zestawie jest jeszcze ryż smażony. Polecamy ci tę właśnie technikę przygotowywania ryżu, czyli smażenie, dokładne smażenie, z dociskaniem ryży do patelni, tak żeby potem

Niedzielny kucharz
'' BAKŁAŻANOWE PANTOFELKI " 119

Pyszny warzywny posiłek, smakuje dzieciom i dorosłym. Może być daniem głównym i śniadaniem, na kolację raczej za ciężkie. Jemy oczami – czyli estetyka podania ma znaczenie.    2 bakłażany 2 czerwone cebule 1 większa marchewka 7-8 suszonych pomidorów 10 czarnych oliwek 1 łyżeczka papryki wędzonej ( w proszku ) 1 łyżeczka bazylii sól, pieprz olej do smażenia ser gorgonzola ok.70(...)Bakłażany nacinamy nożem tworząc otwór w pantofelku i wydrążamy środek. Marchewkę ścieramy na dużych oczkach tarki, cebulę grubiej siekamy, wydrążonego bakłażana kroimy w 1,5 cm kostkę.   Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy marchewkę, cebulę, kostkę bakłażana , posiekane suszone pomidory , połówki oliwek i przyprawy. Wszystko przesmażamy około 10-15 minut. Pantofelek z bakłażana smarujemy olejem, środek solimy ,pieprzymy i nadziewamy

Smaczne moje
Tęczowa tarta warzywna (przepis krok po kroku) 137

bazarek, patrzę co jest akurat dostępne i dorodnie wyglada. Moja głowa aż wiruje od pomysłów z ich wykorzystaniem! Obecnie mamy sezon na warzywa ciepłolubne, takie jak cukinie, papryki i bakłażany oraz na warzywa korzeniowe, np. buraki i marchewkę i takie właśnie warzywa wykorzystałam do mojej tarty.  Na moim blogu znajdziecie mnóstwo przepisów warzywnych i dań wegetariańskich, ponieważ bliska jest(...)osiągnąć taki poziom spożywając posiłki bazujące na warzywach, np. sałatki, warzywne zupy, curry czy leczo.  Poniżej znajdziecie propozycje przepisów obfitujących w różnorodne warzywa: francuski ratatouille włoska zapiekanka z bakłażanem i sosem pomidorowym 3 przepisy na proste zupy krem pieczone warzywa alla romagnola szakszuka z ciecierzycą i szpinakiem marokański tadżin z warzywami i ciecierzycą   Tęczowa tarta warzywna (przepis krok

Chilli Czosnek i Oliwa
Zapiekanka makaronowa z sosem pomidorami, ricottą i warzywami 231

najważniejsze – zawsze znajdziemy w niej dużo ciągnącego się sera, dla mnie to jest najlepsze. Ten przepis powstał trochę z resztek z lodówki – miałam kawałek dużego bakłażana, kilka przypadkowych kawałków cukinii, reszta warzyw też zawsze w domu się znajdzie. Dokupiłam jedynie ricottę, passatę i mozzarellę bo jak bez niej cokolwiek zapiekać i już miałam gotowy przepis. Polecam, pysznie się(...)sprawdza, można też spokojnie zrobić w większej ilości, nie tylko z zalegających resztek Składniki (na 2 duże porcje): 200g makaronu – użyłam świderków Cavatappi 1 mały bakłażan 1 mała cukinia 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku szklanka passaty pomidorowej 150g serka ricotta sól i pieprz do smaku szczypta chili szczypta cukru kulka mozzarelli łyżeczka siekanego świeżego oregano łyżeczka siekanych świeżych

Smaczna Strona
Grecka musaka 149

nieskomplikowane, a efekt końcowy tak samo pyszny, o ile nie lepszy bo domowy, niż oryginał. Składniki (na 3 duże porcje): 500g mielonego mięsa wołowego Puszka krojonych pomidorów 1 duży bakłażan 5 średniej wielkości ziemniaków 1 duża cebula 2 ząbki czosnku Pół łyżeczki suszonego tymianku Płaska łyżeczka słodkiej czerwonej papryki Sól i pieprz do smaku 1/3 łyżeczki cynamonu Oliwa z oliwek(...)pieprz do smaku 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/2 szklanki tartego parmezanu i trochę do posypania z wierzchu   Nagrzewamy piekarnik na 180°. Blachę do pieczenia wykładamy folią. Umytego bakłażana kroimy wzdłuż na cienkie plastry – około pół centymetra. Układamy na blaszce do pieczenia, z obu stron posypujemy solą, pieprzem oraz skrapiamy oliwą z oliwek. Wstawiamy do piekarnika na 20 minut

Smaczna Strona

Proponowane wyszukiwania