bakłażan - 3657 przepisów (strona:51/244)

Tarta z szynką włoską i bakłażanem na grahamkowym cieście 172

graham pół kostki masła (100 g) 1 łyżka smalcu 1 jajko szczypta proszku do pieczenia pół łyżeczki soli nadzienie 2 grube na 1 cm plastry szynki włoskiej Hańderek 1 bakłażan 300 ml śmietany 18% 2 jajka sól pieprz 1 łyżka natki pietruszki olej do smażenia 1 łyżka sera parmezan lub mozzarella Ciasto zagniatamy (powinno być dość twarde, wyklejamy formę(...)tarty, nakłuwamy widelcem i wstawiamy do lodówki. Bakłażan kroimy na plastry i solimy , odstawiamy na ok 1 godzinę. Następnie bakłażan płuczemy pod bieżącą wodą i osączamy na sicie. Na patelni grillowej układamy zwilżone w oliwie plastry bakłażana i podpiekamy z obu stron. Śmietanę mieszamy z jajkami, solą, pieprzem i natką pietruszki. Szynkę kroimy w kosteczkę. Piekarnik nagrzewamy do temp

Gotowanie jest łatwe
Roladki z bakłażanem, kaszą kuskus i pesto (Involtini di melanzane con cous cous e pesto) 181

SKŁADNIKI 1 bakłażan 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 1 ząbek czosnku 100 gr kaszy kuskus 150 ml wywaru warzywnego 100 gr pesto natka pietruszki oliwa z oliwek s ó l, pieprz **** INGREDIENTI 1 melanzana 1 peperone rosso 1 peperone giallo 1 spicchio d'aglio 100 g di cous cous(...)brodo vegetale 100 g di pesto prezzemolo olio d'oliva sale, pepe PRZYGOTOWANIE Bakłażana kroimy wzdłuż w plastry. Każdy plaster bakłażana smarujemy olejem, oprószamy solą, pieprzem i grillujemy na patelni z dwóch stron. Przygotowujemy kaszę kuskus: suchą kaszę mieszamy z 2 łyżkami oliwy z oliwek

La grande e la piccola cuoca
Chłodnik chorwacki 241

mniemam, że jeszcze nieraz w tym roku wysokie temperatury dadzą się we znaki i każdy chętnie skosztuje czegoś na ochłodę. Doskonałą propozycją jest chłodnik chorwacki z pieczonych papryk i bakłażanów według mojego przepisu. Jest on łatwy w przygotowaniu, pyszny i zdrowy.  Do przygotowania chłodnika użyłem: 2 bakłażanów, 3 czerwonych papryk, 1/2 cytryny, 2 cebul, główki czosnku, 500 ml passaty(...)termoobiegiem. Na blasze umieściłem trzy czerwone papryki w całości, dwie przekrojone na połówki cebule, całą główkę czosnku i dwa przekrojone na pół i ponacinane w szachownicę do strony miąższu bakłażany. Przy nacinaniu bakłażanów uważałem, aby nie uszkodzić ich skóry, dzięki czemu miąższ po ich upieczeniu był łatwy do wyjęcia. Wszystkie warzywa skropiłem oliwą i włożyłem do piekarnika na pół godziny

Wyprawy kulinarne
Pizza z bakłażanem i fetą. 185

całego tygodnia z pizzą jako mój numer jeden wybrałabym właśnie tę z bakłażanem i fetą. Wszystkie były smaczne, ale ta chyba najbardziej celuje w mój kulinarny gust. Bakłażana podsmażyłam wcześniej na patelni. Wierzch natomiast posypałam rozmarynem. Kawałki fety są słuszne ;), bo takie lubię. Oczywiście można pokroić je drobniej lub dodać mniej. Słowem tak jak lubicie. To już moja ostatnia propozycja(...)naczyniu i zmiksować blenderem. Ilość przypraw dobrać według własnego smaku. Dałam dużą szczyptę soli, po pół łyżeczki oregano i bazylii, odrobinę cukru i świeżo zmielony pieprz. Pozostałe: 1 nieduży bakłażan 1 duża cebula ser feta (lub typu feta) starty cheddar (lub parmezan) rozmaryn sól oliwa Wykonanie: Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na oliwie. Bakłażana pokroić cienko, oprószyć solą

zadanie-gotowanie
Ziemniaki, bakłażan, szpinak, pieczarki i jajka – zapieczone 228

piekarnik do 200⁰C, grzanie góra-dół, bez termoobiegu. Szykujemy sobie głęboką patelnię lub szeroki rondel, który można w nim bez szwanku umieścić. Pokrywki nie będą potrzebne. Ziemniaki i bakłażana obieramy, kroimy w równą, półtoracentymetrową kostkę, jak do zupy. Ziemniaki mieszamy z 2 łyżkami oliwy, solimy mocno, pieprzymy, wsypujemy tartą gałkę. Rozkładamy na dnie rondla jedną warstwą i wstawiamy(...)ziemniaki, typu B, pieczemy je 25 minut. W obu przypadkach mieszamy ziemniaki w połowie czasu pieczenia. W czasie gdy ziemniaki się pieką, szykujemy sobie resztę składników. W misce mieszamy bakłażana z 3 łyżkami oliwy, solą, pieprzem. Pieczarki – im drobniejsze tym lepsze – kroimy na ćwiartki. Dodajemy do nich przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, 2 łyżki oliwy, suszony tymianek, solimy, pieprzymy

Karo in the Kitchen
Grillowany bakłażan z wędzoną mozzarellą i pomidor z bazylią 198

www.facebook.com/Di.gotuje     http://digotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój). Grillowany bakłażan (w domu lub plenerze) jest rewelacyjny i myślę, że na takie danie skuszą się nawet Ci, którzy za nim nie przepadają. Pomidory z bazylią i wędzona mozzarella to dodatki, które idealnie się ze sobą komponują. Danie może być samodzielną przekąską lub dodatkiem do grillowanego mięsa. Z racji(...)stety?) nie przepadam za jego smakiem - nie luuubię. Dlatego wybrałam wodę Sanpellegrino od Smaków Południa - doskonale orzeźwiającą i gaszącą pragnienie. W sam raz na "bezprocentowe" grillowanie. (2 porcje) 1 bakłażan (większy) 3 łyżki oliwy 1 ząbek czosnku sól, pieprz (zamieniam na czarnuszkę) Dodatkowo: 150g wędzonej mozzarelli Sałatka: 1 pomidor (duży) 1/2 czerwonej cebuli kilka listków świeżej bazylii

Di gotuje
Mini calzone pikantne i lekkie – z salami i z tuńczykiem 301

pokrojone salami, doprawiamy do smaku solą, pieprzem cayenne i suszonym oregano (mocno!). Zdejmujemy z ognia, studzimy.   NADZIENIE Z RYBĄ Tuńczyka odcedzamy – łyżkę oliwy z puszki wlewamy do rondla. Bakłażana nie do końca obieramy, odcinamy mu piętkę i kroimy go w bardzo drobną kostkę. Szalotki kroimy w cienkie półplasterki. Szpinak myjemy, grubo siekamy. Czosnek przeciskamy przez praskę. Do łyżki tuńczykowej(...)tłuszcz wykładamy czosnek i smażymy, mieszając, do czasu jak straci zapach surowizny. Dodajemy cebulę i smażymy razem, nadal mieszając, do czasu aż cebula się zeszkli.   Na patelnię wrzucamy bakłażana i wszystko szybko razem mieszamy – bakłażan działa jak gąbka i bardzo szybko wchłonie cały tłuszcz, jaki był na patelni. Zmniejszamy gaz i smażymy bakłażana do czasu jak stanie się szklisty

Karo in the Kitchen
Pieczone bakłażany Yotama 228

Bywalcy kulinarnych kącików w księgarniach z  pewnością przynajmniej widzieli okładkę książki Yotama Ottolenghiego "Obfitość" . Nie sposób jej pominąć. Wzrok już z daleka przyciągają pieczone bakłażany podane ze śnieżno białym sosem maślankowym i krwistymi pestkami granatu. Danie bardzo kuszące nie tylko dla wegetarian lub miłośników kuchni bliskowschodniej. Nie mogłam więc się oprzeć(...)odtworzyć. I oto jest! , Na podstawie "Obfitość" Yotam Ottolenghi 4 porcje 2 bakłażany 1 owoc granatu kilka łyżek oliwy z oliwek 2 łyżeczki tymianku najlepiej świeżego 1 łyżeczka przyprawy za'atar (mieszanka ta jest trudno dostepna w mniejszych miejscowościach można więc alternatywnie użyć suszonego tymianku ewentualnie z odrobiną oregano i sezamu) sól i pieprz sos 100 g jogurtu

Simple Dish
Zapiekany bakłażan 143

względu na skórkę, bakłażan nie jest idealnym warzywem do zapiekania. Ze względu na smak… cóż, czasem warto :) Do zapiekanego bakłażana potrzebujemy bakłażana i ryż. Mi został z wczorajszego obiadu . Pół szklanki ryżu gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu dodając do wody kurkumę i lubczyk. Możemy dodać pokrojonego w talarki pora i startą na tarce o grubych oczkach marchewkę. Bakłażana(...)dzielimy wzdłuż na połówki. Wydrążamy miąższ, który następnie siekamy drobno i dodajemy do gotującego się ryżu lub, jeśli mamy ugotowany ryż – mieszamy z nim. Bakłażana solimy, skrapiamy olejem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Pieczemy ok. 10-15 minut. Po tym czasie wyciągamy i nakładamy farsz. Posypujemy serem – ja użyłam sera Jadel (Lidl), pieczemy kolejne

Kucharzyca
Roladki z bakłażana nadziewane białym serem 171

Roladki z bakłażana nadziewane białym serem Jedna z moich ulubionych przekąsek na zimno. W sam raz na upalne dni. Wcześniej prezentowałam  roladki z bakłażana z nadzieniem z koziego sera, które również polecam oraz z nadzieniem z sera ricotta.  Każde danie z tym smacznym i uroczym warzywem cenię sobie i zapraszam do ich przyrządzania i kosztowania. Dla osób niejedzących(...)mięsa wspaniały i zdrowy zamiennik. Składniki: 2 bakłażany 200 g białego sera (u mnie chudy) 1 garść świeżych liści bazylii 1 garść świeżych liści oregano sol morska biały pieprz 1 łyżka soku z cytryny oliwa Wykonanie: Umyte, osuszone bakłażany pokroić w plastry wzdłuż (1 cm), oprószyć solą, odstawić na 15 minut. Każdy plaster osuszyć papierem kuchennym, a następnie obsmażyć

Wino Francja Kuchnia
Caponata z bakłażanów. 155

odrobiną cukru, które wyostrzają smak warzyw. Pyszne, zdrowe. Samo przygotowanie trochę trwa. Ale na pewno warto. Zapraszam na przepis. Porcja dla 4 osób. Potrzebne nam będą: 7OO g bakłażanów, 2 cebule, 3 gałązki selera, 500 g pomidorów, 6 łyżek oliwy z oliwek, 50 g czarnych oliwek, 3 łyżki octu jabłkowego, 3 łyżeczki cukru. Przygotowanie: Kroimy bakłażany w plasterki, a następnie(...)oliwek. Podrumieniamy cebulkę, dodajemy seler (drobno pokrojony). Razem podsmażamy przez 5 minut. Solimy do smaku. W drugiej patelni podgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek. Podsmażamy pokrojone w kosteczkę bakłażany. Do naszych bakłażanów dodajemy zawartość pierwszej patelni (tj. cebulkę plus seler) plus pomidory. Gotujemy przez kolejne 10 minut. W międzyczasie mieszamy cukier z octem jabłkowym. Następnie dodajemy go do warzyw

MODA NA BIO
İSLİM KEBABI, czyli bakłażanowy kebab 183

Przyprawione mięso owinięte bakłażanem. Porcja dla 4 osób. Smacznego! Składniki (farsz) ½ zielonej papryki ½ czerwonej papryki 1 średnia cebula 350 g mięsa wołowego, najlepiej z polędwicy 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 pomidor 2 ząbki czosnku sól czarny pieprz tymianek 2 łyżki oliwy z oliwek ½ szklanki wrzącej wody Składniki (sos) 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 szklanka wody sól Składniki (dekoracje) 12 pomidorów(...)koktajlowych papryka zielona wykałaczki Składniki (pozostałe) 4 bakłażany olej do smażenia woda z solą Przygotowanie Bakłażany obrać w pasemkach i pokroić w plasterki wzdłuż. Zostawić w słonej wodzie na około godzinę. Potem wyjąć z wody, wysuszyć papierem, podsmażyć na oleju na patelni. Czosnek i cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Paprykę umyć, oczyścić i pokroić w kostkę. Pokroić jeden

Tureckie Przepisy
Pieczony bakłażan ze słodkimi batatami 191

kaparów trzeba dorosnąć, tak samo chyba jest z bakłażanem, którego od jakiegoś czasu uwielbiam i mam ambitny plan mieć we własnym ogrodzie jego uprawę. Już wiem, że niestety na własne bataty w naszym klimacie nie ma szans, czy te są naprawdę nikłe, ale kto wie, może podejmę wyzwanie. To danie jest zainspirowane przepisem, który znalazłam w najnowszym magazynie Goodfood(...)pisałam, zmieniłam ciut proporcje i składniki. Jest pyszne, ale to chyba widać, bajecznie proste i szybkie w przygotowaniu (no, nie licząc czasu oczekiwania). Składniki na 2 duże porcje: 1 bakłażan 2 średniej wielkości wyszorowane bataty *(jeżeli nie lubicie możecie zastąpić używając 4 ziemniaków i 2 marchewek, suma summarum smak będzie bardzo podobny) 2 cebule płaska łyżeczka soli łyżka pasty curry

greenscarf
Parmigiana di melanzane 280

Parmigiana di melanzane jest klasyczną potrawą kuchni włoskiej. To smażone plastry bakłażana przełożone sosem pomidorowym i serem, następnie zapieczone. Sycylijczycy dodają do niej również tuńczyka, natomiast w Apulii kiełbasę. Ja przygotowałam prostą wersję neapolitańską. Zapiekanka może być świetnym dodatkiem do różnego rodzaju mięs i ryb lub stanowić samodzielne danie. Polecam Składniki: 2 większe bakłażany 500 g passaty pomidorowej 2 kulki(...)mozzarelli 100 g parmezanu 1 cebula 2-3 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki oregano garść świeżej bazylii 2 łyżki oliwy z oliwek sól pieprz Przygotowanie: Bakłażany umyć, pokroić w plastry (około 1 cm), oprószyć solą i odłożyć na około 30 minut. Następnie umyć z soli, osuszyć i obsmażyć na niewielkiej ilości oliwy z oliwek (im mniej oliwy tym lepiej, bo zapiekanka

Oryginalny smak
Farfalle z bakłażanem i zielonymi oliwkami 166

Bakłażana przeważnie katuje się solą, aby pozbyć go goryczki, faszeruje i traktuje jako dodatek, a ten z biologicznego punktu widzenia owoc można potraktować z dumą, jako główny składnik potrawy, a jego gorycz dopieścić kwaskowatymi oliwkami, zbędne są tu przyprawy, nawet bez pieprzu te smaki idealnie się komponują, bo smak dania buduje się dobranymi składnikami, a nie przyprawami. Sprawdźcie sami! Składniki(...)porcje: 500 g makaronu np. kokardki/farfalle 1 bakłażan 150 g zielonych oliwek pęczek pietruszki (ja mam mrożoną z własnego ogródka, wiadomo) 100 ml soku z cytryny 2-4 ząbki czosnku pół łyżeczki pieprzu   Przygotowanie: Bakłażana pokrój w drobną kostkę (około 0,5 cm). Czosnek obierz, przepuść przez praskę lub bardzo drobno posiekaj. Do garnka wlej 2 łyżku oliwy

greenscarf

Proponowane wyszukiwania