pity ociekają wręcz tłuszczem, ale ja robię chudszą wersję w piekarniku. Też jest pyszna. Do tego będą 2 pyszne pasty przypominające humus – muhammara z papryki i pasta z bakłażana. Kolejną pyszną przekąską są marynowane liście winogron. W libanie jadłam też bardzo podobne danie z liśćmi boćwiny, więc jeśli jeszcze nie jest sezon na winogrona, to burak liściowy przyda się(...)się przyrumieni. W misce wymieszaj wszystkie składniki sałatki pamiętając, że sos dodajemy tuż przed samym podaniem. Na koniec posypujemy sałatkę chipsami z pity Baba Ghanouj – pasta z bakłażana Składniki: bakłażan – umyty i podziurkowany widelcem sok z połowy cytryny duża szczypta soli łyżka oliwy ząbek czosnku przetarty przez praskę pęczek natki z pietruszki drobno posiekany pestki z połowy granatu
Ugotowane pozamiatanesię ochoty na ciężkie obiady czy kolacje, za to wszelkiego rodzaju sałaty sprawdzają się świetnie w takich momentach. Dzisiaj kolejna moja propozycja na mix sałat tym razem z grillowanym bakłażanem i jajkiem w koszulce. Trochę zachodu z przygotowaniem jest, ale efekt – wart każdej chwili! During the summer, hot days no one wants to eat heavy lunches or dinners(...)while making this salad but the effect is worth every minute! SKŁADNIKI (na 3-4 porcje): 1/2 główki sałaty masłowej 2 garście rukoli 1/2 niedużej kapusty pekińskiej 1/2 średniego bakłażana 1 pomidor 1 kiść winogron 150 g sera typu Lazur 3-4 jajka (po 1 porcję) SOS: oliwa ocet balsamiczny musztarda miód sól, pieprz, zioła INGREDIENTS (3-4 portions
Martyna CooksSkładniki/4 porcje: – 200 g sera feta – 1 bakłażan – kilka pomidorków koktajlowych – 100g kaszy jęczmiennej – 2 czerwone papryki – 2 łyżki pistacji – 2 ząbki – 100 g suszonych pomidorów – kilka gałązek świeżej mięty – skórka starta z 1 cytryny – sok wyciśnięty z ½ cytryny – szczypta soli i szczypta pieprzu – łyżka(...)sosu -3 łyżki olej po suszonych pomidorach -½ soku z cytryny -1 gałązka świeżej – szczypta soli i szczypta pieprzu Przygotowanie: Kaszę gotujemy zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Bakłażan kroimy wzdłuż na pół. Miąższ każdej z połówek nacinamy w kratkę tak, by nie naruszyć skóry. Oprószamy solą i odstawiamy na 20minut, a następnie płuczemy i osuszamy połówki bakłażana
I LOVE LIFEJesienny obiad, mega zdrowy, dietetyczny, pełen witamin i mikroelementów. Jarmuż, dynia i bakłażan to takie moje jesienne trio które często przyrządzam. Do tego pyszna delikatna ryba i obiad mamy gotowy. 30 dkg polędwicy z dorsza 25 dkg dyni 1 bakłażan 40 dkg jarmużu 1 cebula 1 ząbek czosnku sól, pieprz przyprawa do ryb natka pietruszki tymianek 1 łyżka masła(...)olej rzepakowy Polędwicę z dorsza oprószam solą, pieprzem, tymiankiem, przyprawą do ryb i odstawiam na godzinę. Bakłażana kroję na plastry wzdłuż, posypuję solą i odstawiam na 30 minut. Po tym czasie zmywam sól wodą, osuszam plastry, smaruję olejem rzepakowym z dwóch stron i układam na blaszce na papierze do pieczenia. Posypuje pieprzem. Z jarmużu wycinam twarde łodyżki. Liście kroję. Wrzucam
wesoła kuchniaRoladki z bakłażana nadziewane kaszą jaglaną z warzywami. Zapiekane z serem mozzarella i orzeszkami pinii, na gęstym sosie pomidorowym z kawałkami pomidorów i czosnkiem. Plastry bakłażana należy wcześniej usmażyć lub zgrillować, aż będą zupełnie miękkie. Gdy ostygną, rozprowadzamy na nich farsz z kaszy jaglanej smażonej z warzywami, a następnie zawijamy i układamy na domowym sosie pomidorowym. Można przygotować wcześniej(...)zapiec tuż przed podaniem. Polecam na prostą przystawkę, przekąskę lub lekką kolację. SKŁADNIKI / 4 PORCJE ROLADKI 2 bakłażany 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej 1 marchewka 4 ząbki czosnku 1 cebula 1/2 czerwonej papryki 1 pęczek natki pietruszki 1 łyżka posiekanego koperku 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 pomidor sok z 1/2 cytryny 4 łyżki oliwy PRZYPRAWY: sól, świeżo zmielony czarny pieprz
cool and mintygrilla, ale sprawdzi się również w pracy. Sałatka jest prosta w przygotowaniu i najsmaczniejsza na drugi dzień. Do jej przygotowania będziemy potrzebowali kluczowych dwóch składników : czerwonej papryki i bakłażana. Składniki - puszka czerwonej fasoli ,jeśli nie chce się Wam moczyć szklanki fasoli adzuki - puszka kukurydzy - dwie czerwone papryki -1 duży bakłażan - 1 duża marchewka -kawałek korzenia pietruszki - opcjonalnie pół puszki(...)paseczki o wielkości do 3 cm. Wrzuć na oliwę , podduś do miękkości. Wyciągnij na ręcznik papierowy, odstaw. Do oliwy, w której dusiła się papryka dolej kolejną porcję. Bakłażana obierz, pokrój w paski i wrzuć na oliwę z pokrojonym w cieniutkie plasterki czosnkiem. Dosmacz solą, duś do miękkości, wlej łyżkę octu jabłkowego. On to sprawi, że bakłażan zyska wspaniały smak
Z Kuchni Do Kuchnisię wysmażyć. Gofry przygotowałam z salsą z pomidorów i w gruncie rzeczy już takie były pyszne, ale postanowiłam dodać do nich "białko" w postaci grillowanych krewetek i roladek z bakłażana nadziewanych burattą. Także wyszła mi taka full opcja dania, ale całość to jest petarda. Naturalnie możecie je przygotować w dowolnej formie. Same grillowane bakłażany nadziewaną burattą to jest powiem(...)studzimy na kratce. Salsa : 2 pomidorki, 1/3 papryki, natka, bazylia świeża, oliwa z oliwek. Krewetki : krewetki smarujemy oliwą z oliwek, smażymy na grillowej patelni, oprószamy solą i gotowe. Bakłażany: bakłażana kroimy na cienkie plastry, solimy dużą ilością soli i czekamy 15 minut, aż się "spoci", opłukuje pod wodą, skrapiam oliwą z oliwek i grilluje z każdej strony
SMYKWKUCHNILato daje nam wiele możliwości wybór świeżych warzyw i owoców kusi swoim pięknem na każdym kroku. Dlatego korzystajmy z tego jak najczęściej. Dzisiaj mam dla Was przepis na faszerowane bakłażany. Przyznam szczerze, że jest to mój ulubiony przepis na letnie obiady. Bakłażan faszerowany kaszą kuskus, a do tego czerwona papryka, oliwki i orzeźwiający jogurtowy sos cytrynowy. składniki na 5 porcji(...)bakłażanów połowa opakowania kaszy kuskus 1 czerwona papryka cebula dymka (pęczek) oliwki zielone (dwie garści) jogurt grecki skórka z cytryny 2 ząbki czosnku przyprawy: kminek mielony 0,5 łyżeczki kmin rzymski mielony 0,5 łyżeczki papryka słodka 1 łyżeczka papryka ostra 0,5 łyżeczki sezam 2 łyżeczki natka pietruszki Bakłażany przekroić wzdłuż na połówki, posmarować oliwą, posolić, dodać pieprz
noteskulinarnyfigatylko zobaczyłam tą zapiekankę na blogu apetycznie-klasycznie to od razu wiedziałam, że przypadnie do gustu mojemu mężowi. Uwielbiam on bakłażana. Zapiekankę robiła sam, wyszła rewelacyjna, jak najbardziej to również moje smaki. Do zapiekanki ugotowaliśmy ryż i powiem Wam, że zgrał się smakowo idealnie :-) Polecam Wam bardzo, bo jest prosta w przygotowaniu. Wystarczą bakłażany, sos pomidorowy, ser mozzarella(...)parmezan i pomidory. Miłego dnia :-) Składniki: 2 duże bakłażany 200 g startej mozzarelli 75 g parmezanu 300 g passaty 3 ząbki czosnku 2 łyżeczki oregano 2-3 łyżki oliwy z oliwek kilka małych pomidorków koktajlowych lub 2 duże pomidory sól pieprz 1. Bakłażana myjemy, kroimy na 0,5 cm plasterki i zasypujemy je solą. Odstawiamy na 15 minut, żeby puściły
kruche babeczkiFaszerowany bakłażan to proste i smaczne jedzonko, które możemy zaserwować jako danie obiadowe, na kolację albo jako przystawkę. Możemy go faszerować dosłownie wszystkim tworząc formę mięsną lub wegetariańską. Danie nie jest pracochłonne i nie licząc czasu zapiekania, jego przygotowanie zajmie nam raptem kilkanaście minut. Mojego bakłażana faszerowałam mielonym mięsem, które przygotowałam sobie rano przed pracą tak, że wieczorem pozostało(...)wsunąć go do piekarnika na 30 minut i voila! Pyszna kolacja była gotowa 😋 Składniki: 2 bakłażany 250 g mielonego mięsa 1 cebula 3 ząbki czosnku olej rozmaryn sól pieprz koncentrat pomidorowy starty dobry żółty ser Wykonanie: Bakłażana przekroić na pół i posypać obficie solą. Odstawić na około 30 minut. Następnie wytrzeć ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się goryczki
Walijskie Pichcenienależy do Was. Ja opcji nr 1. a nr 2 zostawiłam do zapiekanki z warzyw. Składniki: 500 mielonej cieleciny 4 duże ziemniaki (przy IO mogą być bataty) 1 duży bakłażan puszka pokrojonych pomidorów (lub świeże obrane ze skóry) cebula 3 ząbki czosnku sól, pieprz, oregano, szczypta mielonego kminku, szczypta cukru garść mielonych migdałów (lub dla glutenowców - bułki tartej) opcjonalnie(...)roztapiamy masło, następnie dodajemy mąkę lub płatki i gotujemy próbując i ciągle mieszając, żeby nie zrobiły się grudki. Doprawiamy solą i gałką. W pierwszej kolejności kroimy w podłużne plastry bakłażana, solimy go i pozostawiamy, żeby puścił sok. Obieramy ziemniaki i kroimy w półcentymetrowej grubości talarki. Smażymy na oliwie z oliwek. Możemy odsączyć z tłuszczu za pomocą ręcznika kuchennego. Na blachę
Cytryna&Co.takie, że nic nie widać :-( a u Was jak? Może jeszcze będzie ładniej, mam taką nadzieję :-) Mam dziś dla Was pyszną propozycję na obiad, mianowicie kurczaka zapiekanego z ryżem, bakłażanem, orzechami włoskimi i suszonym pomidorem. Do tego kulki mozzarelli. Pysznie wyszło, polecam i miłego poniedziałku Wam życzę :-) Składniki na 4 porcje: 3 filety z kurczaka 2 torebki ryżu u mnie(...)jaśminowy 1 średni bakłażan 1 słoiczek suszonych pomidorów 1 cebula czerwona 2 ząbki czosnku orzechy włoskie mini kulki mozzarelli oregano pieprz sól 1. Bakłażana myjemy i kroimy w grube plastry (plastry potem pokroimy w kostkę), oprószamy solą z obu stron i dajemy na sitko. Odstawiamy, żeby bakłażan puścił gorzki sok. 2. Ryż gotujemy, kurczaka kroimy w kostkę, pomidory w paski
kruche babeczkiSkładniki : • 1 mały bakłażan • 100 g makaronu w kształcie rurek, np. tortiglioni • 2 łyżki oliwy extra vergine • 2 duże ząbki czosnku • 1/2 szklanki passaty (przecieru pomidorowego) • 2 świeże pomidory (lub 1/2 puszki obranych pomidorów) • sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz • 1 łyżeczka suszonego oregano • 1/2 łyżeczki cukru • 20 liści bazylii • tarty ser, około 10 g, np. twarda ricotta Przygotowanie(...)Bakłażana pokroić na 1 cm plastry, a następnie na 1 cm podłużne prążki. Włożyć do miski, posolić dużą szczyptą soli, wymieszać i zostawić na około 20 minut. Zagotować osoloną wodę w garnku, wrzucić makaron i gotować aż będzie al dente. Odcedzić zachowując 1/2 szklanki wody. Do wody z gotującym się makaronem włożyć pomidory, wyjąć po kilkunastu sekundach, obrać ze skórki
KUCHNIA POLSKAwarzywami By Piotr 26 września 2018 Składniki: papryka - 3 sztuki (u mnie czerwonej), przekrojonej na pół cebula - 1 niewielka czosnek - 3-4 ząbki filet z kurczaka - 2-3 pojedyncze bakłażan - 1 niewielki papryka - 1, drobno pokrojona (do farszu) kukurydza - 1/2 puszki kasza pęczak - ok. 1 szklanki bulion - ok. 600-800ml passata pomidorowa - 500ml rodzynki - garść (opcjonlanie) oregano - duża szczypta(...)dużej patelni przez 3-4 minuty. Kurczaka myjemy, osuszamy i oczyszczamy z niedoskonałości. Kroimy w niewielkiej wielkości kostkę. Dorzucamy na patelnię i smażymy razem przez kolejne 7-8 minut. Bakłażana kroimy na plastry o grubości około 2cm, i intensywnie oprószamy je solą. Po kilku minutach bakłażana opłukujemy by pozbyć się nadmiaru soli. Dorzucamy na patelnię razem z drobno posiekaną papryką
Pogotujmy.plSzukacie pomysłu na domową pastę do chleba? Hummus, pasty z czerwonej i białej fasoli, ciecierzycy i grochu. Dipy z pieczonego bakłażana, papryki i dyni piżmowej. Niektóre tradycyjne, zaczerpnięte z kuchni śródziemnomorskiej, inne to moje własne pomysły. Przed Wami zbiór moich ulubionych, sprawdzonych past do chleba, które urozmaicą Wasze kanapki. Dobrze smakują też z pokrojonymi w słupki warzywami. Wszystkie przepisy(...)idealna. Marchewkę podsmaża się z cebulą, czosnkiem i przyprawami, a następnie miksuje z zieloną soczewicą i olejem z orzechów włoskich (lub oliwą). 8. Baba ganoush - libańska pasta z pieczonych bakłażanów Popularna w krajach Lewantu pasta z pieczonego bakłażana oraz pasty tahini. Smaczna na chlebku pita lub jako dip do warzyw. 9. Turecka pasta z bakłażanów z orzechami włoskimi Turecka pasta
Chilli Czosnek i Oliwa