bakłażan - 3657 przepisów (strona:48/244)

Zapiekane roladki z bakłażana 113

Zapraszam na mój obiad. Grillowane plastry bakłażana, nadziewane fetą ze szpinakiem, zwinięte i zapieczone pod sosem pomidorowym i mozzarellą. Bardzo, ale to bardzo moje smaki. Niestety, a może i stety, nikt ich u mnie nie podziela :) Jeśli więc robię takie danie, mam dla siebie na trzy dni.  Jak to się mówi: więcej dla mnie.  Dziś zrobiłam bardzo podobny(...)zestaw. Zamiast bakłażana - cukinia, zamiast fety - ricotta, zamiast roladek - lasagne. Dla dzieci miałam obiad z wczoraj, mąż zjadł w pracy. Nie rozumieją mnie w tych smakach zupełnie... Jak ja ich wychowałam? I po kim oni tak mają?  Składniki: 1 bakłażan sól olej lub oliwa  250 g sera feta lub ricotta  1/2 tafli mrożonego rozdrobnionego szpinaku

bistro mama
Ajvar 89

Ajvar gotowy, zasłoikowany, jak to zwykle bywa przy okazji takich past, smaczniejszy będzie najwcześniej jutro. Na moim blogu istnieje już podobny przepis, jest jednak bez bakłażana. I nie bawiłam się wcześniej w wekowanie. Pierwszy raz robię tego typu pastę w większej ilości, więc postanowiłam ją wpakować do słoików i odłożyć do „spiżarni”. Mam już pomysł na jutrzejszy obiad(...)Chociaż, znając życie, wróci jutro i będzie wpieprzał ze smakiem, nawet bez mięsa. Pięknie. Z tej ilości składników wyszły mi 4 małe słoiczki. Składniki: 8 czerwonych papryk 1 duży bakłażan 3 ząbki czosnku 1 chili 1 łyżka miodu 1 łyżeczka octu winnego sól olej rzepakowy/oliwa Bakłażana kroimy wzdłuż na pół. Papryki kroimy na pół, pozbywamy się gniazd nasiennych. Warzywa skrapiamy

Kardamonovy
Sos z papryk i bakłażanów 92

zrobiłam ją zresztą głównie z myślą o chłopakach, którzy wyjeżdżają na parę dni w delegację. Niech mają coś zjadliwego do pieczywa.  Składniki: 3 duże czerwone papryki 2 duże bakłażany 1 cebula 3 ząbki czosnku 500 ml passaty pomidorowej 1 łyżeczka oregano pół łyżeczki mielonej słodkiej papryki 1/4 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego 1 łyżka octu winnego sól pieprz olej rzepakowy(...)Bakłażany kroimy wzdłuż na pół. Papryki kroimy na pół, pozbywamy się gniazd nasiennych. Warzywa skrapiamy olejem i pieczemy w 180 stopniach około 25 minut. Pieczemy tak długo, aż skóra papryk będzie lekko spalona. Po upieczeniu, papryki wkładamy do plastikowego pojemnika, szczelnie zamykamy i odstawiamy na 30 minut. W międzyczasie z bakłażanów wyjmujemy łyżką miąższ i kroimy w średnią kostkę

Kardamonovy
Musaka 103

ktoś, kto jeszcze nie miał styczności z tą potrawą. Chciałam jedynie zaznaczyć, że z cynamonem jest jeszcze lepsza.  Składniki: 750 g mięsa mielonego (ja użyłam łopatki wieprzowej) 2 bakłażany 1 cebula 2 ząbki czosnku 500 ml passaty pomidorowej 1 łyżka oregano duża szczypta cynamonu duża szczypta cukru pół szklanki wytrawnego czerwonego wina kawałek sera długodojrzewającego (ja użyłam bursztynu, można(...)wszystko obsmażamy. Do mięsa dodajemy passatę, oregano, cynamon, cukier i wino, mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu około 10 minut. Pod koniec doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy i odstawiamy. Bakłażany myjemy i kroimy w plastry o grubości około 1 cm. Podpiekamy je w piekarniku do zrumienienia. Można je też np. ugrillować. Chodzi o to, żeby po prostu zmiękły. Beszamel: masło

Kardamonovy
Panierowane bakłażany z mozzarellą 103

Usłyszałam jeszcze, że wyglądają jak cordon bleu. I dobrze, nabierajcie się :D. Pyszne. I pamiętajcie żeby plastry bakłażana były bardzo cienkie, wtedy „kotlety” smakują tak jak trzeba. Składniki: 2 średnie bakłażany 3 kulki mozzarelli 3 jajka bułka tarta sól pieprz olej Bakłażany kroimy na 0,5 cm plastry (jeżeli chcecie się pozbyć z nich goryczy, posólcie(...)odstawcie na 10 minut, potem ściągnijcie ręcznikiem papierowym sok, który się wytrącił – ja tego nie robię). Mozzarelle kroimy w plasterki. Na plaster bakłażana nakładamy plastry mozzarelli, porządnie solimy, pieprzymy, na to nakładamy drugi plaster. Panierujemy w rozmąconych jajkach i bułce tartej, z obu stron. Smażymy na średnim ogniu do zrumienienia. Artykuł Panierowane bakłażany z mozzarellą pochodzi z serwisu Kardamonowy

Kardamonovy
Bakłażan a’la śledzie z curry 94

Parę lat temu uczestniczyłam w warsztatach kulinarnych z Dominiką Wójciak. Jedną z potraw, którą robiliśmy były tytułowe bakłażany. Przepis Dominiki był trochę inny niż mój dzisiejszy, aczkolwiek bardzo się nim inspirowałam. Róbcie, bo warto. Zeżarłyśmy z Tolą całą porcję. Przy okazji przypominam Wam przepis na inną wegańską przekąskę, na seler z suszonymi pomidorami, kaparami i musztardą francuską . Składniki: 1 duży(...)bakłażan 1 większa cebula pół pęczka koperku garść obranych migdałów 1 płaska łyżeczka curry sól pieprz 100 ml oleju lnianego lub oliwy extra virgin olej rzepakowy Bakłażana myjemy, kroimy w plasterki o grubości około 1 cm, grillujemy na patelni grillowej na niewielkiej ilości oleju rzepakowego (możecie je upiec, jeżeli nie macie takiej patelni), kroimy w mniejsze kawałki, wrzucamy do miski

Kardamonovy
Szakszuka z pieczoną papryką i bakłażanem 96

Szakszuka z pieczoną papryką i bakłażanem to przepis, który powstał tylko dlatego, że miałam w domu umierającą już kolendrę. Zawsze chciałam tę potrawę zrobić ze świeżą kolendrą, zrobiłam i jest w dechę. Do tego zioła idealnie pasuje papryka i bakłażan, wiedziałam że to się uda. Wyszło super. Jeżeli jest wśród Was ktoś, kto jeszcze nie zna tej potrawy, musi(...)najszybciej to nadrobić. I jedna uwaga – szakszuka najlepiej wchodzi na śniadanie po dobrej imprezie. Składniki: 4 jajka 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 pomidory mała czerwona papryka mały bakłażan ćwierć łyżeczki mielonego kminu rzymskiego ćwierć łyżeczki mielonej kolendry sól pieprz olej rzepakowy (przepis na 2 porcje) Paprykę kroimy w paski, bakłażana w większą kostkę, skrapiamy olejem, wrzucamy do naczynia

Kardamonovy
Makaron z białym bakłażanem i pomidorami 111

Dziś zapraszam na łatwe i szybkie wegetariańskie danie jednogarnkowe. Do tego przepisu wykorzystałam białego bakłażana,  ale można śmiało również użyć fioletowego. Powiem tylko, że było pyszne! Składniki: 300 g makaronu 2 białe bakłażany 3 pomidory 1 marchewka 1 cebula  2 ząbki czosnku olej do smażenia sól, pieprz Wykonanie: Makaron gotuję al dente w osolonej wodzie, odcedzam.. Bakłażan(...)kroję na mniejsze paski, cebulę w piórka, a pomidor i marchew w kostkę. Czosnek drobno siekam. Na patelni rozgrzewam tłuszcz i podsmażam bakłażana z dwóch stron, przekładam go talerz. Na tej samej patelni szklę cebulę z marchewką, dodaję czosnek, chwilę smażę. Wlewam 1/2 szklanki wody i dusząc do momentu aż odparuje woda. Następnie dodaję pomidory, smażę przez około 5 minut

magiczna kuchnia Kasi
Potrawka wege w stylu indyjskim 138

Potrawka z bakłażanem, fasolą, ciecierzycą z sosem Pomidorowym Tikka Masala - to pyszne, rozgrzewające i szybkie jesienne danie. Składniki: 1 mały bakłażan, 80 g ciecierzycy z puszki, 80 g fasoli czerwonej z puszki, sos Patak's Pomidorowy Tikka Masala ryż, jogurt naturalny, posiekana natka pietruszki lub kolendra, sól do bakłażana, 2 łyżki masła Przygotowanie: Bakłażana kroimy w plastry(...)rondla wraz z masłem, dusimy mieszając co jakiś czas przez około 10 minut, na średnim ogniu aż nam zmięknie. Fasolę i ciecierzycę odsączamy na sitku, przelewamy wodą, dodajemy do bakłażana wraz z sosem Pomidorowym Tikka Masala. Wszystko razem mieszamy, podgrzewamy jeszcze przez przez 5 minut. Gotowe danie danie podajemy z ugotowanym ryżem, posypane świeżą natką pietruszki lub kolendrą oraz jogurtem

Lena Gotuje
Ajwar pikantny 174

Ajwar to pasta z papryki i bakłażana, królująca na bałkańskich stołach. W zależności od upodobań może być bardziej pikantna (ljuti) lub łagodna (blagi). Jest aromatyczna i przepyszna. Świetnie nadaje się jako dodatek do makaronu, mięs (zgłasza grillowanych) a nawet jako sos na pizzę. Sprawdza się również na kanapkach czy jako dip z chrupiącymi słupkami marchewki. Przygotowanie jest czasochłonne(...)pracochłonne… w zasadzie robi się sama J   Składniki: (na 8 średnich słoików po 400g ) 6k papryki 1kg bakłażana 4 ostre papryczki 4 spore ząbki czosnku 2 cebule szklanka oleju (lub oliwy z oliwek) ½ szklanki octu 2-3 łyżeczki cukru sól, czarny pieprz   Sposób wykonania: Przygotowujemy słoiki – myjemy i wyparzamy/sterylizujemy np. w piekarniku nagrzanym do   100 stopni

Pyry na Gaz
Tortille zwijane z tuńczykiem, grillowanym bakłażanem 114

Czas czytania: 2 min Tortille zwijane z tuńczykiem, grillowanym bakłażanem, awokado i suszonymi pomidorami. Rewelacyjne na śniadanie, obiad, kolację lub na przyjęcie w domu, czy piknik na trawie. Tortille w takiej postaci można zabrać do pracy na drugie śniadanie lub do szkoły. Można przygotować je w wersji bezmięsnej, takie jak te dzisiejsze lub podać z grillowanym kurczakiem. Tortille można przygotować(...)większej ilości i przechować w lodówce zawinięte w folia spożywczą do dwóch dni. Podajemy oczywiście na zimno! Print Tortille zwijane z tuńczykiem, grillowanym bakłażanem .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Fantastyczne proste danie! Course Przekąski Cuisine International Keyword Tuńczyk, warzywa Prep Time 30 minutes Cook Time 10 minutes Total Time 40 minutes Servings 16 Author Anna

SprawdzonaKuchnia.pl
Lasagne z grzybami 130

grzybowy 250 g prawdziwków świeżych lub mrożonych 2 małe cebule 4 ząbki czosnku sól i pieprz do smaku 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu oliwa do smażenia Składniki na farsz z bakłażana 500 g bakłażana 2 małe cebule 2 ząbki czosnku 4 średnie pomidory oregano sól pieprz oliwa do smażenia Składnikin na sos beszamelowy 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej 850 ml mleka(...)masła sól i pieprz 1 opakowanie gotowych płatów do lasagne 60 g sera żółtego do posypania wierzchu lasagne Instructions Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Bakłażan umyć, pokroić w plasterki, posolić odstawić na 10 minut. Cebulę drobno posiekać w kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć cebulę, dodać bakłażan, smażyć przez 5 minut. Następnie dodać czosnek

SprawdzonaKuchnia.pl
Ratatouille 150

Ratatouille to francuski gulasz warzywny z cukinii, bakłażana, pomidorów i papryki z cebulą. Danie które można zjeść z bagietką lub ryżem, makaronem. Może też stanowić dodatek do mięs, chociaż ja lubię je jeść samodzielnie. Sekretem aromatycznego ratatouille jest to, żeby każde warzywo smażyć osobno, wtedy zachowuję najwięcej smaku i potem na końcu podduszone razem robią prawdziwą bombę smakową. Ja dodatkowo(...)wersji smażonej a potem duszonej. Gdybyście mieli ochotę na coś lżejszego po Świętach - będzie w sam raz;0 Ratatouille Składniki: 2 cebule 3 ząbki czosnku 2 cukinie 2 bakłażany 2 papryki (może być żółta i czerwona albo dowolnego koloru) 2 puszki pomidorów krojonych garść bazylii 2 łyżki octu balsamicznego oliwa do pieczenia,smażenia 1/2 łyżeczki cukru sól, pieprz do smaku

Smaczny zeszyt

Proponowane wyszukiwania