Uwielbiam bakłażany, to moje ulubione warzywo. Niestety ciężko znaleźć te warzywa świeże i ładne, takie, że aż proszą żeby je zjeść. Bakłażany świetnie nadają się do różnych zapiekanek, ale tym razem postanowiłam je nafaszerować i upiec. Udały się świetnie i na pewno jeszcze nie raz tak je zaserwuje. Składniki: 2 bakłażany 250 g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego 2 małe cebule(...)czerwona papryka 1 puszka pomidorów sól pieprz bazylia oregano oliwa Wykonanie: Cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę lub drobno pokroić. Paprykę pokroić w średniej wielkości kostkę. Bakłażany wydrążyć, miąższ pokroić na kostkę wielkości zbliżonej do papryki. Cebulę zeszklić na oliwie, dodać czosnek, smażyć chwile uważając żeby czosnek się nie przypalił. Dodać mięso, smażyć aż całość mięsa zmieni
Mama Gotujeogóle, to wszystkiego najlepszego w dniu urodzin, Kochany Panie Mężu! :* Mimo wszystko bez obiadu się dziś nie obejdzie (bo człowiek nie tylko miłością żyje), wiec proponuję Wam roladki z bakłażana. Szybko, smacznie i dość efektownie :) Można je przygotować na obiad lub kolację. Po przestygnięciu są smaczną przekąską. Składniki: 3 średnie bakłażany , około 40 dkg mielonego(...)mięsa , pół suchej bułki , 1 jajko , sól do smaku, 1 łyżeczka mielonego imbiru , około 10 dkg żółtego sera , 2-3 łyżki oleju . Bakłażana umyć, pokroić wzdłuż w plastry o grubości około 1-1,5 cm. Lekko posolić i odstawić na kilkanaście minut. Po tym czasie papierowym ręcznikiem osuszyć każdy plaster i zgrillować na grillowej patelni, przesmarowanej lekko olejem. Odstawić
Codzienna kuchnia niecodziennaprzepis na 4 porcje 2 średnie, umyte bakłażany 0,5 kg mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 500 ml przecieru pomidorowego 1 duża lub 2 małe, posiekane cebule 2 posiekane, ząbki czosnku, 2 łyżki umytego, posiekanego, świeżego tymianku (lub 1 łyżka suszonego tymianku) 125 g mozzarelli 16 zielonych, drobno pokrojonych oliwek 60 g startego ementalera lub innego żółtego sera niewielka ilość(...)oliwy z oliwek do polania bakłażanów 2 łyżki masła 1/2 pęczka umytej, posiekanej, świeżej bazylii, sól, pieprz Umyte bakłażany przekroić wzdłuż na pół i naciąć w poprzek od strony miąższu. Bakłażany ułożyć na blaszce do pieczenia wyłożonej pergaminem, doprawić je solą i pieprzem. Skropić oliwą z oliwek. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C (termoobieg) przez 20-30 minut. Pokrojoną
Konrad Gotujeważne są dodatki do dań głównych. Całkowicie odmieniają ich charakter, a tak na prawdę kawałek mięsa czy ryby sam może stać się dodatkiem Tak dokładnie jest w przypadku bakłażana z karmelizowaną cebulką zapieczonego ze śmietanką pod parmezanem. Danie to jest bardzo łatwe w przygotowaniu, wymaga niewielu składników, które zazwyczaj znajdziemy w każdej kuchni, a efekt – nieziemski! Przepis znalazłam(...)jednej z moich ulubionych książek Nigela Slatera „Tender” Vol. I. Polecam! Scroll down for recipe in English Bakłażan zapiekany w śmietance z tymiankiem (4 porcje jako dodatek do dania głównego) Składniki: 1 duży lub 2 średnie bakłażany, pokrojone wzdłuż na 0,5 cm plasterki 1 średniej wielkości cebula, obrana, przekrojona na pół i pokrojona na cienkie plasterki oliwa
karmelowyNaszła mnie ochota na bakłażana! Najlepiej pieczonego, jeszcze nieco sprężystego i aromatycznego. Poszperałem po szafkach, biorąc kilka przypraw i dodatków, które akurat wpadły mi w oko. Podświadomie wędrowałem po bliskim wschodzie. Z tej wyprawy przytargałem sumak, cynamon, czosnek, tahinę, pietruszkę i soczysty granat (tak, wiem, że jestem monotematyczny ale to mój ulubiony owoc). Do tego odrobina płatków(...)chili, soku z cytryny i miodu dla wyważenia smaków. Tak oto powstało całkiem niezłe danie. Polecam! Składniki: 2 jędrne bakłażany 2 łyżki miodu 3 łyżki oliwy 2-3 ząbki czosnku, starte duża szczypta soli sumak płatki chili Bakłażany umyj i przekrój na pół. Ponacinaj w kratkę nożem na połowę głębokości. Miód, oliwę, sól oraz czosnek połącz i rozsmaruj równomiernie
Food SquareWiem , że wielbicieli bakłażana jest tak samo wielu jak jego przeciwników. Ja za każdym razem w sezonie letnim staram się wykombinować z niego coś smacznego! Były już kotleciki … był MAKARON ZAINSPIROWANY PRZEPISEM J.OLIVERA … i była też TARTA . Dziś mam dla Was kolejny rewelacyjny pomysł na jego wykorzystanie! Rurki cannelloni z delikatnym serowym farszem z kremowej ricotty , doprawionej(...)smaku sola i odrobiną czosnku … zapiekane pod kołderką z bakłażanów i mozzarelli. Danie niesamowicie smaczne a zarazem delikatne! Polecam! SKŁADNIKI: - makaron Cannelloni – 10 szt - bakłażan – 1 szt - bulion – 250 ml - cebula – 1 szt - sól - pieprz - mozzarella – 1 szt - ricotta – ok. 200 g - oliwa z oliwek – 125 ml - szczypiorek – 1 pęczek SPOSÓB
Ostra na SłodkoBaba ghanoush to obok hummusu jedna z najpopularniejszych past kuchni Bliskiego Wschodu. Jej podstawą jest miąższ upieczonego bakłażana i sezamowa pasta tahini . Podaje się ją zwykle z pietruszką lub kolendrą jako dodatek do chlebków pita, czy warzyw. Natomiast w Egipcie babę, posypaną pestkami granatu, można spotkać jako samodzielne danie. W polskich warunkach sprawdzi się ona jako świetne smarowidło kanapkowe(...)Chcąc uzyskać idealną pastę, posłuchałem rad Marty z Jadłonomii i bakłażany najpierw opaliłem nad ogniem, dzięki czemu nabrała ona lekkiego dymnego posmaku. Składniki: 1 kg małych bakłażanów (4-5 sztuk) 2 łyżki pasty tahini 2-3 ząbki czosnku sok z 1 cytryny oliwa z oliwek pietruszka do posypania duża szczypta mielonego kminu rzymskiego sól, pieprz Przygotowanie: Umyte bakłażany ułożyć
Food Squareprzepis na proste, łatwe i bardzo przyjemne danie obiadowe z rewelacyjnej książki Gordona Ramsay’a „Ramsay’s best menus”. Piersi z kurczaka zapiekane w pomidorach wraz z bakłażanem, cukinią i dużą ilością ziół. Polecam! Scroll down for recipe in English Piersi kurczaka zapiekane z bakłażanem, cukinią i pomidorami (4 porcje) Składniki: 4 łyżki oliwy z oliwek lub oleju(...)rzepakowego 4 duże piersi z kurczaka sól morska i mielony czarny pieprz 2 szalotki obrane i z grubsza posiekane (lub 1 cebula) 1 średni bakłażan z przyciętymi końcami i pokrojony w kostkę mała garść świeżego tymianku mała garść świeżego rozmarynu 2 średnie cukinie, z przyciętymi końcami i pokrojone w kostkę ½ szklanki białego, wytrawnego wina 4 pomidory, obrane ze skórki
karmelowylubi. Mam nadzieję, że zanim skończy się lato zdążę się nimi z Wami podzielić. W przeciwnym wypadku poczekają do następnego roku. Tym czasem zapraszam na zapiekankę z cukinii i bakłażana. Jest nieco pracochłonna i raczej nie nadaje się na upalne dni. Ja wykorzystałam chwilowe ochłodzenie, w przeciwnym wypadku nie byłabym w stanie spędzić tyle czasu w gorącej kuchni przy rozgrzanej(...)patelni ;-) Zapiekany bakłażan i cukinia z czerwonym pesto składniki; 2 średnie cukinie 2 bakłażany 2-3 kulki mozzarelli tarty parmezan oliwa do smażenia sól, pieprz składniki na pesto: 1,5 słoika suszonych pomidorów świeża bazylia ( ja używam połowę takiej z doniczki) 1-2 łyżek kaparów 0, 5 ząbka czosnku sól, pieprz 2 łyżki orzeszków pinii wykonanie: Wszystkie składniki
Przysmaki Karolkinajlepsza satałka z bakłażana i cukinii z czosnkiem, oliwą i octem winnym. Składniki: 2 podłużne bakłażany 2 cukinie 2-3 ząbki czosnku kilka łyżek oliwy 1 łyżka octu 2 garście drobno posiekanej natki piepruszki sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Bakłażany i cukinie umyć osuszyć. Pokroić w plasterki. Plastry bakłażana rozłożyć na desce i oprószyć solą. Po kilku minutach papierowym(...)recznikiem wytrzeć wodę, która pojawiła się na plastrach bakłażana. Na rozgrzanej patelni na niewielkiej ilości oliwy usmażyc krótko cukinię dodając do smaku sól i pieprz. Przełożyć do miski. Nastepnie dolać oliwy i smażyć na rumiono z każdej strony plastry bakłażana. Do kilku łyżek oliwy przecisnąć czosnek, dodać ocet oraz natkę piepruszki, zamieszać. Całość wlać do warzyw. Wymieszać i doprawić
AZgotuj!Propozycja na dziś to błyskawiczny w wykonaniu, łatwy i przepyszny zarazem makaron z bakłażanem (nie da się go nie lubić 😉) pomidorkami (ich nie da się nie lubić jeszcze bardziej 😋) i fantastycznym serem Provolone . Przepyszny i sycący obiad w pół godziny? Proszę bardzo! Poziom trudności: bardzo łatwe Czas przygotowania: ok 15 minut Czas wykonania: ok. 15 minut Składniki (na 3 osoby(...)300g makaronu, krótkiego typu (u mnie fusilli giganti ) 1 spory bakłażan 1 duża czerwona cebula ok. 250g pomidorków koktajlowych 2-3 ząbki czosnku 1 papryczka chilli (lub więcej, jeśli lubimy pikantnie) ok. 80g sera Provolone kilka listków bazylii sól i pieprz do smaku oliwa (najlepsza jaką mamy) opcjonalnie: kieliszek białego, wytrawnego wina Wykonanie: bakłażana kroimy w niezbyt dużą kostkę
Pasta Po Polskutłumaczy się "jaka ty piękna". Adżapsandali (adżapsandal) jest potrawą popularną nie tylko w Gruzji, ale też na całym północnym Kaukazie, w Armenii, Abchazji, Azerbejdżanie. Głównym składnikiem adżapsandali są bakłażany. Istnieje co najmniej kilkadziesiąt wersji tej potrawy, np. w Adżarii do warzyw dodaje się ryż, są też przepisy z ziemniakami. Różnią się one również dodatkiem przypraw i sposobem gotowania, mogą być(...)można wykorzystać jako nadzienie do lawasza czy tortilli. Podawany na zimno będzie czymś w rodzaju sałatki, natomiast na grzankach sprawdzi się jako przekąska. Adżapandali - gruzińskie leczo Składniki : 3 bakłażany (ok 700g) 2 papryki (ok 400g) 3 mięsiste pomidory (ok 500g) 2 duże cebule 1 nieduża marchewka 2-3 ząbki czosnku 1 papryczka chilli sól pieprz liście bazylii natka
Obiad gotowyBaba ghanoush, czyli pasta z bakłażana Bardzo lubię przygotowywać zarówno nowe, wyjątkowe w smaku smarowidła, jak i klasyki, które nigdy się nie nudzą. Zazwyczaj pod ostrzami mojego blendera ląduje ciecierzyca, która zamienia się w kremowy, klasyczny hummus lub pieczony bakłażan, z którego wychodzi niesamowita baba ghanoush, czyli po naszemu… PASTA Z BAKŁAŻANA ! Baba ghanoush, jest popularna na Bliskim Wschodzie(...)podaje się ją w formie pasty lub dipu. Skrywa ona w sobie cudownego, pieczonego bakłażana oraz pastę sezamową. To właśnie te dwa składniki stoją za jej wspaniałym i niepowtarzalnym smakiem. Lubisz takie smarowidła? Sprawdź koniecznie moją książkę pt. “ HUMMUSY I PASTY “, w której znajdziesz więcej inspiracji, na ciekawe, mniej klasyczne pasty! Jak podawać baba ghanoush? Polecam Ci skropienie
Blendmanroladki z bakłażana wprost uwielbiam. Pierwszy raz jadłam je w Gruzji, gdzie jest to tradycyjna przystawka, a także zakąska podawana do wina. Choć każda gospodyni i każdy kucharz przygotowują ją ciut inaczej, to zawsze smakuje wybornie. A jak przygotowuję je ja? Zobaczcie: Składniki: 1 nieduży bakłażan 1 ząbek czosnku Solidna garść orzechów włoskich, 1 łyżka octu winnego, 1 łyżka białego(...)oliwek ½ łyżeczki kminku, ½ łyżeczki nasion kolendry, 1 mały ząbek czosnku, 1 łyżka posiekanej świeżej kolendry Sól do smaku Owoc granatu do dekoracji Masło klarowane do smażenia Roladki z bakłażana. Fot. Kate’s Wine&Cuisine. Przygotowanie: Oberżynę dokładnie myjemy, a następnie kroimy w cienkie plastry – dosłownie 2-3 mm. Na patelni rozpuszczamy klarowane masło. Na rozgrzanym tłuszczu smażymy plastry
Kate's Kitchen