Dziś proponuję fantastyczny gulasz z bakłażanów...smak Sycylii zamknięty w garnku. Można go jadać na ciepło, jako dodatek do dań mięsnych, lub na zimno-zawsze smakuje wybornie. SKŁADNIKI: * jeden większy lub dwa mniejsze bakłażany * oliwa z oliwek * łyżeczka oregano /może być suszony/ * sól,świeżo zmielony pieprz * czerwona cebula * 2 ząbki czosnku * garść zielonych oliwek, bez pestek * mała garść natki(...)pietruszki * 2 łyżki kaparów * 4-5 dużych, dojrzałych pomidorów -zimą puszka pomidorów lima * ocet ziołowy lub balsamiczny * kilka ziarenek cukru * migdały lekko zrumienione na patelni PRZYGOTOWANIE: Bakłażana umyć, pokroić w dość spore kawałki,rozgrzać oliwę na patelni, dodać bakłażana, sól i oregano. Smażyć na dość dużym ogniu, często potrząsając patelnią,żeby składniki nie przywarły. Po 4-5 minutach, dodajemy, drobno
Kopystką po garachBył przepyszny i aromatyczny. Ja jednak osobiście uwielbiam jak makaron w czymś pływa- może to być sos, może być też przecier pomidorowy . Takie właśnie jest to danie. Makaron z bakłażanem i pysznym pomidorowym sosem. Przepyszne. Polecam Składniki: 50 dag przecieru pomidorowego 1 podwójny filet z kurczaka 2 bakłażany 50 dag pomidorków koktailowych 4 ząbki czosnku 2 łyżki posiekanej bazylii(...)łyżki oliwy z oliwek sol, pieprz, cukier słodka papryka 10 dag parmezanu 40 dag makaronu "Malma" Sposób przygotowania: Bakłażany myjemy pod bieżącą wodą. Kroimy w cienkie plastry. Z każdej strony posypujemy delikatnie solą. Odstawiamy na 30 minut, żeby puściły sok. Piersi z kurczaka kroimy w cienkie paseczki. Solimy i pieprzymy. Cebulę kroimy w piórka, pomidorki przekrawamy na pół. Kurczaka
Pobite gary BarbaryRatatouille to jarska potrawa prowansalska, danie nieco nawiązuje do popularnego w Polsce, choć zupełnie nie rodzimego, bo przecież węgierskiego leczo . Ratatouille opiera się na składnikach warzywnych, przede wszystkim na bakłażanach, cukinii, papryce, pomidorach i cebuli. Podobnego jarskiego gulaszu można szukać na terenie całego basenu Morza Śródziemnego, gdyż Włosi maja swoją peperonatę , Grecy briam , Maltańczycy kapunatę , a w Andaluzji zjemy pisto(...)pizzy warzywnej, a z gorącym, pomidorowym sosem bardzo dobrze komponuje się kawałek chrupiącej bagietki. Składniki na 2 porcje Czas przygotowania: 60 min 1 większa cukinia 1 większy bakłażan 2 duże pomidory 2 kulki mozzarelli 1 cebula 2 ząbki czosnku 400 ml passaty pomidorowej 2 łyżeczki suszonego oregano 1 łyżeczka mielonej ostrej papryki 1 łyżeczka octu balsamicznego
Słodki KompromisBędąc w sklepie mój wzrok przykuły bakłażany, i już wiedziałam, że muszę z nich zrobić obiad. Uwielbiam dania jednogarnkowe to poszperałam w spiżarni i wykombinowałam danie, którym sama się zachwyciłam i zajmuje miejsce drukiem tuż za curry z dynią i ze szpinakiem ( tu znajdziecie przepis ). Dodatkowo byłam z siebie dumna, bo Nina zjadła obiad z wielkim apetytem i do tego(...)testerką moich wyczynów kulinarnych. Polecam jeść ta danie dużą łyżką prosto z michy i zagryzać świeżym pieczywem- rozgrzewa, syci i daje przyjemne uczucie błogości. Składniki na 4 porcje: 2 bakłażany 1-2 cebule- najlepiej czerwone 300-400 g passaty pomidorowej lub pomidorów z puszki czy też 4 świeże pomidory 200 g pomidorów koktajlowych (im słodsze tym lepiej) łyżeczka wędzonej papryki
greenscarfEfektowny torcik naleśnikowy, przekładany grillowan ą cukini ą , bakłażanem, marchewk ą i szpinakiem, z dodatkiem parmezanu, sosu pomidorowego, aromatyzowany oregano oraz czosnkiem. Smacznego! **** La torta di crepes e farcita con polpa di pomodoro, verdure come carote, zucchine, melanzana e spinaci. La torta è saporita grazie all'aggiunta di parmigiano reggiano grattugiato, rosmarino e aglio(...)SKŁADNIKI Ciasto na naleśniki 250 g m ą ki pszennej 500 ml mleka 3 jaja 30 g masła Farsz 2 marchewki 2 cukinie 1 bakłażan 200 g szpinaku 400 g polpy z pomidor ó w 100 g parmezanu 2 ząbki czosnku suszone oregano s ó l, pieprz oliwa z oliwek **** PREPARAZIONE
La grande e la piccola cuocanadzieję, że i wam przypadnie do gustu Zapraszam! SKŁADNIKI: na spód • 2 szklanki mąki • 150 g masła • 2 łyżki mleka • łyżeczka soli • łyżeczka suszonego oregano na nadzienie • 1 średni bakłażan • 100 g sera koziego • 3 jajka • 200 ml śmietany 18% • duża garść orzechów włoskich • sól, pieprz, tymianek PRZYGOTOWANIE: Ciasto na tartę wyrabiamy w dużej misce, łączymy ze sobą wszystkie składniki(...)formujemy jednolitą kulę. Zawijamy ją w folię i wkładamy na 10-15 minut do zamrażarki. W tym czasie myjemy bakłażana i kroimy w cienkie krążki, podsmażamy na oliwie kilka minut, solimy i pieprzymy. Gdy bakłażan się podsmaży i lekko zrumieni, odstawiamy go do wystygnięcia. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni (z termoobiegiem). Ciasto wyjmujemy z zamrażarki, wykładamy nim okrągłą formę
Kuchnia w bieguBoziu, jakie dobre! Bakłażan, pomidory, ricotta, cebula i dużo czosnku- jak ma nie smakować? Do tego możecie dodać kurczaka, ja dodałam indyka, bo został mi kruchutki, pieczony udziec z poprzedniego dnia. Ten makaron jest dosyć lekkim daniem (jeżeli użyjecie makaronu pełnoziarnistego to już w ogóle- fit!). Ricotta jest całkiem lekkim serkiem, chociaż moja miłość do mascarpone nie pozwala mi wznosić(...)niebiosa i zbyt często dopuszczać się zdrady na rzecz ricotty :) Składniki: - 1/2 opakowania makaronu fusilli - bakłażan - 300 g upieczonego wcześniej indyka - spora cebula - 1 pomidor - 4 ząbki czosnku - 1 serek ricotta - oliwa z oliwek - sól, pieprz - świeży tymianek Makaron gotuję al'dente w osolonej wodzie z odrobiną oliwy. Zostawiam ok 1/3 szklanki wody po gotowaniu makaronu. Bakłażana kroję w kostkę
Cook&LoveZapiekany bakłażan z cukinią, ziołami, parmezanem i mozzarellą w czosnkowym sosie pomidorowym Składniki: 1 bakłażan 2 małe cukinie albo 1 duża 1 garść oliwek 1 gałązka rozmarynu 2 gałązki tymianku 1 garść startego drobno parmezanu 2 garści startego na dużych oczkach sera mozzarelli Czosnkowy sos pomidorowy: 500 g pasty pomidorowej typu passata 6-8 ząbków czosnku 1 łyżeczka ziół(...)prowansalskich 3 łyżeczki cukru 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 szczypta pieprzu cayenne 1 szczypta soli morskiej 1 szczypta pieprzu 3 łyżki oliwy Wykonanie: Bakłażana pokroić w plastry, oprószyć solą, odłożyć na 30 minut, po czym przepłukać, osuszyć. W odpowiednim garnku rozgrzać oliwę, dodać posiekany czosnek, zioła, lekko podsmażyć. Dodać słodką paprykę, cukier, karmelizować, następnie dodać pastę pomidorową, przyprawić solą, pieprzem
Wino Francja KuchniaAjwar, pasta z pieczonej papryki i bakłażana, bardzo popularna na Bałkanach, a pochodzi z kuchni serbskiej. Mus paprykowo-bakłażanowy jest pyszny, bardzo aromatyczny, lekko ostry o bogatym smaku. Najlepszy oczywiście ten samodzielnie przygotowany w domu. Sklepowe mają często w składzie dodatek marchewki - jako tani wypełniacz, a smak ajwaru - jego szczególną nutę smakową buduje pieczona papryka i bakłażan, choć klasyczny(...)specjanie do przygotowania placka z dynią i to była dobra decyzja, bo placek smakował wyjątkowo. Do przepisu zapraszam w jutrzejszym poście. Składniki: 1 kg mięsistej, czerwonej papryki 1 duży bakłażan 1 ostra papryczka chili 2 łyżki octu winnego 1 łyżeczka syropu z agawy/miodu 1 ząbek czosnku 1/2 wędzonej papryki-opcjonalnie 1/2 słodkiej papryki w proszku Wykonanie: papryki umyć, przekroić
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!AmpedSense.OptimizeAdSpot('IL'); AmpedSense.OptimizeAdSpot('IR'); Opis: Ratatouille, w spolszczonej wersji również jako ratatuj. Jest to jarska potrawa prowansalska, która składa się głównie z warzyw. Podstawowymi składnikami tej potrawy są bakłażany, cukinie, papryki oraz pomidory. Ratatouille świetne jako samodzielne danie ale również jako dodatek do mięs. AmpedSense.OptimizeAdSpot('PL'); AmpedSense.OptimizeAdSpot('PC'); AmpedSense.OptimizeAdSpot('PR'); AmpedSense.OptimizeAdSpot('1L'); AmpedSense.OptimizeAdSpot('1C'); AmpedSense.OptimizeAdSpot('1R'); Składniki: 1 bakłażan(...)cebule 6 łyżek oliwy z oliwek sól, pieprz 1 łyżeczka suszonych ziół prowansalskich 4 łyżeczki posiekanej natki pietruszki AmpedSense.OptimizeAdSpot('2L'); AmpedSense.OptimizeAdSpot('2C'); AmpedSense.OptimizeAdSpot('2R'); Sposób przygotowania: Na początku kroimy bakłażan w małą kostkę i posypujemy solą. Odstawiamy na bok na ok 30 minut, żeby puścił nadmiar wody. Następnie pomidory należy sparzyć wrzątkiem, obrać i pokroić w gruba kostkę. Cukinię kroimy
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneRadośnie pomarańczowe kluski z pieczonego batata i dyni z dodatkiem mąki z ciecierzycy. Smakują wyśmienicie z pomidorami i pieczonym bakłażanem. Trochę czosnku podkreśla delikatny smak klusek. Palce lizać! Dynię, batata kroimy w kostkę, bakłażana wzdłuż na ćwiartki; pieczemy w piekarniku przez ok. 20 minut w 170 st. C. Kluski: 250 g batatów 250 g dyni 1 jajko (opcjonalnie) mąka(...)Zwilżonymi wodą dłońmi formujemy kulki i gotujemy w osolonym wrzątku. Gdy wypłyną na wierzch, gotujemy jeszcze kilka minut. Sos: 1,5 szklanki passaty lub pokrojonych drobno pomidorów 1 mały bakłażan 1 ząbek czosnku Ostudzonego batata obieramy ze skóry i kroimy w kostkę. Pomidory podgrzewamy w rondelku, dodajemy czosnek i bakłażana. Doprawiamy solą, dusimy przez kilka minut. Można zmiksować na gładszy
Kucharzycamożna podawać na ciepło i na zimno. Ja swoją porcję zabrałam do pracy na drugie śniadanie, jako sycąca sałatka :) Smaczna alternatywa dla kanapek. 200 g cieciorki 1 cebula 1/2 bakłażana 1 chilli 3 ząbki czosnku 3 łyżki natki pietruszki 1/2 słoiczka suszonych pomidorów sok z cytryny sól pieprz czarny Cieciorkę przepłukać i zalać zimną wodą, tak aby cała była zakryta(...)Moczyć przez całą noc. Wodę lekko osolić i gotować do miękkości ok 1,5 godziny. Bakłażana pokroić na cząstki i oprószyć solą. Kiedy puści sok opłukać i osuszyć. Smażyć na suchej patelni, aż się przyrumieni. Cebulę pokroić drobno i zeszklić na patelni z posiekanym czosnkiem i chilli. Smażyłam na oliwie spod suszonych pomidorów. Dodać bakłażana, cieciorkę, natkę pietruszki i posiekane
https:KKuchniaMniamMarynowane bakłażany to typowe dania, które można spotkać we Włoszech. Pokrojone w cieknie paski, przypominające frytki często serwowane są we włoskich restauracjach, jako przekąska lub dodatek do suszonych pomidorów, mozzarelli itp. Składniki: 1 kg bakłażanów 1 szklanka octu 1 szklanka oleju 5 ząbków czosnku ½ pęczka natki pietruszki 1,5 łyżki soli Wykonanie: Bakłażany opłukać, pokroić w paski, przełożyć(...)miski, dodać pokrojony czosnek natkę pietruszki w pęczku i odłożyć na noc. Na drugi dzień zagotować ocet, włożyć bakłażany z powstałą wodą i gotować na małym ogniu przez 20 minut. Następnie przełożyć do wyparzonych słoików (bez pietruszki) i zalać gorącym octem wymieszanym z olejem. Szczelnie zakręcić i przechowywać w chłodnym miejscu
Tradycyjna KuchniaSkładniki : 2 bakłażany 1 mały słoik sosu pomidorowego 1 kula mozzarelli lub tarty ser Basiron Rosso 1 plaster szynki lub kiełbasy chorizo lub anchois pieczarki ,lub oliwki lub pomidorki oliwa z oliwek szczypta soli zioła Wykonanie Rozgrzać piekarnik do 180 ° C Umyć i pokroić w plastry bakłażana. Blach ę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia .Ułożyć plastry bakłażana ,skropić(...)oliwą z oliwek i posypać szczyptą soli. Piec około 20 minut. Wyjąć bakłażany z piekarnika i posmarować warstwę sosu pomidorowego, następnie wierzch dekorować dowolnymi dodatkami -do wyboru: mozzarella / pomidory / chorizo lub ser / szynka / ... możliwe są wszystkie kombinacje ! Na koniec posypać ziołami i wstawić ponownie na jakieś 8 – 10 minut do rozpuszczenia sera:)) Ser Basiron Rosso Dwa smaki do wyboru
w mojej kuchnizaczyna chwiać się w posadach ;) Prawdą jest, że chwyciłam z półki pojemnik z pieczarkami, nie mając właściwie na nie konkretnego pomysłu. Dopiero w domu odkryłam, że mam jeszcze niezagospodarowanego bakłażana i tak wyklarowała mi się koncepcja na to danie. W farszu znalazły się też cebula, czosnek, świeża kolendra i chutney z papai. Do zakupu tego ostatniego przekonał mnie Maciek swoim(...)pysznym wegańskim curry z batatów i soczewicy . Pod koniec zapiekania wierzch posypałam kawałkami fety. Składniki: 6 dużych pieczarek 1 średni bakłażan 1 cebula 1 ząbek czosnku 1/2 pęczka świeżej kolendry sól pieprz 50 g fety 3 łyżeczki chutneya z papai oliwa Wykonanie: Pieczarki oczyścić, odciąć nóżki. Bakłażana pokroić w drobną kostkę, posolić i odstawić. Cebulę i czosnek obrać
zadanie-gotowanie