wcale nie przeszkadzał mi "smród" smażonego czosnku 😃. Surowego jeszcze nie przyjmę ale patrząc na postępy, kto wie... Musiałam się tym pochwalić bo jest to dziś prawdziwym hitem 😜 Składniki: 3 bakłażany 3 cukinie 2 cebule 6 pomidorów 3 różnokolorowe papryki 3 ząbki czosnku olej 3 ząbki czosnku oliwa z oliwek - odrobinę zioła prowansalskie tymianek papryka słodka mielona papryka ostra mielona chilli(...)peperoncini pieprz i sól przecier pomidorowy (opcjonalnie) Wykonanie: Bakłażan pokroić w grube plastry, posypać solą i odstawić na ok. 15 min. Bakłażany, cukinię, pomidory (pomidory sparzyć, obrać ze skórki i wyciąć twarde części gniazd nasiennych) i paprykę pokroić w dużą kostkę. Cebulę pokroić w kostkę. Czosnek drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju, wrzucić bakłażany
Ukojenie PodniebieniaGdyby nie było boczku to w garnku miałabym jarską potrawę prowansalską, czyli danie warzywne z tradycyjnej francuskiej kuchni. Klasyczny Ratatouille opiera się wyłącznie na składnikach warzywnych, przede wszystkim na bakłażanach, cukinii, papryce, cebuli i pomidorach. Polska nazwa to ratatuj albo gulasz warzywny. Ja zrobiłam gulasz dla mięsożerców na rozgrzewający jesienny obiad. Mój gulasz warzywny z boczkiem, jest bardzo intensywny(...)rozgrzewający i sycący gulasz warzywny z boczkiem , pełen smaków i łatwy do ugotowania. Pyszny! Polecam! Składniki: 500 g pomidorów 2 cebule 2 papryki (żółta i czerwona) 1 cukinia 1 bakłażan świeży tymianek liść laurowy 2 ząbki czosnku kilka plastrów wędzonego boczku Sól i pieprz, oraz pieprz cayenne Jak zrobić gulasz warzwny z boczkiem? Mój gulasz warzywny z boczkiem, jest bardzo
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSyte rozgrzewające danie z grzybami w roli głównej i bakłażanem. Dodałam cukinię, paprykę, wołowinę i wyszła pyszna patelnia pachnąca lasem. Moja rodzina bardzo lubi takie potrawy. Gulasz można podać z kaszą i mamy zdrowy obiad. 1 bakłażan 1 cukinia mała żółta 30 dkg podgrzybków 1 cebula 2 marchewki 1 papryka czerwona 25 dkg wołowiny sól, pieprz papryka słodka, papryka ostra(...)razem smażę, na końcu dodaję pokrojoną paprykę czerwoną. Do wołowiny wlewam bulion, dodaję warzywa z patelni, liście laurowe, ziele angielskie i razem duszę na wolnym ogniu około 30 minut. Bakłażana kroję w kostkę i przesmażam na osobnej patelni, wykładam na talerz. Grzyby kroję na kawałki i też przesmażam na patelni. Cukinię kroję w krążki. Po 30 minutach dodaję plastry cukinii
wesoła kuchniatego typu warzyw mięsa czy innego rodzaju dodatków, gdyż są one zbędne. Bardzo fajnie z soczystym kalafiorem sprawdza się sos ajvar. Ajvar, jest sosem wykonanym z pieczonej papryki, bakłażana i czosnku. Wywodzi się z kuchni serbskiej. A ja co roku zajadam się nim w Chorwacji Jeśli już mówimy o tym sosie, to warto koniecznie, dla tych którzy nigdy(...)średniej wielkości kalafior 1/2 łyżeczki soli 3 łyżki mąki 1/2 szklanki bułki tartej 2 jajka olej do smażenia Sos ajvar: 4 duże papryki czerwone (bądź mix papryk) 1 średni bakłażan 4 ząbki czosnku 1/6 szklanki oliwy z oliwek 1/4 łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu 1/2 łyżeczki soli Kalafiora umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i podzielić na średniej wielkości różyczki. Różyczki posolić
mecooksWarzywa: botwinka, bób, brokuły, cukinia, fasolka szparagowa, groszek zielony, groszek cukrowy, kalafior, kalarepa, marchewka, natka pietruszki, ogórek, por, rukola, rzodkiewka, sałata, seler (liście), szczaw, szparagi, szpinak, ziemniaki. Pierwsze zbiory bakłażana, młodych buraków, fenkuł, kukurydzy, papryki. Pod koniec miesiąca pomidory. Owoce: agrest, arbuz, czereśnie, maliny, porzeczki, śliwki, truskawki, wiśnie. Pierwsze zbiory brzoskwiń i nektarynek. SIERPIEŃ Warzywa: bakłażan, brokuły, buraki, cukinia, fasolka(...)liście), szczaw, szparagi, szpinak, ziemniaki. Pierwsze zbiory fasoli, młodej kapusty i patisona. Owoce: maliny, nektarynki, porzeczki, poziomki, agrest, arbuz, brzoskwinie, czereśnie, śliwki, truskawki. Pierwsze jagody i winogrona WRZESIEŃ Warzywa: bakłażan, brokuły, buraki, cukinia, fasolka szparagowa, fenkuł, kalafior, kalarepa, kapusta, kukurydza, marchewka, natka pietruszki, ogórek, papryka, patison, pomidory, por, rukola, rzodkiewka, sałata, seler (liście), szczaw, szpinak, ziemniaki. Pierwsze zbiory młodej brukselki
Zielona Kuchnialetnie warzywa nadal nęcą swoim smakiem i kolorami. Nie dziwi zatem, że wobec perspektywy długiej jesieni i zimy moje menu chwilowo jeszcze pozostaje w klimacie wakacyjnym. I tak – upieczone bakłażan, papryka, pomidory i cukinia, z dodatkiem solidnej garści świeżej bazylii i oliwek, w towarzystwie odżywczej kaszy smakować będą niczym z włoskiej kuchni, przywodząc na myśl cieplejsze strony. Danie, choć zawierające(...)posłuży za lekki lunch lub kolację, dopełnione np. wegańskimi kotletami czy klopsikami będzie wartościowym elementem większego posiłku. Składniki na 2 – 4 porcje: 1/2 szklanki suchej kaszy pęczak 1 nieduży bakłażan 1 czerwona papryka 2 szalotki 1 ząbek czosnku 2 małe cukinie kilkanaście pomidorków koktajlowych 2 – 3 łyżki oleju (np. z pestek winogron) 1 łyżka octu balsamicznego (lub do smaku
Even Better Foodświeże pomidory, cukinie i inne pyszne skarby lata. Porcja na 3 osoby 1 średnia czerwona papryka 1 średnia zielona papryka 1 średnia żółta papryka 2 młode cukinie 1 mały bakłażan 1 kg słodkich dojrzałych pomidorów 1 cebula 2 średnie pieczarki 1/2 małej papryczki chilli kilka 2-3 młode marchewki lub jedna średnia. 2 ząbki czosnku sól, pieprz, mały pęczek(...)pietruszki kilka gałązek bazylii i tymianku 1 łyżka masła 2 łyżki oliwy (jeśli robicie wersje mięsną oliwa może nie być potrzebna) Dla mięsożerców 1 spory kawałek kiełbasy wiejskiej. Bakłażany pokroić w plasterki (nie za cienko około 1 cm grubości). Później przekrójcie plasterek na połowę. Pokrojone bakłażany posolić i odstawić na sitku. Papryki posmarujcie oliwą i włóżcie do nagrzanego piekarnika
Piekarz-Kucharz-GarkotłukAjvar! Ajvar to pasta warzywna przygotowywana głównie z pieczonej papryki, bakłażanów, czosnku i przypraw. Jest to danie kuchni serbskiej, głównie spożywa się je na Bałkanach. Nie wiem czy wiecie ale w samej tylko Serbii, przygotowuje się jej 640 ton rocznie! No to znaczy tylko jedno, musisz ją zrobić w domu! Pastę możecie wykorzystywać na wiele sposobów, jako pasta do chleba(...)placuszków, naleśników, jako sos do pizzy, nadzienie do tart wytrawnych, dodatek do mięs itp. Podstawą dobrego ajvaru jest słodka pieczona papryka i bakłażany. Potrzebujesz około 4 duże słodkie papryki, 1 bakłażana, 4 ząbki czosnku, ja dodaje również 1/2 młodej cukrowej cebuli. Warzywa umieszczam na blaszce i polewam dość obficie oliwą z oliwek. Piekę w piekarniku aż do momentu
SMYKWKUCHNIWstyd się przyznać, ale w tym roku po raz pierwszy w życiu jadłam bakłażana. I od razu zaczęłam żałować, że nie jadłam go nigdy wcześniej. Oprócz tego, że posiada wiele pożytecznych witamin jego ogromną zaletą jest niskokaloryczność – 100g tego warzywa zawiera jedynie 20kcal. Można przygotować z niego zapiekankę, pastę kanapkową czy nafaszerować je mięsnym lub warzywnymi dodatkami i upiec. Sezon(...)kawałek dobrej swojskiej kiełbasy, którą udało nam się kupić od zaufanego masarza. Jeśli nie jecie mięsa, po prostu omińcie ten składnik. Spróbujcie bo na prawdę warto! Składniki: 1 duży bakłażan 1 cebula 1 żółta lub czerwona papryka 400g pomidorów suszona i świeża bazylia sól i pierz 2 jajka oliwa Przygotowanie: Cebulkę drobno siekamy. Bakłażana myjemy i kroimy w plastry
Życie ze smakiemsałatkę, która może być zarówno osobną przekąską, jak i świetnym dodatkiem do mięs z grilla - np, piersi z kurczaka, bo główne składniki też są grillowane. Mając na podorędziu bakłażana i ser halloumi udało mi się wyczarować przepyszną sałatkę :) Baardzo Wam polecam! SKŁADNIKI (na 4 porcje - 1 porcja 243 kcal) 220 g cypryjskiego sera halloumi 1 bakłażan(...)pomidorków koktajlowych 4 garście - 80 g rukoli 2 łyżki oliwy z oliwek sól morska PRZYGOTOWANIE Bakłażana kroimy w półplasterki, solimy i odstawiamy na kilka minut. Ser kroimy w plastry. Grillujemy z dodatkiem połowy oliwy na patelni grillowej lub ruszcie. Rukolę myjemy, osuszamy na papierowym ręczniku i układamy na półmisku. Dodajemy ugrillowane warzywa i ser oraz pomidorki pokrojone na połówki
Moje Kuchenne Rewelacjewersji na ciepło jak i na zimno. Kuskus można zastąpić inną, ulubioną kaszą, ale uważam, że w tym zestawieniu jest najlepszym wyborem. Kuskus z cukinią, ciecierzycą i bakłażanem / 2 porcje Składniki: 1/2 szklanki kaszy kuskus 1 mała cukinia 1/2 małego bakłażana 1 cebula 1 ząbek czosnku1/2 szklanki ciecierzycy z puszki 1 płaska łyżeczka mieszanki curry sól i pieprz(...)smaku 3 łyżki oleju do smażenia Przygotowanie: Warzywa myjemy. Osuszamy. Cukinię z bakłażanem kroimy w kostkę. Kuskus przygotowujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. Cebulę obieramy, kriomy w piórka. Na oleju smażymy cukinię, cebulę i bakłażana. Dodajemy curry. Smażymy, aż warzywa będą miękkie. Ciecierzycą płuczemy pod bieżącą wodą z zalewy, odsączamy i dodajemy do warzyw. Doprawiamy do smaku. Mieszamy. Do miseczek
Moja smaczna kuchniaKolorowa, wytrawna i bezmięsna tarta na cieście francuskim z grillowanym bakłażanem, czerwonym pesto oraz serem feta. Rewelacja! Składniki: ciasto francuskie gotowe bakłażan pesto czerwone lub zielone ser feta sól, suszone oregano bazylia lub mięta Piekarnik nastawić na 200 stopni C. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia rozłożyć płat ciasta francuskiego. Na cieście również położyć kawałek papieru(...)ciut mniejszą formę żaroodporną lub blaszkę z obciążeniem. Wstawić do piekarnika i piec około 20 minut, aż ciasto lekko się zezłoci. W tym samym czasie pokroić na plastry bakłażana, posypać solą i oregano i upiec na patelni grillowej z każdej strony, aż będzie miękki. Wyjąć podpieczone ciasto, rozsmarować na nim pesto zostawiając brzegi (jak w pizzy), na wierzchu ułożyć plastry
wyzwania kuchennekilka-kilkanaście minut do lodówki, aby smaki się przegryzły. Formować niewielkie kuleczki (wielkości mniej więcej piłeczki pingpongowej) i obsmażać na patelni na niewielkiej ilości oleju. Składniki sosu: 2 większe bakłażany oliwa 1/3 główki czosnku 1 ostra papryczka 500 g mocno dojrzałych pomidorów sól do smaku 1 łyżeczka cukru Czosnek obrać i pokroić w średniej grubości plasterki. Papryczkę przekroić, usunąć pesteczki(...)posiekać ją drobno. Bakłażany opłukać i pokroić w średniej wielkości kostkę. Podsmażyć je krótko w garnku na dobrze rozgrzanej oliwie. (Bakłażan dość mocno wpija oliwę, więc powinno jej być tyle, aby lekko się przysmażył, ale nie pływał w tłuszczu.) Dodać czosnek i papryczkę - wszystko razem poddusić krótko. Do bakłażana przełożyć obsmażone klopsiki. Wszystko razem wymieszać i dodać pokrojone w średniej
Codzienna kuchnia niecodziennaWielbiciele bakłażana - koniecznie wypróbować. PS: doskonale sprawdzi się z makaronem następnego dnia. Składniki 1 bakłażan 2 szalotki 2 malinowe pomidory 2 łyżki rodzynek 1 łyżka orzeszków piniowych sól pieprz 125 g mozzarelli ( najlepiej z mleka bawolego ) Przygotowanie Obrałem szalotki, posiekałem je. Bakłażana pokroiłem w kostkę. Wymieszałem z oliwą. Doprawiłem solą i pieprzem, wymieszałem. Włożyłem do żaroodpornego(...)naczynia. Zapiekałem 15 minut. W tym czasie pokroiłem pomidory w kostkę i dodałem do bakłażana razem z orzeszkami piniowymi i rodzynkami. Zapiekałem ponownie do czasu, aż wszystkie składniki zapiekanki były chrupiące. Na koniec ułożyłem na wierzchu pokrojoną na kawałki mozzarellę i zapiekałem do czasu, aż ser się rozpuścił. Należy podać od razu, gorącą np. z chrupiącą bagietką
R'n'G Kitchen