Dzisiaj przepis na pyszną pastę z pieczonego bakłażana, który idealnie smakuje z dodatkiem oliwek i gęstego jogurtu greckiego. Po raz pierwszy robiłam spaghetti z warzyw tzw julienne, kupiłam sobie do tego celu specjalną temperówkę/obieraczkę, za którą zapłaciłam razem z przesyłką zaledwie 10 złoty więc warto sobie taką zakupić, ale jeśli nie macie takiej obieraczki, można to zrobić również(...)pomocą zwykłej, po prostu makaron będzie grubszy i zamiast spaghetti otrzymamy tagliatelle. Składniki: - 1 średniej wielkości bakłażan - mała paczka oliwek ok 195g - kilka łyżek jogurtu greckiego ( można użyć sojowy w wersji wegańskiej ) - oliwa, lub inny rafinowany olej - sól, pieprz, przyprawy, sos sojowy - 2 duże marchewki Przygotowanie: Bakłażan pokroić w kostkę polać oliwą, sosem sojowym i przyprawami
zdrowa vege kuchniaBardzo aromatyczny kurczak z moimi ulubionymi warzywami - cukinią, papryką i bakłażanem. Pachnący czosnkiem i rozmarynem, pyszny z ryżem na sypko lub kaszą, ale jak brakuje czasu (jak mi ostatnio) polecam z chrupiącą bułką. Składniki: 1 podwójna pierś kurczaka mały bakłażan średnia cukinia spora czerwona papryka średniej wielkości cebula 2 gałązki romarynu główka czosnku sól pieprz oliwa z oliwek Przygotowanie : Warzywa(...)pokroić w kostkę ok 2x2 cm, posolić i podsmażyć krótko na oliwie - najpierw cebulę, później paprykę i cukinię. Następnie osobno bakłażana. (Ja zawsze wcześniej solę bakłażana, odstawiam na 10-15 minut i spłukuję sól, razem z nią powinna wyjść z niego goryczka). Wszystkie warzywa włożyć do żaroodpornego naczynia. Ułożyć między nimi ząbki czosnku i gałązki rozmarynu. Pierś kurczaka pokroić wzdłuż
Kulinarne Inspiracjelekkie i sycące danie, które polecam Wam na wiosenny lunch. Czas przygotowania: 45 min. Porcja dla 10 osób Koszt przygotowania: 20,00 zł SKŁADNIKI: 1 cukinia (600 g) 1 bakłażan (300 g) 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 1 papryka zielona 3 cykorie 1/2 fenkułu (bulwa kopru włoskiego) 2 szalotki 1 puszka krojonych pomidorów 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego oregano(...)łyżeczka czerwonej papryki słodkiej świeża bazylia sól, pieprz czarny PRZYGOTOWANIE: Wszystkie warzywa starannie myjemy. Cukinię i bakłażana kroimy w grubą kostkę. Paprykę kroimy w paseczki. Na odrobienie oliwy przesmażamy posiekaną szalotkę. Dodajemy pokrojoną cukinię i bakłażana. Delikatnie przesmażamy. Dolewamy pół szklanki wody i dusimy pod przykryciem ok. 5 min. i przekładamy do dużego garnka. Na tej samej patelni przesmażamy paprykę
kulinarnyJanożem rozlewa się wokół. Sposób jest taki, że zaraz po wbiciu jajka na patelnię przykrywam ją pokrywką i podsmażam 2-3 minuty. Zawsze wychodzi. Czego użyłem? -gruby plaster bakłażana -jajko -sól, pieprz, papryka słodka -oliwa -masło -mix sałat -szczypiorek -parmezan starty -pieczywo żytnie Bakłażana grillujemy, bez żadnego tłuszczu, po 2 minuty z każdej strony bez soli. Sól powoduje, że warzywa(...)puszczają wodę, a chcemy, by nasz bakłażan był jędrny, dlatego solimy dopiero po obróbce. Dodajemy również pieprzu i paprykę słodką. Jajko wbijamy na rozgrzane masło, solimy i pieprzymy. Na talerzu układamy bakłażana, częściowo przykrywamy jajkiem. Dodajemy sałaty i pieczywo. Wszystko poza jajkiem skrapiamy oliwą, sałaty solimy i dodajemy kilka kropel soku z cytryny. Jajko posypujemy szczypiorkiem i parmezanem
BaRepaswidow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman","serif";} Jak podaje Wikipedia, „ajwar” wywodzi się z kuchni serbskiej, a jest to pasta warzywna z pomidorów, papryki, bakłażanów i czosnku. Miałam przyjemność skosztować oryginału (dzięki Linda:), dlatego też po przeczytaniu wielu przepisów, zdecydowałam się zrobić pastę z kawałkami bakłażana i papryki, niezmiksowanymi na gładką masę. Nie obierałam też(...)pieczonych warzyw ze skórki (jak radzą w wielu przepisach). Przygotowanie pasty jest pracochłonne, ale naprawdę warto. Proporcje składników przypadkowe, ale wyszło pyszne:). Składniki: 5 bakłażanów 10 – 15 dużych pomidorów 10 dużych czerwonych papryk pół główki czosnku pół szklanki oliwy sól, pieprz Wykonanie: Bakłażany i paprykę pokrój w cienkie paski. Ułóż na natłuszczonej olejem blasze i piecz przez około
Qlinarnie i Qlinarniepagination:widow-orphan; font-size:12.0pt; font-family:"Arial","sans-serif"; mso-fareast-language:EN-US;} Tanya Valko - Libia od kuchni Przepis pochodzi z tej książeczki. Bakłażan w tym wydaniu świetnie smakuje z daniami z grilla albo jako dodatek do obiadu. Składniki: 1 bakłażan oliwa sól, pieprz 1 duże opakowanie jogurtu naturalnego posiekany koperek i szczypiorek Pokój bakłażana(...)średnim ogniu (każdego posyp solą i pieprzem i podlewaj dodatkowo oliwą, aby się nie przypalił). Kładź plastry na talerzu. W dużej misce wymieszaj jogurt z koperkiem, dodaj plastry bakłażana i wymieszaj. Posyp szczypiorkiem i odstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny. W Sabatini z OpenCard Bardzo smacznie, średnio drogo, ale nie tak dużo dań jarskich. Przy głównej ulicy
Qlinarnie i QlinarnieMój przepis bierze udział w konkursie Almette. Jeżeli wydaje Ci się pyszny to proszę zagłosuj na niego tutaj . Dziękuję. 1 duży bakłażan 2 naturalne serki Almette 1 mały słoik oliwek 1 mały słoik kaparów ok. ½ szklanki oliwy sól, pieprz, zioła prowansalskie Bakłażana pokroić wzdłuż na plastry o grubości ok. 0,5 cm (nie obierać ze skórki), posolić i odstawić(...)minut. Po tym czasie za pomocą ręcznika papierowego zebrać wodę, delikatnie posmarować oliwą, popieprzyć i posypać ziołami prowansalskim. Plastry bakłażana grilować z obu stron na małym ogniu do miękkości, uważając aby nie wyschły nadmiernie, aby temu zapobiec można smarować je pędzelkiem z oliwą. Oliwki i kapary odsączyć z zalewy. Jeżeli oliwki są bardzo duże to można je poprzecinać
Jadło i czytadłoCałkiem niedawno odkryłam, jak wspaniałym warzywem jest bakłażan. Zakochałam się w nim. Poniżej efekt mego z nim "romansowania". 1 duży bakłażan 300 g pieczarek 1 czerwona papryka 400 g mięsa mielonego 1 duża cebula 2 łyżki przecieru pomidorowego 1 opakowanie sosu bolońskiego z paczki olej sól, pieprz, majeranek Bakłażana pokroić na plastry (wzdłuż) o grubości(...)dodajemy przecier i rozpuszczony w wodzie sos boloński. Farsz musi mieć dość gęstą konsystencje (w razie potrzeby możemy dodać zawiesinę z mąki aby zagęścić), nakładamy go na plastry bakłażana, zawijamy i pieczemy w piekarniku przez ok 30 minut w 170 stopniach. Podajemy z pieczywem
Jadło i czytadłoOstatnimi czasu bakłażan coraz częściej pojawia się w mojej kuchni. Tym razem wylądował obok wątróbki i było to lądowanie całkiem udane. 1 średni bakłażan 1 czerwona papryka 1 duża cebula 1 jabłko kilka suszonych śliwek wątróbka drobiowa (trudno mi powiedzieć ile wagowo) sól, pieprz, olej do smażenia Bakłażana, jabłko i paprykę pokroić w kostkę, cebulę w piórka. Bakłażana lekko
Jadło i czytadłoMoja wersja pasta alla Norma czyli makaron z bakłażanem i pomidorami :) SKŁADNIKI 300g pełnoziarnistego fusilli (świderki) 1 większy bakłażan 2 ząbki czosnku 1 puszka pomidorów krojonych sól, pieprz 2 łyżki posiekanej bazylii tarty parmezan lub inny ser (np. corregio, pecorino ) oliwa do smażenia PRZYGOTOWANIE Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Bakłażana obieramy i kroimy w kostkę. Podsmażamy
Moje Kuchenne RewelacjeKochani bardzo bardzo przepraszam. Wiem, obiecałam posta na wczoraj ale jakoś tak nie dałam rady. Już się poprawiam i podaję przepis na najpyszniejsze roladki z bakłażanu. Wiecie, że bakłażan ma też inną nazwę?? I to jaką!!! - GRUSZKA MIŁOSNA :-))to pewnie dlatego uważany jest za afrodyzjak... Walentynki się zbliżają wielkimi krokami, także można wykorzystać na kolację randkową :-) Składniki: bakłażan łyżka(...)jasnego ostu winnego sól, pieprz oliwa gałązka pietruszki lub oregano pasta z pestek dyni i słonecznika Sposób przyrządzenia: Bakłażan umyć, pokroić wzdłuż na plasterki obieraczką do warzyw lub ostrym nożem ( uwaga na palce), posypać solą, odstawić na ok. 10 min.Gdy puści sok, opłukać, osuszyć. Wymieszać oliwę, ocet winny, sól, pieprz i zamarynować bakłażana. Odłożyć na kolejne
pieprzny smaczekporcję 1 jajko 1-2 łyżeczki octu szczypta soli 3/4 litra wody 1 kromka pieczywa pełnoziarnistego odrobina masła garstka rukoli plasterek żółtego sera plasterek lub dwa podpieczonego bakłażana sól, pieprz Bakłażana kroję w plasterki, nacieram niewielką ilością soli i odstawiam na kwadrans, aby pozbyć się goryczki. Następnie płuczę i osuszam. Na suchej patelni robię tost, opiekając kromkę pieczywa(...)stron. Tak samo postępuję z bakłażanem. Ciepły tost smaruję niewielką ilością masła, układam pasterek sera, opłukaną i wysuszoną sałatę oraz plastry bakłażana. Wodę zagotowuję wraz z octem i szczyptą soli. Jajko wbijam do szklanki. Kiedy woda zawrze, wrzucam jajko na środek garnka, do wody i łyżką staram się "zamknąć" jajko, składając białko jak kopertę tak, by powstała nam ładna, foremna
W kuchni Karmel-itkibędzie pod dostatkiem :) Ja postaram się Was przekonać, że kuchnia turecka to nie tylko Kebaby, choć przyznaję jest to danie najbardziej popularne. Postaram się zarazić Was moją miłością do bakłażanów, są one jeszcze mało popularne w naszym kraju, a ja pokochałam je właśnie podczas pobytu w Turcji. Potrawy które dla Was przygotuję to: Patlıcan sarması roladki z grillowanego bakłażana(...)twarogiem Kazandibi deser mleczny Taze fasulye zielona fasolka na sposób turecki Imam bayıldı bakłażan nadziewany warzywami Karnıyarık bakłażan nadziewany warzywami i mięsem Patlıcan sarması A więc kochani bądźcie z nami. Smacznie zapraszamy :) Za poczęstunek nie weźmiemy ani złotówek ani euro, z chęcią przyjmiemy natomiast przepisy, spisane na kartkach papieru. Mamy
Kuchnia w opałachSpacery, rowery, rolki..........grille. Tak właśnie lubimy spędzać wolny czas. Po czterech godzinach na rowerze lekka kolacja, przygotowana na patelni grillowej. Polecam również przetestować na grillu. SKŁADNIKI: 6 plastrów bakłażana 6 plastrów cukinii 6 plastrów pomidora 6 plastrów papryki żółty ser sól morska ziołowa pieprz kolorowy świeża bazylia A jak to zrobić: Plastry bakłażana posolić i odstawić na 20 minut(...)pozbyć się z nich goryczki. Plastry pomidora oprószyć solą i pieprzem. Po upływie czasu, bakłażany opłukać pod bieżącą wodą i osuszyć papierowym ręcznikiem. Grillować je razem z cukinią i papryką z dwóch stron, doprawiając do smaku solą ziołową. Gorące warzywa układać na talerzu, przekładając je serem. Swoje piramidki przełożyłam na chwilę na patelnię i przykryłam przykrywką, aby ser dokładnie się
Kuchnia w opałachminut. Następnie wyciągamy piersi kaczki i odstawiamy by "odpoczęły" na kilkanaście minut. Tuż przed podaniem kroimy piersi na cienkie plasterki, podajemy z grillowaną gruszką. Roladki z bakłażana z nadzieniem z ricotty, gruszki i orzechów Składniki: 1 bakłażan 150 gram sera ricotta 3/4 gruszki garść orzechów włoskich łyżeczka miodu sok z 1/4 limonki sól pieprz 50 gram rukoli(...)łyżki oliwy z oliwek Bakłażana kroimy wzdłuż, w plastry o grubości 3 mm. Doprawiamy solą i pieprzem z każdej strony i smażymy na rozgrzanej patelni grillowej z dodatkiem oliwy z oliwek. Następnie na tej samej patelni grillujemy plastry obranej gruszki. Do ricotty dodajemy miód, sok z limonki, sól, pieprz oraz posiekane orzechy i pokrojoną w kostkę gruszkę. Całość dokładnie mieszamy
Mango Papaja