Chciałam Wam zaproponować zapiekankę, która przeniesie Was na słoneczne południe Europy. Zapiekany makaron z aromatycznym ratatouille z cukini ą , bakłażanem i papryk ą, pachnący ziołami prowansalskimi i czosnkiem. Danie pełne smaku i kolorów, pachnące latem, słońcem, wakacjami, wprost idealne dla wielbicieli śródziemnomorskiej kuchni ;) **** Quello che voglio qui proporVi è lo sformato di pasta, una ricetta capace(...)evocare il sole, l'estate e le vacanze, sarà ideale per tutti gli amanti della cucina mediterranea ;) SKŁADNIKI 500 g makaronu 50 g startego parmezanu 2 cukinie 2 bakłażany 2 czerwone papryki 2 szalotki 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka ziół prowansalskich oliwa z oliwek s ó l, pieprz **** INGREDIENTI 500 g di pasta
La grande e la piccola cuocaciąży. Ciecierzyca dostarcza też żelazo, cynk, magnez i fosfor oraz w mniejszych ilościach wapń i potas. Sałatka z ciecierzycy z suszonymi pomidorami Składniki: 400 g ugotowanej ciecierzycy 1 ½ bakłażana 50 g suszonych pomidorów (lub więcej) 1 świeży pomidor w sezonie pomidorowym ½ pęczka natki pietruszki 2 ząbki czosnku Olej rzepakowy tłoczony na zimno Sok z cytryny Bakłażana kroję w plastry(...)grilluję na patelni grillowej, ewentualnie piekę w piekarniku choć ten drugi sposób jeszcze dopracowuję Ugrillowane plastry przekładam do miski i przykrywam pokrywką, by jeszcze „doszły”. Gdy bakłażan wystygnie kroję go w paski. Suszone pomidory zalewam wrzątkiem i czekam, aż zmiękną. Zawsze używam suchych. Jeśli wykorzystasz pomidory z oliwy to nie trzeba ich namaczać. Można też zastąpić część oleju do dresingu
Figa S-makiemPyszna zupa ze świeżymi warzywami. Pomidorowa, ale we włoskim stylu, bo z bakłażanem i oliwkami. W takiej zupie nie mogło też zabraknąć makaronu ;) 1 litr bulionu drobiowego 2 szklanki wody 1 marchewka 1 mały bakłażan 3 pomidory malinowe 100 g oliwek czarnych 250 g makaronu wstążki 3 łyżki oliwy z oliwek bazylia oregano sól pieprz czarny śmietana Obraną marchewkę przekroić(...)pół, a następnie posiekać w talarki. Włożyć do garnka i zalać wodą. Gotować, aż będzie miękka. Bakłażana obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Wrzucić na patelnię z rozgrzaną oliwą z oliwek i smażyć, aż się przyrumieni i zacznie ładnie pachnieć. Przełożyć do gotującej się marchewki. Pomidory sparzyć, obrać ze skórek, pokroić w kostkę i wrzucić do garnka. Wlać gorący
https:KKuchniaMniamindykiem, ostatnio nie jem innego mielonego - ale wybór należy do Was. Polecam pyszne letnie danie :) SKŁADNIKI (na dużą foremkę do zapiekania - dla 5-6 osób) 3 małe bakłażany 1 średnia cukinia 1 biała cebula 300 g mięsa mielonego 2 puszki pomidorów w zalewie 2 duże pomidory malinowe 3 liście laurowe 3 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżeczki kuminu sól(...)pieprz kilka łyżek startego parmezanu do posypania na beszamel: 3 łyżki masła 3 łyżki mąki 1/2 litra mleka 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej sól PRZYGOTOWANIE Bakłażany obieramy i kroimy wzdłuż w centymetrowe plastry. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy lub skrapiamy 2 łyżkami oliwy. Wstawiamy na kwadrans do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Cebulę i cukinię kroimy
Moje Kuchenne RewelacjeLekka, dietetyczna zupa dla wielbicieli warzyw i ziół prowansalskich. Cukinia, bakłażan, papryka w połączeniu z ziołami dają doskonały smak. W sam raz na dietetyczny obiad czy kolację. Czas przygotowania i ilość porcji 40 minut, około 5 porcji. Produkty 1,5 liatra wody, 1 cukinia, 1 bakłażan, 1 czerwona papryka, 2 pomidory, 1 cebula, 2 marchewki, 1 ząbek czosnku, łyżka masła(...)masła i podsmaż na nim cebulę oraz czosnek pokrojony w plasterki. Następnie cebulę zalej 1,5 litra wody, dodaj pół łyżki soli i gotuj. Umyj i pokrój w kostkę bakłażan oraz obraną cukinię. Marchewkę obierz i pokrój w plasterki. Paprykę pokrój wzdłuż na cienkie paski. Pomidory zalej wrzątkiem i obierz ze skóry, a następnie pokrój w kostkę. Dodaj wszystko
Fit&Fast Kitchenblogu już wkrótce ). Według mnie ostatnia wersja jest najsmaczniejsza XD Leczo z kiełbasą i warzywami Składniki: 3 laski kiełbasy np. śląskiej 1 średniej wielkości cukinia 1 średniej wielkości bakłażan 4 papryki (najlepiej kolorowe) 2-3 ząbki czosnku 500 ml passaty pomidorowej 2 łyżeczki słodkiej papryki 2 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżeczka wędzonej papryki (u mnie ostrej) łyżka oleju pieprz sól(...)skórką po prostu pokrójcie ją w paski Kiełbasę kroimy w półplasterki i podsmażamy na łyżce oleju. Pod koniec smażenia dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość przekładamy do większego garnka. Bakłażana obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i podsmażamy na tej samej patelni co kiełbasę. Smażymy kilka minut, aż lekko się przyrumieni i dodajemy go do kiełbasy. Do kiełbasy i bakłażana
PatiGotujeBakłażan zapiekany z kozim serem i pecorino Składniki: 2 średnie bakłażany 150 g koziego sera 2 garści startego Pecorino Romano sól morska i pieprz do smaku 4 szczypty tymianku 2 gałązki rozmarynu 4 łyżki oliwy Wykonanie: Bakłażany umyć, osuszyć, przeciąć na pół. Naciąć środek w kratkę, oprószyć solą, pieprzem oraz tymiankiem, dodać rozmaryn. Skropić starannie oliwą i wstawić
Wino Francja KuchniaBakłażan zapiekany z kozim serem i pecorino Składniki: 2 średnie bakłażany 150 g koziego sera 2 garści startego Pecorino Romano sól morska i pieprz do smaku 4 szczypty tymianku 2 gałązki rozmarynu 4 łyżki oliwy Wykonanie: Bakłażany umyć, osuszyć, przeciąć na pół. Naciąć środek w kratkę, oprószyć solą, pieprzem oraz tymiankiem, dodać rozmaryn. Skropić starannie oliwą i wstawić
Wino Francja Kuchniagłowy Składniki na 3 – 4 porcje: 1 puszka tuńczyka w oleju Princes 1 jajko 50 ml śmietanki 18 % 250 g szparag białych 1 mała cukinia 1 mały bakłażan oliwa z oliwek suszone zioła prowansalskie 250 g ajvaru łagodnego gałązka lubczyku kilka listków oregano 1 łyżeczka cukru sól Przygotowanie: Szparagi obieramy, wkładamy do wrzątku z solą, cukrem i gałązką lubczyku(...)Ugotowane al dente (około 5 minut), wyjmujemy z wody. Bakłażana i cukinię kroimy w plasterki o grubości 1 cm, solimy, pozostawiamy aż puszczą soki. Odsączamy nadmiar płynu ręcznikiem papierowym, przyprawiamy ziołami prowansalskimi, skrapiamy oliwą i grillujemy na grillu elektrycznym lub patelni grillowej, do lekkiego zrumienienia. Na dno naczynia żaroodpornego, w którym będziemy zapiekać, wykładamy warstwę warzywnej pasty ajvar, następnie układamy
Kierunekuchniaklasyczny:) zestaw na grilla. Zwykle to są kotleciki ze skórką z cytryny, kminem, czosnkiem, ziołami i chilli ( tym razem dodałam też cukinię) i obowiązkowo sałatka z grillowanymi warzywami ( cukinią, bakłażanem, papryką i cebulą) z dodatkiem fety i sosu orzechowo-pietruszkowego. Ta sałatka to absolutny must have każdego grilla u nas. Niestety trochę wydłuża czas grillowania i oczekiwania na danie główne(...)składnik naszego każdego grillowania - pyszna sałatka z grillowanymi warzywami i fetą w orzechowo-pietruszkowym sosie Author: Cooking for Emily Serves: 4 Ingredients Warzywa do grillowania: 2 cukinie 1-2 bakłażany 2 papryki 2 cebule ¼ szklanki oliwy, 1 łyżeczka przypraw ( oregano, bazylia, rozmaryn, ewentualnie suszone chilli), sól 1 główka sałaty 150 g sera feta SOS: garść orzechów włoskich 1 ząbek
Cooking for Emilyczosnkowo – ziołowy: 120 g jogurtu naturalnego typu greckiego 1 ząbek czosnku 0,5 łyżeczki ziół prowansalskich 0,5 łyżeczki cukru pieprz sól Dodatki do pizzerek (wedle uznania): grillowany bakłażan cebula fioletowa bazylia świeża szpinak baby świeży pomidorki koktajlowe szynka wędzona surowa dojrzewająca oliwki ser feta owczo – kozi ser mozzarella w zalewie Przygotowanie: CIASTO NA PIZZERKI Dynię w kostce Hortex rozmrażamy(...)Całość krótko miksujemy, przelewamy do garnka i dusimy. Kiedy sos zacznie gęstnieć doprawiamy przyprawami. SOS CZOSNKOWO – ZIOŁOWY Jogurt naturalny łączymy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i przyprawami. Gotowe PIZZERKI Bakłażana pokroić w 1 cm plasterki, posolić, pozostawić na pół godziny, osuszyć ręcznikiem papierowym. Oliwę mieszamy z solą i pieprzem, smarujemy zaprawą bakłażana, umieszczamy w grillu elektrycznym na 4 minuty
Kierunekuchnianawet najbardziej wybredne podniebienia. Składniki (22 cm x 32 cm): 1 płat 25 cm x 42 cm (275 g) gotowego ciasta francuskiego 0,5 średniej cukinii 0,5 małego bakłażana 1 pomidor malinowy 2 kulki (po 125 g) mozzarelli 1-2 ząbki czosnku świeżo mielony pieprz sól (świetnie sprawdzi się ziołowa) oliwa z oliwek 1 łyżeczka tłuszczu Przygotowanie: 1) Cukinię(...)oraz bakłażana dokładnie umyć, osuszyć i zetrzeć na mandolinie kuchennej lub nożem na cieniutkie plasterki. Następnie wrzucić do miski, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i dokładnie wymieszać (najlepiej rękoma). 2) Pomidora umyć, osuszyć i pokroić na cieniutkie plasterki (można usunąć gniazda nasienne). 3) Mozzarellę osuszyć ręcznikiem papierowym i podobnie jak poprzednie składniki cieniutko pokroić na plasterki. 4) Formę nasmarować tłuszczem
Fitsweet.mebakłażan 200 g mięsa mielonego 1 szkl ugotowanego ryżu pół puszki czerwonej fasoli sól pieprz pieprz ziołowy staropolski oregano 1 łyżka posiekanej natki pietruszki pół puszki pomidorów w przecierze żółty ser do posypania ok 2 łyżki Bakłażana kroimy na plastry wzdłuż, solimy i odstawiamy na ok pół godziny. Mięso mieszamy z ryżem fasolą, natką pietruszki i przyprawami. Bakłażana płuczemy
Gotowanie jest łatweprzepisy. Jedną sałatkę i jedno ciasto (na które przepis, pojawi się już za kilka dni). Warzywne caprese z pistacjami Składniki: 2 średnie buraki 1 mała cukinia 1 mały bakłażan (najlepiej o zbliżonej średnicy do cukinii) 2 średnie pomidory 200 g mozzarelli garść pistacji (u mnie Helio Natura ) 2 łyżki oliwy z oliwek świeżo mielony pieprz sól Pesto z bazylii(...)Buraki dokładnie myjemy, owijamy folią aluminiową i pieczemy w 180°C do miękkości przez około godzinę. Pozostawiamy do wystudzenia, a następnie obieramy je i kroimy na plasterki. Cukinię i bakłażana kroimy w plasterki. Smażymy je na rozgrzanej patelce grillowej, delikatnie skropionej olejem. Warzywa mają się ładnie podpiec. Gotowe przekładamy na talerz i pozostawiamy do wystudzenia. Pomidora i mozzarellę również kroimy
PatiGotuje