zupa pomidorowa - 17836 przepisów (strona:86/1190)

Krakersy niezwykłe i kruche 159

szklanki oliwy z oliwek (80 ml) gruboziarnista sól morska do posypania Poza tym do krakersów włoskich : 1 płaska łyżeczka  bazylii 1 płaska łyżeczki oregano 4 łyżki przecieru pomidorowego (ja użyłam świeżego, ale może być taki z puszki, lub po pomidorach w puszce, w ostateczności rozcieńczony wodą koncentrat pomidorowy) szczypta pieprzu czarnego 2 łyżki drobno startego parmezanu Do krakersów naturalnych(...)solą   1. Składniki dzielimy na pół i wyrabiamy dwa rodzaje ciasta -do jednego dodajemy rozmaryn, zioła lub cząber i pieprz, do drugiego parmezan, bazylię, oregano i przecier pomidorowy (lepiej nie używać koncentratu, ewentualnie rozrobić go wodą).  2. Krótko wyrabiamy każde ciasto, do połączenia składników i uzyskania elastycznej, lśniącej kuli; mnie zajęło to ok. 5-7 minut

Kuchnia Prezydentowej
Wege gołąbki II - z ryżem, pieczarkami, ciecierzycą i soczewicą 175

gołąbki. Podlewamy je wodą lub rozrzedzonym przecierem pomidorowym. Madzia podlała bulionem z naszej domowej bulionetki . Pieczemy przez godzinę w 160 stopniach. Dobrze jest podawać te gołąbki z sosem pomidorowym, takim samym jak przy poprzednich gołąbkach, czyli: puszka krojonych pomidorów 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 3 łyżki śmietany łyżeczka cukru pieprz, sól koper suszony (lub świeży, ale my akurat mieliśmy

Marder&Marder Manufacture
Tradycyjne gołąbki z mięsem i ryżem w sosie pomidorowym 186

Kolejne danie, które w innym miejscu , niż dom nigdy jeszcze mi  nie smakowało. Najlepsze i jedyne, to te duszone w sosie pomidorowym na mięsnym bulionie. Zrobiłam dziś pół ogromnego gara i... właściwie już zniknęły. ;_; 1 główka(...)białej kapusty 0,5kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego  200g ugotowanego białego ryżu 1,5 litra bulionu mięsnego 1 ząbek czosnku 2 nieduże cebule 3 łyżki masła 50g koncentratu pomidorowego kawałeczek korzenia selera przyprawa warzywna, pieprz Z kapusty wycinamy głąb, zdejmujemy kilka pierwszych, zwykle nieładnych i zdrewniałych liści. Następnie główkę parzymy we wrzątku przez 20 minut, a najlepiej podgotowujemy kilka

Kuchenna Kontrrewolucya
Śledzie w kolorowym pieprzu i pomidorach 166

zaś znowu warstwę sosu. W ten sposób postępujemy do wyczerpania sosu i ryby. Jak poprzednio, śledzie w pomidorach również lubią swoje odstać. Po kilku dniach przyjemnie miękną i przechodzą pomidorowym aromatem

Kuchenna Kontrrewolucya
Pulpety drobiowe ze słonecznikiem w sosie pomidorowym. 213

Wyśmienite pulpety ze słonecznikiem w pomidorowym sosie .U mnie z makaronem , ale można je podać z czym lubicie najbardziej. Składniki : 500 g mięsa z kurczaka 1 jajko 100 g słonecznika ,podprażonego na suchej patelni sól ,pieprz ,ulubione przyprawy cebula ,pokroić ,zeszklić na rumiano na patelni bułka tarta Wszystkie składniki połączyć ze sobą i dobrze wymieszać . Bułki dodajemy tyle(...)Mięso wcześniej mielimy ,lub jeśli nie macie maszynki można je bardzo drobno pokroić nożem , co ja zrobiłam.Formujemy pulpety i obsmażamy ze wszystkich stron na złoto ,następnie przekładamy do pomidorowego sosu i dusimy jeszcze 15 minut na małym ogniu . Sos pomidorowy: puszka pomidorów 400 g 50 g koncentratu pomidorowego mała cebulka sól ,pieprz woda ,odrobina ,jeśli sos jest za gęsty

Ladylaura.
Pasztet pomidorowy z cieciorką Primavika 177

Pamiętacie, jak niedawno chwaliłam Wam paprykarz z kaszą jaglaną ? Otóż pasztet pomidorowy z cieciorką okazał się jeszcze lepszy!  Pasztet pomidorowy z cieciorką to bardzo aromatyczna i smaczna pasta kanapkowa.  Masa netto: 160g - w wygodnym, szklanym słoiczku.   Jej skład to: woda, cieciorka 38 %, cebula, koncentrat pomidorowy 17 %, olej rzepakowy, skrobia kukurydziana, błonnik pszenny, przyprawy, hydrolizaty białka roślinnego, sól(...)przypomina trochę np. pastę fasolową. Oczywiście zanim posmarowałam nią kanapkę, spróbowałam tak wprost ze słoiczka. I od razu pożałowałam, że wcześniej jej nie napoczęłam ;) Smak okazał się bardzo przyjemny, pomidorowy. Spodziewałam się, że bardzo będzie czuć cieciorkę (za którą nie przepadam), ale poza konsystencją nie wyczuwałam jej aż tak bardzo, gdyż została zdominowana przez smak pomidorowy. pasowało

Kto ugości moich gości?
Spaghetti z klopsikami z tuńczyka 252

Mężem z jedzenia mięsa, do spaghetti przygotowałam klopsiki z tuńczyka z puszki. Polecam Wam ten patent - klopsiki wyszły pyszne, a robi się je naprawdę szybko. Podane z aromatycznym sosem pomidorowym, świeżą bazylią i górą startego parmezanu smakują wyśmienicie. Szczególnie, gdy za oknem pada deszcz... Spaghetti z klopsikami z tuńczyka Składniki (na 4-6 porcji): 3 puszki tuńczyka odsączonego(...)pozwól mu gotować się wraz z klopsikami na małym ogniu przez 10 minut. W tym czasie ugotuj spaghetti w dużej ilości posolonego wrzątku. Wymieszaj go z sosem pomidorowym z klopsikami z tuńczyka. Podawaj posypany parmezanem i świeżą bazylią. Smacznego! *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na  Facebooku  lub  Google + , aby być na bieżąco

Chilli Czosnek i Oliwa
Sos pomidorowy 199

Przepisów na sos pomidorowy jest oczywiście wiele. Ten poniżej charakteryzuje się jednak dość dużą uniwersalnością – można go zastosować jako dodatek do szerokiego wachlarza potraw. Ja np. używam go do gołąbków, niektórych rodzajów mielonych kotletów czy fileta z kurczaka faszerowanego boczkiem i serem . W dodatku bardzo łatwo wprowadzać w nim modyfikacje dopasowujące go do jeszcze większej ilości dań – stosownie do potrzeb(...)pikantny, gęsty lub rzadki, gładko zblendowany lub zachowujący strukturę drobnych kawałków warzyw. Teoretycznie można go też stosować zarówno na ciepło jak i na zimno, aczkolwiek najlepiej smakuje ciepły. Sos pomidorowy 2015-03-06 23:33:51 Uniwersalny sos pomidorowy z dodatkiem śródziemnomorskich ziół oraz czosnku. Pasuje do szerokiego wachlarza potraw, a przy tym łatwo modyfikować jego smak i właściwości stosownie

Kulinarna Pokusa
Gołąbki z kaszą 192

gołąbkami jego smak zrobi się łagodniejszy). Tak przygotowany sos zagotować. Ugotowane gołąbki wyciągać delikatnie z wody, zostawić na chwilę do odsączenia się nadmiaru wody i podawać polane mocno sosem pomidorowym

Passions hobbies life
Makaronowe muszle z ziołowym farszem i pomidorami 198

dodawany do pizzy. Jedno jest pewne – to danie pełne aromatycznych ziół, więc jeżeli uwielbiasz ich smak - jest dla Ciebie.  Składniki: Sos pomidorowy: 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka oliwy 500 g passaty pomidorowej 2 malinowe pomidory 1 łyżeczka suszonego oregano sól, pieprz  Farsz i makaron: 250g makaronowych muszelek (Conchiglioni) sól 1 pęczek świeżej bazylii (dwie(...)koniec dorzuć pokruszone tofu i zmiksuj całość na kremową pastę. Spróbuj i ewentualnie dopraw solą.  Muszle nadziewaj zielonym farszem i układaj w naczyniu żaroodpornym wyłożonym połową sosu pomidorowego. Drugą połową sosu polej wierzch muszelek. Zapiekaj przez 30 minut.  2-3 porcje

Roślinna - blog wegański
Grzanki z boczniakami 182

Śniadanie...Pyszne, pachnące grzanki z boczniakami, pastą pomidorową i serem... Po takim śniadaniu dzień na pewno będzie udany... Dla 4 osób Potrzebujemy: 4 - 5 kajzerek (lepiej aby były z poprzedniego dnia) 350g boczniaków 2 jajka pęczek natki pietruszki 1/2 cebuli 1 duży pomidor 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego garść startego żółtego sera lub mozzarella szczypta:bazylia, oregano, cukier(...)misce roztrzepujemy 2 jajka i dodajemy do nich usmażone boczniaki. Mieszamy. Na dużej blaszce do pieczenia układamy przekrojone na 2 lub 3 części bułki. Każdą z bułek smarujemy sosem pomidorowym, na górze układamy masę z jajek i boczniaków. Na koniec posypujemy startym serem. Wstawiamy do piekarnika na około 10-15minut aż bułki będą chrupiące. Przepis pochodzi ze strony

http://szpilkinamiotle.blogspot.com/
Mundialowe mini pizze salami na ostro. Domowa super przekąska - do piwka, meczu czy filmu 175

sztuk): ciasto: 400-500 gram mąki 1 opakowanie drożdży w proszku 1 łyżka oliwy 1 łyżeczka soli szczypta ziół prowansalskich  letnia woda (ilość do wyrobienia ciasta) dodatki: sos pomidorowy 30-40 dag sera żółtego tartego 1 średnia cebula 2-3 średnie pieczarki kilka-kilkanaście plasterków ostrego salami sos czosnkowy papryka mielona ostra Przygotowanie:  Drożdże mieszamy z mąką(...)wodę przy wyrabianiu ciasta. Kiedy się już nie klei do rąk i ma jednolitą konsystencję - odstawiamy do wyrośnięcia na ok 30 minut - pod przykryciem . W tym czasie szykujemy sosy - pomidorową bazę do pizzy i czosnkowy do posmarowania już gotowych placków. Odnośniki do receptur na owe sosy znajdziecie powyżej. Z wyrośniętego ciasta odrywamy niewielkie kulki. Rozwałkowujemy na małe placki grubości

Kuchnia po mojemu
Fasolka po portugalsku- Feijoada a Portugesa 243

fasolką, zatopione w pomidorowym sosie. Wszystko dopełnia chrupiąca cieciorka. Portugalska wersja naszej fasolki po bretońsku. 300 g wędzonego boczku 2 cebule 1 duży batat 100 g koncentratu pomidorowego 100 g ciecierzycy Piątnica (kupicie tutaj) 200 g żółtej fasolki szparagowej Hortex 2 liście laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego 1 szklanka bulionu Sól Pieprz Cieciorkę zalewamy wrzątkiem na noc (około(...)Przelewamy ciecierzycę z wodą, dodajemy pokrojonego batata i połamaną żółtą fasolkę szparagową. Całość podlewamy bulionem, doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy na wolnym ogniu. Pod koniec całość mieszamy z koncentratem pomidorowym

VioletoweKucharzenie
Chili con carne z soczewicą 224

mielonej wołowiny 1 cebula 3/4 szklanki zielonej soczewicy 1 czerwona papryka 4-5 pieczarek ( można pominąć ) 1/2 puszki kukuryczy 1 puszka pomidorów bez skóry krojonych 400 g passaty pomidorowej 2 ząbki czosnku chili w proszku lub świeże sól, pierz oregano olej rzepakowy do smażenia Wykonanie: Soczewicę zalać wodą, w proporcjach 1:2. Ugotować. Ugotowaną soczewicę odsączyć na sicie(...)duża, wysoka patelnia. Do mięsa z papryką dodać ugotowaną, odsączoną soczewicę, odsączoną kukurydzę, pokrojone w plastry pieczarki i pomidory z puszki. Smażyć 2-3 minuty. Następnie wlać passatę pomidorową i dusić około 10-15 minut na wolnym ogniu. Na koniec dodać posiekany czosnek i przyprawy. Chili con carne doprawcie wedle uznania, ale pamiętajcie, że to danie musi być ostre

kolorowotorcikowo
Tikka Masala z jagnięciną / Lamb Tikka Masala 268

jeżeli lubisz pikantne dania) 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu 1/8 łyżeczki mielonego kardamonu 1/8 łyżeczki mielonych goździków 1/8 łyżeczki gałki muszkatołowej 1 szklanka bulionu wołowego lub drobiowego 800 ml przecieru pomidorowego (passata) 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżeczki brązowego cukru (mniej lub więcej do smaku) 1 łyżka soku z cytryny 3/4 szklanki śmietanki 30-36% 1/4 szklanki posiekanej natki pietruszki(...)chilli, cynamon, kardamon, goździki i gałkę muszkatołową i smaż cały czas mieszając, aż poczujesz intensywny aromat tych przypraw, przez około 30 sekund. Po tym czasie wmieszaj bulion, passatę, koncentrat pomidorowy, cukier, sok z cytryny, po czym dodaj jagnięcinę wraz z marynatą. Doprowadź całość do wrzenia, zmniejsz ogień do małego i gotuj, mieszając od czasu do czasu, aż warzywa staną się

karmelowy