GOŁĄBKI NA DZIKO W SOSIE POMIDOROWYM Składniki: - 1500g biała kapusta - 500g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego - 150g ryżu białego długoziarnistego - 200g koncentratu pomidorowego - 2 białe cebule - 2 ząbki czosnku - 3 łyżki cukru - 2 łyżki papryki czerwonej słodkiej - szczypta pieprz czarny mielony - szczypta majeranek - olej do smażenia - 2 kostki rosołowe z lubczykiem - szczypta oregano - 1 łyżeczka lubczyku otartego(...)dodajemy do mięsa posypując 3 łyżkami cukru. W garnku gotujemy 2 woreczki ryżu. Miękką kapustę dokładnie odcedzamy. Do kapusty dodajemy ryż oraz podsmażone mięso z cebulą. Dodajemy 100g koncentratu pomidorowego i całość dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku. W garnku rozpuszczamy 2 kostki rosołowe, dodajemy 100g koncentratu pomidorowego, dodajemy szczyptę oregano oraz majeranku. Dodajemy 1 łyżkę poszatkowanego koperku oraz
Mentor Smakusosem pomidorowym. Sos: 2 łyżki oleju 1 cebula 2-3 ząbki czosnku 1 puszka pomidorów w puszce wraz z sokiem 250 g passaty pomidorowej 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1/3 szklanki słodkiej śmietanki 18% 2 łyżki słodkiej papryki 1 łyżka ziół do pizzy lub oregano sól, cukier i pieprz do smaku 1 szklanka bulionu Cebulę posiekać, zeszklić na oleju
Czerwień i błękitspodzie, korzystając z przepisu na ciasto M. Roux. Kruchą tartę wypełnił farsz z fety i szpinaku, z dodatkiem czarnych oliwek i lekko grillowanego kurczaka. Tartę podałam z sosem pomidorowym . Była pyszna na ciepło, była pyszna na zimno. Była..... No właśnie, wszystko co dobre szybko się kończy, ale w tym wypadku, z pewnością równie szybko powróci na nasz stół(...)Wyjąć z piekarnika. Nadzienie rozprowadzić na podpieczonym spodzie ozdabiając pozostałymi oliwkami. Wstawić ponownie do piekarnika i piec ok. 30 minut, do momentu, aż wierzch będzie sprężysty. Podawać z sosem pomidorowym . SKŁADNIKI NA SOS POMIDOROWY 1 puszka pomidorów 2 szalotki oliwa sól, pieprz czosnek szczypta cukru bazylia Na rozgrzaną oliwę wrzucić pokrojone drobno szalotki oraz czosnek. Po chwili dodać
KUCHARNIAłyżeczki cukru 250 g mąki pszennej 1 pełna łyże czka soli 1 łyżka oliwy z oliwek Sos pomidorowy i dodatki 1 puszka pomidorów w sosie pomidorowym 2 łyżki oliwy z oliwek s ól, pieprz, 1 łyżeczka cukru 2 ząbki czosnku 40 g tartego s era mozzarella 1/2 pęczka świeżej bazylii(...)rozwałkować na placki. Ułożyć je na posmarowanej oliwą blasze, odstawić na 1/2 godziny do podrośnięcia w ciepłe miejsce (pominęłam ten etap bez szkody dla pizzy). Placki posmarować sosem pomidorowym i nałożyć dodatki - rukolę dodaję dopiero po upieczeniu pizzy, wówczas też posypuję gotowe pizze parmezanem, i na koniec skrapiam oliwą. Piec w temperaturze ok. 250 stopni przez
KUCHARNIAśrodka, a następnie zwijając w ciasny rulon..Układamy na blaszce i zapiekamy z odrobiną oleju wymieszaną z 1 szkl.bulionu.Dusimy ,aż kapusta w gołąbkach będzie miękka. Sos pomidorowy do gołąbków - SKŁADNIKI: 1/2 litra wody(...)mały koncentrat pomidorowy (180g) 1 kostka rosołowa 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka masła bazylia suszona sól do smaku pierz do smaku PRZYGOTOWANIE: Połowę wody zagotować, rozpuścić w niej kostkę rosołową, dodać i rozmieszać koncentrat pomidorowy. Resztę wody rozmieszać z mąką pszenną oraz ziemniaczaną, a następnie zagotować ciągle mieszając. Dodać masło i mieszać aż się rozpuści
w mojej kuchnipolskim akcentem, a mianowicie z dodatkiem borowików z podkarpackiego lasu... Makaronowe muszelki nadziewałam mieloną wołowiną, podduszoną z prawdziwkami, tartą cukinią, wymieszane z serkiem ricotta. Zapiekłam je w sosie pomidorowym. Danie najlepiej podać z lekką surówką lub sałatą z winegretem. Składniki: ok. 1/2 opakowanie makaronu muszle 250 g mielonej wołowiny 200 g mrożonych borowików (w sezonie najlepiej użyć świeżych(...)włoskich ziół 2 łyżki posiekanej natki pietruszki olej do smażenia sól i czarny pieprz Sos: 3 łyżki oleju puszka krojonych pomidorów szklanka passaty pomidorowej 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżka słodkiej papryki 1 płaska łyżka ziół do pizzy sól, cukier i pieprz do smaku Cebulę i czosnek drobno posiekać, zeszklić na oleju, dodać mięso i usmażyć, dodać rozmrożone
Czerwień i błękitdodajemy odrobinę soli i pieprzu. 5. W naczynie żaroodporne wylewamy 3/4 naszego sosu pomidorowego. Muszle nadziewamy szpinakiem i układamy na sosie pomidorowym. Następnie polewamy resztą sosu pomidorowego. Zapiekamy w piekarniku w temp. 180 stopni przez 30 minut. 6. Danie wykładamy na talerze, dekorujemy serem feta, który wcześniej pozostawiliśmy i polewamy sosem balsamicznym. EFEKT NA TALERZU
Mój Smak na Życiesmaczna jajecznica na weekendowe śniadanie. Pod wpływem sosu pomidorowego, j ajka nabierają wspaniałego aromatu i złocistego koloru, a dodatek świeżej szałwii w niepowtarzalny sposób wpływa na całokształt dania. Preferuję jajka mocno ścięte (uraz pojajkowy :-)), ale Ty oczywiście zrób jajecznicę wysmażoną w stopniu takim, jak lubisz. Sos pomidorowy ze świeżych pomidorów z pieczoną cebulą Ciśnienie: Niskie(...)serrano lub innej, pokrój w małą kostkę świeża szałwia lub inne świeże zioło (tymianek, bazylia, pietruszka), nie żałuj, posiekaj drobno 1 - 1 i 1/2 łyżki sosu pomidorowego z pieczoną cebulką na 1 jajko, przygotuj sos wg przepisu Sos pomidorowy ze świeżych pomidorów z pieczoną cebulą masło do smażenia sól, czarny pieprz Przygotowanie podsmaż suszoną szynkę
Szybko Szybkowarbazylia, cynamon oliwa pomidorowa do smażenia ser żółty do posypania WYKONANIE: Cukinie myjemy, przekrawamy wzdłuż na pół i wydrążamy zostawiając boki o grubości około 1cm. Na rozgrzanej oliwie pomidorowej przesmażamy pokrojoną w pkostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodajemy drobno pokrojone suszone pomidory oraz mięso mielone. Doprawiamy solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem, cynamonem i słodka papryką(...)Przesmażamy razem. Pomidory parzymy wrzątkiem, obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i dodajemy do mięsa razem z papryczką chilli i garścią posiekanej bazylii. Redukujemy płyn. Farsz mięsno-pomidorowy umieszczamy w uprzednio przygotowanych cukiniach. Ser ścieramy na grubych oczkach i posypujemy nim cukinie. Zapiekamy w 180 stopniach C przez 20 minut
Pyry na Gazciasto. Dziś robię z pesto dla Żony Mej i dla mnie, i z sosem pomidorowym dla bąbla. Tutaj przepisy jak zrobić: pesto , a tutaj, jak zrobić sos pomidorowy . Dodatki oczywiście zależą od Waszych upodobań. Ja do tej z pesto dodaję tylko mozzarellę, parmezan i inny żółty ser, a z wierzchu, po upieczeniu wykładam świeżą rukolę. Do pizzy z sosem(...)pomidorowym dodaje szynkę i te same sery jak do pizzy z pesto. Wszystko piekę na blasze około 11 minut w maksymalnej temperaturze piekarnika tj. ok 250 stopni. Smacznego
BaRepasmnie udusiła jakbym o niej nie wspomniała:-) Wydaje mi się, że gołąbki można zapiekać od razu z sosem i wtedy piec 1 h 40 min. wtedy chyba lepiej przejdą pomidorowym sosem. Jakby ktoś wypróbował ten sposób to niech da znać:-) Składniki: 50 dag mięsa mielonego (pół na pół(...)wieprzowina i wołowina) szklanka ryżu 2 średnie cebule nieduża główka białej kapusty 50-70 dag startej na tarce o dużych oczkach marchwi olej sól, pieprz Sos: duża puszka koncentratu pomidorowego 2 średnie cebule 2 łyżki oleju pół szklanki kwaśnej śmietany kostka bulionowa oregano lub bazylia cukier, pieprz, sól Wykonanie: Kapustę obgotować we wrzątku, osączyć i delikatnie rozdzielić liście. Ściąć
IMPRESJA SMAKUdiced 1 garlic clove (crushed) Can whole peeled tomatoes, 1 tablespoon tomato paste, 1 teaspoon sugar, 1 teaspoon dried oregano salt and black pepper. Olive oil Sos pomidorowy: 1 cebula (posiekana), 1 czerwona papryka (oczyszczona z nasion i posiekana), 1 ząbek czosnku (zgnieciony), Puszka pomidorów, 1 łyżka przecieru pomidorowego, 1 łyżeczka cukru, 1 łyżeczka oregano Sól i pieprz. Oliva(...)pepper ia a pan. Add two tablespoon of olive. Cook 5 min. Add the tomatoes, tomato paste , bring to boil, stirring occasionally until tender. Aby zrobić sos pomidorowy dodaj cebulę, czosenk i paprykę na patelnię. Dodaj 2 łyżki oliwy. Gotuj 5 minut. Dodaj pomodory, przecier pomidorowy, poczekaj aż się zagotuje, od czasu do czasu pomieszaj. Put spinach, onion
Kulinarna rozmowałyżeczki przecieru pomidorowego ząbek czosnkułyżeczka oleju z pestek winogronprzyprawa do pizzyoreganosólPrzygotowanie:Wszystkie składniki sosu mieszamy razem na jednolitą masę. Rozkładamy ciasto francuskie i smarujemy je przygotowanym sosem pomidorowym, układamy przecięte na pół plasterki szynki i wycinamy je z ciasta. Zwijamy w paluszki, układamy na mocno natłuszczonej formie i smarujemy je rozkłóconym jajkiem i posypujemy sezamem.Pieczemy w 180 stopniach
Lawendowe NieboDziś na moim stole zawitały polędwiczki wieprzowe. Przygotowałem je w pikantnym sosie pomidorowym co nadało im wyrazistego smaku. Sos przygotowałem ze świeżych pomidorków koktajlowych. Gdyż inne pomidory w tym okresie nie mają już wyrazistego smaku i zapachu jak te które kupowaliśmy kilka miesięcy temu na straganach i w warzywniakach. Danie nie wymaga dużego nakładu pracy i nie jest(...)godzinę. I zabieramy się za przygotowanie sosu.-Eskalopki z polędwiczek smażymy na oliwie z obu stron, aż się ładnie zarumienią. Pamiętajmy aby ich nie przesuszyć :)PRZYGOTOWANIE pikantnego sosu pomidorowego:Na oliwie podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Dodajemy pokrojone pomidory i posiekaną bazylię. Doprawiamy solą i pieprzem. Wszystkie składniki dusimy, aż pomidory się rozpadną. Dodajemy koncentratu pomidorowego i przesmażamy
kulinarnyJaCzas przygotowania: 40 min.Porcja dla 4 osób (ok. 20 szt. pulpetów)Koszt przygotowania: 18,00 złSKŁADNIKI do przygotowania pulpetów w sosie pomidorowym:500 g mielonego mięsa wieprzowego1/2 czerwonej papryki1/2 zielonej papryki1/2 żółtej papryki1 jajko1 cebula1 puszka pomidorów rozdrobnionych3 łyżki koncentratu pomidorowego3 łyżki bułki tartej3 łyżki mąkigarść świeżych liści bazylii2 szklanki wody1 łyżeczka pieprzu ziołowego2 łyżeczki papryki słodkiej mielonejsóloliwaSKŁADNIKI(...)delikatnie zarumienią. Usmażone odstawiamy na bok.Paprykę kroimy w drobną kostkę i smażymy w garnku z dodatkiem oliwy i mielonej papryki czerwonej. Następnie dodajemy pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy. Wszystko doprawiamy solą i pieprzem ziołowym. Dodajemy dwie szklanki wody i zagotowujemy.Do gotującego się sosu pomidorowego dodajemy wcześniej usmażone pulpeciki.Pulpety dusimy w sosie przez ok. 15 min.PRZYGOTOWANIE puree ziemniaczanego:Obrane
kulinarnyJa