zupa pomidorowa - 17836 przepisów (strona:84/1190)

makrela pieczona w pomidorowo czosnkowym sosie 145

pomidorów sól, pieprz    sposób wykonania Koncentrat pomidorowy wkładamy do miski, dodajemy płatki suszonych pomidorów, sok z cytryny, drobno posiekany czosnek, sól, pieprz, oraz sok z cytryny i całość mieszamy. Tuszki makreli myjemy, usuwamy głowy, oraz płetwy, delikatnie nacinamy ich boki ostrym nożem i dokładnie pokrywamy ( również od środka) pomidorową zaprawą. Makrele odstawiamy na dwie godziny(...)wnętrza każdej z nich wkładając pół łyżki masła. Teraz ryby pojedynczo zawijamy w aluminiową folie (dodajemy do nich cały pomidorowy sos)  i   wkładamy do piekarnika, nagrzanego do 200 stopni. Rybę pieczemy przez 30 minut, a następnie  wyjmujemy z piekarnika, odwijamy z folii, dzielimy na części i wykładamy na talerze

Miód i pieprz
Spaghetti z tuńczykiem i "Sierpniowy żar" 188

Danie można podkręcić ziołami i różnymi dodatkami (u mnie czarne oliwki). Składniki (na 3 porcje): 300 g makaronu typu spaghetti puszka tuńczyka w sosie własnym słoik sosu lub przecieru pomidorowego lub kartonik gotowego ze sklepu 12-15 oliwek 3 gałązki suszonego oregano lub czubata łyżeczka kupnego sól pieprz ser żółty typu gouda (oczywiście można użyć parmezanu, ale jakiego studenta stać(...)taki wydatek?) Nastawić wodę na makaron. Gdy zawrze, posolić i wrzucić makaron, który należy gotować al dente. Na patelnię wylać przecier pomidorowy. Zagotować. Tuńczyka odsączyć z wody i dodać do przecieru. Wymieszać. Gotować na małym ogniu. Do sosu dodać pokrojone na połówki oliwki i pokruszone oregano. Doprawić sos do smaku pieprzem (sól moim zdaniem nie jest potrzebna). Odcedzić makaron

Weekendy w domu i ogrodzie
Pomidorowy sos do gołąbków 129

więc zaczęłam kombinować - no i chyba się udało :-) Sos niczym nowym nie zaskoczy, ale jest na pewno lepszy od poprzedniego, który był po prostu zagęszczonym mąką przecierem pomidorowym. POMIDOROWY SOS DO GOŁĄBKÓW 1 mały słoik sosu do spaghetti 1 mały słoik pomidorów w kawałkach 2 łyżki mąki sól 1 łyżeczka cukru pieprz ulubione przyprawy Pomidory wyjmujemy ze słoików(...)końcu sos delikatnie zagęszczamy mąką dokładnie rozrobioną z wodą z gołąbków - nie dodajemy od razu całej tylko po trochu, aż uzyskamy pożądaną gęstość sosu (ja dodałam dosłownie odrobinę). Pomidorowy sos do gołąbków Jeśli nie macie pomidorów w słoiczkach możecie je szybko przygotować. Wystarczy użyć około 4-5 sztuk pomidorów (oczywiście umytych) - kroimy je w części, wkładamy do dużego słoika, dodajemy

peggiwkuchni
Pizza z mozzarellą i kurczakiem 201

tłuszczu, mięso podgrzewamy  z dwóch str. tylko tyle, żeby nie było surowe. Oprószamy solą i pieprzem. Każdą kulkę sera mozarella kroimy na 3 plasterki. Do pomidorów dodajemy przecier pomidorowym, szczyptę cukru, soli i całość miksujemy. Pizzę smarujemy pastą pomidorową, układamy plasterki mozareli i kurczaka, dodajemy, groszek, oliwki i pieczemy w 220°C  ok. 20 min. Jeśli

Moniki Smakołyki
Indyk w curry 138

łyżeczki czerwonej pasty curry 2 łyżeczki gram masala 2 łyżeczki carry 2 cm imbiru 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka suszonej trawy cytrynowej 1 łyżeczka koncentratu 200 ml pasty pomidorowej 1 puszka mleczka kokosowego 5 pomidorków koktajlowych 2 czubate łyżki jogurtu gęstego 2- 4  łyżki oleju kokosowego  1 łyżeczka cukry Dodatkowo: natka pietruszki Indyka pokroić w kostkę, posolić(...)przeciśniętym przez praskę czosnek. Następnie dodać pastę carry i koncentrat pomidorowy, smażyć kilka minut. Kolejno dodać starty imbir smażyć razem ok3-5 minut. Po tym czasie wlewamy pastę pomidorową całość zagotowujemy, gdy masę zacznie się gotować dodajemy mięso z lodówki. Wlewamy mleczko koksowe oraz dodajemy trawę cytrynową. Całość wymieszać. Gotować na wolnym ogniu ok.30 minut, do miękkości mięsa

Delicious Titbits
Cannelloni z pomidorowym beszamelem 111

pomidorów. A makarony mogłabym jeść przynajmniej kilka razy w tygodniu. Taka zapiekanka jest bardzo syta, ponieważ łączy w sobie treściwe mielone mięso z warzywami, gęsty sos oraz ser. A pomidorowy beszamel jest po prostu obłędny. 12 rurek makaronu cannelloni 3 cebule 300 g mięsa mielonego wieprzowego (z szynki) Kilka pieczarek 1/2 czerwonej papryki 200 g pomidorów z puszki (krojonych(...)łyżka koncentratu pomidorowego 200 g żółtego sera Przyprawy: sól, pieprz, bazylia, chilli Masło do formy Pomidorowy beszamel: 200 g pomidorów z puszki (krojonych) 1 łyżka masła 1 łyżka mąki (kopiasta) Ok. 1,5 szklanki mleka Przyprawy: Sól, Pieprz, Lubczyk, Gałka muszkatołowa Natka pietruszki do dekoracji Cebulę oraz czerwoną paprykę kroimy w kosteczkę, pieczarki w półplasterki. Wszystkie warzywa szklimy na odrobinie

VioletoweKucharzenie
ŞAKŞUKA, czyli sałatka jarzynowa w sosie pomidorowym 139

. Porcja dla 2 osób. Smacznego! Składniki 2 ziemniaki 1 bakłażan olej do smażenia Składniki (sos) 1 zielona papryka 3 pomidory 2 ząbki czosnku 1 cebula 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego Przygotowanie Obrane, umyte i pokrojone w kostkę ziemniaki usmażyć na oleju. Bakłażan obrać w pionowe paski, naprzemiennie; jeden pasek (około 2 cm) ze skórką. Wymoczyć w solonej wodzie około(...)pomidory też pokrojone w kostkę. Dodać koncentrat i wymieszać. Wlać wrzącą wodę, przykryć i gotować 15min. Podlać sosem ziemniaki z bakłażanem. Artykuł ŞAKŞUKA, czyli sałatka jarzynowa w sosie pomidorowym pochodzi z serwisu Tureckie Przepisy

Tureckie Przepisy
ISPANAK YEMEĞİ, czyli szpinak w pomidorowym sosie 112

Szpinak w pomidorowym sosie. Porcja dla 2 osób. Smacznego! Składniki 700 g szpinaku 1 duża cebula 1 ząbek czosnku 2 średnie pomidory 2 łyżki koncentratu pomidorowego 3 łyżki bulguru lub ryżu 4 łyżki oliwy 3 szklanki wrzącej wody sól Przygotowanie Umyć szpinak dokładnie i pokroić go na około 2 cm kawałki. Pokroić cebulę i czosnek w kostkę. Rozgrzać oliwę(...)Posolić i przykryć z powrotem. Gotować aż bulgur/ryć zmięknie, około 20 min. na wolnym ogniu. Podawać z jogurtem wymieszanym z czosnkiem. Artykuł ISPANAK YEMEĞİ, czyli szpinak w pomidorowym sosie pochodzi z serwisu Tureckie Przepisy

Tureckie Przepisy
KARNIBAHAR YEMEĞİ, czyli kalafior z mięsem w sosie pomidorowym 134

sosie pomidorowym. Palce lizać! Porcja dla 3 osób. Smacznego! Składniki 300 g mielonego mięsa wołowego 1 mały kalafior pół czerwonej papryki 1 średnia cebula 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól czarny pieprz 2 szklanki wrzącej wody 3 łyżki oliwy Przygotowanie Kalafior podzielić na różyczki i umyć. Obrać i umyć cebulę, pokroić w drobną kostkę. Paprykę oczyścić z pestek, umyć(...)zrumienienia. Dodać koncentrat i przyprawić. Dodać kalafior. Wymieszać i smażyć przez 5 min. Potem wlać wodę. Dusić do miękkości. Artykuł KARNIBAHAR YEMEĞİ, czyli kalafior z mięsem w sosie pomidorowym pochodzi z serwisu Tureckie Przepisy

Tureckie Przepisy
Gołąbki bez zawijania 160

wykładamy liśćmi kapusty pekińskiej. Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła, z masy formujemy kotlety i podsmażamy je z obu stron, gotowe układamy w naczyniu wyłożonym kapustą. Wodę zagotowujemy z koncentratem pomidorowym, liściem laurowym, zielem angielskim i doprawiamy do smaku. Tak przygotowany wywar wlewamy do brytfanki/blaszki, przykrywamy gołąbki resztą liści kapusty pekińskiej, naczynie przykrywamy folią aluminiową lub pokrywką. Wkładamy do piekarnika

Gotowanie i blogowanie
Pizza na spodzie z polenty z domowym sosem pomidorowym (również w wersji wegańskiej) 183

pomidorowy, rozkładamy wedle uznania nasze dodatki i posypujemy startym serem (zamrożony ser z ziemniaka również ścieramy na tarce). Ponownie wkładamy do piekarnika na 10-15 minut. Zajadamy z sosem pomidorowym lub bez. Smacznego

Be Fit Be Strong
Sos pomidorowy do makaronu 141

Przed chwilą ugotowany, wspaniały sos pomidorowy do makaronu z suszonych pomidorów. Muszę przyznać, że jest to chyba najlepszy sos pomidorowy jaki do tej pory przyrządziłam. Słodko kwaśny bez dodatku cukru czy pomidorowego przecieru. Idealny sos do makaronu. Pięknie smakuje ze szpinakiem i salsiccia. Taki właśnie sos przygotowałam dzisiaj na obiad. Sos pomidorowy Składniki: 600 ml suszonych pomidorów w oliwie, odłóż(...)rumiany kolor. Dodaj do makaronu wraz z pokrojonymi pomidorami (6 pomidorów) i świeżym szpinakiem. Zagotuj. Przełóż makaron na półmisek. Podaj posypany świeżo utartym parmezanem.   The post Sos pomidorowy do makaronu appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl

codojedzenia
SPAGHETTI À LA BOLOGNESE BEZ MIĘSA 183

pietruszka 3 łodygi selera naciowego 0,5 szklanki czerwonej soczewicy 1/2 szklanki białego wina 2 szklanki bulionu 3 łyżeczki sosu worcestershire 1 łyżka sosu sojowego 1 szklanka przecieru (passaty) pomidorowej 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego sól, pieprz, 1/2 łyżeczki papryki słodkiej lub wędzonej, porządna garść suszonego oregano i garść bazylii, pół łyżeczki płatków chilli. NA MAKARON: 75 g makaronu spaghetti(...)wyciśnięty czosnek. Do garnka dodać suchą soczewicę, wymieszać i smażyć przez 2 minuty. Zwiększyć ogień, wlać wino, zagotować, następnie wlać gorący bulion, dodać sos worcestershire, sos sojowy, passatę pomidorową i koncentrat, doprawić solą, pieprzem papryką, chilli, bazylią i oregano. Wymieszać, zagotować, przykryć, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem przez minimum ok. 30 minut aż soczewica zmięknie.  Potrawę mieszać

Calzonella.com
Chilli Con Carne z wolnowara 173

sposób, w garnku gotując na niewielkim ogniu, oczywiście odpowiednio skracając czas gotowania. Składniki : 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 600g wołowego mięsa mielonego 1 łodyga selera naciowego 700ml przecieru pomidorowego (passaty) 1 puszka krojonych pomidorów 1 łyżka koncentratu pomidorowego (opcjonalnie, należy uważać, aby sos nie zrobił się zbyt kwaśny, wszystko zależy od smaku przecieru i pomidorów) 2-4 suszone papryczki(...)oraz czosnek drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę. Gdy cebula będzie lekko brązowa przełożyć ją do wolnowara włączonego na średnie grzanie (medium). Dodać mięso, drobno pokrojony seler naciowy, przecier pomidorowy (passatę) i krojone pomidory z puszki. Wszystko dokładnie wymieszać. Dodać przyprawy: ziarna pieprzu, listek laurowy, sól, suszone papryczki chili. Przykryć i gotować na małym grzaniu (low) przez około

Codzienne Gotowanie
Jaglane klopsiki ze szpinakiem w sosie pomidorowym 261

wtedy sos będzie jeszcze smaczniejszy. KLOPSIKI JAGLANE: 1 szklanka kaszy jaglanej 2 szklanki wody 450g mrożonego szpinaku rozdrobnionego 1 jajko 2 łyżki mąki ziemniaczanej sól pieprz czarny mielony SOS POMIDOROWY: 2 cebule białe 3 ząbki czosnku 300g mięsa mielonego wieprzowego 3 szklanki domowego przecieru pomidorowego lub 2 puszki pomidorów sól pieprz czarny papryka słodka mielona pieprz cayenne bazylia szczypiorek świeży(...)Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na patelni razem z rozgniecionym czosnkiem. Dodać zmielone mięso i krótko obsmażyć. Wlać przecier pomidorowy lub pomidory, dobrze przyprawić i dusić do uzyskania gęstego sosu. Sos dobrze smakuje jak jest lekko pikantny. Kaszę jaglaną wypłukać dokładnie w zimnej wodzie i przed gotowaniem sparzyć wrzątkiem. W ten sposób pozbędziemy się goryczki. Kaszę gotować

https:KKuchniaMniam