makaronu spaghetti (pszenny razowy) 500 g mięsa mielonego z indyka 2 średnie marchewki 1 średnia pietruszka (korzeń) 1/4 selera 1 cebula 1 ząbek czosnku 400 g pulpy pomidorowej 2 łyżki startego Parmezanu lub Grana Padano świeża bazylia sól, pieprz PRZYGOTOWANIE: Na oliwie przesmażamy cebulę z czosnkiem. Dodajemy mięso mielone z indyka , które obsmażamy. Dodajemy startą na tarce(...)między czasie gotujemy makaron w osolonej wodzie, tak aby był aldente . Sos wykańczamy pulpą pomidorową i przyprawami do smaku (sól, pieprz, posiekane listki bazylii). Sos mięsno- pomidorowy smażymy na średnim ogniu jeszcze przez ok. 5 min. Powinien się zredukować (zgęstnieć). Na ugotowany makaron wykładamy porcję sosu, posypujemy startym Parmezanem i dekorujemy listkami świeżej bazylii. Smacznego
kulinarnyJaHistoria pieczenia pizzy sięga wcześniejszych czasów, niż forma z którą nam się dziś kojarzy. Pierwsze pizze nie były oparte na sosie pomidorowym tylko bazylii i serze. Dopiero w późniejszych czasach gdy przywieziono z Ameryki pomidory, stały się one integralnym elementem pizzy. W okresach niedostatku lub wśród biednej części społeczeństwa zastąpiły one żółty ser. Był to element czysto ekonomiczny(...)ciasto: 300g mąki pszennej 200 ml letniej wody 1/4 kostki drożdży 2 łyżki oliwy pół łyżeczki soli Składniki na pizzę: pieczarki oliwki pomidor papryka cukinia cebula szparagi sos pomidorowy ser żółty wegański Przygotowanie: Drożdże rozpuścić w kilku łyżkach letniej wody, dodać sól i mąkę. Następnie zacząć wyrabiać ciasto, powoli wlewająć resztę wody. Gdy składniki prawie już mamy połączone dodajemy oliwę
Dieta Rozdzielna i Zdrowiełodygi i czubki oddzielnie ¼ szklanki czerwonego wytrawnego wina 1 garść pomidorków koktajlowych, pokrojonych na połówki 1 łyżka kaparów, odsączonych z zalewy 1 garść szpinaku baby 1 ½ szklanki ulubionego sosu pomidorowego, domowego lub ze sklepu ½ szklanki bulionu drobiowego ½ szklanki świeżej bazylii, posiekanej sól, pieprz i cukier do smaku Przygotowanie (Tefal Cuisine Companion): Do pojemnika wyposażonego w mieszadło wlej olej, włóż kurczaka(...)cook. Po sygnale dodaj cebulę, czosnek, chilli, oregano, paprykę, grzyby, łodygi szparagów (nie czubki) i wino i ponownie włącz program P1 slow cook. Po sygnale dodaj bulion i sos pomidorowy i uruchom program P2 slow cook na 20 minut. Po dziesięciu minutach naciśnij pauzę, dodaj pomidorki, kapary, szparagi (czubki), bazylię i szpinak, dopraw solą, pieprzem i cukrem i ponownie naciśnij
karmelowyszklanki posiekanej cebulki 1/2 szklanki pokrojonej w kostkę papryki ( 1 szt papryki czerwonej ) 1 słoiczek fasolki szparagowej po włosku, w sosie pomidorowym ( przepis tutaj ) 2 szklanki soku pomidorowego sól, ostra papryka do smaku 1 łyżeczka cukru do kurczaka : 1 łyżka przyprawy curry 1 łyżeczka słodkiej , mielonej papryki 2 łyżki oleju Kurczaka myjemy , osuszamy papierowym ręcznikiem , solimy , nacieramy curry , papryką(...)pieczarki , paprykę , cebulkę , cukier , solimy i doprawiamy papryką ostrą do smaku . Całość mieszamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego o dość wysokich brzegach . Na wierzchu układamy kurczaka i podlewamy sokiem pomidorowym ( nie lejemy po kurczaku , tylko wokół ) . Przykrywamy folią aluminiową , wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 C na około 40 minut ( najlepiej kontrolować , poprzez uchylanie folii i sprawdzanie w jakim
Ogrodnik w podróżyz "Ojca Chrzestnego" (3 - 4 porcje): Klopsiki: mięso mielone wieprzowo - wołowe 2 szalotki jajko garść natki pietruszki sól pieprz Sos: oliwa z oliwek 3 ząbki czosnku przecier pomidorowy 500 ml duży pomidor malinowy ocet balsamiczny łyżka (opcjonalnie) 100 ml czerwonego wytrawnego wina 1,5 cienkiej kiełbaski pikantnej Szalotki pokroić w drobną kostkę. Wymieszać mięso z szalotkami, jajkiem(...)cię czegoś. Nigdy nie wiesz, kiedy nadejdzie dzień, w którym będziesz musiał ugotować coś dla 20 kolesi. Popatrz, zaczynasz od odrobiny oliwy. Potem podsmażasz czosnek. Dodajesz pomidory i pastę pomidorową. Podsmażasz je. Musisz pilnować, żeby nie przywarły. Doprowadzasz do wrzenia. Wrzucasz swoje klopsiki i kiełbaski, nie? I trochę wina. I trochę cukru, to mój trick
Karola gotujepogodę. Ostry gulasz warzywny z pulpecikami mięsnymi na pewno poprawi Nasz nastrój i doda energii do działania. Wędzona papryka nadaje potrawie niepowtarzalny smak. Do gulaszu najlepiej użyć domowego przecieru pomidorowego (przepis tutaj ), mam jeszcze kilka słoiczków z jesiennych zapasów. Możemy również użyć świeżych pomidorów, podgotowanych i przetartych przez sitko. To proste danie jednogarnkowe można zjeść na obiad lub kolację(...)warzywny: 2 cebule czerwone 2 ząbki czosnku 1 papryczka chili 1 papryka czerwona 1 papryka żółta puszka czerwonej fasoli, odsączonej mała puszka kukurydzy, odsączonej 0,5 l przecieru pomidorowego 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 1 szklanka bulionu przyprawy: sól, pieprz, pół łyżeczki wędzonej papryki, słodka papryka, kolendra, chili, świeża bazylia, liść laurowy, ziele angielskie Wykonanie: Pulpety: cebulę i czosnek drobno
Smak mojej kuchnipomidorowym z warzywami. Aby syciła na dłużej, wzbogaciłam ją ciecierzycą. Smacznych pomidorów, na próżno jeszcze szukać w sklepach i na straganach, dlatego zawsze mam w domu zapas przecieru pomidorowego. Do przyrządzenia posiłku wykorzystałam 100% naturalny przecier pomidorowy Łowicz. Nie zawiera on w swoim składzie soli i stanowi doskonałe źródło potasu. W smaku jest pyszny i przyjemnie gęsty, więc przygotowanie(...)ząbek czosnku 200 g ugotowanej ciecierzycy spora szczypta wędzonej mielonej papryki spora szczypta cayenne szczypta cynamonu szczypta soli i kolorowego pieprzu pół łyżeczki lubczyku 2 liście laurowe kartonik przecieru pomidorowego Łowicz (500g) 3 jajka szczypiorek Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Na patelni, którą możemy używać w piekarniku, rozgrzewamy olej. Szklimy na nim pokrojoną w piórka cebulę. Dodajemy pokrojoną w paseczki
Mienta blogbieżącą wodą.Do garnka wlać wodę i włożyć liście , gotować 30 minut,odcedzić i osuszyć. Mięso,suchy ryż,posiekane pomidory,posiekaną natkę ,posiekaną cebulą wymieszač z koncentratem pomidorowym ,wymieszać i odstawić do lodówki na 10 minut. Garnek wysmarować oliwą i koncentratem lub przecierem,układać ściśle dolmy,zalać 1 szkl.zimnej wody,gotujemy na maleńkim ogniu pod przykryciem,gdy gołąbki
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiMałżon i dzieciaki zażyczyli sobie w tym tygodniu makaron z sosem pomidorowym. Postawiłam na rigatoni, domowy sos z bazylią, mielone z pieczarek(...)przepisu z książki "Kuchnia roślinna dla każdego" Eryka Wałkowicza) a wszystko zapiekłam z kawałkami mozzarelli. Zapraszam na makaronową wyżerkę w stylu wege :) Makaron z domowym sosem pomidorowym i mielonym z pieczarek, zapiekany z mozarella na 4 porcje: 400 g makaronu (u mnie Rigatoni) 500 g przecieru pomidorowego ok. 400 g krojonych pomidorów 1 szalotka 1 ząbek czosnku szczypta
Dzieje kuchennej Wiewióryśrednia cukinia 6 dużych pieczarek przyprawy: sól, pieprz, oregano, ostra papryka, czosnek granulowany 1 łyżka syropu z agawy (można zastąpić miodem lub pominąć) natka pietruszki 500 ml passaty pomidorowej 20 muszli makaronowych do nadziewania 25 g masła PRZYGOTOWANIE: Kurczaka kroimy w drobniutką kostkę (ewentualnie można go zmielić). Warzywa ścieramy na tarce na grubym oczku (marchewke i pieczarki najpierw(...)ponownie doprawiamy do smaku, dodajemy syrop z agawy i mieszamy. Smażymy aż warzywa zmiękną. W między czasie gotujemy muszle makaronowe al dente. Do dużego naczynia żaroodpornego nalewamy passate pomidorową. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni (góra-dół). Ugotowane muszle nadziewamy mięsem z warzywami (ok. 1 łyżki do każdej muszli) i układamy ciasno w naczyniu z passatą. Wstawiamy do piekarnika
Kuchnia w bieguSchab to nie tylko kotlety schabowe :) Można zrobić z niego wyśmienite roladki schabowe w sosie pomidorowym. Dzisiejsza propozycja jest tego dowodem(...)Potrzebne nam będą: 1/2 kg schabu bez kości 1 średni ogórek kiszony 50 dag sera żółtego w kawałku musztarda pomidory w puszce albo koncentrat pomidorowy sól, pieprz , olej wykałaczki Mięso myjemy , kroimy w plastry o grubości ok. 1 cm. Rozbijamy tłuczkiem przez folię spożywczą. Oprószamy solą i pieprzem. Smarujemy musztardą. Kroimy ogórek
Różne smaki w kuchniUkryte pod warzywno pomidorową pierzynką z dodatkiem sera, stanowią pyszną propozycję obiadową. Zapiekanka syta i łatwa do przygotowania. Polecam! Składniki: 25 dag kolorowych pierożków tortellini 300 ml przecieru pomidorowego 1 bakłażan 1 cukinia 1 cebula 4 ząbki czosnku 1 papryczka chili-miałam w zalewie olejowej ale może być świeża 15 dag startego sera salami Mlekoma 3 łyżki(...)czosnkiem, po chwili dodać bakłażana i cukinię, dusić pod przykryciem do miękkości. Doprawić do smaku cukrem ziołami, solą, wlać przecier, dodać pokrojoną papryczkę chili, dusić 5 minut. Wylać warzywno-pomidorową pulpę na tortellni posypać serem zapiekać w nagrzanym piekarniku około 15 minut aż ser się rozpuści. Podawać od razu posypaną natką po wyjęciu z pieca. Smacznego
Wanilia i Kardamon750g filetów z kurczaka 1 łyżka przyprawy do gyrosa 1 ananas 150g szalotki 1 główka młodego czosnku 3 marchewki 750g młodych, małych ziemniaków 2 łyżki oliwy 2 łyżki koncentratu pomidorowego 100ml czerwonego, wytrawnego lub półwytrawnego wina 700ml bulionu (może być z koncentratu) 1 cytryna po 3 gałązki świeżych ziół np.: majeranku, tymianku, szałwii, natki, oregano 1 łyżka mąki ziemniaczanej sól(...)dolewamy czerwone wino - trzymamy na ogniu przez 5 minut i wlewamy bulion - wszystko razem gotujemy pod przykryciem do momentu, aż wszystkie składniki będą prawie miękkie. Do potrawy dodajemy koncentrat pomidorowy, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem - dusimy pod przykryciem do miękkości wszystkich składników. Krok 4. Pod koniec gotowania dodajemy cytrynę pokrojoną w cienkie półplasterki (wcześniej dokładnie umytą i sparzoną) oraz
Moja Książka KucharskaCebulę kroimy w piórka i dusimy na patelni, jak zmięknie to dodajemy przecier pomidorowy, wodę, liść laurowy, ziele angielskie i dalej dusimy. Gdy cebula jest już całkiem miękka dodajemy ocet i przyprawiamy pieprzem i papryką. Wszystko dusimy jeszcze ze 2 minuty i gotowe. Gdy nasza marynata pomidorowa wystygnie, dodajemy do niej śledzie i wszystko razem mieszamy. Przekładamy do słoika
Dieta Rozdzielna i ZdrowieWyśmienite, serowe, rozpływające się w ustach. Lekko pikantne dzięki pieprzu, mocno serowo - pomidorowe. Idealna przystawka na ciepło, ale smakuje także na zimno. Odkąd ją pierwszy raz zrobiłam dostałam "polecenie" od znajomych, by zawsze pojawiały się na naszych biesiadach. I tak jest:) Gotowe danie fajnie jest posypać świeżą rukolą, bazylią czy dowolnymi kiełkami. Jest dodatkowy smak i kolorem pięknie robimy(...)kontrast całej przystawce. Składniki: 4 placki tortilli (są średnie i duże, kupiłam te średnie) słoiczek pasty warzywnej Podravki "Relish" 200 g - zmiksowany: ogórek, papryka i koncentrat pomidorowy (kupiłam w Kauflandzie, pycha!) (zamiennie może sos pomidorowy, przecier pomidorowy) około 16 plastrów żółtego sera (po 4 plastry na każdą tortillę) świeżo zmielony pieprz mielone oregano tarty drobno ser gran
Zasmakuj Kuchni