łyżki sól: 1/3 łyżeczki cukier: 1/3 łyżeczki szczypta pieprzu oregano: 1 łyżeczka Dodatki: szynka: kilka plasterków pomidor: 1 szt. pieczarki: 2 – 3 szt. ser żółty: 100 g przecier pomidorowy lub passata: 2 – 3 łyżki masło: 1 łyżeczka Szybka pizza z patelni Przygotowanie: Przesianą mąkę mieszamy z solą i roztartym w dłoniach oregano. Drożdże z cukrem rozprowadzamy w wodzie(...)tarce na grube pazurki. Gdy ciasto lekko podrośnie, odpalamy palnik i delikatnie podgrzewamy. Po ok 5 minutach obracamy ciasto na drugą stronę, a już podpieczoną smarujemy przecierem lub passatą pomidorową i układamy dodatki. Na koniec wierzch posypujemy serem i przykrywamy pokrywką. Trzymamy na małym ogniu ok 8 – 10 minut, aż ser się rozpuści. Nasza szybka pizza z patelni
Kuchnia Na Wypasieprzygotowywaliście domowej pizzy, to polecam Wam właśnie ten przepis. Oczywiście ilość i rodzaj dodatków pozostawiam Wam. U nas dziś dwie wersje. Pierwsza wersja prosta – z kurczakiem, sosem pomidorowym i mozzarellą. Druga wzbogacona o pieczarki, paprykę i plasterki kiełbasy krakowskiej z kurczaka. Czyli dla każdego coś dobrego To kto się skusi na taką domową pizze? Składniki: Na jedno ciasto(...)sera mozzarella wiórki pizza nr 2: 4 pieczarki, 5-6 plasterków kiełbasy krakowskiej z kurczaka, 1 mała czerwona papryczka, około 200-250 g sera mozzarella wiórki prosty sos pomidorowy na spód niewielka ilość oleju Uwaga! Ilość sera i innych składników dostosowujemy do własnych upodobań. Przygotowanie: Jak przygotować ciasto na pizze? Do ciepłej wody wkruszamy świeże drożdże, dodajemy cukier i mieszamy
Słodkie okruszkiGulasz z fasolką Potrawka z mięsa wieprzowego z marchewką i fasolką szparagową w pomidorowym sosie. Składniki: · 1kg szynki wieprzowej · 3 duże marchewki · 1 opakowanie fasolki szparagowej · 2 czerwone papryki(...)opakowanie Naturalnie smaczny Gulasz · 200g przecieru pomidorowego · Sól · Szczypta Chili · Olej do smażenia Sposób przygotowania: 1. Mięso kroimy w kostkę, solimy i podsmażamy na rozgrzanym oleju, podlewamy wodą i gotujemy do chwili, kiedy mięso
Kulinarna Chwilasztuki suszone grzyby – garść tłuszcz do smażenia : smalec, oliwa z oliwek , masło klarowane … przyprawy do smaku: sól ( kłodawska lub himalajska ), pieprz, kminek, majeranek… opcjonalnie przecier pomidorowy (100-150 g) opcjonalnie lampka czerwonego wina Białą kapustę poszatkuj (pokrój na drobne paseczki), wrzuć do dużego garnka z pokrywką, zalej dwiema szklankami gorącej wody i razem z grzybami postaw(...)dużo ludzi dodaje także suszone śliwki, owoce jałowca, jedną łyżeczkę kminku, chili, majeranku i/lub kolendry). Wtedy też możesz wlać do garnka czerwone wino, a na samym końcu dodaj przecier pomidorowy i dobrze wymieszaj. Zobacz modyfikację tego przepisu: Bigos z wątróbką . Bigos doprawiaj, aż uzyskasz przeciętny smak, bo świeży, zaraz po ugotowaniu, nie jest taki pyszny. Najlepiej nie dodawaj zbyt wiele
PaleoSMAKświeżych 2 łyżeczki cukru łyżeczka soli 3 łyżki oliwy z oliwek + oliwa do posmarowania papieru do pieczenia 250-300 ml letniej wody papier do pieczenia SOS POMIDOROWY 250 g przecieru pomidorowego ząbek czosnku łyżeczka ziół prowansalskich szczypta ostrej papryki DODATKI żółty ser/mozzarella salami cebula papryka oliwki kapary Przepis 1 SUCHE DROŻDŻE: mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy drożdże, cukier oraz sól(...)ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na conajmniej godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. 4 W międzyczasie przygotowujemy wszystkie składniki na pizzę oraz robimy sos pomidorowy: przecier łączymy z przeciśniętym ząbkiem czosnku oraz ziołami. 5 Kiedy ciasto wyrośnie dzielimy je nożem na dwie części, z każdej będziemy formować pizzę. Część ciasta rozciągamy w powietrzu w dłoniach
Kuchnia Bazyliiporcji): około 400g makaronu (ja użyłam makaron świderki, 3 kolory), 500g piersi z kurczaka, 300g pieczarek, 1 średnia cukinia, 1 cebula, 4 ząbki czosnku, 400g passaty pomidorowej (można zastąpić zblendowanymi 4 pomidorami i 2 łyżkami koncentratu pomidorowego), około 50g tartego parmezanu, 2 łyżki oliwy z oliwek, słodka i ostra papryka, sól, pieprz, zioła prowansalskie. Sposób przygotowania Najpierw kurczaka kroję(...)zmieni kolor. Zdejmuję z patelni. Później, na tej samej patelni przesmażam pieczarki oraz cukinię do momentu, aż warzywa zmiękną. Następnie dodaję do nich ponownie kurczaka i zalewam wszystko passatą pomidorową. Doprawiam wedle uznania szczyptą soli, pieprzem i ostrą papryką. Duszę przez około 3 minuty. Na koniec dodaję do całości ugotowany makaron i wszystko razem mieszam. Przekładam danie do naczynia
Natka Pietruszkipuszki to wymieszać całą zawartość) około 100 ml wina (użyłam wiśniowej nalewki), może być białe półwytrawne lub słodkie 4 ząbki czosnku, łyżeczka soli, pół łyżeczki pieprzu *jeżeli za mało pomidorowe to dodać łyżkę koncentratu pomidorowego+ łyżeczka cukru najlepiej trzcinowego 2-3 łyżki oleju do smażenia natka pietruszki Przygotowanie: Obierz czosnek i przeciśnij przez praskę lub drobno posiekaj(...)duś 3 minuty, następnie dodaj śmietankę, wymieszaj i gotuj kolejne 3 minuty. Podawaj z natką pietruszki do ryżu, a jeszcze lepiej z ulubioną kaszą! Artykuł Rydze w kremowym pomidorowym sosie pochodzi z serwisu %%http://www.greenscarf.pl/%%.
greenscarfKarkówka po myśliwsku Karkówka z piekarnika pieczona w plastrach po myśliwsku to świetny pomysł na obiad dla fanów pożywnych, mięsnych posiłków. Karkówka w sosie pomidorowym z grzybami jest bardzo prosta w przygotowaniu, a poza tym wymaga minimum pracy. Zobaczcie, jak łatwo przygotować karkówkę po myśliwsku na poniższym filmie : Kliknij tu, by subskrybować mój kanał na Youtube Moja karkówka(...)wymaga długiego pieczenia - dzięki dwóm godzinom w piecu, upieczone plastry karkówki po prostu rozpływają się w ustach, mięso jest tak mięciutkie, ze wręcz się rozpada. Pieczona karkówka w sosie pomidorowym z grzybami to świetny przepis na karkówkę inaczej niż zwykle. Taki obiad z piekarnika posmakuje wszystkim mięsożercom. Podajcie ją z ziemniakami, ryżem lub, jeszcze lepiej, z kluskami z gotowanych
Lekcje w kuchniwieprzowiną. Składniki: 500 g mięsa wieprzowego z łopatki, chudego 2 papryki czerwone 2 marchewki 1 cebula 200 g pieczarek 1 litr gorącego bulionu lub rosołu 50 g koncentratu pomidorowego 30 ml oleju rzepakowego PRZYPRAWY I DODATKI 3 ziela angielskie 3 liście laurowe 3 łyżeczki słodkiej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki sól i mielony czarny pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania(...)wodą, osusz na ręczniku papierowym i pokrój w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzej niewielką ilość tłuszczu i podsmaż pieczarki. Następnie przełóż je do garnka z gulaszem i dodaj koncentrat pomidorowy. Zamieszaj zawartość garnka i gotuj jeszcze przez 10 minut. Jeśli chcesz zagęścić gulasz to: w niewielkim rondelku rozpuść 2 łyżki masła. Do płynnego masła dodaj 2 łyżki mąki i doprowadź
ProstePesto.plświeżych drożdży 4 łyżeczki cukru 1 szklanka mleka 2 średnie jajka 60 g masła 10 g soli ciasto 950 g, 12 pizzerinek x 80 g Sos pomidorowy: 1 puszka (400 g) pulpy pomidorowej odcedzonej na sitku z nadmiaru soku 1/2 łyżeczki cukru sól, czosnek, oregano do smaku Na wierzch: mozzarella tarta oliwki pomidorki koktajlowe cieniutko pokrojone na plasterki(...)placek, naciskając od środka palcami. Placki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pizzerinki powinny wyrastać jeszcze ok. 30 minut w ciepłym miejscu. W międzyczasie posmarować je sosem pomidorowym. Brzegi można też posmarować roztrzepanym jajkiem lub mlekiem z odrobiną mąki i posypać sezamem. Rozgrzać piekarnik do 200 °C i piec placki z sosem ok. 10 minut, aż się
Przepisy na domowy ser i chlebdrożdżowych bułeczek. Uwielbiam wszelkie bułeczki na słodko i wytrawnie , które z powodzeniem można zapakować do piknikowego koszyka na majówkę. Nadziewane soczewicą bułeczki upiekłam w kształcie mini calzone. Dodatkowo przygotowałam pomidorowy sos , którym posmarowałam calzone przed pieczeniem. Resztę sosu podałam do maczania. Zaletą tego sosu jest to, że można go jeść i na ciepło i na zimno. Zatem bez problemu można(...)ziół, u mnie oregano, bazylia, rozmaryn i tymianek ½ łyżeczki rzymskiego kminu, zmielonego 1 łyżka kokosowego oleju 1 łyżka oliwy sól i pieprz do smaku 100 g mozzarella utartej porcja pomidorowego sosu, tutaj przepis Zacznij od przygotowania drożdżowego ciasta. W misie od miksera rozpuść drożdże w mleku. Dodaj mąkę, zioła i curry. Zagnieć elastyczne ciasto. Pod koniec zagniatania dodaj sól. Sól
codojedzeniacoś fajnego dla oczu i podniebienia! Świetna alternatywa dla tradycyjnego makaronu carbonara czy bolognese. Do przygotowania dania wykorzystałam produkty Jamar, Ole! Stovit oraz ePrezenty Składniki 500 g makaronu spaghetti pomidorowego 150 g sera żółtego 500 g mięsa mielonego z indyka 1 cebula 2 ząbki czosnku 1/2 szklanki wody 4 łyżki przecieru pomidorowego Jamar sól himalajska Stovit , pieprz, bazylia, oregano, zioła(...)ostra papryka Sposób przygotowania: Na patelni smażymy pokrojoną w kosteczkę cebulę, następnie wrzucamy mięso mielone i dusimy około 20 minut. Po tym czasie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, przecier pomidorowy, wlewamy wodę, dodajemy przyprawy i dusimy jeszcze przez 15 minut. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz ziołami. Ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach. Makaron gotujemy według przepisu
Podróż w kulinariaChrupiące cienkie ciasto, łosoś, tuńczyk, krewetki, pachnący sos pomidorowy i aromatyczne czarne oliwki to przepis na uwielbiany przez nas, idealny płaski placek rodem ze słonecznej Italii z dużą ilością rybnych dodatków. Składniki: Ciasto: 42g świeżych drożdży 300g mąki pszennej 3/4 szklanki letniej wody 1 łyżka oliwy z oliwek 1/2 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru oliwa do wysmarowania formy Sos pomidorowy(...)dokładnie wyrobić, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Następnie wyrośnięte ciasto uformować na kształt pizzy i przełożyć do formy o średnicy 40 cm wysmarowanej oliwą. 2. Sos pomidorowy: Na oliwie przesmażyć drobno posiekaną cebulę i czosnek, następnie dodać pomidory z puszki, oregano i całość gotować na małym ogniu do momentu aż sos zgęstnieje. Całość dokładnie wymieszać, doprawić
Szalona Kuchnia EwelinyGołąbki te bez dwóch zdań przypadły do gustu mojej rodzinie. W pysznym pomidorowym sosie smakują obłędnie :) Składniki: NA FARSZ 500 g mięsa mielonego drobiowego ( lub innego ) 500 g białej kapusty 1 cebula 3 pieczarki 2 jajka 1/2 szklanki surowego ryżu 2 czubate łyżki posiekanej natki pietruszki sól, świeżo zmielony czarny pieprz olej do smażenia(...)POMIDOROWY 3-4 łyżki przecieru pomidorowego (passaty) 2 szklanki bulionu 1/2 szklanki śmietanki 30% 1 łyżka słodkiej papryki w proszku zioła prowansalskie liść laurowy 1 łyżeczka cukru sól, pieprz do smaku pomidory suszone ( opcjonalnie) Natka pietruszki do posypania WYKONANIE Kapustę zetrzeć na tarce i zblanszować (wrzucić do wrzątku i po zagotowaniu odcedzić na sitku), ostudzić. Cebulę i pieczarki pokrój
Fiołkowe Talerze