szkl. mleka 1 łyżeczka cukru 2 łyżki oliwy z oliwek 1 płaska łyżeczka cukru *NADZIENIE Plastry kiełbasy żywieckiej podsuszanej Mozarella ( 2 kulki) pomidorki koktajlowe * SOS POMIDOROWY 3 łyżki passaty pomidorowej 4 łyżki keczupu majeranek, oregano, bazylia, sól PRZYGOTOWANIE: W misce mieszamy mąkę z drożdżami, cukrem i solą. W naczyniu mieszamy wodę z mlekiem(...)rozwałkowujemy je na duży prostokąt. 1. Przenosimy delikatnie na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Rogi ciasta zawijamy do środka i lekko je ugniatamy . 2. Wierzch smarujemy sosem pomidorowym* 3. Układamy nasze dodatki 4. Pieczemy około 20 min. w 200 st. C B uon appetito
Marcepanowa kuchnianich, które już lada moment przestaną być dostępne, czyli bakłażana oraz cukinię. Do tego postanowiłam dołożyć świeżego pomidora i aby ożywić całość złocistą, słodką kukurydzę. Dno naczynia posmarowałam sosem pomidorowym, który w połączeniu w rozpływającym się serem mozzarella stworzył super sos, którym polałam kawałki zapiekanki. Spróbujcie koniecznie ! Składniki: 2 małe bakłażany, pokrojone w plastry 1 duża cukinia, pokrojona(...)duże jędrne pomidory, pokrojone w plastry 1 kulka sera mozzarella, pokrojona w plastry 3 łyżki kukurydzy 2 łyżki suszonego oregano, szczypta soli, szczypta pieprzu 3 łyżki oliwy sos pomidorowy: mały słoiczek przecieru pomidorowego, ząbek czosnku, pół posiekanej małej cebuli Przygotowanie: Bakłażana oraz cukinię przekładamy do miski, dolewamy olej, dodajemy sól, pieprz oraz oregano. Dokładnie mieszamy. Przecier pomidorowy mieszamy z przeciśniętym
Życie ze smakiemmniejszych ok. 200 g makaronu penne (waga makaronu suchego) ok. 100 g startego żółtego sera 500 g mielonego mięso wieprzowo-wołowego 1 cebula 2 ząbki czosnku 350 g passaty pomidorowej (1 kartonik) 2 łyżki koncentratu pomidorowego 150 g startego sera pecorino 8-10 liści bazylii (lub bazylia suszona) ew. 1 suszona papryczka chilli sól, pieprz do smaku Przygotowanie(...)niewielkiej ilości oliwy podsmażamy drobno posiekaną cebulę, dodajemy zgniecione ząbki czosnku i mięso mielone. Podsmażamy razem do momentu, aż mięso będzie lekko przyrumienione. Następnie dodajemy passatę pomidorową, przecier, dokładnie mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Dusimy, aż sos zgęstnieje, a woda całkowicie odparuje (ok. 10-15 minut). Dodajemy starty ser pecorino, drobno posiekane liście bazylii, (ew.skruszon
bistro mamamnie z łopatka i karczek) 1 woreczek ryżu (125 g) 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 jajko olej 2-3 łyżeczki przyprawy do gołąbków sól do smaku Sos pomidorowy: 1 cebula 2 łyżki koncentratu pomidorowego 0,5 l bulionu mięsnego 0,5 l sosu pomidorowego w kartonie lub tomatery do smaku sól, pieprz, pieprz ziołowy, papryka słodka i ostra(...)Blachę wysmarować olejem na dnie ułożyć małe lub uszkodzone liście z kapusty i układać gołąbki. Przygotowanie sosu: Na niewielkiej ilości oleju zeszklić pokrojoną cebulę. Wlać bulion, tomaterę, dodać koncentrat pomidorowy zagotować i lekko zredukować. Sos doprawić przyprawami a jeśli jest zbyt kwaśny dodać odrobinę cukru. Gotowym sosem zalać gołąbki ale tak by od góry blaszki było około 2 cm wolnego
Ala piecze i gotujePRZEPIS NA DOMOWY PRZECIER POMIDOROWY Zapewne wiele z Nas uwielbia sos bolognese lub po prostu sos pomidorowy, który nie tylko świetnie smakuje z mielonym mięsem ale również z rozmaitymi warzywami. Postanowiłam stworzyć zatem przepis na przepyszny, domowy przecier pomidorowy! Dodam, że do mojego przecieru pomidorowego wykorzystałam pomidory eko z przydomowej szklarni mojej babci. :) Składniki na przecier pomidorowy: - 8-10 pomidorów
MintTastepomidorowym. Układamy na nich plasterki szynki i mozzarelli, kładziemy grzyby, posypujemy startym serem. Pieczemy w 200 C przez około 15 min. Dobrze komponuje się z sosem czosnkowym lub pomidorowym
Podróż w kulinariaCzerwoną paprykę umyć, wykroić nasiona i pokroić w średnią kosteczkę. Dorzucić do patelni wraz z sokiem pomidorowym i chwilę poddusić, aby zmiękła. Do zawartość patelni dołożyć musztardę koncentrat pomidorowy oraz zawartość słoika Fasolki po bretońsku z kiełbasą PAMAPOL .Wymieszać drewnianą łyżką. Na końcu przyprawić ziołami prowansalskimi i czarnym pieprzem. Dusić pod przykryciem na wolnym ogniu ok 10 minut. Podawałam
Grunt to przepis!zupełności wystarczą. Ostatnio robiłam dwa rodzaje pizzy jedna z dodatkiem pikantnego salami, pieczarek i świeżej papryczki chili, a druga z boczkiem, pieczarkami i papryczką chili, oczywiście każda z sosem pomidorowym i żółtym serem mozzarella. Ważną kwestią, jeśli chodzi o cienkie ciasto, jest wybór mąki, najlepiej typ 00, ale jeśli takiej nie ma, sprawdza się również(...)mają być spody. Z ciasta formować cienkie (0,5 cm) spody o średnicy 25 - 30 cm, jeśli ma być grubszy spód to 1 cm. Ciasto posmarować cienką warstwą sosu pomidorowego pozostawiając 1 cm brzeg i posypać pokrojonym w 1 cm kostkę serem mozzarella. Na serze poukładać plasterki salami lub boczku, a między nimi ułożyć pokrojone w plasterki pieczarki i kilka
Kuchcik gotujeDziś zapraszam Was na pyszne spaghetti w paprykowo-pomidorowym sosie z serem owczym od Owcza Kraina . Szybki, pyszny obiad pełen smaków. Jeśli jeszcze nie próbowaliście sera owczego, to zachęcam Was do tego. Idealny do wielu dań. W tym przypadku wspaniale wzbogaca smak. Ser pod wpływem ciepła delikatnie się topi… coś cudownego. Spróbujcie Ja znów muszę niedługo przygotować taki(...)spaghetti pełne ziarno 7 łyżek ajwaru – pasty z pieczonej papryki i bakłażana 1 słoiczek sera owczego w zalewie olejowo-ziołowej od Owcza Kraina (190 g) 2 łyżki przecieru pomidorowego mała cebulka pieprz do smaku zielona pietruszka do posypania Przygotowanie: Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W tym czasie na patelni podsmażamy (na około 2 łyżkach oleju) pokrojoną cebulkę
Słodkie okruszkiPulpeciki. Kto lubi?... Ja na pewno. Propozycja w sosie pomidorowym. Przerobiłam z mężem 40 kilo pomidorów na przecier więc mogę poszaleć :) Ciekawe na jak długo nam wystarczy? W zeszłym roku zrobiliśmy 30 kilo i w kwietniu już nie było :) Zobaczymy czy w przyszłym roku nie trzeba będzie dojść do pięćdziesiątki. Składniki: 500 g. mięsa mielonego ( ja miałam z szynki(...)łyżka cebuli prażonej sól, pieprz,papryka słodka, majeranek, czosnek granulowany 1 łyżka majonezu bułka tarta do obtoczenia pulpetów olej do smażenia Sos: 2 szklanki bulionu 1 szklanka przecieru pomidorowego sól, pieprz kilka listków świeżej bazylii (nie koniecznie) Wykonanie: Bułkę namoczyć żeby napęczniała. Do miski wrzucić mięso, dodać jajko, majonez, cebulę, przyprawy oraz odciśniętą bułkę. Wszystko razem dobrze wyrobić ręką. Następnie
Agusiowe smakołykinieco podrosły. Po tym czasie dolewamy oliwę, pozostałą wodę i zagniatamy ciasto. Odstawiamy na około godzinę aby podrosło. Cebulę siekamy i podsmażamy na łyżce oleju, mieszamy z koncentratem pomidorowym. Możemy dodać trochę ziół do smaku. Grzyby oczyszczamy, kroimy w talarki i smażymy na łyżce oleju aż zmiękną. Doprawiamy do smaku, studzimy. Mięso oddzielamy od kości i kroimy(...)oprószamy ziołami i wkładamy do piekarnika na około 8 min. Po tym czasie posypujemy żółtym serem. Wkładamy tylko do czasu aż ser się rozpuści. Podajemy z sosem czosnkowym lub pomidorowym. Smacznego
Radość kipiąca uśmiechem.będą już równomiernie usmażone dorzuć do tego mielone rosołowe mięso z warzywami i smaż dalej ciągle mieszając. W momencie, gdy mięso dokładnie wymiesza się z warzywami zalej wszystko sosem pomidorowym i dodaj pomidory z puszki, wymieszaj. Dodaj wszystkie przyprawy do smaku, uważaj z cynamonem, bo łatwo przesadzić z tym tajnym składnikiem. Wszystko duś na średnim ogniu, aż sos uzyska(...)się zawinąć w tortilli i nie wypływał bokami :] Warto zainwestować w „pokrywkę” z siatki do tego celu – znacznie zmniejsza to ilość sprzątania po redukowaniu sosów, szczególnie pomidorowych. Mince the meat and vegetables from the broth together. Fresh vegetables chop into medium/small cube. Preheat a big pan with a tablespoon of oil. Firstly
Martyna Cooksniewielkiej ilości wody rozmieszać koncentrat pomidorowy i dodać do całości- wymieszać i pogotować chwilę razem. Jeśli dysponujemy własnym przecierem pomidorowym warto dodać go zamiast firmowego koncentratu pomidorowego
Proste Potrawyskwarkami, łyżeczka kucharka, bazylii w garnku stopić, wlać pomidory, wlać z 3/4 szklanki wody i gotować z 10 minut na średnim ogniu smaczne "po rosołowe" kotlety z sosem pomidorowym na szybki obiad.........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięPrzepyszne gołąbki czyli mięso mielone owinięte w liście kapusty włoskiej, tym razem zapiekane w piekarniku z sosem pomidorowym. Pomysł na szybki obiad. Nie tracimy czasu na podsmażanie gołąbków a kapusta włoska sprawia, że mięso w środku jest miękkie i delikatne. Gołąbki nie tracą swojego kształtu i jestem pewna, że jak raz spróbujecie, już zawsze będziecie w ten sposób przygotowywać(...)szynki * 1 szklanka ryżu (użyłam ryżu basmati Skworcu) * sól * pieprz * przyprawa do mięsa mielonego (użyłam Skworcu) * 1 jajko * 2 szklanki bulionu * 7-8 łyżek koncentratu pomidorowego Wykonanie: Kapustę włoską sparzyć w garnku z wrzącą wodą przez kilka minut. Odstawić do wystygnięcia. W tym czasie można przygotować mięso mielone. Do miski włożyć mięso mielone, wbić jajko, wsypać surowy
Zrób to smacznie