zupa pomidorowa - 17836 przepisów (strona:76/1190)

Kurczak pieczony na ryżu z warzywami 383

szklanki posiekanej cebulki 1/2 szklanki pokrojonej w kostkę papryki ( 1 szt papryki czerwonej ) 1 słoiczek fasolki szparagowej po włosku, w sosie pomidorowym ( przepis tutaj ) 2 szklanki soku pomidorowego sól, ostra papryka do smaku 1 łyżeczka cukru do kurczaka : 1 łyżka przyprawy curry 1 łyżeczka słodkiej , mielonej papryki 2 łyżki oleju Kurczaka myjemy , osuszamy papierowym ręcznikiem , solimy , nacieramy curry , papryką(...)pieczarki , paprykę , cebulkę , cukier , solimy i doprawiamy papryką ostrą do smaku . Całość mieszamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego o dość wysokich brzegach . Na wierzchu układamy kurczaka i podlewamy sokiem pomidorowym ( nie lejemy po kurczaku , tylko wokół ) . Przykrywamy folią aluminiową , wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 C na około 40 minut ( najlepiej kontrolować , poprzez uchylanie folii i sprawdzanie w jakim

Ogrodnik w podróży
Spaghetti z klopsikami w sosie pomidorowym z "Ojca Chrzestnego" 208

z "Ojca Chrzestnego" (3 - 4 porcje): Klopsiki: mięso mielone wieprzowo - wołowe 2 szalotki jajko garść natki pietruszki sól  pieprz Sos: oliwa z oliwek 3 ząbki czosnku przecier pomidorowy 500 ml duży pomidor malinowy ocet balsamiczny łyżka (opcjonalnie) 100 ml czerwonego wytrawnego wina 1,5 cienkiej kiełbaski pikantnej Szalotki pokroić w drobną kostkę. Wymieszać mięso z szalotkami, jajkiem(...)cię czegoś. Nigdy nie wiesz, kiedy nadejdzie dzień, w którym będziesz musiał ugotować coś dla 20 kolesi. Popatrz, zaczynasz od odrobiny oliwy. Potem podsmażasz czosnek. Dodajesz pomidory i pastę pomidorową. Podsmażasz je. Musisz pilnować, żeby nie przywarły. Doprowadzasz do wrzenia. Wrzucasz swoje klopsiki i kiełbaski, nie? I trochę wina. I trochę cukru, to mój trick

Karola gotuje
Kociołek po meksykańsku 381

pogodę. Ostry gulasz warzywny z pulpecikami mięsnymi na pewno poprawi Nasz nastrój i doda energii do działania. Wędzona papryka nadaje potrawie niepowtarzalny smak. Do gulaszu najlepiej użyć domowego przecieru pomidorowego (przepis tutaj ),  mam jeszcze kilka słoiczków z jesiennych zapasów. Możemy również użyć świeżych pomidorów, podgotowanych i przetartych przez sitko. To proste danie jednogarnkowe można zjeść na obiad lub kolację(...)warzywny:  2 cebule czerwone 2 ząbki czosnku 1 papryczka chili 1 papryka czerwona 1 papryka żółta puszka czerwonej fasoli, odsączonej mała puszka kukurydzy, odsączonej 0,5 l przecieru pomidorowego 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 1 szklanka bulionu przyprawy: sól, pieprz, pół łyżeczki wędzonej papryki, słodka papryka, kolendra, chili, świeża bazylia, liść laurowy, ziele angielskie Wykonanie: Pulpety: cebulę i czosnek drobno

Smak mojej kuchni
Szakszuka z ciecierzycą 195

pomidorowym z warzywami. Aby syciła na dłużej, wzbogaciłam ją ciecierzycą. Smacznych pomidorów, na próżno jeszcze szukać w sklepach i na straganach, dlatego zawsze mam w domu zapas przecieru pomidorowego. Do przyrządzenia posiłku wykorzystałam 100% naturalny przecier pomidorowy Łowicz. Nie zawiera on w swoim składzie soli i stanowi doskonałe źródło potasu. W smaku jest pyszny i przyjemnie gęsty, więc przygotowanie(...)ząbek czosnku 200 g ugotowanej ciecierzycy spora szczypta wędzonej mielonej papryki spora szczypta cayenne szczypta cynamonu szczypta soli i kolorowego pieprzu pół łyżeczki lubczyku 2 liście laurowe kartonik przecieru pomidorowego Łowicz (500g) 3 jajka szczypiorek Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Na patelni, którą możemy używać w piekarniku, rozgrzewamy olej. Szklimy na nim pokrojoną w piórka cebulę. Dodajemy pokrojoną w paseczki

Mienta blog
Makaron z domowym sosem pomidorowym i mielonym z pieczarek, zapiekany z mozarella 164

Małżon i dzieciaki zażyczyli sobie w tym tygodniu makaron z sosem pomidorowym.  Postawiłam na rigatoni, domowy sos z bazylią, mielone z pieczarek(...)przepisu z książki "Kuchnia roślinna dla każdego" Eryka Wałkowicza)  a wszystko zapiekłam z kawałkami mozzarelli. Zapraszam na makaronową wyżerkę w stylu wege :) Makaron z domowym sosem pomidorowym i mielonym z pieczarek, zapiekany z mozarella na 4 porcje: 400 g makaronu (u mnie Rigatoni) 500 g przecieru pomidorowego ok. 400 g krojonych pomidorów 1 szalotka 1 ząbek czosnku szczypta

Dzieje kuchennej Wiewióry
W domu: faszerowany makaron 287

średnia cukinia 6 dużych pieczarek przyprawy: sól, pieprz, oregano, ostra papryka, czosnek granulowany 1 łyżka syropu z agawy (można zastąpić miodem lub pominąć) natka pietruszki 500 ml passaty pomidorowej 20 muszli makaronowych do nadziewania 25 g masła   PRZYGOTOWANIE: Kurczaka kroimy w drobniutką kostkę (ewentualnie można go zmielić). Warzywa ścieramy na tarce na grubym oczku (marchewke i pieczarki najpierw(...)ponownie doprawiamy do smaku, dodajemy syrop z agawy i mieszamy. Smażymy aż warzywa zmiękną. W między czasie gotujemy muszle makaronowe al dente. Do dużego naczynia żaroodpornego nalewamy passate pomidorową. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni (góra-dół). Ugotowane muszle nadziewamy mięsem z warzywami (ok. 1 łyżki do każdej muszli) i układamy ciasno w naczyniu z passatą. Wstawiamy do piekarnika

Kuchnia w biegu
Roladki schabowe w sosie pomidorowo- serowym 160

Schab to nie tylko kotlety schabowe :)  Można zrobić z niego wyśmienite roladki schabowe w sosie pomidorowym. Dzisiejsza propozycja jest tego dowodem(...)Potrzebne nam będą:     1/2 kg schabu bez kości  1 średni ogórek kiszony  50 dag sera żółtego w kawałku  musztarda pomidory w puszce albo koncentrat pomidorowy  sól, pieprz , olej  wykałaczki  Mięso myjemy , kroimy w plastry o grubości ok. 1 cm. Rozbijamy tłuczkiem przez folię spożywczą. Oprószamy solą i pieprzem. Smarujemy musztardą. Kroimy ogórek

Różne smaki w kuchni
Zapiekanka z tortellini i bakłażana 261

Ukryte pod warzywno pomidorową pierzynką z dodatkiem sera, stanowią pyszną propozycję obiadową. Zapiekanka syta i łatwa do przygotowania. Polecam! Składniki: 25 dag kolorowych pierożków tortellini 300 ml przecieru pomidorowego 1 bakłażan 1 cukinia 1 cebula 4 ząbki czosnku 1 papryczka  chili-miałam w zalewie olejowej ale może być świeża 15 dag  startego sera salami Mlekoma 3 łyżki(...)czosnkiem, po chwili dodać bakłażana i cukinię, dusić pod przykryciem do miękkości. Doprawić do smaku cukrem ziołami, solą, wlać przecier, dodać pokrojoną papryczkę chili, dusić 5 minut. Wylać warzywno-pomidorową pulpę na tortellni posypać serem zapiekać w nagrzanym piekarniku około 15 minut aż ser się rozpuści.  Podawać od razu posypaną natką po wyjęciu z pieca. Smacznego

Wanilia i Kardamon
WINNO-POMIDOROWY KURCZAK Z ANANASEM - kurczak 144

750g filetów z kurczaka 1 łyżka przyprawy do gyrosa 1 ananas 150g szalotki 1 główka młodego czosnku 3 marchewki 750g młodych, małych ziemniaków 2 łyżki oliwy 2 łyżki koncentratu pomidorowego 100ml czerwonego, wytrawnego lub półwytrawnego wina 700ml bulionu (może być z koncentratu) 1 cytryna po 3 gałązki świeżych ziół np.: majeranku, tymianku, szałwii, natki, oregano 1 łyżka mąki ziemniaczanej sól(...)dolewamy czerwone wino - trzymamy na ogniu przez 5 minut i wlewamy bulion - wszystko razem gotujemy pod przykryciem do momentu, aż wszystkie składniki będą prawie miękkie. Do potrawy dodajemy koncentrat pomidorowy, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem - dusimy pod przykryciem do miękkości wszystkich składników. Krok 4. Pod koniec gotowania dodajemy cytrynę pokrojoną w cienkie półplasterki (wcześniej dokładnie umytą i sparzoną) oraz

Moja Książka Kucharska
Przepis: Śledź w pomidorach 570

Cebulę kroimy w piórka i dusimy na patelni, jak zmięknie to dodajemy przecier pomidorowy, wodę, liść laurowy, ziele angielskie i dalej dusimy. Gdy cebula jest już całkiem miękka dodajemy ocet i przyprawiamy pieprzem i papryką. Wszystko dusimy jeszcze ze 2 minuty i gotowe. Gdy nasza marynata pomidorowa wystygnie, dodajemy do niej śledzie i wszystko razem mieszamy. Przekładamy do słoika

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Naleśnikowa lasagne 189

ząbki czosnku 250 g pieczarek 2 łyżki oliwy z oliwek 1 szklanka czerwonego wina 1 szklanka bulionu wołowego lub warzywnego 500 g passaty pomidorowej 2 łyżki przecieru pomidorowego 1 łyżeczka przyprawy do dań włoskich lub pizzy 2 łyżeczki ziół śródziemnomorskich 2 liście laurowe 1 łyżeczka cukru sól i pieprz Do garnka z nieprzywierającym dnem wlewamy oliwę i podgrzewamy, następnie(...)pieczarki i dodajemy nieco soli, podsmażamy do momentu aż odparuje cały płyn. Po tym czasie dorzucamy mięso mielone, podsmażamy chwilę i dodajemy wino oraz bulion. Zagotowujemy i dodajemy przecier pomidorowy, a następnie passatę. Zagotowujemy całość ponownie i dodajemy wszystkie zioła i przyprawy oraz cukier, sól i pieprz do smaku. Gotujemy całość na wolnym ogniu do zgęstnienia przez ok. 15 minut

Cooking Monster
Mini gołąbki z mięsnym farszem, zapiekane w ... kiszonej  kapuście 194

nadziane” nagrzałam piekarnik do 190 ° C. W naczyniu żaroodpornym na dnie rozłożyłam połowę kiszonej kapusty. Na kapuście ułożyłam przygotowane gołąbki. Na wierzchu   rozłożyłam resztę kapusty. Całość polałam przecierem pomidorowym i uzupełniłam wodą (ok. 1/2 szklanki). Na koniec włożyłam listki laurowe. Naczynie przykryłam i wstawiłam do gorącego piekarnika na 1 godzinę. Po tym czasie zmniejszyłam temperaturę(...)smaczne. Polecam i   życzę SMACZNEGO! Krys Przepis na te gołąbki znalazłam w programie Anny Olson Polecam również inne smaczne gołąbki: Gołąbki pieczone w piekarniku Gołąbki domowe z sosem pomidorowym Gołąbki ze świeżymi grzybami, z sosem grzybowym Gołąbki wegetariańskie Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz

Kuchnia u Krysi
Kanapka z pulled turkey, pastą bazyliową z groszku, roszponką i awokado 153

lżejszą propozycję na pulled turkey, czyli przygotowaną na tej samej zasadzie pierś indyka. Mięso zamarynowałam z orientalnych przyprawach a następnie piekłam 5 godzin. Po upieczeniu moczyłam mięso w soku pomidorowym przez godzinę, by nadać mu pożądanej soczystości oraz dosłownie rozszarpałam je widelcem. Aby nadal pozostać w tonie lekkich dań, postanowiłam przygotować moje ulubione pure z groszku i bazylii(...)piersi indyka  przyprawy, po łyżeczce: kuminu, mielonej kolendry, soli, kurkumy, papryki wędzonej, pieprzu  2 łyżki oliwy z oliwek  1 litr bulionu 1 litr soku pomidorowego, może być marki  Hortex Bazyliowa pasta z groszku: 1 szklanka mrożonego groszku marki  Hortex garść świeżej bazylii  2 łyżki oleju z prażonych orzechów laskowych  1 łyżka soku

Mango Papaja
Wegetariańska fasolka po bretońsku 175

FASOLKA PO BRETOŃSKU  Składniki: ok. 60-70 dag świeżej fasoli Jaś lub ok. 30-40 dag suchej 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 3- 4 szklanki dobrej passaty pomidorowej  1,5 kostki wędzonego tofu 1 łyżka majeranku 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne 1/2 łyżeczki mielonego kminku 1/2 łyżeczki wędzonej papryki 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej ½ łyżeczki czerwonej czubricy (jeżeli(...)masło, wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę. Szklimy na małym ogniu przez 3-4 minuty następnie dodajemy posiekany czosnek i pokrojone w kostkę tofu. Dusimy ok. 3 minuty. Dodajemy passatę pomidorową, wszystkie przyprawy i gotujemy około 10 minut. Po tym czasie wrzucamy ugotowana fasolę, doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy kolejne 10-15 minut. Smacznego! Autor: Córka

Moja Mama Gotuje
Koktajl jogurtowo-pomidorowy z natką pietruszki i płatkami drożdżowymi (bomba witaminowa) 175

witaminy H (biotyna) i D, chrom, kobalt, mangan, cynk, miedź, żelazo, wapń, magnez, fosfor, sód, selen.  Koniecznie "doładujcie się" taką dawką dobroci! (2 porcje) 250 ml soku pomidorowe go (polecam Victoria Cymes ) 250 ml jo gurtu naturalne go Dodatkowo:   1 pęczek natki pietruszki 1-2 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych (do nabycia(...)eSłoneczku ) Opcjonalnie: sól himalajska/morska, pieprz  Natkę pietruszki należy bardzo drobno posiekać - nożem lub za pomocą blendera. (Koktajl przy gotowywałam w misie malaksera.) Jo gurt dokładnie wymieszać z sokiem pomidorowym, a następnie z natką i płatkami drożdżowymi. Koktajl można doprawić do smaku. Spożywać bezpośrednio po przy gotowaniu

Di gotuje