przecier pomidorowy i posiekany koperek. Całość wymieszać i gotować na małym ogniu mieszając od czasu do czasu. Następnie doprawić do smaku solą i pieprzem. Gołąbki podawać polane sosem pomidorowym :) tak smakują najlepiej
Kuchnia Bon Appetitczas na przetwory . Oczywiście zamroziłam kilka paczek , zrobiłam też w klasycznej zalewie ale nie była bym sobą , gdybym nie wypróbowała czegoś nowego . W internecie jest pełno fasolki w sosie pomidorowym , ale nie do końca mi ona odpowiada , więc wymyśliłam swoja wersję " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Jest bardzo smaczna i mega szybka do odgrzania . Pasuje(...)można przecież dorobić porcję zalewy ) 12 dużych ,ząbków czosnku 2 łyżki cukru 1 łyżka -płaska soli zalewa ( porcja na około 4 słoiki nie z pełna litrowe ): 2 małe koncentraty pomidorowe 4 szklanki wody 2 łyżki cukru 1/2 szklanki octu , winnego czerwonego 1 łyżeczka soli ( płaska ) 1 łyżeczka mielonej papryki słodkiej 1 łyżeczka mielonej papryki ostrej ( można mniej , jak ktoś
Ogrodnik w podróżydopieka się na samej kratce w piekarniku . Dookoła ciasta dajemy ser żółty, niedużo, i zawijamy boki. Oczywiście nie jest konieczne dawanie sera do boków pizzy. Następnie, smarujemy sosem pomidorowym. Posypujemy mozarellą dodajemy wędlinę pieczarki posypujemy małą ilością żółtego sera i lekko posypujemy bazylią i oregano. Pizzę pieczemy w 190 stopniach, gdy się trochę podpiecze
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuprzez to piękny, kojarzący się z ciepłem domowego ogniska i rodzinnym posiłkiem. Składniki: ½ kg mąki pszennej 300 ml wody 25 gramów świeżych drożdży 1 łyżeczka soli pomidorowe pesto z poprzedniego przepisu ( klik ) Wykonanie: Drożdże rozpuść w wodzie wraz z cukrem. Woda powinna mieć temperaturę ciała. Wymieszaj i odstaw na 15 minut. W tym czasie przesiej mąkę, dodaj(...)wyrośnięcia na 1 godzinę (w tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość). Po wyrośnięciu wyłóż ciasto na blat obsypany mąką. Rozwałkuj ciasto na kształt prostokąta. Wysmaruj je pomidorowym pesto, następnie zwiń w rulon wzdłuż dłuższego boku. Rulon przetnij na połowę. Zakładaj obie połówki na siebie na przemian, na koniec uformuj wieniec. Sklej ze sobą obie końcówki. Blachę
Garniec Magaliesporą zawartość krzemionki ). Pieczona kasza jaglana z warzywami - składniki: kasza jaglana (3 torebki -300g) czerwona papryka (2 sztuki) cukinia (2 średnie- ok. 600g) cebula (1 sztuka) olej passata pomidorowa (300 ml) czosnek (2 ząbki) sól pieprz zioła prowansalskie świeża bazylia Pieczona kasza jaglana z warzywami - jak przygotować: Kaszę jaglaną wkładamy na ok. 3 minuty do wrzącej wody, następnie(...)pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w paseczki. Cebulę, czosnek drobno kroimy, podsmażamy do odrobinie oleju. Dodajemy paprykę i pokrojoną w półplasterki cukinię. Całość dusimy aż warzywa zmiękną, dodajemy passatę pomidorową, przyprawy, kaszę jaglaną i całość razem dusimy przez chwilę. Kaszę z warzywami przekładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na ok. 25 minut
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!mięsa, np z rosołu warto wykorzystać je do przygotowania tego właśnie, pysznego dania. Ja podałam papryki z domowym keczupem z dyni , myślę, że świetnie smakowałyby również z ciepłym sosem pomidorowym . składniki: nadzienie: 2 torebki białej kaszy gryczanej cebula 300 g pieczarek(...)ugotowanego mięsa (u mnie wołowina i kurczak z rosołu) sól, pieprz do smaku 3 łyżki oliwy ponadto: ok 8 papryk (w zależności od wielkości) ok 1/2 szkl rosołu sos pomidorowy natka pietruszki Kaszę ugotować wg przepisu na opakowaniu. Cebulę i pieczarki obrać, drobno pokroić, wrzucić na rozgrzaną oliwę, podsmażyć, zdjąć z ognia, lekko przestudzić.. Mięso pokroić w małe kawałeczki
6niebosię;) W trakcie w razie potrzeby podlewamy szklanką wody, albo i drugą. Mniej więcej w połowie duszenia dolewamy szklankę czerwonego, wytrawnego wina, dodajemy słodką paprykę. Pod koniec dodajemy koncentrat pomidorowy, pozostałe przyprawy oraz drobno posiekany (ew. zmiażdżony w prasce) czosnek. I na koniec- mamy dwie możliwości... Jeśli chcemy uzyskać gęstszy gulasz o szlachetnym, ciemnym kolorze- na suchej patelni(...)dokładnie mieszamy z połową szklanki wody, tak by nie było grudek, i powoli, mieszając, dodajemy do gulaszu. W tej wersji spokojnie można się też obyć bez dodawania wcześniej koncentratu pomidorowego i papryczki chili- gulasz będzie miął typowo "mięsny", klasyczny smak. Jeśli natomiast lubimy klimaty kuchni węgierskiej- nie żałujemy koncentratu (albo i dodatkowo rozbitych widelcem pomidorów z puszki), chili lub ostrej
Aromatyczne Podróżepiórka. Malutkie cukinie przepołowić wzdłuż. Większe pokroić w podłużne plastry. Gdy ciasto wyrośnie, uformować z niego placek (ja rozciągałam lub wałkuję go w prostokąt). Ciasto posmarować koncentratem lub sosem pomidorowym. Na sosie rozłożyć plastry mozzarelli. Całość posypać piórkami cebuli i grzybami. Na wierzchu ułożyć kawałki cukinii (u nas po jednej stronie, bo nie wszyscy mieli na nią ochotę
Weekendy w domu i ogrodziecukinii(bez nasion,a jak jest młoda skórka to można zostawić) 1 cebula 3-4 ząbki czosnku 1 czerwona papryczka chili 2 duże pomidory 150 g koncentratu pomidorowego 1/2 szkl.octu 3/4 szkl. cukru 2 łyżki soli 1 łyżka bazylii 1 łyżka oregano 1 łyżeczka pieprzu (zioła oczywiście mogą być świeże nie suszone) Przygotowanie: Cukinię ścieramy na tarce(...)zrobi się z nich papka(ok 30-40 min),następnie dodajemy do nich cukier i ocet,pokrojoną papryczkę chili i pokrojone pomidory- gotujemy jeszcze 20 min. Dodajemy koncentrat pomidorowy i zioła,pieprz i gotujemy jeszcze koleje 20 min. Rozdrabniamy sos blenderem i dojemy do słoiczków,pasteryzujemy 10 min. Smacznego
Swojskie jedzonkopokrojoną paprykę. Wymieszałam i zostawiłam na średnim gazie około 15 minut. Teraz czas na cukinię i pomidory. Dodałam jeszcze koncentrat pomidorowy dla zaostrzenia smaku i wszystko zalałam przecierem pomidorowym. Przyprawiłam do smaku solą, pieprzem, obiema paprykami i vegetą. Wymieszałam i zostawiłam na małym gazie około 20 minut. Na koniec wsypałam odsączoną z zalewy kukurydzę. Wymieszałam
Kuchnia u Krysiletniej wody 2 łyżeczki drożdży suchych (około 7 g) 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 2 łyżki oleju lub oliwy na sos: 200 g przecieru pomidorowego – passaty pomidorowej 1 łyżeczka granulowanego czosnku 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka bazylii suszonej 1/2 łyżeczki papryki ostrej szczypta soli oraz: 100 g salami lub pepperoni 200 g mozzarelli startej na tarce o grubych(...)pozostawiam na około 10 minut aby odpoczęło. W tym czasie przygotuję blachę do pieczenia oraz sos: Blachę z piekarnika smaruję olejem na której upiekę pizze. Do miseczki z przecierem pomidorowym dodaję wszystkie przyprawy i dokładnie mieszam – sos jest gotowy. Formowanie pizzy i układanie składników: Po 10 minutach ciasto delikatnie podsypuję mąką i rozciągam palcami na blacie na wielkość blachy
Uwaga Babcia Piecze Chlebnasiennych. Pomidorki koktajlowe kroimy na połówki. Pomidorki i paprykę chwilę podsmażamy i dodajemy do sosu. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Następnie makaron układamy na talerzu, polewamy sosem pomidorowym i nakładamy pulpeciki oraz warzywa. Danie posypujemy świeżymi listkami bazylii. Smacznego
Plate of Joyskładniki: 500 g fasolki szparagowej 125 ml przecieru pomidorowego 1 cebula natka pietruszki sól, pieprz wykonanie: Fasolkę myjemy, odcinamy końcówki, kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do zimnej wody. Dodajemy sól i zagotowujemy. Gdy woda zawrze gotujemy przez ok. 5 – 20 min. w zależności od fasolki im jest młodsza tym krócej. Po ugotowaniu odcedzamy. składniki na sos pomidorowy(...)przecieru pomidorowego 100 ml bulionu 1/2 cebuli natka pietruszki sól, pieprz tłuszcz do smażenia wykonanie: Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy na tłuszczu. Dodajemy przecier pomidorowy, mieszamy, chwilkę dusimy. Podlewamy bulionem i redukujemy sos. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Dodajemy fasolkę, wszystko razem mieszamy. Opcjonalnie dodatkowo doprawiamy. Podajemy z posiekaną natką pietruszki. Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz
Domowy Smak JedzeniaDanie dla osób dbających o linie ( i nie tylko) :) Idealne połączenie ryby i delikatnej cebulki. Polecam :) Pieczona ryba z cebulą pomidorową Składniki: 4 filety z ryby(np. miruny) 2-3 łyżeczki ziół prowansalskich 1-2 łyżeczki przyprawy do ryb 2 łyżki posiekanego koperku oliwa(...)cytryny Sposób wykonania: Rybę dzielimy na mniejsze części, układamy w naczyniu żaroodpornym. Skrapiamy sokiem z cytryny, oliwą, doprawiamy przyprawą i ziołami. Pieczemy około 25 min w tem 175st. Cebula pomidorowa Składniki: 2-3 średnie cebule 1 ząbek czosnku 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego 2 łyżeczki pikantnego ketchupu sól, pieprz Sposób wykonania: Cebule kroimy w półplasterki, czosnek przeciskamy przez praskę. Wkładamy
Smaki NataliiDziś proponuje Wam pulpeciki w sosie pomidorowym. Wcześniej na blogu prezentowane były pulpeciki w sosie koperkowym . Gorąco zachęcam do wypróbowania obu wersji. :) Pulpeciki w sosie pomidorowym Składniki 40dag mielonego mięsa jajko łyżka mąki 3 łyżki śmietany 18% 2 szklanki wody 1 duży koncentrat pomidorowy sól , pieprz Sposób wykonania Mięso wyrobić z jajem, sola i pieprzem
Smaki Natalii