zupa pomidorowa - 17836 przepisów (strona:91/1190)

Jajecznica ziołowa z aromatycznym sosem pomidorowym i suszoną szynką z szybkowaru 167

smaczna jajecznica na weekendowe śniadanie. Pod wpływem sosu pomidorowego, j ajka nabierają wspaniałego aromatu i złocistego koloru, a dodatek świeżej szałwii w niepowtarzalny sposób wpływa na całokształt dania. Preferuję jajka mocno ścięte (uraz pojajkowy :-)), ale Ty oczywiście zrób jajecznicę wysmażoną w stopniu takim, jak lubisz. Sos pomidorowy ze świeżych pomidorów z pieczoną cebulą Ciśnienie: Niskie(...)serrano lub innej, pokrój w małą kostkę świeża szałwia lub inne świeże zioło (tymianek, bazylia, pietruszka), nie żałuj, posiekaj drobno 1 - 1 i 1/2  łyżki sosu pomidorowego z pieczoną cebulką na 1 jajko, przygotuj sos wg przepisu  Sos pomidorowy ze świeżych pomidorów z pieczoną cebulą masło do smażenia sól, czarny pieprz Przygotowanie podsmaż suszoną szynkę

Szybko Szybkowar
Cukinia faszerowana mięsem i pomidorami z cynamonem 174

bazylia, cynamon oliwa pomidorowa do smażenia ser żółty do posypania WYKONANIE: Cukinie myjemy, przekrawamy wzdłuż na pół i wydrążamy zostawiając boki o grubości około 1cm. Na rozgrzanej oliwie pomidorowej przesmażamy pokrojoną w pkostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodajemy drobno pokrojone suszone pomidory oraz mięso mielone. Doprawiamy solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem, cynamonem i słodka papryką(...)Przesmażamy razem. Pomidory parzymy wrzątkiem, obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i dodajemy do mięsa razem z papryczką chilli i garścią posiekanej bazylii. Redukujemy płyn. Farsz mięsno-pomidorowy umieszczamy w uprzednio przygotowanych cukiniach. Ser ścieramy na grubych oczkach i posypujemy nim cukinie. Zapiekamy w 180 stopniach C przez 20 minut

Pyry na Gaz
Pizza na włoskim, cienkim i kruchym cieście na dwie nuty - z pesto i z sosem pomidorowym. 239

ciasto. Dziś robię z pesto dla Żony Mej i dla mnie, i z sosem pomidorowym dla bąbla. Tutaj przepisy jak zrobić: pesto , a tutaj, jak zrobić sos pomidorowy . Dodatki oczywiście zależą od Waszych upodobań. Ja do tej z pesto dodaję tylko mozzarellę, parmezan i inny żółty ser, a z wierzchu, po upieczeniu wykładam świeżą rukolę. Do pizzy z sosem(...)pomidorowym dodaje szynkę i te same sery jak do pizzy z pesto. Wszystko piekę na blasze około 11 minut w maksymalnej temperaturze piekarnika tj. ok 250 stopni. Smacznego

BaRepas
Gołąbki po ukraińsku 140

mnie udusiła jakbym o niej nie wspomniała:-) Wydaje mi się, że gołąbki można zapiekać od razu z sosem i wtedy piec 1 h 40 min. wtedy chyba lepiej przejdą pomidorowym sosem. Jakby ktoś wypróbował ten sposób to niech da znać:-) Składniki: 50 dag mięsa mielonego (pół na pół(...)wieprzowina i wołowina) szklanka ryżu 2 średnie cebule nieduża główka białej kapusty 50-70 dag startej na tarce o dużych oczkach marchwi olej sól, pieprz Sos: duża puszka koncentratu pomidorowego 2 średnie cebule 2 łyżki oleju pół szklanki kwaśnej śmietany kostka bulionowa oregano lub bazylia cukier, pieprz, sól Wykonanie: Kapustę obgotować we wrzątku, osączyć i delikatnie rozdzielić liście. Ściąć

IMPRESJA SMAKU
Penne with Spinach Gnocchi 201

diced 1 garlic clove (crushed) Can whole peeled tomatoes, 1 tablespoon tomato paste, 1 teaspoon  sugar, 1 teaspoon dried oregano salt and black pepper. Olive oil Sos pomidorowy: 1 cebula (posiekana), 1 czerwona papryka (oczyszczona z nasion i posiekana), 1 ząbek czosnku (zgnieciony), Puszka pomidorów, 1 łyżka przecieru pomidorowego, 1 łyżeczka cukru, 1 łyżeczka oregano Sól i pieprz. Oliva(...)pepper ia a pan.  Add two tablespoon of olive. Cook 5 min. Add the tomatoes, tomato paste , bring to boil, stirring occasionally until tender. Aby zrobić sos pomidorowy dodaj cebulę, czosenk i paprykę na patelnię. Dodaj 2 łyżki oliwy. Gotuj 5 minut. Dodaj pomodory, przecier pomidorowy, poczekaj aż się zagotuje, od czasu do czasu pomieszaj. Put spinach, onion

Kulinarna rozmowa
Paluszki z prosciutto 149

łyżeczki przecieru pomidorowego ząbek czosnkułyżeczka oleju z pestek winogronprzyprawa do pizzyoreganosólPrzygotowanie:Wszystkie składniki sosu mieszamy razem na jednolitą masę. Rozkładamy ciasto francuskie i smarujemy je przygotowanym sosem pomidorowym, układamy przecięte na pół plasterki szynki i wycinamy je z ciasta. Zwijamy w paluszki, układamy na mocno natłuszczonej formie i smarujemy je rozkłóconym jajkiem i posypujemy sezamem.Pieczemy w 180 stopniach

Lawendowe Niebo
Eskalopki z polędwiczek wieprzowych w pikantnym sosie pomidorowym 125

Dziś na moim stole zawitały polędwiczki wieprzowe. Przygotowałem je w pikantnym sosie pomidorowym co nadało im wyrazistego smaku. Sos przygotowałem ze świeżych pomidorków koktajlowych. Gdyż inne pomidory w tym okresie nie mają już wyrazistego smaku i zapachu jak te które kupowaliśmy kilka miesięcy temu na straganach i w warzywniakach.  Danie nie wymaga dużego nakładu pracy i nie jest(...)godzinę. I zabieramy się za przygotowanie sosu.-Eskalopki z polędwiczek smażymy na oliwie z obu stron, aż się ładnie zarumienią. Pamiętajmy aby ich nie przesuszyć :)PRZYGOTOWANIE pikantnego sosu pomidorowego:Na oliwie podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Dodajemy pokrojone pomidory i posiekaną bazylię. Doprawiamy solą i pieprzem. Wszystkie składniki dusimy, aż pomidory się rozpadną. Dodajemy koncentratu pomidorowego i przesmażamy

kulinarnyJa
Pulpety mięsne z bazylią w sosie pomidorowo-paprykowym 189

Czas przygotowania: 40 min.Porcja dla 4 osób (ok. 20 szt. pulpetów)Koszt przygotowania: 18,00 złSKŁADNIKI do przygotowania pulpetów w sosie pomidorowym:500 g mielonego mięsa wieprzowego1/2 czerwonej papryki1/2 zielonej papryki1/2 żółtej papryki1 jajko1 cebula1 puszka pomidorów rozdrobnionych3 łyżki koncentratu pomidorowego3 łyżki bułki tartej3 łyżki mąkigarść świeżych liści bazylii2 szklanki wody1 łyżeczka pieprzu ziołowego2 łyżeczki papryki słodkiej mielonejsóloliwaSKŁADNIKI(...)delikatnie zarumienią. Usmażone odstawiamy na bok.Paprykę kroimy w drobną kostkę i smażymy w garnku z dodatkiem oliwy i mielonej papryki czerwonej. Następnie dodajemy pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy. Wszystko doprawiamy solą i pieprzem ziołowym. Dodajemy dwie szklanki wody i zagotowujemy.Do gotującego się sosu pomidorowego dodajemy wcześniej usmażone pulpeciki.Pulpety dusimy w sosie przez ok. 15 min.PRZYGOTOWANIE puree ziemniaczanego:Obrane

kulinarnyJa
PULPECIKI Z WARZYWAMI W SOSIE POMIDOROWYM, Z DOMOWYM MAKARONEM 163

talerzu i odstawić do lodówki.Sos pomidorowy:- 1 cebula- 2 ząbki czosnku- 1 łyżeczka suszonego oregano- 1 łyżka masła- 1 łyżka oleju kokosowego lub oliwy- 700g przecieru pomidorowego (passaty pomidorowej)- sól mi pieprz do smaku- 100ml pełnotłustego mleka- szczypta ksylitolu lub cukruW dużym rondlu rozgrzać masło z olejem kokosowym, wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę i podsmażyć, ok.10 minut(...)koniec dodać zmiażdżony czosnek oraz oregano i mieszając jeszcze chwilę podgrzewać.Dodać przecier pomidorowy i ok.1,5 szklanki zimnej wody. Doprawić solą, świeżo mielonym pieprzem i ksylitolem (lub cukrem). Sos będzie dość rzadki, później zgęstnieje. Dodać mleko, zagotować całość i pojedynczo wkładać surowe pulpeciki.Dopóki kulki nie zmienią koloru z różowego na brązowy nie należy mieszać, gdyż kulki mogą się

Smaczne Zdrowe
Cukinia faszerowana ryżem i mięsem 159

łyżek) i energicznie mieszamy. Zalewamy woda i zagotowujemy. Następnie dajemy przecier pomidorowy i doprawiamy wg smaku. Gotujemy sos ponad 5 minut. Nadziewane cukinie podawać z sosem pomidorowym. nadziewana cukinia

Bon Appetit Małgorzaty
Pizza chorizo e rucola 161

garść rukolikilka pomidorków koktajlowychpół czerwonej cebulisos balsamicznymożna dodać czarne oliwki i tarty parmezan (ja pominęłam)składniki na uproszczony sos pomidorowy:2 - 3 łyżki pasty pomidorowej1 łyżka oliwy z oliwek1 zgnieciony ząbek czosnku1 łyżeczka suszonego oreganoSos: do pasty pomidorowej dodajemy łyżkę oliwy, zgnieciony czosnek oraz suszone oregano. Wszystkie składniki ze sobą mieszamy.Ciasto: Mąkę wsypać do dużej miski, dodać sól

Bon Appetit Małgorzaty
Gołąbki z kapusty włoskiej 226

zrobiłam dwa sosy - pieczarkowy dla mnie i pomidorowy dla męża. Sama też pierwszy raz jadłam gołąbki z sosem pieczarkowym - moim zdaniem są o niebo lepsze od tych z sosem pomidorowym. Ale to już kwestia smaku.Składniki:1 główka kapusty włoskiejFarsz:2 szklanki ryżu50 dag mięsa mielonego2 cebule20 dag pieczarek sól, pieprzmajeranekprzyprawa do gołąbkówSposób przygotowania:1. Robimy farsz: ryż

Kuchnia domowa Ani
Gołąbki z ryżem i pieczarkami 212

musimy kontrolować, czy kapusta mięknie).8. Gołąbki podajemy z ulubionym sosem.Smacznego!!!Przepisy na sosy do gołąbków można znaleźć tutaj (wystarczy kliknąć na zdjęcie): Sos pomidorowy na soku pomidorowymSos pomidorowy z paprykąSzybki sos pomidorowySos pieczarkowyMam nadzieję, że każdy znajdzie coś dla siebie:)Miłego dnia

Kuchnia domowa Ani
Turecka pizza czyli Lahmacun 203

mąka kukurydziana lub semolina, do podsypaniafarsz¼ łyżeczki nasion kminu rzymskiego¼ łyżeczki nasion kolendry600 g mielonej jagnięciny 2 łyżki oliwy z oliwek1 łyżeczka papryka słodkiej lub ostrej1 łyżka pasty pomidorowej lub 2 łyżki przecieru pomidorowego4 łyżki drobno posiekanych liści pietruszki 1 łyżeczka przyprawy sumak (opcjonalnie)½ cebuli, bardzo drobno posiekana1 duży świeży pomidor, pozbawiony skórki i pestek, bardzo drobno(...)kmin i kolendrę, dodać  mieloną jagnięcinę oraz pozostałe składniki farszu : oliwę z oliwek, 1 łyżeczkę papryki słodkiej lub ostrej, 1 łyżkę pasty pomidorowej , 4 łyżki drobno posiekanych liści pietruszki , 1 łyżeczkę przyprawy sumak , ½ cebuli, bardzo drobno posiekanej, posiekany pomidor,  czosnek, chili posiekane, sól i świeżo zmielony czarny

Stare Gary
Zapiekanka makaronowa czyli Lasagne ze szpinakiem i ricottą 165

beszamelowy. Kolejna warstwa: płat makaronu, szpinak, pomidory, sos beszamelowy. Ostatnia warstwa to płat makaronu, beszamel. Wyszło mi z tej porcji 6 warstw makaronu, z dosyć cienkimi warstwami szpinakowo - pomidorowymi. Wierzch zapiekanki polewamy resztą beszamelu, posypujemy parmezanem, rozkładamy równomiernie kostki masła i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st.C na ok  45 - 50 minut. Smacznego

Stare Gary