ciasto drożdżowe - 15566 przepisów (strona:86/1038)

Drożdżówki z borówką amerykańską 324

serwatce, upiekłam drożdżówki z borówką amerykańską. Ponieważ miałam owoce zamrożone postanowiłam je wykorzystać właśnie w takiej formie – bez rozmrażania. Nie powiem, miałam wątpliwości co do tego, jak się zachowa ciasto drożdżowe nadziane zamrożonym owocem. Nie pozostało nic innego, jak spróbować je rozwiać.     Składniki na ciasto: - 4 szklanki mąki luksusowej (typ 500) * - 1 szklanka mąki tortowej(...)polewamy lukrem, albo posypujemy cukrem pudrem. Drożdżówki z borówką amerykańską smakują, jak najprawdziwsze jagodzianki. Eksperyment z mrożoną borówką był bardzo udany. Zamrożone owoce nie wywarły żadnego wpływu na strukturę ciasta drożdżowego, a po upieczeniu zachowały nawet swój kształt. Puszyste, mięciutkie, pachnące – drożdżówki z borówką amerykańską, polane słodko kwaśnym lukrem przywróciły smaki z dzieciństwa. Do dziś pamiętam słoneczne, upalne

mojewypiekiinietylko
Zawijaniec z makiem 90

resztę cukru. Mikserem z hakami wyrobiłam ciasto. Ciasto pozostawiłam w misce, przykryłam ściereczką i odstawiłam na godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto przełożyłam na stolnicę i podsypując mąką ponownie je zagniotłam i podzieliłam na dwie równe części. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Każdą część ciasta rozwałkowałam na prostokąt i posmarowałam masą makową. Każde ciasto zwinęłam w roladę i nacięłam ją wzdłuż(...)ciasta z każdej rolady zaplotłam w warkocz i przełożyłam do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasta piekłam w dwóch oddzielnych formach keksówkach. Wierzch każdego ciasta posmarowałam roztrzepanym białkiem. Składniki na kruszonkę umieściłam w misce i roztarłam palcami na okruchy. Kruszonką posypałam obydwa ciasta. Ciasta piekłam jednocześnie na tym samym poziomie piekarnika przez około godzinę w temp. 180 stopni. Ciasto wystudziłam

Waniliowe Improwizacje
Drożdżowe bułeczki z czekoladą! 120

nutellą, lub posypujemy startą na tarce czekoladą.  Blat ciasta rolujemy ciasno, kroimy na 3 cm plasterki - ślimaki, układamy na blaszce do muffinek po 2-3 plastry ( pamiętaj, ze ciasto drożdżowe rośnie więc w foremce musi być miejsce, nie wypełniaj foremki ciastem po brzegi! ) Pieczemy przez 30 minut temp. 170 stopni C, na złoty kolor. Foremkę na muffinki(...)Blaszkę zawsze smaruje masłem przed ułożeniem ciasta do wypieku. Z tego przepisu otrzymasz od 18 do 22 muffinek drożdżowych. Papierowe papilotki nie nadają się do tego wypieku, ciasto drożdżowe rośnie zbyt intensywnie, a papier jest za mało sztywny.  Jeśli nie masz metalowej formy, to możesz upiec bułki w formie ślimaków na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia

SMYKWKUCHNI
Jak uniknąć bezglutenowego zakalca? 170

mlecznych,  to najlepszym  polem do rozpoczęcia eksperymentów są ciasta kruche, które udają się bez większych problemów.  Oto kilka porad jak zmniejszyć ryzyko wystąpienia zakalca w ciastach ucieranych i drożdżowych: Używać  składników o jednakowej, pokojowej temperaturze. (Wyjąć wcześniej z lodówki margarynę / masło, mleko, jajka.) Mąkę zawsze przesiewać przez sito – nie tylko w celu odsiania ewentualnych zanieczyszczeń, przede(...)się wtedy emulsja, jednak ma to istotne znaczenie raczej przy wytwarzaniu domowego majonezu – w przypadku ciasta nie będzie katastrofy jak zamieszamy raz w jedną, raz w drugą stronę ;) Przygotowując ciasto drożdżowe nie można używać zbyt ciepłego mleka lub wody. Temperatura większa niż 40 stopni C może zabić drożdże i ciasto nie urośnie. Ciasta drożdżowego nie powinno się zostawiać do wyrośnięcia

głodny alergik
Kruszonka 44

Kruszonka – taki zwykły, prosty dodatek, a nadaje ciastu dodatkowy smak . Bez kruszonki ulubione ciasto już nie smakuje tak samo. Moim ulubionym ciastem jest chałka drożdżowa z owocami i kruszonką i szczerze mówiąc nie wyobrażam sobie drożdżowego czymś innym. Najlepsza kruszonka to taka, która utrzymuje swój kształt . Po upieczeniu wygląda tak samo dobrze jak i przed, a przy tym wszystkim(...)również z innymi składnikami nożem , poprzez rozgniatanie i ugniatanie. Jeśli planujesz użyć kruszonkę od razu, nie zagniataj całkowicie, czyli nie rób kulki. Luźna i zróżnicowana struktura jest idealna do ciast drożdżowych i biszkoptowych . Jeśli będziesz potrzebować kruszonki nieco później, spokojnie możesz zapakować luźne ciasto do woreczka lub ugnieść na kulkę i zawinąć w folię kuchenną. Taką kruszonkę w kulce możesz

SmartBake.pl
Kruszonka 93

również z innymi składnikami nożem , poprzez rozgniatanie i ugniatanie. Jeśli planujesz użyć kruszonkę od razu, nie zagniataj całkowicie, czyli nie rób kulki. Luźna i zróżnicowana struktura jest idealna do ciast drożdżowych i biszkoptowych . Jeśli będziesz potrzebować kruszonki nieco później, spokojnie możesz zapakować luźne ciasto do woreczka lub ugnieść na kulkę i zawinąć w folię kuchenną. Taką kruszonkę w kulce możesz(...)nożem, poprzez rozdrabnianie i ugniatanie. Ja jednak wolę ręcznie. Jeśli planujesz użyć kruszonkę od razu, nie zagniataj do końca, tzn. nie rób kulki. Luźna, zróżnicowana struktura jest idealna do ciast drożdżowych i biszkoptowych. Jeśli będziesz potrzebować kruszonki nieco później, spokojnie możesz zapakować luźną do woreczka lub ugnieść na kulkę i zawinąć w woreczek. Taką zwartą kruszonkę można później utrzeć

SmartBake.pl
Ciasto z owocami z kompotu wigilijnego 345

wyrzucać owoców postanowiłam spróbować zrobić z nimi ciasto. Co ważne - ciasto wyszło! Wszyscy zjedli, więc wyszło smaczne 😄 Owoce wykorzystałam do zrobienia drożdżowej rolady z owocami. Większość osób robi ciasto drożdżowe tylko na mące pszennej - ja wymieszałam mąkę pszenną z owsianą. Jest to dobra opcja dla osób, które ograniczają mąkę pszenną w swojej diecie, np. ze względów zdrowotnych. Ciasto z mąką(...)Dolej resztę mleka. 6. Rozpuść masło, dodaj do ciasta, po czym wbij jajka. 7. Dokładnie wyrób ciasto - możesz zrobić to ręcznie lub za pomocą robota z końcówką do ciasta drożdżowego, po czym zostaw do wyrośnięcia na 30-45 minut. 8. Po tym czasie wyjmij ciasto i rozwałkuj je na blacie na kształt prostokąta. Podsyp blat mąką, żeby ciasto się

Z notatnika dietetyka
Drożdżowe serowe paluchy 110

Wyrabialiście kiedyś ciasto drożdżowe mikserem? Ja wczoraj postanowiłam sobie ułatwić zadanie i składniki na ciasto wrzuciłam do miski, zamontowałam końcówkę z hakiem i włączyłam mikser. Po 5 minutach ciasto miałam idealnie wyrobione :) Składniki: 1,5 szklanki mąki,   25 g świeżych drożdży, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka cukru, 125 ml ciepłego mleka, 125 g masła, 1 żółtko, 150 g sera(...)włączamy mikser na wolne obroty. Po 5 minutach wyciągamy ciasto, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. W tym czasie ścieramy ser na tarce. Wyrośnięte ciasto drożdżowe należy rozwałkować. Połowę ciasta smarujemy żółtkiem i posypujemy startym serem. Składamy ciasto na pół i ponownie wałkujemy. Wycinamy paski o grubości ok. 2,5 cm i długości

Aga w kuchni
Drożdżowy zawijaniec z suszonymi owocami 201

Ciasto drożdżowe te jedno z moich ulubionych ciast, i za każdym razem, kiedy umieszczam drożdżowy przepis na blogu powtarzam to samo. Uwielbiam kiedy dom pachnie pieczonym drożdżowym ciastem. C zęsto je piekę   czy to na słodko czy na słono. Daje nam ono mnóstwo możliwości. Dziś proponuję zawijańca z suszonymi morelami i śliwkami firmy  Sante ,  która(...)ofercie posiada, miedzy innymi, mnóstwo suszonych owoców, produktów zbożowych, kasz, nasion. Cały asortyment, który ma w sprzedaży firma  Sante znajdziecie  tutaj .   Drożdżowy zawijaniec z  suszonymi owocami Czas przygotowania: 150 minut Składniki Ciasto: 2,5 szklanki mąki szczypta soli 7 g suszonych drożdży 1 jajko 50 g roztopionego masła 1/2 szklanki letniego mleka 3 łyżki naturalnego jogurtu

Kulinarne przygody Gatity
Podstawowe ciasto na pizzę 192

pieczenia będzie się rozgrzewała w środku - czas pieczenia zależy od grubości pizzy - min 8 minut a max 15 ale trzeba uważać i sprawdzać spód żeby się nie spalił , ciasto drożdżowe piecze się bardzo szybko I to chyba tyle uwag do ciasta na pizzę :) Sposób wykonania : Mąką wsypujemy do miski ,drożdże ,cukier i część mleka mieszamy robiąc tzw rozczyn , wlewamy(...)moją silikonową deskę ,polecam każdemu zakup takiej bo nie zajmuje miejsca w szafce,jest łatwa w utrzymaniu czystości i rewelacyjnie sprawdza się gdy musimy zwijać ,przewracać czy manewrować ciastem :) nie tylko drożdżowym i nakładamy składniki

Wypieki Rene
Babka do odrywania 169

Babka do odrywania – ciasto drożdżowe, podzielone na wiele kawałeczków, zrolowane w kulkę, obtoczone w oleju lub syropie klonowym (do wyboru) a następnie w mieszance cukru i przypraw korzennych. Takie małe kuleczki wrzucamy do formy na babkę i dajemy mu chwilę wyrosnąć a potem do piekarnika. Po upieczeniu możemy podawać ją swojsko do odrywania po kawałeczku albo pokroić w eleganckie(...)plastry, które będą miały niezwykły, atrakcyjny wzór. Ciasto drożdżowe przygotowuje dość wytrawne, ale posypka cukrowa robi swoje (nie bójcie się tej pół szklanki cukru). Jeśli wolimy ciasto lekko słodkie a la chałka – jako pomada sprawdzi się olej, jeśli chcecie by babka była słodziutkim ciastem deserowym, z syropem klonowym jest przepyszna ! PRZEPIS NA BABKĘ DO ODRYWANIA Składniki na babkę do odrywania

Dorota Smakuje
Bułeczki ze śliwkami 347

Bułeczki ze śliwkami to słodkie drożdżówki wypełnione owocami. Przygotowuje się je z klasycznego wyrastającego ciasta drożdżowego. Najlepiej smakują tuż po upieczeniu, choć w kolejnych dniach wystarczy krótko podgrzać je w kuchence mikrofalowej, by znów były mięciutkie jak pierwszego dnia. Z podanego przepisu można upiec 10 sztuk . Bułeczki ze śliwkami Składniki: 400g mąki pszennej 250ml mleka 120g cukru pudru 20g drożdży(...)dołku mieszankę o konsystencji gęstej śmietany - tak przygotowany rozczyn pozostawić do wyrośnięcia (około 30 minut) - masło roztopić, ostudzić - do składników dodać resztę mleka oraz ekstrakt z wanilii, wymieszać - wyrobić ciasto, stopniowo dodając roztopione masło - ciasto powinno odchodzić od miski (może być lekko klejące) - miskę z ciastem przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia/podwojenia objętości (około 1 godz.) - śliwki

Smakołyki Bereniki
Ciasto jogurtowe z borówkami 247

Jeśli macie ochotę na coś słodkiego, a nie chcecie zbyt wiele czasu spędzić w kuchni polecam wam szybkie ciasto jogurtowe z borówkami. Samo przygotowanie ciasta nie

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!

Proponowane wyszukiwania