ciasto drożdżowe - 15566 przepisów (strona:93/1038)

Ciasto drożdżowe z czereśniami 109

Ciasto drożdżowe z czereśniami Z ciasta drożdżowego, można stworzyć niesamowite desery. Wszystko zależy od tego, jakich dodatkowych składników użyjesz. Wystarczy trochę wyobraźni i na twoim stole ląduje niesamowite ciasto do kawy. Do ciasta użyłam dżemu brzoskwiniowego, żeby dodać smaku. Forma 35cm x 25cm Składniki na dwie blaszki Czas przygotowania 60 minut 40 porcji     Składniki

Kulinarna Chwila
ciasto drożdżowe z serem i żurawiną 157

składniki na ciasto drożdżowe: 550-600 g mąki orkiszowej lub pszennej 20 g drożdży 250 ml mleka, letniego 90 g cukru 2 jajka 70 g masła, roztopionego 1/2 łyżeczki soli wykonanie: W dużej misce mieszamy dokładnie drożdże z cukrem, letnim mlekiem oraz trzema łyżkami mąki. Przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podrośnięcia. Następnie do wyrośniętego rozczynu dodajemy(...)jajka, mąkę oraz sól i wyrabiamy ciasto (ja wyrabiam przy pomocy robota kuchennego). Pod koniec dodajemy wystudzone masło. Wyrobione ciasto pozostawiamy w misce, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na ok. 90 min. do wyrośnięcia. składniki na masę serowo z żurawiną: 90 g suszonej żurawiny Helio Natura ok. 60-70 ml soku np. wiśniowego lub pomarańczowego 600 g sera białego, nie musi

Domowy Smak Jedzenia
PSZENNY CHLEB NA ŻYTNIM ZAKWASIE 112

Mięciutki, leciutki i pyszny chleb na żytnim zakwasie. Z chrupiącą, dobrze wypieczoną skórką na zewnątrz. Łatwy w przygotowaniu, wymagający jednak dokładnego wrabiania (najlepiej przy użyciu końcówki do ciast drożdżowych, tzw. haka) i kilkugodzinnego wyrastania. Ciasto jest plastyczne, pięknie rośnie, nie opada po włożeniu do pieca, a gotowy chleb jest pełen pęcherzyków powietrza. Rodzynki są pysznym akcentem i świetnie tu pasują(...)używamy drożdży, mieszamy wodę z miodem. Przelewamy do miseczki z zakwasem. Do większej miski przesiewamy mąkę. Dodajemy sól, wodę z zakwasem i drożdżami. Mieszamy przy użyciu końcówki do ciast drożdżowych, tzw. haka, przez około 10 minut, aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek dzieży - będzie gładkie, lśniące i sprężyste. Pod koniec miksowania dodajemy rodzynki. Oprószonymi mąką dłońmi zawijamy ciasto pod spód

cool and minty
Drożdżowe rozmaitości owocowe 90

ułożyć na posmarowanej formie lub papierze. Rozklepać, brzegi podciągnąć nieco w górę, masę serkową rozlać w dwie formy , jedno ciasto posypać malinami  - drożdżówka z malinami , drugie agrestem  - drożdżowe ciasto z agrestem , ze scinków ciasta można wykonać krateczkę . Piec w temp 175 st ok 30- 35 min.  Ciasta z owocami posypać brązowym cukrem

Gotowanie jest łatwe
Drożdżowa gwiazda, czyli makowiec inaczej 192

mama wie że przedłużająca się cisza w przypadku dzieci nie wróży nic dobrego Tak czy owak dzisiaj będzie na słodko. To makowiec, ale nie taki tradycyjny, a zrobiony z ciasta drożdżowego w kształcie gwiazdy. Właściwie to zamiast maku możecie użyć budyniu, nutelli (jak my dziś), czy konfitur- z tym, że wtedy nie będzie to już makowiec a Wasza wariacja smakowa(...)podpisuję się obiema rękami- na pewno będzie Wam smakować Całość nie jest za słodka, a jedyna trudność to dobre wyrobienie ciasta drożdżowego. Niech Was nie zwiedzie ta plecionka na wierzchu (orłem w pieczeniu nie jestem)- jej zrobienie jest banalnie proste. Zaraz Ci wszystko pokażę Potrzebujesz: 30 g drożdży świeżych 60 g cukru 30 g masła nieco więcej niż połowy szklanki

Arbuziaki
ciasto drożdżowe z jabłkami, budyniem i kruszonką 171

składniki na ciasto drożdżowe: 500-550 g mąki 50 g drożdży 4 żółtka 150 g cukru 100 g masła, roztopionego 200 ml mleka, letniego 1/2 łyżeczki soli wykonanie: Drożdże dokładnie mieszamy z 100 ml letniego mleka, 50 g cukru oraz 2 łyżkami mąki. Przykrywamy ściereczką i ostawiamy w ciepłe miejsce aby rozczyn wyrósł. W osobnym naczyniu miksujemy żółtka z pozostałą(...)częścią cukru. Do wyrośniętego rozczynu dodajemy mąkę wymieszaną z kakaem oraz solą, pozostałe letnie mleko, masę z żółtek i wyrabiamy ciasto. Pod koniec wyrabiania dodajemy roztopione masło. Wyrabiamy, aż ciasto będzie odchodziło od ręki. (Do wyrabiania ciasta spokojnie możemy użyć robota kuchennego z końcówką np. hak) Wyrobione ciasto pozostawiamy w naczyniu, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia, aż podwoi swoją

Domowy Smak Jedzenia
Ślimaczki drożdżowe z konfiturą malinową, migdałami i brązowym cukrem. Pyszne! 209

migdałowych i brązowego cukru, podane z gorącym prawdziwym kakao. Hmmm... Przypomniały mi się czasy dzieciństwa, kiedy to mama, która jest mistrzynią w pieczeniu słodkości, robiła nam gorącę bułeczki z ciasta drożdżowego. Doskonale też pamiętam, że jako dziecko uwielbiałam formować wraz z tatą ludziki z ciasta drożdżowego, dolepiać ręcę, nogi, oczy i guziki z rodzynek. To była frajda! Zapraszam! Składniki: - 230ml(...)miski, w środku zrobić wgłębienie, wlać wymieszane z niewielką ilością mleka i cukru, drożdże. Pomieszać z odrobiną mąki. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po podwojeniu swojej ilości. Wyrabiamy ciasto, tj.: dodajemy całe ciepłe mleko, cukier, roztrzepane rózgą jaja. Zagniatamy ciasto. Dodajemy roztopione ciepłe masło i wyrabiamy ciasto na puszyste. Ewentualnie podsypujemy mąką. Ciasto nie może być zbyt twarde

SMYKWKUCHNI
Drożdżowe z borówką i kruszonką 158

drożdżowe wypieki najlepsze są w tym samym dniu. Spory kawałek ciasta do tego kubek zimnego mleka i mamy pełnię szczęścia. Ciasto na talerzyku Porcelana Bogucice z kolekcji Raphael . Składniki: Ciasto drożdżowe: 300 g mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa 2 jajka  2 łyżki cukru z wanilią Ale-raj 50 g cukru 70 ml mleka 20 g drożdży świeżych(...)pracować i zrobił się zaczyn.  Mąkę przesiać do misy miksera dodać cukier, cukier z wanilią, wbić jajka i wlać zaczyn drożdżowy. Miksować na wolnych obrotach z końcówką do ciast drożdżowych (hak). Po krótkim miksowaniu wlać rozpuszczone letnie masło i miksować aż powstanie gładkie i jednolite ciasto. Jeśli będziecie wyrabiać ręką ciasto może być trochę klejące ale nie dosypujemy mąki

Ala piecze i gotuje
Rogale drożdżowe 187

Dziś zapraszam na bardzo smaczne, mięciutkie rogale. Nieskromnie przyznam, że są to najlepsze rogale drożdżowe, jakie do tej pory jadłam, a to za sprawą lekkiego i puszystego ciasta drożdżowego. Polecam serdecznie. Składniki (na 22 szt.): 1 kg mąki 1 kostka drożdży (100 g) 150 g masła pół szklanki cukru 2 szklanki mleka 5-6 żółtek pół łyżeczki soli Na nadzienie(...)przez ok. 20-25 min. (u mnie 25 min.) Ja piekłam w czterech partiach. 9. Po wystudzeniu rogaliki posypać cukrem pudrem lub polukrować. Źródło/ Inspiracja: przepis na ciasto drożdżowe z książki "Wielka księga ciast Siostry Anastazji

Domowa Cookierenka Agi
Dyniowy placek drożdżowy z kruszonką piernikową 101

obiedzie pozostało mi trochę dyni i wertując internet w poszukiwaniu ciekawych inspiracji natrafiłam na świetnego bloga Oli – Cukry Proste. To właśnie u niej natrafiłam na smakowity przepis na ciasto drożdżowe z użyciem purée z dyni, bez jajek. Stwierdziłam, że dam jej szansę i delikatnie zmieniając recepturę przyrządzę dyniowy placek drożdżowy. Ciasto wyszło przepyszne i jak to drożdżowe – smakuje(...)grzanie góra – dół bez termoobiegu). Wstawiamy ciasto i pieczemy przez 35 minut. Po tym czasie, uchylamy lekko drzwiczki piekarnika i pozostawiamy w nim ciasto na ok. 15 min. Smacznego! Artykuł Dyniowy placek drożdżowy z kruszonką piernikową pochodzi z serwisu Just Be Fit Be Strong

Be Fit Be Strong
Drożdżowe ślimaczki z kajmakiem i gruszkami 137

osłodę popołudnia serwuję sobie coś nowego. Urocze bułeczki - ,,ślimaczki" wypełnione po brzegi kajmakiem i gruszkami, dodatkowo posypane płatkami migdałów. Po prostu pyszne... ;) Składniki (na 8-10 średniej wielkości bułeczek): ciasto drożdżowe - 300 g mąki (u mnie pół na pół tortowa z pełnoziarnistą) - 1/4 kostki świeżych drożdży (25 g) - pół szklanki mleka (125 ml) - 2 łyżki cukru  - 1 jajko(...)masła - szczypta soli nadzienie  - 1/2 puszki gotowej masy kajmakowej - 1 duża lub 2 średniej wielkości gruszki dodatkowo - 1 rozbełtane jajko + 1 łyżka mleka - płatki migdałowe Przygotowanie:  Ciasto drożdżowe: Mleko podgrzać, dodać 2 łyżki cukru i wkruszyć drożdże. Wymieszać do ich całkowitego rozpuszczenia. Przygotowany zaczyn przykryć ręcznikiem i odstawić w ciepłe miejsce na 10-20 minut.  Roztopić

Kuchnia Ellie
Drożdżowe bułeczki odrywane z marmoladą 151

nadziania można wykorzystać również budyń, dobrej jakości dżem (ważne, żeby nie był zbyt rzadki), czy biały ser. Ich wykonanie jest co prawda czasochłonne, gdyż jak to z ciastem drożdżowym bywa – trzeba czekać aż wyrośnie, ale efekt końcowy z pewnością wynagrodzi wam tą drobną niedogodność. Są to najlepsze bułeczki drożdżowe jakie jadłam. [embed]https://youtu.be/jnvKroV-dP8[/embed] Składniki na drożdżowe bułeczki odrywane(...)drożdżowe wypieki: Bułki Drożdżowe Z Pieczarkami Drożdżowe Rogaliki Z Budyniem Idealne Jagodzianki Bułki Drożdżowe Z Serem Paszteciki Z Kapustą I Grzybami Meksykańskie Pierożki Drożdżowe Drożdżowe Ślimaczki Z Serem Ciasto Drożdżowe Z Jagodami I Kruszonką Pierogi Drożdżowe Z Serem I Pieczarkami [caption id="attachment_8013" align="aligncenter" width="801"] Drożdżowe bułeczki odrywane z marmoladą[/caption] Artykuł Drożdżowe bułeczki odrywane z marmoladą

e-PrzepisyKulinarne
CIASTO DROŻDŻOWE ZE ŚLIWKAMI BEZ WYRABIANIA 225

Łatwe w przygotowaniu ciasto drożdżowe, wystarczy poszczególne składniki umieści w misce i poczekać aż urośnie, wymieszać łyżką i już jest gotowe do pieczenia. SKŁADNIKI (forma 26 x 30 cm) 4, 5 szkl. mąki 3/4 szkl. cukru 4 jajka szklanka oleju 3/4 szkl. letniego mleka 10 dkg. drożdży szczypta soli śliwki Kruszonka 50 g masła 1/2 szkl. mąki(...)szkl. cukru SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Kruszonka Wszystkie składniki wymieszać, tak aby powstała kruszonka Ciasto Do miski wsypać pokruszone drożdże, następnie dać cukier, roztrzepane jajka, olej, letnie mleko, mąkę oraz sól. Ważne aby zachować podaną kolejności dodawanych składników. Składniki należy dodawać warstwowo, równomiernie na całej powierzchni miski. Miskę przykryć ściereczką, zostawić w ciepłym miejscu aż ciasto wyrośnie a raczej zacznie “pracować

RAROSSA
Proste i pyszne niemieckie ciasto ze śliwkami 135

razem to przepis na naprawdę proste a do tego przepyszne ciasto ze śliwkami i bez drożdży. Ciasto to zawiera jeden składnik, który może was zaskoczyć. To mielony ser biały. To dzięki niemu ciasto jest delikatne i przepyszne i nie jest suche. Jeśli boicie się ciasto drożdżowych, do których pasują wszystkie owoce, a które może nie wyrosnąć, może wyjść suche(...)może nie lubicie ciasta drożdżowego… to koniecznie wypróbujcie ten przepis. Robiąc proste ciasto ze śliwkami z tego przepisu trzeba pamiętać, aby składniki były w temperaturze pokojowej. Chodzi tutaj głównie o ser i jajka. W przepisie występuje mielony ser biały. Ja użyłam wiaderkowego, ale sprawdzonego, o dobrym składzie. Tak naprawdę, to ostatnio na bazarku odkryłam świetne stoisko nabiałowe. Mają

Mieszam w Garnku
Proste i pyszne niemieckie ciasto ze śliwkami 96

razem to przepis na naprawdę proste a do tego przepyszne ciasto ze śliwkami i bez drożdży. Ciasto to zawiera jeden składnik, który może was zaskoczyć. To mielony ser biały. To dzięki niemu ciasto jest delikatne i przepyszne i nie jest suche. Jeśli boicie się ciasto drożdżowych, do których pasują wszystkie owoce, a które może nie wyrosnąć, może wyjść suche(...)może nie lubicie ciasta drożdżowego… to koniecznie wypróbujcie ten przepis. Robiąc proste ciasto ze śliwkami z tego przepisu trzeba pamiętać, aby składniki były w temperaturze pokojowej. Chodzi tutaj głównie o ser i jajka. W przepisie występuje mielony ser biały. Ja użyłam wiaderkowego, ale sprawdzonego, o dobrym składzie. Tak naprawdę, to ostatnio na bazarku odkryłam świetne stoisko nabiałowe. Mają

Mieszam w Garnku

Proponowane wyszukiwania