ciasto drożdżowe - 16066 przepisów (strona:93/1072)

Roscón de Reyes z marcepanem 196

roku na święto Trzech Króli postanowiłam upiec niezwykle aromatyczne ciasto drożdżowe z owocami kandyzowanymi podawane na hiszpańskich stołach 6 stycznia. Tradycyjnie ukryłam niespodziankę i ciekawa jestem, kto na nią natrafi 😉 Roscón de Reyes wygląda bardzo różnie. Czasem jest to aromatyzowane skórkami cytrusów ciasto drożdżowe, czasem to ciasto jest przełożone jakimś kremem, a ja schowałam w nim marcepan, by było naprawdę

Weekendy w domu i ogrodzie
Ciasto na pizzę 2615

wlewać od razu całej ilości wody, ponieważ ciasto może wyjść za rzadkie. Początkowo całość mieszać łyżką do połączenia składników. Następnie ciasto zaczynamy wyrabiać dłonią przez około 15 minut (aż ciasto drożdżowe będzie odchodzić od ręki). Ciasto powinno być gładkie, elastyczne i jednolite. Gdyby w trakcie wyrabiania ciasto było zbyt rzadkie to należy podsypać jeszcze odrobiną mąki. Następnie ciasto na pizzę(...)zaginać do środka. W ten sposób wyrabiać ciasto przez kolejne 5 minut (do momentu, aż będziemy czuć, że ciasto jest dobrze napowietrzone i zaczyna nam rosnąć w dłoniach). Ponownie ciasto drożdżowe przełożyć do oprószonej mąką miski i przykryć bawełnianą ściereczką. Miskę z ciastem odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 20-30 minut. W tym czasie ciasto powinno podwoić

Danka Pichci
Drożdżówki z budyniem i borówkami 71

borówek z powodzeniem możecie wykorzystać inne owoce np. maliny, truskawki czy porzeczki. W każdej formie będą smakować wyśmienicie! DROŻDŻÓWKI Z BUDYNIEM I BORÓWKAMI PRZEPIS Składniki (na ok. 12 bułeczek) Ciasto drożdżowe 1 jajko 3 szklanki mąki 1/2 kostki masła 25 g drożdży świeżych 1/3 szklanki cukru 1 szklanka ciepłego mleka szczypta soli Budyń 1 szklanka mleka 2 żółtka 1 łyżka(...)mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki cukru wanilinowego Kruszonka 30 g masła 1/3 szklanki mąki 1/4 szklanki cukru Dodatkowo borówki Przygotowanie Ciasto drożdżowe: Do ciepłego mleka wrzucić pokruszone drożdże oraz dodać łyżkę cukru. Odstawić na 10 minut. Do miski wsypać mąkę, wbić jajko i dodać cukier. Następnie wlać zaczyn i wyrobić ciasto. Pod koniec dodać rozpuszczone, ale przestygnięte

Alle Dobre!
Zakręcone drożdżówki z twarogiem 171

wzięłam udział w akcji: Wypiekanie na śniadanie . Tym razem "na tapecie" były drożdżówki z białym serem. Zdecydowanie coś dla mnie :) Uwielbiam wypiekać słodkie bułeczki drożdżowe, choć mój romans z ciastem drożdżowym zaczął się stosunkowo niedawno, przy okazji drożdżowych grzebieni z dżemem . Drożdżówki są zawsze pyszne, wyjątkowo poręczne do zamrażania "na później" i niezbyt trudne w przygotowaniu - jak już się przełamie(...)pierwsza nieśmiałość do ciasta drożdżowego. A co najważniejsze, z mnóstwem wariantów wykonania oraz nadziewania! Zakręcone drożdżówki robiłam po raz pierwszy i to widać w trochę nieporadnym ich skręcie :) Ale nic to! Najważniejszy i tak jest smak :) Składniki na 8 dużych drożdżówek:  ROZCZYN: 125 ml mleka 25 g świeżych drożdży 3 łyżki domowego cukru waniliowego 1 łyżka mąki CIASTO

Grunt to przepis!
Ciasto z owocami 67

węgierki. Wtedy też wyczaruję może jeszcze drożdżowe, bo chodzi za mną od paru lat. Tytułowe ciasto z owocami miałam okazję spróbować pierwszy raz na działkowym grillu u rodziców mojej przyjaciółki. Nie jestem jakimś wielkim entuzjastą ciast (nie piszę oczywiście o serniku i cieście drożdżowym mojej babci), ale jak częstują to nie wypada powiedzieć „nie”. Mama Lilla poczęstowała, zjadłam(...)żeby ubite wcześniej jajka całkowicie nie siadły). Na tortownicę wylewamy ciasto, układamy owoce, które lekko wbijamy w ciasto. Tortownicę wkładamy do piekarnika, ciasto pieczemy około 50 minut – do suchego patyczka. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. Podobne przepisy: Ciasto jogurtowe z owocami Ciasto drożdżowe z jagodami i truskawkami Artykuł Ciasto z owocami pochodzi z serwisu

Kardamonovy
Ciasto z owocami 92

węgierki. Wtedy też wyczaruję może jeszcze drożdżowe, bo chodzi za mną od paru lat. Tytułowe ciasto z owocami miałam okazję spróbować pierwszy raz na działkowym grillu u rodziców mojej przyjaciółki. Nie jestem jakimś wielkim entuzjastą ciast (nie piszę oczywiście o serniku i cieście drożdżowym mojej babci), ale jak częstują to nie wypada powiedzieć „nie”. Mama Lilla poczęstowała, zjadłam(...)żeby ubite wcześniej jajka całkowicie nie siadły). Na tortownicę wylewamy ciasto, układamy owoce, które lekko wbijamy w ciasto. Tortownicę wkładamy do piekarnika, ciasto pieczemy około 50 minut – do suchego patyczka. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. Podobne przepisy: Ciasto jogurtowe z owocami Ciasto drożdżowe z jagodami i truskawkami Artykuł Ciasto z owocami pochodzi z serwisu

Kardamonovy
Ciasto drożdżowe bez wyrabiania owocami 266

Dziś przedstawiam Wam super prosty przepis na ciasto drożdżowe. Bez mieszania, długiego ugniatania, bez masła a na oleju :)  Przepis poniżej :)  Ciasto to praktycznie robi się samo :) Polecam każdemu kto nie ma cierpliwości przy wyrabianiu ciasta drożdżowego. Składniki: 10 dkg drożdży 1 szklanka cukru 1/2 szklanki oleju kujawskiego 5 jajek 1 szklanka letniego mleka 4 i 1/2 szklanki mąki

Jemy Pijemy
Drożdżówka po francusku – na deser lub śniadanie 190

bitą śmietaną będzie doskonałym deserem. Natomiast podana z owocami może być ciekawym pomysłem na śniadanie. Prosto, szybko i smacznie, czyli tak jak lubię najbardziej. Spróbujcie Składniki: 3 kawałki ciasta drożdżowego z masłem i rodzynkami Brześć 1 jajko 3 łyżki mleka niespełna 1/2 łyżki cukru waniliowego z prawdziwą wanilią 3 łyżki masła do podania: cukier puder, bita śmietana lub owoce Przygotowanie(...)miseczce mieszamy dokładnie jajko, mleko i cukier waniliowy. Następnie w naszej masie maczamy z obu stron kawałki ciasta drożdżowego. Tak przygotowane ciasto smażymy na rozgrzanym maśle z obu stron. Podajemy z ulubionymi dodatkami, np. cukrem pudrem i bitą śmietaną. Smacznego

Słodkie okruszki
Drożdżowe z rabarbarem i truskawkami 251

upiec drożdżowego ciasta jeśli możemy kupić rabarbar i truskawki. Taki wypiek w sezonie jest obowiązkowy. Na górze chrupiąca kruszonka, pachnąca kawa latte i tylko słoneczka brakuje żeby sobie usiąść w altance. Składniki: Ciasto drożdżowe 350 szkl mąki pszennej 100 g cukru 0,5 szkl mleka 50 g margaryny lub masła 2 jajka 30 g drożdży sól szczypta Kruszonka(...)rabarbaru truskawki Przygotowanie:   Mleko lekko podgrzać dodać pokruszone drożdże, łyżeczkę cukru i mąki. Wymieszać i odłożyć do poruszania. Mąkę przesiać dodać cukier, roztopioną margarynę, jajka, zaczyn drożdżowy, sól i wyrobić gładkie ciasto. Odłożyć w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Tortownicę o średnicy 25 cm wysmarować margaryną przełożyć ciasto i ponownie odłożyć na 15 minut do wyrośnięcia. Ułożyć pokrojony rabarbar

Ala piecze i gotuje
PUSZYSTE BUŁECZKI ŚNIADANIOWE 102

robota z odpowiednimi hakami do ciasta drożdżowego dobrze wyrobić ciasto (można to też zrobić dłonią). Miskę z ciastem ponownie zakryć ścierką, odstawić na około 1 godzinę. Po tym czasie ciasto przełożyć na stolnicę lekko podsypaną mąką, krótko wyrobić. Podzielić je na 12 części.  Każdy kawałek ciasta drożdżowego uformować na okrągłe bułeczki. Układać je na blachę wyłożoną papierem

Zrób to smacznie
Rogaliki drożdżowe z powidłami śliwkowymi. 393

odstawiamy w ciepłe miejsce i czekamy, aż rozczyn podwoi objętość (około 5-10 minut). W tym czasie podgrzewamy mleko, pamiętając, że ma być ono ciepłe, a nie gorące, gdyż ciasto drożdżowe lubi ciepełko. Jeśli jajko jest zimne, bo nie wyjęliśmy go wcześniej z lodówki, to wbijamy je wprost do ciepłego mleka. Następnie rozpuszczamy margarynę, by miała czas przestygnąć(...)drożdże już ładnie wyrosły dodajemy cukier, cukier waniliowy, szczyptę soli, jajko, ciepłe mleko i miksujemy za pomocą miksera z mieszadłami do wyrabiania ciasta drożdżowego (czyli te sprężynki), chyba że ktoś ma czas i siłę to może oczywiście ciasto wyrabiać ręką tak jak to robiła moja babcia :-) Gdy ciasto jest już dobrze wyrobione (czyli gdzieś tak po 3-4 minutkach) wlewamy

Rozpustne gotowanie
Drożdzowe ciasto na maślance z jagodami i malinami 204

Kiedy byłam mała i jeździłam na wakacje do Babci na wieś to zawsze czekałam na ciasto drożdżowe, które nigdzie nie smakowało tak samo jak u Babci. Ciasto z owocami leśnymi, podawane z jeszcze ciepłym krowim mlekiem i świeżym masełkiem jest smakiem, który staram się odtworzyć, aby moje Dziecko także miało wspaniałe pachnące wspomnienia z dzieciństwa. I tak jak moja Babcia

ChilliJemy
Bułeczki drożdżowe z serkiem homogenizowanym i owocami. 193

odstawiamy w ciepłe miejsce i czekamy, aż rozczyn podwoi objętość (około 5-10 minut). W tym czasie podgrzewamy mleko, pamiętając, że ma być ono ciepłe, a nie gorące, gdyż ciasto drożdżowe lubi ciepełko. Jeśli jajko jest zimne, bo nie wyjęliśmy go wcześniej z lodówki, to wbijamy je wprost do ciepłego mleka. Następnie rozpuszczamy margarynę, by miała czas przestygnąć(...)drożdże już ładnie wyrosły dodajemy cukier, cukier waniliowy, szczyptę soli, jajko, ciepłe mleko i miksujemy za pomocą miksera z mieszadłami do wyrabiania ciasta drożdżowego (czyli te sprężynki), chyba że ktoś ma czas i siłę to może oczywiście ciasto wyrabiać ręką tak jak to robiła moja babcia :-) Gdy ciasto jest już dobrze wyrobione (czyli gdzieś tak po 3-4 minutkach) wlewamy

Rozpustne gotowanie
Bułeczki drożdżowe z serem. 1203

odstawiamy w ciepłe miejsce i czekamy, aż rozczyn podwoi objętość (około 5-10 minut). W tym czasie podgrzewamy mleko, pamiętając, że ma być ono ciepłe, a nie gorące, gdyż ciasto drożdżowe lubi ciepełko. Jeśli jajko jest zimne, bo nie wyjęliśmy go wcześniej z lodówki, to wbijamy je wprost do ciepłego mleka. Następnie rozpuszczamy margarynę, by miała czas przestygnąć(...)drożdże już ładnie wyrosły dodajemy cukier, cukier waniliowy, szczyptę soli, jajko, ciepłe mleko i miksujemy za pomocą miksera z mieszadłami do wyrabiania ciasta drożdżowego (czyli te sprężynki), chyba że ktoś ma czas i siłę to może oczywiście ciasto wyrabiać ręką, jak jak to robiła moja babcia :-) Gdy ciasto jest już dobrze wyrobione (czyli gdzieś tak po 3-4 minutkach) wlewamy

Rozpustne gotowanie