ciasto drożdżowe - 15566 przepisów (strona:95/1038)

dyniowa foccacia z suszonymi pomidorami i oliwkami oraz sosem z sera feta 138

wypieki. Od razu wiedziałam, że będę chciała się przyłączyć. Na początku chciałam zrobić zawijane pizzerinki z jakimś fajnym nadzieniem (np takie , takie , czy takie ), później pomyślałam o rollsach z ciasta drożdżowego z dynią , mmm, uwielbiam dynię, pod każdą postacią, więc moje myśli pobiegły właśnie w tym kierunku;) Na końcu przypomniałam sobie, że zaznaczyłam kilka fajnych przepisów w książeczce wydawnictwa(...)piada". No i znalazłam tam przepis podstawowy na focaccię, wraz z kilkoma sposobami wykorzystania, zmieniłam po swojemu, dopasowałam do gustów i zasobu spiżarni, i jest! Żółciutka, mięciutka, pachnąca - przepyszna! Ciasto drożdżowe z dodatkiem dyni zyskuje nie tylko niezwykle apetyczny żółty kolorek, ale również niesamowitą puszystość i wydłużenie czasu świeżości. Do tego wyrazisty sos z fety i szczypiorku - prawdziwe niebo

6niebo
Focaccia z polędwiczką 152

oliwek. Odrywamy kawałek pieczywa i maczamy ją w oliwie - niebo! Focaccia z polędwiczką borową smakowała świetnie również z oliwą. Ja zazwyczaj focaccie podaję z serem, bo uwielbiamy połączenie ciasta drożdżowego i żółtego sera. Natomiast dzisiaj chciałam Wam przedstawić dodatek mięsny jakiego użyłam. Polędwiczka borowa to wędlina dojrzewająca suszona. Ja użyłam jej do przepisu jak już się całkiem wysuszyła i powiem(...)kawałeczki ser żółty starty na tarce pomidorki koktajlowe w całości Focaccia z polędwiczką - wykonanie: Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie i dodajemy je do maki wymieszanej z solą. Zagniatamy drożdżowe ciasto i odstawiamy je do podwojenia objętości. Po czasie wyrastania dzielimy ciasto na 3 części i każdą z nich rozciągamy w zgrabny okrąg pomagając sobie oliwą, nie mąką. Na ciasto nakładamy

MamaOskarka
Odrywane drożdżowe bułeczki z makiem / makowiec inaczej 130

święta nie będą już takie same…zabraknie przy stole mojej ukochanej babci. Tej, która wszystkiego mnie nauczyła i zaszczepiła miłość do wypieków. Babcia była najlepsza w drożdżowych wypiekach. Bułeczki drożdzowe, ciasta, makowce….wszystko(...)było obłędne! Teraz ta odpowiedzialność spoczywa na mnie, mam nadzieje, że podołam. Problemem są proporcje, bo babcia robiła wszystko na oko, dosypując mąki jeśli trzeba. Ja też robiąc ciasta drożdżowe nie trzymam się sztywno przepisu. Po prostu wiem jaką konsystencje powinno mieć ciasto . Specjalnie dla Was starałam się te proporcje ujarzmić.  Składniki: 800 g mąki pszennej tortowej

Rusty Fork
Placek drożdżowy z figami 139

Niedawno piekłam drożdżówki dyniowe z cynamonem . Dzisiaj polecam Wam kolejne ciasto drożdżowe. Placek drożdżowy z figami to mój kolejny pomysł na jesienne ciasto. Świeże figi są w sklepach po 90 gr, więc żal ich nie kupić. Uwielbiam figi w sałatkach: Świeże figi z szynką Sałatka z figami i mozzarellą Sałatka z figami i serem pleśniowym Sałatka z szynką, figami(...)figi pokrojone w ćwiartki i posypujemy powierzchnię ciasta cukrem trzcinowym. Drożdżówkę odstawiamy jeszcze na 30 minut. Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 stopni C. Pieczemy ciasto około 45 min. Studzimy ciasto drożdżowe na kratce. Smacznego! Smacznego:) The post Placek drożdżowy z figami appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Makowe bułeczki z gwiazdką 275

Bułeczki z ciasta krucho-drożdżowego, które jest miękkie, puszyste i jednocześnie kruche. Wnętrze wypełnia domowa masa makowa z żurawiną, aromatyzowana skórką pomarańczową i olejkiem migdałowym. Bułeczki przyozdobione gwiazdką są niewielkie i przypominają bombki na choinkę. CIASTO KRUCHO-DROŻDŻOWE: 3 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki cukru pudru 30 g drożdży świeżych 1 szklanka śmietany 18% 3 żółtka 125 g masła(...)Przykleić gwiazdkę, posmarować i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec przez ok 20 min do zrumienienia. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , Boże Narodzienie , Bułki i drożdżówki , Ciasta drożdżowe , Na specjalne okazje , Wykorzystanie żółtek Tagged: drożdże , mak , śmietana , żurawina

https:KKuchniaMniam
Dżdżownica drożdżowa z parówkami 173

Drożdżowa dżdżownica już od jakiegoś czasu ” króluje ” na blogach – i ja postanowiłam ją zrobić! Nie tylko wygląda fenomenalnie , ale i smakuje rewelacyjnie! Ciasto drożdżowe jest niezwykle delikatne …. a cały wypiek niesamowicie sycący! Śmiało można zapakować dzieciakom do plecaka na drugie śniadanie w szkole! Zachwyci niejednego! SKŁADNIKI: CIASTO DROŻDŻOWE: – mąka – 0,5 kg – drożdże(...)olej – 30 ml – sól – 1 łyżeczka DODATKOWO : – parówka – 6 szt – chili – szczypta SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : CIASTO: Mąkę przesiewamy do miski. Roztapiamy masło. ZACZYN DROŻDŻOWY: Rozcieramy drożdże z łyżką cukru i łyżką mąki. Dodajemy ciepłego mleka i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Gdy rozczyn będzie sobie rósł ucieramy żółtka z cukrem. Do miski

Ostra na Słodko
Krucho-drożdżowe rogaliki z jabłkami 607

łatwo się formuje. Rogaliki robi się bardzo szybko, wystarczy zagnieść ciasto, nadziać jabłkami, zawinąć i już można piec, nic nie trzeba odstawiać do wyrośnięcia jak w przypadku klasycznego ciasta drożdżowego.     Składniki: 3 szklanki mąki pszennej 40g świeżych drożdży 1 łyżka cukru 200g masła 2 jajka szczypta soli pół szklanki kwaśnej śmietany 18% ok 5 jabłek lukier do ozdoby(...)soku i cukru aby uzyskać odpowiednią konsystencję, gęstą ale lejącą *** *** Rogaliki smarujemy lukrem i czekamy kilka minut, aż zastygnie *** *** SMACZNEGO ***     POLECAM RÓWNIEŻ: KRUCHE ROGALIKI (CIASTO SEROWE) PRZEPIS TUTAJ SZYBKIE ROGALIKI DROŻDŻOWE PRZEPIS TUTAJ ROGALIKI TRZYSKŁADNIKOWE PRZEPIS TUTAJ CIASTA BEZ PIECZENIA PRZEPISY TUTAJ POMYSŁY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA PRZEPIS TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I SAŁATKI

Blog z Apetytem
Bułeczki drożdżowe z czarną porzeczką 187

wielkości miski. Dolać 1/2 szklanki ciepłego mleko (30s w mikrofalówce). Dodać 1 łyżkę cukru i 1 łyżkę mąki. Zostawić w bardzo ciepłym miejscu do wyrośnięcia (ok. 30 minut) 2. Ciasto drożdżowe. Do dużej miski przesiać mąkę, dodać jajko, cukier, roztopione masło, resztę ciepłego mleka i szczyptę soli. Na końcu dodać wyrośnięte drożdże, dobrze wymieszać i pozostawić w bardzo ciepłym miejscu(...)mąką, co ułatwia wyciąganie bułeczek z formy i przechowywanie (nie kleją się). Bułeczki posmarować z wierzchu zimną wodą za pomocą pędzelka kuchennego. 4. Kruszanka / Czyszczenie miski Do miski po cieście drożdżowym, w której znajdują się jeszcze pozostałości ciasta, wsypać 3 łyżki cukru oraz 1 łyżkę mąki. Wyrabiać ręcznie do momentu wyczyszczenia ścianek miski i powstania kruszanki. W razie potrzeby można

Pij soki wyciskane
Rogaliki z różą 96

wyrośnięcia.Kiedy rozczyn wyrośnie dodać go do mąki , wlać jaja roztarte z solą a następnie ubite z cukrem, roztopione masło, resztę mleka.Wyrobić ciasto i zostawić do wyrośnięcia. Partię ciasta drożdżowego wyjąć na stolnicę i rozwałkować na prostokąt.Kroić w szerokie pasy, potem w kwadraty i każdy kwadrat przekoić na dwa trójkąty. Smarować konfiturą z róży i zwijać w wałeczki

Z Marcepanem
Rogaliki bananowe z nadzieniem jabłkowo orzechowym 221

zaproponowano tym razem rogaliki drożdżowe z puree bananowym i z nadzieniem jabłkowo orzechowym. Rogaliki są ładnie wyrośnięte, lekkie, puszyste  i pysznie smakują. Przepis z bloga Candy Company. Składniki: Ciasto drożdżowe: 500 g mąki pszennej 25 świeżych drożdży 50 g cukru kokosowego 170 g puree z bananów 2 jajka 120 ml letniego mleka 100 g masła szczypta soli Nadzienie: około(...)orzechów włoskich Do smarowanie: 1 jajko 1 łyżka mleka Lukier: 2 łyżki soku z cytryny 2-3 łyżki wody ok 200 g cukru pudru 50 g orzechów włoskich Przygotowanie: Ciasto drożdżowe: Mleko, drożdże, 3 łyżki mąki (z odważonych 500 g) oraz cukier wymieszać i odłożyć na około 10 minut, aż powstanie zaczyn. Do misy miksera wsypać mąkę dodać jajka, puree

Ala piecze i gotuje
Paluchy chlebowe z makiem 261

makiem . Chociaż to są bardziej paluchy drożdżowe chlebowe, ponieważ są większe i dłuższe niż typowe paluszki ze sklepu. Takie paluchy drożdżowe można przygotować na wiele sposobów. Najważniejsze jest dobre ciasto drożdżowe. Tutaj zdecydowanie polecam mój przepis na ciasto do pizzy . Z tego właśnie uniwersalnego ciasta drożdżowego wytrawnego wychodzą najlepsze na świecie paluchy chlebowe.  Te paluchy chlebowe przygotowałam z makiem

AniaGotuje.pl
Ciasto drożdżowe z jagodami. 175

Ciasto drożdżowe z jagodami i kruszonką, to kwintesencja smaku lata. Piekę je tylko w sezonie na jagody. Mrożone jagody nie nadają się do tego ciasta. Ciasto ma przyjemny, maślany smak, z którym kontrastują kwaskowe jagody.   To drożdżowe udaje się zawsze, więc nawet osoby początkujące upieką je z łatwością.   Przy pieczeniu tego ciasta należy pamiętać o kilku zasadach, jakimi(...)rządzi się ciasto drożdżowe.  Jeśli będziesz je znać, drożdżowe zawsze się uda: mleko powinno być letnie, gorące ,,zabije" drożdże, roztopione masło należy wystudzić (z powodu jak wyżej), ciasto powinno wyrastać w ciepłym miejscu, pod przykryciem, zimno lub przeciągi źle wpływają na drożdże, warstwa owoców na cieście nie powinna być gruba, aby nie powstał zakalec. Składniki ciasta

Codziennik Kuchenny
Bułki kajzerki 556

instant lub 40 g świeżych drożdży 1 1/2 łyżeczki cukru 1 1/2 łyżeczki soli 1 jajko 2 łyżki rozpuszczonego masła olej do posmarowania misy Jak przygotować bułki kajzerki z ciasta drożdżowego? Wszystkie składniki mieszamy w misie robota za pomocą haka do pizzy, wyrabiamy tak długo (ok. 5 minut) aż ciasto będzie odstawać od ścianek misy robota. Możemy oczywiście wyrabiać ciasto(...)ręcznie. Ciasto po wyrobieniu zostawiamy na ok. 10 minut aby odpoczęło, potem jeszcze raz wyrabiamy przez około 5 minut. Ciasto powinno mieć wygląd i konsystencję plasteliny. Przekładamy ciasto drożdżowe do posmarowanej olejem miski. Ciasto zostawiamy na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia, przykrywamy ściereczką. Wyrośnięte ciasto zagniatamy, dzielimy na 8 części, z każdej formujemy okrągłą bułeczkę obsypując je mąką, nacinamy promieniście

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Proponowane wyszukiwania