Mimo tak wielu rodzajów ciast i ciasteczek moje Miśki zawsze zapytane chcą drożdżowego ciasta. Uświadomiłam sobie, że nie robiłam nigdy zwykłych drożdżówek z budyniem, więc oto i one, i tak jak wczoraj jeszcze ciepłe Składniki na 8 sztuk: ciasto: 600 g mąki 100 g cukru szczypta soli 40 g świeżych drożdży 250 ml mleka sojowego! (tylko to się nadaje(...)wegańskiego ciasta drożdżowego) 2 banan 100 ml oleju roślinnego Przygotowanie ciasta: Obudź drożdże, czyli doprowadź mleko do minimum temp. pokojowej lub podgrzej je do max 40 C. Dodaj w łyżki cukru, i pokruszone drożdże, wymieszaj do czasu aż drożdże się rozpuszczą i odstaw ma 15-20 minut pod przykryciem w ciepłe miejsce (takie, gdzie nie będzie przewiewów). Mąkę przesiej nawet
greenscarfniczego, o nie! Postanowiłam, że drogę umilę sobie, rodzinie i przyjaciołom pysznym, wakacyjnym ciastem, które jest bardzo praktyczne na takie wojaże. Smacznego! I do zobaczenia wkrótce! EGZOTYCZNE CIASTO DROŻDŻOWE. (przepis na ciasto drożdżowe znany; dodatki - inwencja własna) 1/2 kg mąki cukier waniliowy szklanka mleka 50 g drożdży 4 jajka 1/3 kostki masła 2/3 szklanki cukru pół szklanki cukru 100g masła(...)Masło rozpuściłam i ostudziłam. Owoce obrałam, pokroiłam w plastry kiwi, a w ósemki nektarynki. Mąkę przesiałam, dodałam cukier, cukier waniliowy, jajka i rozczyn. Wymieszałam, następnie dodałam masło. Wyrobiłam gładkie ciasto i odstawiłam do podwojenia jego objętości w ciepłe miejsce. Następnie ponownie wyrobiłam, wyłożyłam na natłuszczoną i wysypaną mąką blachę. Ułożyłam owoce. Z pozostałych składników wyrobiłam kruszonkę, rozprowadziłam ją na owocach
W kuchni Karmel-itkiObiecałam kiedyś mężowi, że zrobię mu takiego makowca na święta, ale długo zwlekałam z realizacją tej obietnicy. Wydawało mi się, i wciąż tak uważam, że makowiec drożdżowy to jedno z bardziej wymagających ciast. Tutaj każdy krok ma znaczenie, począwszy od temperatury składników, na samym owinięciu ciasta papierem do pieczenia skończywszy. Chyba jeszcze nigdy żadnego przepisu nie przetestowałam przed publikacją tyle
Smaki Na Talerzutyp.500. Jeśli dodacie mąki tortowej czyli typ 450 może być ciut zbyt kruche ( sprawdziłam ;) ) Jest to mąka o średniej zawartości glutenu. Te o większym typie świetnie nadają się na ciasta drożdżowe i chleby czyli wszędzie tam , gdzie ciasto lubi rosnąć. O cieście drożdżowym - moim osobistym ulubionym rodzaju ciasta ,będzie następny post o przepisach podstawowych. Teraz jeszcze przed przepisem ważna sprawa
Kuchnia Pełna EmocjiCześć! To ciasto jest mega puszyste i smaczne. Uwielbiam drożdżowe ciasta. Dodatek dżemu i kubka mleka czyni to jedzenie iście królewskim Składniki: * 50 dkg mąki * 1 szklanka ciepłego mleka * 3 dkg drożdży * 1/3 szklanki cukru * 10 dkg masła * 2 jajka * 1 opakowanie cukru wanilinowego * szczypta soli * śliwki Na kruszonkę: * 15 dkg mąki * 10 dkg cukru * 10 dkg masła Mąkę(...)połączyły się i powstały drobne grudki. Wstawiłam ciasto na ok. 50 minut do piekarnika. Proszę po 35 minutach obserwować kolor skórki ciasta. Smacznego! Lidka Artykuł Puszyste drożdżowe ciasto ze śliwkami pochodzi z serwisu Pieprzyć z fantazją
Pieprzyć z Fantazjączasu , aż ładnie się połączą ( bez grudek ) Margarynę siekamy z mąką , żółtkami , szczyptą soli , 3 łyżkami śmietany i na końcu wlać rozrzedzone drożdże. Wyrabiamy ciasto tak jak na ciasto drożdżowe . Dzielimy na 2 części . 1 część ciasta wykładamy na drugiej blaszce . Jabłka zetrzeć na grubych oczkach , wymieszać z cynamonem i bułka tartą. Tak przygotowane wykładamy na 1 część ciasta(...)drożdżowego i przykrywamy drugą częścią ciasta. Pieczemy w temp. 180 C ok. 40 C ( kiedy ciasto nabierze pięknego złotego koloru ) Masa: 2,5 szklanki mleka wlać do rondelka i zagotować . W 1/2 szkl. mleka rozrobić obie mąki i cukier. Do gotującego się mleka wlewamy roztwór z mąk i mieszamy do czasu aż masa zgęstnieje. Budyń studzimy a następnie miksujemy
Różne smaki w kuchniczasu , aż ładnie się połączą ( bez grudek ) Margarynę siekamy z mąką , żółtkami , szczyptą soli , 3 łyżkami śmietany i na końcu wlać rozrzedzone drożdże. Wyrabiamy ciasto tak jak na ciasto drożdżowe . Dzielimy na 2 części . 1 część ciasta wykładamy na drugiej blaszce . Jabłka zetrzeć na grubych oczkach , wymieszać z cynamonem i bułka tartą. Tak przygotowane wykładamy na 1 część ciasta(...)drożdżowego i przykrywamy drugą częścią ciasta. Pieczemy w temp. 180 C ok. 40 C ( kiedy ciasto nabierze pięknego złotego koloru ) Masa: 2,5 szklanki mleka wlać do rondelka i zagotować . W 1/2 szkl. mleka rozrobić obie mąki i cukier. Do gotującego się mleka wlewamy roztwór z mąk i mieszamy do czasu aż masa zgęstnieje. Budyń studzimy a następnie miksujemy
Słodkości i nie tylkotypu 550. Składniki ciasta na focaccię łączę w misce a następnie odkładam na długi czas do lodówki. W lodówce ciasto wyrasta, tworzą się w nim bąbelki z powietrza a dodatkowo ten długi czas jaki ciasto spędza w lodówce wpływa także pozytywnie na smak upieczonej już focacci. Jeśli chodzi o warzywa oraz zioła, którymi udekorować można ciasto, to wybór całkowicie należy(...)uformowania ciasta. Ciasto skropić oliwą, przesmarować nią również boki miski, w której znajduje się ciasto. Miskę z ciastem przykryć folią spożywczą i kiedy gotowe wstawić do lodówki na 20 godzin. Po wyjęciu z lodówki ciasto wyłożyć na brytfankę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto ułożyć pośrodku, skropić oliwą i odstawić na około 4 godziny lub do momentu, w którym ciasto samoistnie
MeCooksDrożdżowy przekładaniec . Ciasto 50 dkg. mąki pszennej 30 g drożdży 4 łyżki śmietany 18% 3/4 szklanki cukru pudru 1 jajko 2 żółtka 250 dag masła-1 łyżkę zostawić do wysmarowania formy Masa orzechowa. 20 dag posiekanych lub grubo zmielonych orzechów włoskich 2 białka(...)łyżki cukru pudru Białka ubić z cukrem i wymieszać z orzechami. Przełożenie daktylowe. 1 szklanka posiekanych daktyli 1/2 szklanki dżemu daktylowego lub morelowego Daktyle wymieszać z dżemem. Przygotować ciasto drożdżowe. Drożdże rozetrzeć ze śmietaną, dodać resztę składników i dokładnie wyrobić. Ciasto podzielić na 3 części i rozwałkować na placki wielkości formy do pieczenia. Pierwszy placek ułożyć w wysmarowanej masłem
Kulinarny karnet Christopherakilka zdjęć z warsztatów – efekty naszej pracy! Zainteresowanych oczywiście zapraszam na kolejne szkolenia – terminy możecie zobaczyć TUTAJ W OFERCIE KURSU ZNAJDZIEMY M.IN: • CIASTA BAZOWE : biszkopt jasny, biszkopt ciemny, ciasto kruche, ciasto parzone, ciasto drożdżowe, sernik idealny, ciasto bezglutenowe/wegańskie • WYPIEKI NA PODSTAWIE PRZEPISÓW BAZOWYCH: ciasta/torty, tarty, ptysie, drożdżówki, serniki • WYPIEKI Z UŻYCIEM MUSÓW, KREMÓW, ŻELEK • TEMPEROWANIE CZEKOLADY
Ostra na Słodkokilka zdjęć z warsztatów – efekty naszej pracy! Zainteresowanych oczywiście zapraszam na kolejne szkolenia – terminy możecie zobaczyć TUTAJ W OFERCIE KURSU ZNAJDZIEMY M.IN: • CIASTA BAZOWE : biszkopt jasny, biszkopt ciemny, ciasto kruche, ciasto parzone, ciasto drożdżowe, sernik idealny, ciasto bezglutenowe/wegańskie • WYPIEKI NA PODSTAWIE PRZEPISÓW BAZOWYCH: ciasta/torty, tarty, ptysie, drożdżówki, serniki • WYPIEKI Z UŻYCIEM MUSÓW, KREMÓW, ŻELEK • TEMPEROWANIE CZEKOLADY
Ostra na Słodkoskładników ,które są wymienione na ciasto. Wyrabiamy z pomocą miksera lub ręcznie. Pod koniec dodajemy roztopione masło. Wyrabiamy tak długo, aż będzie elastyczne. ( ja wyrabiam około 10 minut) Z ciasta uformować kulę. Przełożyć nią do miski oprószonej mąką. Ciasto ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 1-1,5 godziny w ciepłe miejsce. Ciasto powinno ponownie wyrosnąć. W ty czasie(...)suchego patyczka) Upieczony wyjmujemy i studzimy. W tym czasie zabieramy się za lukier. Wszystkie składniki na lukier dokładnie ze sobą mieszamy. Ostudzone ciasto polewamy przygotowanym lukrem. Smacznego. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Ciasto drożdżowe ze śliwkami pochodzi z serwisu Olcia Gotuje
Olcia gotuje!zdjęć z warsztatów – efekty naszej pracy! Zainteresowanych oczywiście zapraszam na kolejne szkolenia – terminy możecie zobaczyć TUTAJ W OFERCIE KURSU ZNAJDZIEMY M.IN: • CIASTA BAZOWE : biszkopt jasny, biszkopt ciemny, ciasto kruche, ciasto parzone, ciasto drożdżowe, sernik idealny, ciasto bezglutenowe/wegańskie • WYPIEKI NA PODSTAWIE PRZEPISÓW BAZOWYCH: ciasta/torty, tarty, ptysie, drożdżówki, serniki • WYPIEKI Z UŻYCIEM MUSÓW, KREMÓW, ŻELEK • TEMPEROWANIE CZEKOLADY
Ostra na Słodko