spienione drożdże, dodać cukier, sól, wbić 1 jajko i 1 żółtko, wlać pozostałe mleko (125 ml) oraz roztopione lekko ciepłe masło. Wyrabiać ręcznie lub mikserem z zamontowanymi hakami do ciasta drożdżowego przez ok. 15 minut(...)Ciasto ma być elastyczne i gładkie. Następnie miskę przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę, tak by podwoiło swoją objętość. PRZYGOTOWANIE KRUSZONKI: Wszystkie składniki kruszonki szybko zagnieć ręką do powstania charakterystycznych grudek. 100 g mąki pszennej 50 g drobnego cukru 50 g zimnego masła Gotową kruszonkę przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki. Po godzinie wyrośnięte ciasto drożdżowe
Zasmakuj Kuchninadzieniem wytrawnym. Proste drożdżówki – czy to możliwe ? Pewnie, chwila na wyrabianie ciasta, chwila na wyrośnięcie, przygotowanie i już : ) Oj, żeby to było takie proste, u mnie jest bo używam Speedcooka ( polska wersja Thermomixa i innych temu podobnych ) . Tu podam przepis i na normalne tradycyjne ciasto i na to w robocie. A przy okazji cały czas zadziwia mnie obserwowanie(...)swojego Speedcooka odkrywa ponownie po 10 latach ;) – tak stał pod blatem i czekał na lepsze czasy. Nie gotuje w nim nie wiadomo czego i ile, ale do ciasta drożdżowego jest genialny o ! Całe ciasto w nim to maks 7 minut .. no to ręcznie tak dobrze nie ma. Ale wróćmy do przepisu – jako nadzienia, możesz użyć wszelkich warzyw
Kuchnia na wzgórzuCiasteczka w kształcie serduszek mogą być wspaniałym prezentem na Dzień Matki lub na Walentynki , ale też wspaniale udekorują wigilijny stół. Ciasteczka pieczone są z ciasta drożdżowego, cienko wałkowane i wykrawane foremką. Wyborne w smaku . Polecam ! SKŁADNIKI: 3 szklanki mąki 1 szklanka ciepłego mleka 2 jajka 4 łyżki cukru opakowanie suszonych drożdży oraz : 1 jajko rozmącone do smarowania ciasteczek
Z MarcepanemBułki z drożdżowego ciasta z tartym jabłkiem, cynamonem, kardamonem i rodzynkami – Królewskie Ciasto W niemieckojęzycznej Szwajcarii popularne jest drożdżowe ciasto Trzech Króli ( Dreikönigskuchen ). To ciasto to właściwie słodki chleb, uformowany z bułek w kształt korony. Tradycyjnie w jednej z bułek przed pieczeniu chowa się cały migdał. Osoba, która trafi na bułkę z migdałem w środku jest „królem” dnia. Król
Tajemnice SmakuJest to mój sprawdzony przepis na ciasto drożdżowe i lekką modyfikacją, a poza tym pobawiłam się formą ciasta, wykorzystując jego plastyczność. Misiek w nocy 1/3 ciasta sam wciągnął. Mój podstawowy przepis i dokładne przygotowanie ciasta drożdżowego znajdziecie tu , Składniki na ciasto: 50 g świeżych drożdży 0,5 l mleka sojowego 120 ml oleju roślinnego- to jest ta zmiana
greenscarfCiasto drożdżowe w formie odrywanego chlebka w słodkiej wersji. Nie jest to zwykłe ciasto drożdżowe, lecz z dodatkiem mielonej marchewki, która wzbogaca chlebek w wartości odżywcze, gdyż jest źródłem wielu witamin i składników mineralnych. Taka mielona marchewka zachowuje wszystkie walory świeżego warzywa. Dodatkowo każda warstwa ciasta posmarowana jest masełkiem z cynamonem, dzięki temu zyskuje cudowny aromat i smak. Pulchna
Kuchnia MagdaLenywśród pól, lasów i jezior. Jak małe dzieci, nie mogliśmy się doczekać obiadu, po którym gospodyni stawiała na stole wielką misę pysznych truskawek ze swojego pola lub częstowała nas ciastem drożdżowym z truskawkami i kruszonką. Mieliśmy to szczęście, że gospodarze przyjeżdżali sprzedawać swoje truskawki również do Trójmiasta, między innymi na nasze osiedle. Mogliśmy się cieszyć smakiem tych niezwykłych owoców prawie(...)być mowy abyśmy kupili choinkę od kogoś innego, jak tylko od nich! Dziś właśnie zapraszam na sztandarowy wypiek kuchni kaszubskiej - młodzowi kuch z kruszonką. Wykonany z lokalnych produktów. Ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką młodzowi kuch tortownica 26 cm* 250 g truskawek przekrojonych na pół 400 g mąki pszennej 30 g świeżych drożdży 1/2 szkl mleka 1/2 szkl cukru
Posadzone i zjedzoneCiasto drożdżowe z czereśniami Z ciasta drożdżowego, można stworzyć niesamowite desery. Wszystko zależy od tego, jakich dodatkowych składników użyjesz. Wystarczy trochę wyobraźni i na twoim stole ląduje niesamowite ciasto do kawy. Do ciasta użyłam dżemu brzoskwiniowego, żeby dodać smaku. Forma 35cm x 25cm Składniki na dwie blaszki Czas przygotowania 60 minut 40 porcji Składniki
Kulinarna Chwilaskładniki na ciasto drożdżowe: 550-600 g mąki orkiszowej lub pszennej 20 g drożdży 250 ml mleka, letniego 90 g cukru 2 jajka 70 g masła, roztopionego 1/2 łyżeczki soli wykonanie: W dużej misce mieszamy dokładnie drożdże z cukrem, letnim mlekiem oraz trzema łyżkami mąki. Przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podrośnięcia. Następnie do wyrośniętego rozczynu dodajemy(...)jajka, mąkę oraz sól i wyrabiamy ciasto (ja wyrabiam przy pomocy robota kuchennego). Pod koniec dodajemy wystudzone masło. Wyrobione ciasto pozostawiamy w misce, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na ok. 90 min. do wyrośnięcia. składniki na masę serowo z żurawiną: 90 g suszonej żurawiny Helio Natura ok. 60-70 ml soku np. wiśniowego lub pomarańczowego 600 g sera białego, nie musi
Domowy Smak JedzeniaMięciutki, leciutki i pyszny chleb na żytnim zakwasie. Z chrupiącą, dobrze wypieczoną skórką na zewnątrz. Łatwy w przygotowaniu, wymagający jednak dokładnego wrabiania (najlepiej przy użyciu końcówki do ciast drożdżowych, tzw. haka) i kilkugodzinnego wyrastania. Ciasto jest plastyczne, pięknie rośnie, nie opada po włożeniu do pieca, a gotowy chleb jest pełen pęcherzyków powietrza. Rodzynki są pysznym akcentem i świetnie tu pasują(...)używamy drożdży, mieszamy wodę z miodem. Przelewamy do miseczki z zakwasem. Do większej miski przesiewamy mąkę. Dodajemy sól, wodę z zakwasem i drożdżami. Mieszamy przy użyciu końcówki do ciast drożdżowych, tzw. haka, przez około 10 minut, aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek dzieży - będzie gładkie, lśniące i sprężyste. Pod koniec miksowania dodajemy rodzynki. Oprószonymi mąką dłońmi zawijamy ciasto pod spód
cool and mintyułożyć na posmarowanej formie lub papierze. Rozklepać, brzegi podciągnąć nieco w górę, masę serkową rozlać w dwie formy , jedno ciasto posypać malinami - drożdżówka z malinami , drugie agrestem - drożdżowe ciasto z agrestem , ze scinków ciasta można wykonać krateczkę . Piec w temp 175 st ok 30- 35 min. Ciasta z owocami posypać brązowym cukrem
Gotowanie jest łatwemama wie że przedłużająca się cisza w przypadku dzieci nie wróży nic dobrego Tak czy owak dzisiaj będzie na słodko. To makowiec, ale nie taki tradycyjny, a zrobiony z ciasta drożdżowego w kształcie gwiazdy. Właściwie to zamiast maku możecie użyć budyniu, nutelli (jak my dziś), czy konfitur- z tym, że wtedy nie będzie to już makowiec a Wasza wariacja smakowa(...)podpisuję się obiema rękami- na pewno będzie Wam smakować Całość nie jest za słodka, a jedyna trudność to dobre wyrobienie ciasta drożdżowego. Niech Was nie zwiedzie ta plecionka na wierzchu (orłem w pieczeniu nie jestem)- jej zrobienie jest banalnie proste. Zaraz Ci wszystko pokażę Potrzebujesz: 30 g drożdży świeżych 60 g cukru 30 g masła nieco więcej niż połowy szklanki
Arbuziakiskładniki na ciasto drożdżowe: 500-550 g mąki 50 g drożdży 4 żółtka 150 g cukru 100 g masła, roztopionego 200 ml mleka, letniego 1/2 łyżeczki soli wykonanie: Drożdże dokładnie mieszamy z 100 ml letniego mleka, 50 g cukru oraz 2 łyżkami mąki. Przykrywamy ściereczką i ostawiamy w ciepłe miejsce aby rozczyn wyrósł. W osobnym naczyniu miksujemy żółtka z pozostałą(...)częścią cukru. Do wyrośniętego rozczynu dodajemy mąkę wymieszaną z kakaem oraz solą, pozostałe letnie mleko, masę z żółtek i wyrabiamy ciasto. Pod koniec wyrabiania dodajemy roztopione masło. Wyrabiamy, aż ciasto będzie odchodziło od ręki. (Do wyrabiania ciasta spokojnie możemy użyć robota kuchennego z końcówką np. hak) Wyrobione ciasto pozostawiamy w naczyniu, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia, aż podwoi swoją
Domowy Smak Jedzeniamigdałowych i brązowego cukru, podane z gorącym prawdziwym kakao. Hmmm... Przypomniały mi się czasy dzieciństwa, kiedy to mama, która jest mistrzynią w pieczeniu słodkości, robiła nam gorącę bułeczki z ciasta drożdżowego. Doskonale też pamiętam, że jako dziecko uwielbiałam formować wraz z tatą ludziki z ciasta drożdżowego, dolepiać ręcę, nogi, oczy i guziki z rodzynek. To była frajda! Zapraszam! Składniki: - 230ml(...)miski, w środku zrobić wgłębienie, wlać wymieszane z niewielką ilością mleka i cukru, drożdże. Pomieszać z odrobiną mąki. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po podwojeniu swojej ilości. Wyrabiamy ciasto, tj.: dodajemy całe ciepłe mleko, cukier, roztrzepane rózgą jaja. Zagniatamy ciasto. Dodajemy roztopione ciepłe masło i wyrabiamy ciasto na puszyste. Ewentualnie podsypujemy mąką. Ciasto nie może być zbyt twarde
SMYKWKUCHNIdrożdżowe wypieki najlepsze są w tym samym dniu. Spory kawałek ciasta do tego kubek zimnego mleka i mamy pełnię szczęścia. Ciasto na talerzyku Porcelana Bogucice z kolekcji Raphael . Składniki: Ciasto drożdżowe: 300 g mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa 2 jajka 2 łyżki cukru z wanilią Ale-raj 50 g cukru 70 ml mleka 20 g drożdży świeżych(...)pracować i zrobił się zaczyn. Mąkę przesiać do misy miksera dodać cukier, cukier z wanilią, wbić jajka i wlać zaczyn drożdżowy. Miksować na wolnych obrotach z końcówką do ciast drożdżowych (hak). Po krótkim miksowaniu wlać rozpuszczone letnie masło i miksować aż powstanie gładkie i jednolite ciasto. Jeśli będziecie wyrabiać ręką ciasto może być trochę klejące ale nie dosypujemy mąki
Ala piecze i gotuje