ciasto drożdżowe - 15566 przepisów (strona:100/1038)

Jogurtowy sernik na zimno z czerwoną porzeczką 122

każdy z nas lubi kwaskowe owoce, dlatego możemy je wykorzystać do przygotowania koktajli i kompotów. Możemy z nich przygotować różne desery: lody, galaretki, czy kisiel. Pyszne będą ciasta drożdżowe czy też ucierane, przepyszny też jest porzeczkowy sernik na zimno. Porzeczki możemy również zamknąć w słoikach, przygotujemy z nich galaretkę dżem,  sosy do mięs czy też nalewkę. Możliwości jest(...)porzeczkami ucierane ciasto z czerwoną porzeczką porzeczkowa tarta z białą czekoladą drożdżowe zawijańce z dżemem rabarbarowym i czerwoną porzeczką kompot porzeczkowy sernik na zimno z czerwoną porzeczką   ciasto drożdżowe z owocami lata     Jogurtowy sernik na zimno z czerwonej porzeczki Proporcje na tortownicę o średnicy 19 cm Czas przygotowania :  60 minut - czas chłodzenia Składniki Masa porzeczkowa

Kulinarne przygody Gatity
Drożdżowy wieniec z orzechowo-cynamonowym nadzieniem. 166

Witam Was cieplutko :) Najczęściej na świąteczny stół przygotowuje się drożdżowe makowce, w większości domów to tradycja, ja osobiście rzadko je piekę, nie ukrywam, że wolę ciasto drożdżowe z serem lub nadzieniem orzechowym i takim właśnie przepisem Was dzisiaj częstuję. Ciasto drożdżowe postanowiłam upiec w kształcie wieńca i przyznam się szczerze, że bardzo ładnie mi to wyszło i pysznie. Taki wieniec(...)masła lub margaryny 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich mąka pszenna do posypania stolnicy Wykonanie pysznego drożdżowego wieńca z orzechami: 1. Rozczyn: Drożdże rozcieramy z cukrem, ciepłym mlekiem i mąką. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut, żeby rozczyn ,,ruszył''. Ciasto: Jajka i oba cukry ucieramy na puszystość. Do mąki dajemy rozczyn, olej i utarte jajka. Zagniatamy

Izabelawkuchni
Łatwe ciasto drożdżowe 61

Puszyste ciasto drożdżowe z kruszonką i owocami. Ciasto jest miękkie i delikatne. Składniki oraz sposób przygotowania 1 kostkę drożdży pokruszyć do miski i dodawać po kolei równomiernie przesypując: 1 szkl. cukru 1cukier waniliowy 4 jajka (roztrzepane widelcem na jednolitą masę) 1 szkl. oleju 1 szkl. mleka 4 szkl. przesianej mąki szczypta soli Nie mieszać! Wstawić do lodówki na 4 godz(...)rano upiec ja właśnie tak zrobiłam. Po tym czasie ciasto wymieszać łyżką na jednolitą masę wylać na blaszkę. Dodać owoce i kruszonkę wstawić do piekarnika 180°na ok 30 min. sprawdzić patyczkiem czy upieczone w razie konieczności zostawić chwilę dłużej. Autor przepisu: Ewa Kowalewska Artykuł Łatwe ciasto drożdżowe pochodzi z serwisu Wasze Przepisy

Wasze Przepisy
Ruskie pampuchy z dynią 244

Pampuchy, parowce, kluski na parze to ciasto drożdżowe krótko gotowane na parze. Ciasto jest mięciutkie, delikatne, z mało wyczuwalną nutą dyni, ale to bardziej za sprawą gałki muszkatołowej. Pampuchy mają piękny, żółty kolor dzięki puree z pieczonej dyni Hokkaido. Nadzienie to ziemniaki z serem, czyli typowy farsz do pierogów ruskich :) Bardzo polecam! CIASTO: 25g drożdży świeżych 1 łyżeczka cukru 200g(...)przy pierogach ruskich :) Smacznego :) RADA : jeżeli puree z dyni będzie miało gęstość ugotowanych ziemniaków, należy zmniejszyć ilość mąki pszennej nawet do 3 szklanek. W wersji dla zabieganych ciasto drożdżowe po wyrobieniu, wstawić do lodówki. Na przykład rano, a popołudniu można lepić pampuchy :) Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Bułki i drożdżówki , DANIA WEGETARIAŃSKIE , Obiad , Pierogi, knedle, kluseczki Tagged: drożdże , dynia , twaróg , ziemniaki

https:KKuchniaMniam
Roscón de Reyes Magos, czyli hiszpańskie ciasto Trzech Króli 200

Dziś święto Trzech Króli. W Hiszpanii z tej okazji piecze się tradycyjne ciasto drożdżowe, roscón de Reyes Magos. Ciasto można podać samo, posypane cukrem pudrem lub nadziane bitą śmietaną,  kremem czy też masą migdałową. Jest bardzo puszyste, intensywnie pachnie cytrusami,  a podczas pieczenia rośnie jak oszalałe. Jak widać po odkrojonym kawałku, moje ciasto zostało pokrojone, jak było jeszcze

Kulinarne przygody Gatity
PLACEK DROŻDŻOWY 296

znów zgrałyśmy się z moją Mamą :). Moje ciasto drożdżowe jeszcze stygnie, a mojej Mamy już sfotografowane i opublikowane na moim blogu :). Według Mamy ciasto wyszło OK, choć jadła lepsze. Jeżeli lubicie drożdżowce z owocami i kruszonką, przed pieczeniem wystarczy posypać nimi ciasto. Ciasto drożdżowe od zawsze kojarzy się w mojej rodzinie z Wielkanocą, więc ten o to wpis traktuję, jako

Przepisy Aleksandry
Drożdżowy wieniec dyniowo-cynamonowy 104

Sprawdzone nie raz, nie dwa, moje ulubione dyniowe ciasto drożdżowe na chałkę , wykorzystałam do upieczenia wieńca pachnącego cynamonem. Wygląda efektownie, więc z powodzeniem, można go upiec, gdy spodziewamy się gości. Jest też mało słodki, jak większość moich drożdżówek, więc sama podałam go na śniadanie. Po dwóch dniach, gdy ciasto było już przesuszone, zrobiłam z niego pyszne tosty francuskie. Nic się(...)zmarnowało :) Jeśli jesteście fanami cynamonek, dyniowych wypieków lub ciast drożdżowych, to koniecznie wypróbujcie i dajcie znać jak smakowało :) ciasto: 420 g mąki pszennej 20 g drożdży 0,5 szklanki mleka 3/4 szklanki puree z dyni łyżka cukru 2 łyżki rozpuszczonego masła 1 jajko nadzienie: łyżka masła klarowanego kopiasta łyżeczka cynamonu łyżka konfitury dyniowo-pomarańczowej (lub łyżka cukru trzcinowego i skórka

Mienta blog
Mini pizze z oliwkami i serem fetta 165

porcji ciasto wychodzi 6 małych pizz. Przygotowanie ciasta drożdżowego – drożdże pokruszyć, obsypać mąką, szczyptą soli, cukrem. Wlać 1/4 szklanki letniego mleka. Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Do dużej miski wsypać mąkę, dodać wyrośnięte drożdże, pozostałe letnie mleko, letnią wodę. Wyrobić jak każde ciasto drożdżowe na gładką elastyczną masę. Włożyć ciasto do lekko natłuszczonej olejem miski i przykryć folią spożywczą

Kuchnia Pokoleń
Grzebyki drożdżowe z makiem 188

mroźny niedzielny wieczór prezentuję przepis na pyszne drożdżowe grzebyki z makiem. Grzebyki doskonale smakują. Ciasto jest miękkie i puszyste. To doskonała propozycja na śniadanie dla całej rodziny. Polecam!!! SKŁADNIKI: Ciasto drożdżowe: 200 ml mleka, 25g świeżych drożdży, 1 jajko, 1 łyżka cukru kryształu, 1 łyżka cukru waniliowego, 50g masła, 2,5 szklanki mąki, szczypta soli, Dodatkowo: 1/2 puszki masy makowej(...)bakaliami HELIO , 50g orzechów włoskich, jajko do posmarowania. PRZYGOTOWANIE: 1. Ciasto drożdżowe: Mleko podgrzewam. Dodaję drożdże oraz ½ łyżki cukru i ½ łyżki mąki. Mieszam i odstawiam na 10 minut do wyrośnięcia. Mąkę przesiewam do miski. Dodaję wyrośnięty rozczyn, cukry, jajko, sól oraz rozpuszczone i przestudzone masło. Wyrabiam ciasto. Oprószam mąką i odstawiam na 40 minut do wyrośnięcia. 2. Wyrośnięte ciasto wykładam

Tradycyjna kuchnia Kasi
Najlepsze Racuchy Drożdżowe 149

połączeniu z dowolnymi owocami, konfiturami lub miodem stworzą przepyszne danie, któremu nie spo sób się oprzeć . Najlepsze Racuchy Drożdżowe - Składniki: 500 g luksusowej mąki pszennej Lubella - "idealnej do ciast drożdżowych" 30 g świeżych drożdży 1,5 szklanki mleka 4 czubate łyżki cukru łyżka miękkiego masła szczypta soli olej do smażenia cukier puder do oprószenia Najlepsze Racuchy Drożdżowe - Sposób przygotowania: Mąkę(...)minut do wyrośnięcia. Następnie dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto. Ciasto będzie miało rzadką konsystencje dlatego najlepiej wyrobić je w food procesorze lub hakami do wyrabiania ciasta drożdżowego.  Star aj my się nie dosypywać mąki, ponieważ placuszki stracą puszystość. Odstawiamy na ok. 1,5 godziny do podwojenia objętości. Po tym czasie za pomocą łyżki

Słodka Strona
Babka wielkanocna – skąd pochodzi i jak ją przygotować? 115

spoczywało na barkach kobiet. Zazwyczaj babki wypiekane były w Wielki Piątek z wykorzystaniem sporej ilości jaj. Tradycyjna receptura na to ciasto znana była jedynie ówczesnym kobietom – mężczyźni mieli zakaz wchodzenia do kuchni, podczas, gdy babka się piekła. Ciasto drożdżowe przyrządzane na Wielkanoc jest symbolem nowego życia i odradzania się. To nieodłączony element święconki i świątecznego stołu. Podstawowe składniki babek(...)walory smakowe ciasta. Do upieczenia babki potrzebny jest także cukier wanilinowy, drożdże lub proszek do pieczenia oraz dodatki w postaci rodzynek, migdałów, orzechów, maku, czy cukru pudru. Do ciasta warto dodać również naturalne aromaty np. waniliowy, czy cytrynowy. Babka to proste ciasto, które najczęściej gości na polskich stołach podczas Wielkanocy. Przysmak ten popularny jest również we Włoszech. Drożdżowe babki, wypełnione

ProstePesto.pl
Bułeczki drożdżowe z ciasta do jagodzianek 65

rozpuszczone i przestudzone masło  oraz podrośnięty zaczyn drożdżowy. Mieszamy składniki łyżką do połączenia,  po chwili zaczynamy zagniatać dłonią. Możemy też użyć miksera  z hakami do wyrabiania ciasta drożdżowego. Wyrabiamy(...)około 10 - 15 minut, by ciasto stało się miękkie,  elastyczne i odchodziło od dłoni.  Miskę przykrywamy ściereczką i odkładamy  w ciepłe miejsce na około 1 godzinę, by ciasto podwoiło objętość. Ja z reguły miskę wkładam do piekarnika nagrzanego do temperatury około 40 stopni, proces wyrastania wówczas znacząco się skraca. Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat oprószony mąką

Kronika Piekarnika
Kluchy na parze 188

wyrabiać powoli dodając mleko z margaryną (nie wlewać całego mleka na raz, bo ciasto może okazać się za rzadkie). Ja wyrabiam ciasto za pomocą robota kuchennego z hakiem do ciasta drożdżowego - do znajdujących się w misie od miksera ubitych jaj z cukrem dodaję mąkę, zaczyn i wyrabiam hakiem do ciasta drożdżowego powoli wlewając mleko z margaryną. Wyrobione ciasto przykryć czystą

Gospodyni Miejska
Ciasto Drożdżowe Ze Śliwkami 78

Ciasto drożdżowe idealnie sprawdzi się do kawy, jak i na śniadanie z dodatkiem masełka. Przepis jest bardzo prosty a dodatkowo jest wykonany z dodatkiem suszonych drożdży, które prawie zawsze mamy w domu. Przepis na formę : 34cm x 24cm SKŁADNIKI NA CIASTO: 500g mąki pszennej Szymanowskiej POLSKIE MŁYNY 8g drożdży suchych 250 ml ciepłego mleka 1 jajko 2 żółtka 4 łyżki

Dziś Ja gotuje
Ciasto drożdżowe z rabarbarem w syropie cynamonowym pod różaną kruszonką 188

Ciasto drożdżowe z rabarbarem pod kruszonką, klasyk ale w nieco odmienionej formie :) Rabarbar karmelizujemy przez 2 minuty w banalnie prostym w przygotowaniu  syropie cynamonowym , a waniliową kruszonkę zamieniamy na różaną, przygotowaną z domowym cukrem różanym . Syrop cynamonowy jest bardzo uniwersalnym dodatkiem do ciast i deserów, który można przechowywać przez 3 miesiące w lodówce. Po karmelizowaniu w nim rabarbaru przechodzi

SzczyptaSmaQ

Proponowane wyszukiwania