ciasto drożdżowe - 16066 przepisów (strona:91/1072)

Drożdżowy zawijaniec z suszonymi owocami 222

Ciasto drożdżowe te jedno z moich ulubionych ciast, i za każdym razem, kiedy umieszczam drożdżowy przepis na blogu powtarzam to samo. Uwielbiam kiedy dom pachnie pieczonym drożdżowym ciastem. C zęsto je piekę   czy to na słodko czy na słono. Daje nam ono mnóstwo możliwości. Dziś proponuję zawijańca z suszonymi morelami i śliwkami firmy  Sante ,  która(...)ofercie posiada, miedzy innymi, mnóstwo suszonych owoców, produktów zbożowych, kasz, nasion. Cały asortyment, który ma w sprzedaży firma  Sante znajdziecie  tutaj .   Drożdżowy zawijaniec z  suszonymi owocami Czas przygotowania: 150 minut Składniki Ciasto: 2,5 szklanki mąki szczypta soli 7 g suszonych drożdży 1 jajko 50 g roztopionego masła 1/2 szklanki letniego mleka 3 łyżki naturalnego jogurtu

Kulinarne przygody Gatity
Pizza z patelni bez piekarnika 80

następnie odstawić je do wyrośnięcia. Kolejno, wyrośnięte ciasto rozkładamy na patelni o grubym dnie, nakłuwamy je w kilku miejscach wykałaczką po to, aby w trakcie pieczenia równo nam wyrosło, po czym nakłute ciasto odstawiamy do ponownego wyrośnięcia. Patelnię z ciastem wstawiamy na ogień i najpierw podpiekamy jego spód. Kolejno, ciasto przewracamy a na podpieczoną stronę wykładamy sos pomidorowy , ser żółty(...)minuty. Kolejno wsypać pozostałą mąkę, sól oraz wlać oliwę. Mieszać składniki łyżką przez 3-4 minuty a następnie przykryć miskę folią spożywczą i odstawić ciasto na 40 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto drożdżowe przełożyć na patelnię, lekko skropić oliwą i równomiernie rozciągnąć dłońmi. Ciasto w kilku miejscach nakłuć wykałaczką bądź widelcem, przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut. W małej

MeCooks
Podstawowe ciasto na pizzę 206

pieczenia będzie się rozgrzewała w środku - czas pieczenia zależy od grubości pizzy - min 8 minut a max 15 ale trzeba uważać i sprawdzać spód żeby się nie spalił , ciasto drożdżowe piecze się bardzo szybko I to chyba tyle uwag do ciasta na pizzę :) Sposób wykonania : Mąką wsypujemy do miski ,drożdże ,cukier i część mleka mieszamy robiąc tzw rozczyn , wlewamy(...)moją silikonową deskę ,polecam każdemu zakup takiej bo nie zajmuje miejsca w szafce,jest łatwa w utrzymaniu czystości i rewelacyjnie sprawdza się gdy musimy zwijać ,przewracać czy manewrować ciastem :) nie tylko drożdżowym i nakładamy składniki

Wypieki Rene
Babka do odrywania 186

Babka do odrywania – ciasto drożdżowe, podzielone na wiele kawałeczków, zrolowane w kulkę, obtoczone w oleju lub syropie klonowym (do wyboru) a następnie w mieszance cukru i przypraw korzennych. Takie małe kuleczki wrzucamy do formy na babkę i dajemy mu chwilę wyrosnąć a potem do piekarnika. Po upieczeniu możemy podawać ją swojsko do odrywania po kawałeczku albo pokroić w eleganckie(...)plastry, które będą miały niezwykły, atrakcyjny wzór. Ciasto drożdżowe przygotowuje dość wytrawne, ale posypka cukrowa robi swoje (nie bójcie się tej pół szklanki cukru). Jeśli wolimy ciasto lekko słodkie a la chałka – jako pomada sprawdzi się olej, jeśli chcecie by babka była słodziutkim ciastem deserowym, z syropem klonowym jest przepyszna ! PRZEPIS NA BABKĘ DO ODRYWANIA Składniki na babkę do odrywania

Dorota Smakuje
Bułeczki ze śliwkami 369

Bułeczki ze śliwkami to słodkie drożdżówki wypełnione owocami. Przygotowuje się je z klasycznego wyrastającego ciasta drożdżowego. Najlepiej smakują tuż po upieczeniu, choć w kolejnych dniach wystarczy krótko podgrzać je w kuchence mikrofalowej, by znów były mięciutkie jak pierwszego dnia. Z podanego przepisu można upiec 10 sztuk . Bułeczki ze śliwkami Składniki: 400g mąki pszennej 250ml mleka 120g cukru pudru 20g drożdży(...)dołku mieszankę o konsystencji gęstej śmietany - tak przygotowany rozczyn pozostawić do wyrośnięcia (około 30 minut) - masło roztopić, ostudzić - do składników dodać resztę mleka oraz ekstrakt z wanilii, wymieszać - wyrobić ciasto, stopniowo dodając roztopione masło - ciasto powinno odchodzić od miski (może być lekko klejące) - miskę z ciastem przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia/podwojenia objętości (około 1 godz.) - śliwki

Smakołyki Bereniki
Ciasto jogurtowe z borówkami 264

Jeśli macie ochotę na coś słodkiego, a nie chcecie zbyt wiele czasu spędzić w kuchni polecam wam szybkie ciasto jogurtowe z borówkami. Samo przygotowanie ciasta nie

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Ciasto drożdżowe bez wyrastania 177

staram się go spędzić z dziećmi, takie moje uzależnienie. Wszędzie dookoła truskawkowo, różowo, kolorowo, aż miło popatrzeć, aż się chce piec, wpadłam na pomysł upieczenia ciasta, takie ciasto drożdżowe bez wyrastanie, nie miała pojęcia co wyjdzie, ale wyszło pysznie, słodko, ciasto niezwykle urosło i mimo, że to świeże drożdże, mimo, że ciasto było stosunkowo twarde przed upieczeniem, to wyszło bardzo(...)cookd.it/embed/ajax.php?action=check&recipe=http://dom-agi.pl/ciasto-drozdzowe-bez-wyrastania/&blog=http://dom-agi.pl'; url=url.replace(/#038;/g,''); load(url, function(xhr) { if (xhr.responseText!='Unknown blog') { insertCookd(xhr.responseText); } else { document.getElementById('2570e40232a0ce7dbdee2cf273a6fe39').innerHTML ='Cook\'d: Skonfiguruj wtyczkę'; } });   The post Ciasto drożdżowe bez wyrastania appeared first

dom-agi.pl
Szybkie ciasto drożdżowe z rabarbarem 159

przygarnąć kilku gałązek zerwanych prosto z ogródka. Przyznam, że nawet nie zastanawiałam się zbyt długo nad tym do czego go wykorzystam. Już od jakiegoś czasu chodziło za mną ciasto drożdżowe. Tym razem jednak nieco inna wersja. Dlaczego inna? Ciasto wyrabia się szybko, ma jednak dużo rzadszą konsystencję i niewielką ilość tłuszczu w składzie. Do blaszki przełożyłam je łyżką. W smaku(...)cukru, 2 łyżki mąki i podgrzane mleko. Dokładnie mieszamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce aż drożdże zaczną pracować. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, jajka, olej i drożdżowy zaczyn. Wszystkie składniki miksujemy. Miskę z ciastem przykrywamy o odstawiamy na ok 30 minut w ciepłe miejsce. Z masła, mąki cukru pudru i cukru waniliowego robimy kruszonkę. Blaszkę o wymiarach

Fascynacje Ani
Ciasto leniwej synowej 1079

Przepis na ciasto leniwej synowej Bardzo szybkie i proste ciasto leniwej synowej bez pieczenia krok po kroku. Znakomite ciasto na herbatnikach z kajmakiem i serkiem. Było już ciasto drożdżowe leniwej gospodyni, czas na ciasto leniwej synowej. Pierwsze to tradycyjne ciasto drożdżowe bez wyrabiania, drugie to ciasto bez pieczenia na herbatnikach z orzechami i kajmakiem. Moje ciasto synowej powstało z wykorzystaniem

Dieta moja pasja
Jabłkowo-orzechowe s.Anastazji 546

Polecam:) Biszkopt orzechowy: 7 jajek 1 op. cukru wanilinowego 3/4 szkl. drobnego cukru 140 g mielonych orzechów 1/2 szkl. mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Ciasto krucho-drożdżowe z jabłkami: 1 łyżka cukru pudru 40 g drożdży 300 g mąki tortowej 150 g masła 4 żółtka 2-3 łyżki kwaśnej śmietany 1 kg jabłek 1-2 łyżeczki(...)cały czas mieszając, aż do zgęstnienia. Studzimy. Miękkie masło ucieramy na puch. Dodajemy przestudzony budyń. Przekładamy w następujący sposób: 1 blat biszkoptu orzechowego – połowa masy budyniowej – krucho-drożdżowe ciasto z jabłkami – reszta masy – 2 blat biszkoptu orzechowego – polewa (u mnie roztopione 150 g czekolady z 2-3 łyżkami słodkiej śmietanki

Smaki Na Talerzu
Drożdżowe babeczki 132

jako świeżo upieczona mama trójki dzieci cenię sobie takie rozwiązania – raz zrobić więcej, zamrozić i mieć na zaś, na dni kiedy czasu brak. Bardzo lubię poniższy przepis na ciasto drożdżowe bo jest uniwersalny i smaczny a takie babeczki świetnie smakują nadziane powidłami śliwkowymi lub dżemem morelowym. PRZEPIS NA DROŻDŻOWE BABECZKI Składniki na drożdżowe babeczki: 500g mąki pszennej 150g masła(...)słoiczek ulubionego dżemu syrop klonowy do posmarowania Jak zrobić drożdżowe babeczki: W ciepłym mleku z łyżką cukru rozkruszamy drożdże, mieszamy. Zaczyn zostawiamy do wyrośnięcia. Jajka wbijamy do miski i ubijamy z pozostałym cukrem aż będą puszyste. Do jajek dodajemy mąkę, sól, zaczyn, masło, wszystkie pozostałe składniki. Mieszamy wszystko i wyrabiamy ciasto ręcznie lub w robocie kuchennym z hakiem. Miskę

Dorota Smakuje
Orkiszowe, pełnoziarniste ciasto drożdżowe z kruszonką 197

głowy i dodaję różne składniki, żeby uzyskać odpowiednią konsystencję, ale myślę, że nie będzie z tym większego problemu :) Z przepisu wychodzą 3 klasyczne blachy ciasta lub dwie, jeśli wolicie ciasta drożdżowe na grubszym spodzie (ja wolę cieńsze, czasami piekę nawet takie ekstremalne, jak pizza :D). Orkiszowe, pełnoziarniste ciasto drożdżowe z kruszonką Ciasto: 600g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 4 dag świeżych drożdży

FitKot
Racuchy drożdżowe z jabłkami 78

Racuchy drożdżowe przygotowałam po raz pierwszy w swoim życiu, zawsze ich przygotowanie kojarzyło mi się z długim czasem oczekiwania. Faktycznie w przeciwieństwie do zwykłych racuchów, trzeba odczekać trochę najpierw na aktywację zaczynu, później na wyrośnięcie masy drożdżowej. Jednak podczas wyrastania ciasta możemy robić coś innego, pobawić się z dzieckiem lub nawet iść na spacer. Dlatego też przekonałam się to tego(...)ciasta dro\u017cd\u017cowego. Ciasto przykryj \u015bciereczk\u0105 i pozostaw do wyro\u015bni\u0119cia na 30 - 60 minut.","text":"Do misy wsyp pozosta\u0142\u0105 ilo\u015b\u0107 m\u0105ki, cukier wanilinowy, dodaj jajko i aktywny zaczyn dro\u017cd\u017cowy. Zmiksuj kr\u00f3tko do po\u0142\u0105czenia najlepiej ko\u0144c\u00f3wkami miksera przeznaczonymi do przygotowania ciasta dro\u017cd\u017cowego. Ciasto

ProstePesto.pl