ciasto drożdżowe - 16066 przepisów (strona:82/1072)

Drożdżówki z jabłkami i kruszonką / Apple Rolls 111

Youtube   Łatwe drożdżówki z jabłkami i cynamonem udadzą się nawet początkującym w kuchni. Można je przygotować na drożdżach suchych lub świeżych, a połowę mleka zastąpić jogurtem naturalnym. Ciasto drożdżowe na drożdżówki z jabłkami i kruszonką możecie przygotować dzień wcześniej - może wyrastać(...)lodówce jak ciasto na bułki nocne. Z powodzeniem możecie je też mrozić (podobnie jak upieczone drożdżówki). Jeśli chcecie, by Wasze maślane bułeczki z jabłkami były naprawdę pyszne, pamiętajcie o schłodzeniu kruszonki. Zimne i pokruszone na grube okruchy ciasto będzie smakować wspaniale po upieczeniu. Przepis na drożdżówki z jabłkiem i cynamonem jest bardzo uniwersalny. To samo ciasto drożdżowe i kruszonkę warto

Lekcje w kuchni
Puszysta drożdżówka z rabarbarem, truskawkami i owsianą kruszonką 154

ciastem zamykam sezon rabarbarowy- teraz nadszedł czas na maksymalne wykorzystanie truskawki ;))) Ciasto drożdżowe ze wspomnianym już rabarbarem oraz truskawkami, posypane kruchą i aromatyczną cynamonową kruszonką z dodatkiem płatków owsianych. Bardzo puszyste, lekkie, mięciutkie i delikatne (jeżeli interesuje Was wersja bardziej 'gliniasta' to polecam to ciasto drożdżowe ) nie za słodkie, czyli idealne nie tylko do kawy czy kakao

Kraina Miodem Płynąca
Drożdżowe serca z konfiturą truskawkową 183

głęboko gdzieś, niech sobie upieką takie serduszka w dowolny dzień roku, bo każdy dzień jest dobry na okazywanie miłości. Tyle na temat święta zakochanych. Tudzież święta wariatów. Przepis na ciasto drożdżowe jak i pomysł zaczerpnęłam stąd ( klik ). Znajdziecie tam również ilustrowany instruktaż składania takich serc. Ja zmieniłam tylko nadzienie na domową konfiturę truskawkową ale marmolada również się nada. Składniki(...)całość będzie ciepła (nie gorąca!). Mąkę wymieszać z cukrem, solą i suchymi drożdżami. Następnie do miski dodać jajko i wlać masę mleczno-maślaną. Za pomocą miksera (z hakami do ciasta drożdżowego) wyrabiać ciasto kilka minut. Ciasto będzie klejące ale nie należy dosypywać mąki. Następnie ciasto przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto krótko wyrobić

My simple kitchen
DROŻDŻÓWKI Z BUDYNIEM 191

TUTAJ Ciasto z tego przepisu wyszło rewelacyjnie, było mięciutkie i elastyczne.  Z braku sera, zrobiłam nadzienie z budyniu i kaszki manny.  Też fajnie się komponowało z drożdżowym ciastem...:) A przepis na ciasto oraz wykonanie drożdżówek, bardzo dokładnie opisała Margarytka  TUTAJ Na nadzienie użyłam: 2 budynie śmietankowe (takie na 1/2 l mleka) cukier (tyle ile pisze na opakowaniach(...)łyżki kaszki. Nadaje ona fajny smak oraz  dodatkowo zagęszcza budyń. Po zdjęciu z kuchenki dodałam do masy budyniowej 100g wcześniej namoczonych rodzynek. Całość wystudziłam i nakładałam na przygotowane ciasto drożdżowe

Walijskie Pichcenie
Szwedzka semla szafranowa 113

jakie często można znaleść w kupnym marcepanie. Innym składnikiem tego szwedzkiego deseru jest bita śmietana. Nie słodzę śmietany, ponieważ masa migdałowa jest bardzo słodka. Nieco cukru dodaję również do ciasta drożdżowego. Warto spróbować coś innego i upiec szwedzką semla na tłusty czwartek zamiast tradycyjnych pączków. Polecam przepis! Semla szafranowa 8 sztuk Składniki: 400 g pszennej mąki 25 g świeżych drożdży(...)wlać zimne mleko. Dodać łyżkę cukru i drożdże. Mieszać do rozpuszczenia drożdży. W misie miksera odważyć mąkę i cukier. Następnie wlać rozczyn oraz dodać żółtko i szczyptę soli. Wyrobić ciasto drożdżowe za pomocą haka. Przykryć folią i odstawić do wyrośnięcia na 40 minut. Po wyrośnięciu złożyć ciasto w kopertę i odczekać 10 minut. Podzielić ciasto na 8 kawałków około

codojedzenia
Chałka z różaną kruszonką 160

Ciasta drożdżowe przygotowane w domu są bez porównania smaczniejsze niż te zakupione w cukierniach. Może i nie wyglądają tak pięknie, ale mają zdecydowanie lepszy skład i nie znajdziemy w nich żadnych ulepszaczy i spulchniaczy. Chałki lubię od małego. Są takim wspomnieniem, choć właśnie nie pamiętam, by to Mama je piekła. Zazwyczaj chyba gdzieś kupowała. A może to moja pamięć szwankuje(...)Chleby piekła w ilościach wręcz hurtowych, ale tej drożdżowej buły nijak nie pamiętam. Aż zapytam przy najbliższej nadarzającej się okazji :) Ja za to chlebów piekę zdecydowanie mniej, a ciasta drożdżowe, zarówno w dużej formie jak i drożdżówki pojawiają się u mnie przynajmniej raz w miesiącu. Powiecie, że to też wcale nie jakiś szał, ale wyobraźcie sobie jeść je codziennie- znudziło

Kuchnia w czekoladzie
Prosta drożdżówka 333

delikatną piankę. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Do miski wrzucamy jajka z cukrem, ucieramy a następnie dodajemy mąkę przesiewając ją przez sito. Cały czas mieszając, ja użyłam robota z końcówką do ciasta drożdżowego, wlewamy olej i na sam koniec rozczyn. Wyrabiamy do uzyskania jednolitej(...)masy. Przygotowane ciasto wlewamy do blaszki o wymiarach 30/20cm, wyściełanej papierem do pieczenia i posypujemy owocami. Składniki na kruszonke łączymy ze sobą, ucierając w palcach tak by utworzyły się charakterystyczne grudki. Ciasto posypujemy kruszonką i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy ok 45 min. Drożdżówka na oleju (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drożdżówka z owocami Ciasto drożdżowe (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Do Garów!
Bułeczki z jabłkami 352

małe drożdżówki z pysznym, delikatnie słodkim nadzieniem. Idealnie nadają się na śniadanie lub podwieczorek, a ich niewielki rozmiar sprawia, że ciężko poprzestać na jednej sztuce. Bułeczki przygotowałam z klasycznego ciasta drożdżowego, wzbogaconego o dodatek miodu, za to bez użycia jajek. Z podanych proporcji można upiec 20 niezbyt dużych bułeczek. Bułeczki z jabłkami Składniki: ciasto drożdżowe 400g mąki pszennej 200ml mleka

Smakołyki Bereniki
Pizza Parigina 97

muszę ją zrobić! Moi domownicy baaaardzo chwalili, natomiast ja, miłośniczka pizzy na cienkim cieście, chyba nie do końca byłam usatysfakcjonowana. Być może wyobrażałam sobie coś bardziej spektakularnego? Za to pomlaskiwania rodzinki sprawiły, że nie żałowałam tej swojej ciekawości Jeśli lubisz pizze na grubym cieście, spróbuj. Ciasto drożdżowe: 500 g mąki pszennej 7 g suchych drożdży 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki(...)pieprzem. Inną, szybszą opcją jest wymieszanie koncentratu z ketchupem i przyprawami). Na sos wykładamy szynkę oraz ser. Na pizzę dajemy płat ciasta francuskiego, delikatnie dociskamy brzegi ciasta w taki sposób, aby skleiły się z ciastem drożdżowym. Wierzch nakłuwamy widelcem, smarujemy rozmąconym z mlekiem jajem. Pieczemy przez 10 minut w 200 stopniach, a następnie obniżamy temperaturę do 180 stopni i zapiekamy

Smaki Na Talerzu
Pachną, kuszą i znikają szybciej niż majowe słońce! 22

latem, a wyglądają tak, że trudno przejść obok nich obojętnie. Sprawdziłam — nie da się. Uwielbiam drożdżowe wypieki, nawet te, które rosną w nocy jak tajne stowarzyszenia. Tym razem jednak nie było opcji na nocne wyrastanie, bo moja lodówka była zapchana po brzegi. Dlatego ciasto wyrobiłam z samego rana — tak wcześnie, że nawet sąsiedzi jeszcze chrapali — a cynamonki zniknęły sukcesywnie(...)ślimaczków : puszyste, pachnące cynamonem i wzbogacone o soczyste kawałki truskawek. Bo jak już grzeszyć — to z rozmachem! Cynamonki truskawkowe – pachną, kuszą i znikają szybciej niż majowe słońce! Bardzo lubię drożdżowe ciasto z dodatkiem cynamonu albo kardamonu. Używam tych przypraw zamiennie albo… obu naraz, bo kto by się ograniczał? Zadziwiające jest to, jak świetnie cynamon i kardamon dogadują się

codojedzenia
Ciasto Trzech Króli 186

bogate w rozmaite bakalie namoczone wcześniej w rumie. Cudownie pachnie skórką pomarańczową, jest bardzo puszyste i delikatne, według mnie doskonałe. Podczas pieczenia w domu roznosił się tak cudowny zapach ciasta drożdżowego, że nie wytrzymaliśmy i musiałam je pokroić jeszcze ciepłe :D Koniecznie wypróbujcie ten wypiek, naprawdę warto :) Ciasto drożdżowe: 500 g mąki pszennej 2 op drożdży instant szczypta soli(...)żurawiny garść suszonych moreli 100 g wiśni kandyzowanych (kilka zostawić do dekoracji) Żurawinę i morele zalać rumem na pół godziny. Po tym czasie owoce odsączyć, morele pokroić w paseczki. Ciasto: Do dużej miski przesiać mąkę, drożdże, cukier puder i sól, wymieszać. Wbić jajka, dodać ciepłe mleko i zagnieść ciasto. Na koniec wlewać masło (letnie, nie gorące), cały czas zagniatając

Smakołyki Asi
Drożdżowe bułeczki z czereśniami i rabarbarem! 173

Bułeczki drożdżowe zwane potocznie drożdżówkami to chyba mój ulubiony wypiek. Lubię przygotowywać drożdżowe ciasto, lubię jego zapach unoszący się w domu. Uwielbiam drożdżówki na śniadanie z dużą ilością owoców pod grubą warstwą kruszonki. Puszyste i najlepiej jeszcze ciepłe. W czerwcu można je przygotować z każdymi owocami, które będą w sezonie. Koniecznie zapisz przepis i smakuj razem z nami! Przepis(...)dodaj jaja z cukrem, resztę mleka i zacznij zagniatać ciasto. Dodaj tłuszcz i wyrabiaj ciasto. Gdyby ciasto było za lepkie za rzadkie dodaj 3 łyżki mąki. Pamiętaj, że przy cieście drożdżowym jego struktura będzie zależała od użytej mąki, temperatury otoczenia czy wielkości jaj. Więc te 2-4 łyżki mąki to zawsze taka granica plus minus. Ciasto wyrabiamy około

SMYKWKUCHNI
Babka drożdżowa z bakaliami 226

doborze dodatków. Do wykonania ciasta na babkę najlepiej jest użyć miksera lub noża/szpatułki, gdyż jest ono zbyt klejące, żeby wyrobić je dłonią. Podobnie jak w przypadku zwykłego ciasta drożdżowego, im dłużej będziecie wyrabiać ciasto na babkę, tym bardziej delikatna i puszysta wyrośnie. Po upieczeniu babkę udekorowałam cytrynowym lukrem i jest to idealny dodatek do dość słodkiego wnętrza babki(...)więc proponuję z niego nie rezygnować. Przepis można wykorzystać w formie z kominem o pojemności około 1,5l (wysokości około 10cm, szerokości 22cm). Babka drożdżowa z bakaliami Składniki: CIASTO DROŻDŻOWE 300g mąki pszennej 100g śmietany 18% 80g cukru pudru 60ml letniej wody 25g drożdży 4 żółtka 1 łyżka domowego cukru waniliowego skórka otarta z 1 cytryny szczypta soli 80g masła

Smakołyki Bereniki