latem, a wyglądają tak, że trudno przejść obok nich obojętnie. Sprawdziłam — nie da się. Uwielbiam drożdżowe wypieki, nawet te, które rosną w nocy jak tajne stowarzyszenia. Tym razem jednak nie było opcji na nocne wyrastanie, bo moja lodówka była zapchana po brzegi. Dlatego ciasto wyrobiłam z samego rana — tak wcześnie, że nawet sąsiedzi jeszcze chrapali — a cynamonki zniknęły sukcesywnie(...)ślimaczków : puszyste, pachnące cynamonem i wzbogacone o soczyste kawałki truskawek. Bo jak już grzeszyć — to z rozmachem! Cynamonki truskawkowe – pachną, kuszą i znikają szybciej niż majowe słońce! Bardzo lubię drożdżowe ciasto z dodatkiem cynamonu albo kardamonu. Używam tych przypraw zamiennie albo… obu naraz, bo kto by się ograniczał? Zadziwiające jest to, jak świetnie cynamon i kardamon dogadują się
codojedzeniabogate w rozmaite bakalie namoczone wcześniej w rumie. Cudownie pachnie skórką pomarańczową, jest bardzo puszyste i delikatne, według mnie doskonałe. Podczas pieczenia w domu roznosił się tak cudowny zapach ciasta drożdżowego, że nie wytrzymaliśmy i musiałam je pokroić jeszcze ciepłe :D Koniecznie wypróbujcie ten wypiek, naprawdę warto :) Ciasto drożdżowe: 500 g mąki pszennej 2 op drożdży instant szczypta soli(...)żurawiny garść suszonych moreli 100 g wiśni kandyzowanych (kilka zostawić do dekoracji) Żurawinę i morele zalać rumem na pół godziny. Po tym czasie owoce odsączyć, morele pokroić w paseczki. Ciasto: Do dużej miski przesiać mąkę, drożdże, cukier puder i sól, wymieszać. Wbić jajka, dodać ciepłe mleko i zagnieść ciasto. Na koniec wlewać masło (letnie, nie gorące), cały czas zagniatając
Smakołyki AsiBułeczki drożdżowe zwane potocznie drożdżówkami to chyba mój ulubiony wypiek. Lubię przygotowywać drożdżowe ciasto, lubię jego zapach unoszący się w domu. Uwielbiam drożdżówki na śniadanie z dużą ilością owoców pod grubą warstwą kruszonki. Puszyste i najlepiej jeszcze ciepłe. W czerwcu można je przygotować z każdymi owocami, które będą w sezonie. Koniecznie zapisz przepis i smakuj razem z nami! Przepis(...)dodaj jaja z cukrem, resztę mleka i zacznij zagniatać ciasto. Dodaj tłuszcz i wyrabiaj ciasto. Gdyby ciasto było za lepkie za rzadkie dodaj 3 łyżki mąki. Pamiętaj, że przy cieście drożdżowym jego struktura będzie zależała od użytej mąki, temperatury otoczenia czy wielkości jaj. Więc te 2-4 łyżki mąki to zawsze taka granica plus minus. Ciasto wyrabiamy około
SMYKWKUCHNIdoborze dodatków. Do wykonania ciasta na babkę najlepiej jest użyć miksera lub noża/szpatułki, gdyż jest ono zbyt klejące, żeby wyrobić je dłonią. Podobnie jak w przypadku zwykłego ciasta drożdżowego, im dłużej będziecie wyrabiać ciasto na babkę, tym bardziej delikatna i puszysta wyrośnie. Po upieczeniu babkę udekorowałam cytrynowym lukrem i jest to idealny dodatek do dość słodkiego wnętrza babki(...)więc proponuję z niego nie rezygnować. Przepis można wykorzystać w formie z kominem o pojemności około 1,5l (wysokości około 10cm, szerokości 22cm). Babka drożdżowa z bakaliami Składniki: CIASTO DROŻDŻOWE 300g mąki pszennej 100g śmietany 18% 80g cukru pudru 60ml letniej wody 25g drożdży 4 żółtka 1 łyżka domowego cukru waniliowego skórka otarta z 1 cytryny szczypta soli 80g masła
Smakołyki Berenikisezonie majowym musi się pojawić ciasto drożdżowe z rabarbarem . Tym razem z dodatkiem truskawek – duet doskonały Składniki: ½ kg mąki pszennej (użyłam tortowej, może być też typ 500) 1 jajko 2 żółtka ½ szklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 4 dag świeżych drożdży 250 ml mleka 100 g masła szczypta soli Składniki na kruszonkę: 4 łyżki cukru 5 czubatych łyżek mąki(...)wykładamy owoce i wysypujemy kruszonkę. Ciasto odstawiamy ponownie do wyrośnięcia na 30 minut. Następnie pieczemy ok. 50 minut w 170 stopniach, do suchego patyczka. Polecam jeszcze ciepłe Smacznego Artykuł Ciasto drożdżowe z rabarbarem pochodzi z serwisu Słodki sentyment
Słodki sentymentwyszła idealna 😋 Zarówno masę makową jak i ciasto warto przygotować sobie dzień wcześniej i schłodzić w lodówce. Z chłodnym ciastem łatwiej się pracuje... No i nie trzeba wszystkiego robić na raz, rozłożone na 2 dni pieczenie, staje się przyjemnością... 👌😀 Z poniższych składników wychodzi ok. 24 sztuk, u mnie nawet 26 rogali. Składniki: Ciasto półfrancuskie: - 1 kg mąki orkiszowej tortowej typ450(...)mieszamy przy pomocy haka. Ja swojego ciasta nie wyrabiałam długo, mieszałam tylko do połączenia składników. Ciasto powinno być elastyczne i nie kleić się do rąk. Ciasto przykrywamy i odstawiamy do wyrastania na ok. 30-45 minut. W tym czasie ścieramy sobie zamrożone masło i odstawiamy na talerzach do lodówki. Po wyrośnięciu ciasto drożdżowe odgazowujemy, zagniatamy i rozwałkowujemy na stolnicy
Smaczne ZdroweCebularze to pyszny przysmak lubelski. Drożdżowe placuszki z cebulą i makiem stanowią rarytas w tamtejszej kuchni. Ponieważ bardzo lubię i ciasto drożdżowe i smażoną cebulkę, z góry wiedziałam, że i cebularze przypadną mi do gustu :) Oryginalny przepis zmodyfikowałam zamieniając mak na chudy boczek. Mięciutkie drożdżowe ciasto i podsmażona cebula z boczkiem stanowią pyszną przekąskę albo ciepłą kolację. Składniki
Walijskie Pichceniekapust ą i suszonymi grzybami oraz galette, rustykalnej tarty, która odróżnia si ę od zwykłych tart tym, ż e nie wymaga użycia formy do pieczenia. Ciasto drożdżowe poprzez dodatek m ą ki gryczanej i startego parmezanu, nabrało brązowego koloru i charakterystycznego dla gryki lekko goryczkowego smaku. Galette jest nie tylko smaczna, ale również może(...)Ripieno di crauti e funghi secchi 350 g di crauti 40 g di funghi secchi 1 cipolla 1 foglia di alloro 2 cucchiai di olio sa le, pepe PRZYGOTOWANIE Ciasto drożdżowe W miseczce przygotowujemy rozczyn. Rozkruszone drożdże zalewamy 3-4 łyżkami letniej wody, dodajemy cukier, mieszamy do rozpuszczenia si ę drożdży. W misce mieszamy oba rodzaje mąki
La grande e la piccola cuocaPlacek drożdżowy ze śliwkami – kuchnia podkarpacka Lokalizacja: Wolica, gmina Gać, powiat przeworski Przepis Koła Gospodyń Wiejskich z Wolicy na ciasto drożdżowe z owocami zaintrygował mnie jednym składnikiem. Zwykle ciasto drożdżowe wzbogaca się roztopionym masłem, które dodaje się pod koniec wyrabiania. Tymczasem panie z Wolicy polecają drożdżówkę na oleju i muszę przyznać, że składnik ten sprawdził się doskonale. Drożdżówka jest smaczna(...)owoce są słodkie, ciasto posypujemy kruszonką bez cukru. Do owoców kwaskowatych polecam typową słodką kruszonkę. W oryginale przepis przeznaczony był do pieczenia na dużej blaszce. Dostosowałam proporcje składników do typowej (przynajmniej dla mnie) wielkości blaszki. Jeśli jednak chcecie upiec większe ciasto, pierwotną wersję przepisu znajdziecie w publikacji Powiatu Przeworskiego pt. „Śladami dawnych smaków powiatu przeworskiego”. Placek drożdżowy ze śliwkami – kuchnia
Trzeci talerzjednym z najhuczniej obchodzonych dni przez szwedów w roku, z wiankami na głowachm, wśród zieleni, uśmiechów i truskawek :) I tym radosnym czasem inspirowałam się, piekąc truskawkowe cynamonki. W pulchne drożdżowe ciasto z cynamonem zawinęłam soczyste truskawki i odrobinę migdałów, które od czasu do czasu wesoło chrupią. Mięciutkie w środku, soczyste w każdym kęsie i delikatnie chrupiące z wierzchu cynamonki wypełnione(...)odpłynąć na puszystej, drożdżowej chmurce rozkoszy. A jeśli macie ochotę na więcej owocowych pomysłów na cynamonki, koniecznie sprawdźcie te z jagodami i fioletowym sosem ! :) Cynamonki z truskawkami Potrzebujesz: Na ciasto drożdżowe 25g świeżych drożdży / 7g suszonych 250ml letniego mleka 50g cukru 415g mąki pszennej 1 łyżeczka mielonego cynamonu szczypta soli 100g masła w temperaturze pokojowej Nadzienie: 400g truskawek 1 łyżka
Kuchnia w Słońcu SkąpanaPizza to tradycyjny element kuchni włoskiej, lecz obecnie popularna jest na całym świecie. Pierwotnie była wykonywana z wytrawnego ciasta makaronowego, a później zaczęto używać także ciasta drożdżowego . By ciasto na pizze wyszło idealne, powinno być pieczone w bardzo mocno nagrzanym piecu. Pizza jak z pizzerii Domowa pizza: ciasto na pizzę jak z pizzerii : przepis na pizzę jak z pizzerii(...)cechy, moim zdaniem, idealnej pizzy. Ciasto na pizzę II ( z mlekiem ) Ciasto na pizzę II ( z mlekiem ) – przepis na pizze z mlekiem, to przepis dla tych, którzy uwielbiają drożdżowe ciasto na bazie mleka – czyli takie, jakie serwowane jest w Pizza Hut. Domowa pizza: Puszysta pizza – przepis na ciasto na puszystą pizzę jak z pizzerii Przepis dla fanów pizzy
Kulinarne Przebojespacer z pupilkami, jeżeli nie to zostanę w domu i potowarzyszę chorej papużce ( :( ). Ale to czym rozpocznę ten dzień jest dla mnie stu procentowo pewne! Będzie to kanapka z ciastem drożdżowym i jakimś smakowitym dżemem, do tego owocowa herbatka albo mleko. Mniam! :) Jadacie słodkie śniadania? Czy raczej jesteście z tych mięsożernych jak mój eM? Zapraszam na ciasto drożdżowe z kruszonką(...)cukier i ucieramy. Gdy masa będzie jednolita dodajemy jajko i żółtka i dalej mieszamy, do uzyskania jednolitej puszystej masy. Do ubitej masy przesiewamy mąkę i wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. Następnie na jednej stronie ciasta wgniatamy suszone winie, a na drugiej rozsmarowujemy zmielona skórkę pomarańczową a następnie ponownie wyrabiamy. Gotowe ciasto przekładamy do podłużnej formy keksowej wyłożonej papierem
Słodkie PrzyjemnościMakowiec to jeden z obowiązkowych wypieków świątecznych w moim rodzinnym domu. Mak bowiem zapewnia pomyślność i bogactwo. Najeżony bakaliami jest wręcz przepysznym deserem do świątecznej kawy. Ciasto drożdżowe: 1 szkl mleka 7g drożdży instant 1/4 szkl cukru 50 dag mąki szczypta soli 70g masła 1 jajko puszka gotowej masy makowej (ok 800g) 1/3 szkl posiekanych orzechów Lukier: 2 szkl(...)cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny Dekoracja: łyżka maku kolorowe skórki kandyzowane Ciasto drożdżowe: Do dużej miski przesiać mąkę, dodać drożdże, cukier, sól, wymieszać. W garnuszku podgrzać mleko i masło do całkowitego rozpuszczenia, przestudzić. Dodać do pozostałych składników, wbić jajko i wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce na ok 60 minut do wyrośnięcia. Ciasto jeszcze
Smakołyki Asiłyżki mąki pszennej Wszystkie składniki rozetrzeć palcami aż do powstania ciasta. Odstawić na pół godziny do lodówki. Schłodzone, rozkruszając palcami rozsypać na drożdżówkach przed wstawieniem ich do piekarnika. Pieczenie ciasta drożdżowego nie jest trudne. Jeśli nie pieczecie go z obawy o to, że może nie udać się, to zerknijcie do krótkiego poradnika Jak upiec dobre ciasto drożdżowe? , który jest
Codzienna kuchnia niecodzienna