ciasto drożdżowe - 15566 przepisów (strona:78/1038)

Szwedzka semla szafranowa 93

jakie często można znaleść w kupnym marcepanie. Innym składnikiem tego szwedzkiego deseru jest bita śmietana. Nie słodzę śmietany, ponieważ masa migdałowa jest bardzo słodka. Nieco cukru dodaję również do ciasta drożdżowego. Warto spróbować coś innego i upiec szwedzką semla na tłusty czwartek zamiast tradycyjnych pączków. Polecam przepis! Semla szafranowa 8 sztuk Składniki: 400 g pszennej mąki 25 g świeżych drożdży(...)wlać zimne mleko. Dodać łyżkę cukru i drożdże. Mieszać do rozpuszczenia drożdży. W misie miksera odważyć mąkę i cukier. Następnie wlać rozczyn oraz dodać żółtko i szczyptę soli. Wyrobić ciasto drożdżowe za pomocą haka. Przykryć folią i odstawić do wyrośnięcia na 40 minut. Po wyrośnięciu złożyć ciasto w kopertę i odczekać 10 minut. Podzielić ciasto na 8 kawałków około

codojedzenia
Chałka z różaną kruszonką 136

Ciasta drożdżowe przygotowane w domu są bez porównania smaczniejsze niż te zakupione w cukierniach. Może i nie wyglądają tak pięknie, ale mają zdecydowanie lepszy skład i nie znajdziemy w nich żadnych ulepszaczy i spulchniaczy. Chałki lubię od małego. Są takim wspomnieniem, choć właśnie nie pamiętam, by to Mama je piekła. Zazwyczaj chyba gdzieś kupowała. A może to moja pamięć szwankuje(...)Chleby piekła w ilościach wręcz hurtowych, ale tej drożdżowej buły nijak nie pamiętam. Aż zapytam przy najbliższej nadarzającej się okazji :) Ja za to chlebów piekę zdecydowanie mniej, a ciasta drożdżowe, zarówno w dużej formie jak i drożdżówki pojawiają się u mnie przynajmniej raz w miesiącu. Powiecie, że to też wcale nie jakiś szał, ale wyobraźcie sobie jeść je codziennie- znudziło

Kuchnia w czekoladzie
Prosta drożdżówka 315

delikatną piankę. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Do miski wrzucamy jajka z cukrem, ucieramy a następnie dodajemy mąkę przesiewając ją przez sito. Cały czas mieszając, ja użyłam robota z końcówką do ciasta drożdżowego, wlewamy olej i na sam koniec rozczyn. Wyrabiamy do uzyskania jednolitej(...)masy. Przygotowane ciasto wlewamy do blaszki o wymiarach 30/20cm, wyściełanej papierem do pieczenia i posypujemy owocami. Składniki na kruszonke łączymy ze sobą, ucierając w palcach tak by utworzyły się charakterystyczne grudki. Ciasto posypujemy kruszonką i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy ok 45 min. Drożdżówka na oleju (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drożdżówka z owocami Ciasto drożdżowe (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Do Garów!
Bułeczki z jabłkami 322

małe drożdżówki z pysznym, delikatnie słodkim nadzieniem. Idealnie nadają się na śniadanie lub podwieczorek, a ich niewielki rozmiar sprawia, że ciężko poprzestać na jednej sztuce. Bułeczki przygotowałam z klasycznego ciasta drożdżowego, wzbogaconego o dodatek miodu, za to bez użycia jajek. Z podanych proporcji można upiec 20 niezbyt dużych bułeczek. Bułeczki z jabłkami Składniki: ciasto drożdżowe 400g mąki pszennej 200ml mleka

Smakołyki Bereniki
Ciasto Trzech Króli 170

bogate w rozmaite bakalie namoczone wcześniej w rumie. Cudownie pachnie skórką pomarańczową, jest bardzo puszyste i delikatne, według mnie doskonałe. Podczas pieczenia w domu roznosił się tak cudowny zapach ciasta drożdżowego, że nie wytrzymaliśmy i musiałam je pokroić jeszcze ciepłe :D Koniecznie wypróbujcie ten wypiek, naprawdę warto :) Ciasto drożdżowe: 500 g mąki pszennej 2 op drożdży instant szczypta soli(...)żurawiny garść suszonych moreli 100 g wiśni kandyzowanych (kilka zostawić do dekoracji) Żurawinę i morele zalać rumem na pół godziny. Po tym czasie owoce odsączyć, morele pokroić w paseczki. Ciasto: Do dużej miski przesiać mąkę, drożdże, cukier puder i sól, wymieszać. Wbić jajka, dodać ciepłe mleko i zagnieść ciasto. Na koniec wlewać masło (letnie, nie gorące), cały czas zagniatając

Smakołyki Asi
Drożdżowe bułeczki z czereśniami i rabarbarem! 158

Bułeczki drożdżowe zwane potocznie drożdżówkami to chyba mój ulubiony wypiek. Lubię przygotowywać drożdżowe ciasto, lubię jego zapach unoszący się w domu. Uwielbiam drożdżówki na śniadanie z dużą ilością owoców pod grubą warstwą kruszonki. Puszyste i najlepiej jeszcze ciepłe. W czerwcu można je przygotować z każdymi owocami, które będą w sezonie. Koniecznie zapisz przepis i smakuj razem z nami! Przepis(...)dodaj jaja z cukrem, resztę mleka i zacznij zagniatać ciasto. Dodaj tłuszcz i wyrabiaj ciasto. Gdyby ciasto było za lepkie za rzadkie dodaj 3 łyżki mąki. Pamiętaj, że przy cieście drożdżowym jego struktura będzie zależała od użytej mąki, temperatury otoczenia czy wielkości jaj. Więc te 2-4 łyżki mąki to zawsze taka granica plus minus. Ciasto wyrabiamy około

SMYKWKUCHNI
Babka drożdżowa z bakaliami 211

doborze dodatków. Do wykonania ciasta na babkę najlepiej jest użyć miksera lub noża/szpatułki, gdyż jest ono zbyt klejące, żeby wyrobić je dłonią. Podobnie jak w przypadku zwykłego ciasta drożdżowego, im dłużej będziecie wyrabiać ciasto na babkę, tym bardziej delikatna i puszysta wyrośnie. Po upieczeniu babkę udekorowałam cytrynowym lukrem i jest to idealny dodatek do dość słodkiego wnętrza babki(...)więc proponuję z niego nie rezygnować. Przepis można wykorzystać w formie z kominem o pojemności około 1,5l (wysokości około 10cm, szerokości 22cm). Babka drożdżowa z bakaliami Składniki: CIASTO DROŻDŻOWE 300g mąki pszennej 100g śmietany 18% 80g cukru pudru 60ml letniej wody 25g drożdży 4 żółtka 1 łyżka domowego cukru waniliowego skórka otarta z 1 cytryny szczypta soli 80g masła

Smakołyki Bereniki
Ciasto drożdżowe z rabarbarem 134

sezonie majowym musi się pojawić ciasto drożdżowe z rabarbarem . Tym razem z dodatkiem truskawek – duet doskonały Składniki: ½ kg mąki pszennej (użyłam tortowej, może być też typ 500) 1 jajko 2 żółtka ½ szklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 4 dag świeżych drożdży 250 ml mleka 100 g masła szczypta soli Składniki na kruszonkę: 4 łyżki cukru 5 czubatych łyżek mąki(...)wykładamy owoce i wysypujemy kruszonkę. Ciasto odstawiamy ponownie do wyrośnięcia na 30 minut. Następnie pieczemy ok. 50 minut w 170 stopniach, do suchego patyczka. Polecam jeszcze ciepłe Smacznego Artykuł Ciasto drożdżowe z rabarbarem pochodzi z serwisu Słodki sentyment

Słodki sentyment
ROGALE MARCIŃSKIE, ROGALE Z BIAŁYM MAKIEM 102

wyszła idealna 😋 Zarówno masę makową jak i ciasto warto przygotować sobie dzień wcześniej i schłodzić w lodówce. Z chłodnym ciastem łatwiej się pracuje... No i nie trzeba wszystkiego robić na raz, rozłożone na 2 dni pieczenie, staje się przyjemnością... 👌😀 Z poniższych składników wychodzi ok. 24 sztuk, u mnie nawet 26 rogali. Składniki: Ciasto półfrancuskie: - 1 kg mąki orkiszowej tortowej typ450(...)mieszamy przy pomocy haka. Ja swojego ciasta nie wyrabiałam długo, mieszałam tylko do połączenia składników. Ciasto powinno być elastyczne i nie kleić się do rąk. Ciasto przykrywamy i odstawiamy do wyrastania na ok. 30-45 minut. W tym czasie ścieramy sobie zamrożone masło i odstawiamy na talerzach do lodówki. Po wyrośnięciu ciasto drożdżowe odgazowujemy, zagniatamy i rozwałkowujemy na stolnicy

Smaczne Zdrowe
CEBULARZE 164

Cebularze to pyszny przysmak lubelski.  Drożdżowe placuszki z cebulą i makiem stanowią rarytas w tamtejszej kuchni. Ponieważ bardzo lubię i ciasto drożdżowe i smażoną cebulkę, z góry wiedziałam, że i cebularze przypadną mi do gustu :)  Oryginalny przepis zmodyfikowałam zamieniając mak na chudy boczek. Mięciutkie drożdżowe ciasto i podsmażona cebula z boczkiem stanowią pyszną przekąskę albo ciepłą kolację. Składniki

Walijskie Pichcenie
Drożdżowe galette z kapustą i suszonymi grzybami (Galette di pasta lievitata con crauti e funghi secchi) 178

kapust ą  i suszonymi grzybami oraz galette, rustykalnej tarty, która odróżnia si ę  od zwykłych tart tym,  ż e nie wymaga użycia formy do pieczenia.  Ciasto drożdżowe poprzez dodatek m ą ki gryczanej i startego parmezanu, nabrało brązowego koloru i charakterystycznego dla gryki lekko goryczkowego smaku.  Galette jest nie tylko smaczna, ale również może(...)Ripieno di crauti e funghi secchi 350 g di crauti 40 g di funghi secchi 1 cipolla 1 foglia di alloro 2 cucchiai di olio sa le, pepe PRZYGOTOWANIE Ciasto drożdżowe W miseczce przygotowujemy rozczyn. Rozkruszone drożdże zalewamy 3-4 łyżkami letniej wody, dodajemy cukier, mieszamy do rozpuszczenia si ę  drożdży.   W misce mieszamy oba rodzaje mąki

La grande e la piccola cuoca
Cynamonki z truskawkami na święto lata 50

jednym z najhuczniej obchodzonych dni przez szwedów w roku, z wiankami na głowachm, wśród zieleni, uśmiechów i truskawek :) I tym radosnym czasem inspirowałam się, piekąc truskawkowe cynamonki. W pulchne drożdżowe ciasto z cynamonem zawinęłam soczyste truskawki i odrobinę migdałów, które od czasu do czasu wesoło chrupią. Mięciutkie w środku, soczyste w każdym kęsie i delikatnie chrupiące z wierzchu cynamonki wypełnione(...)odpłynąć na puszystej, drożdżowej chmurce rozkoszy. A jeśli macie ochotę na więcej owocowych pomysłów na cynamonki, koniecznie sprawdźcie te z jagodami i fioletowym sosem ! :) Cynamonki z truskawkami Potrzebujesz: Na ciasto drożdżowe 25g świeżych drożdży / 7g suszonych 250ml letniego mleka 50g cukru 415g mąki pszennej 1 łyżeczka mielonego cynamonu szczypta soli 100g masła w temperaturze pokojowej Nadzienie: 400g truskawek 1 łyżka

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Przepis na pizze. Ciasto na pizze. 1973

Pizza to tradycyjny element kuchni włoskiej, lecz obecnie popularna jest na całym świecie. Pierwotnie była wykonywana z wytrawnego ciasta makaronowego, a później zaczęto używać także ciasta drożdżowego . By ciasto na pizze wyszło idealne, powinno być pieczone w bardzo mocno nagrzanym piecu. Pizza jak z pizzerii Domowa pizza: ciasto na pizzę jak z pizzerii : przepis na pizzę jak z pizzerii(...)cechy, moim zdaniem, idealnej pizzy. Ciasto na pizzę II ( z mlekiem ) Ciasto na pizzę II ( z mlekiem ) – przepis na pizze z mlekiem, to przepis dla tych, którzy uwielbiają drożdżowe ciasto na bazie mleka – czyli takie, jakie serwowane jest w Pizza Hut. Domowa pizza: Puszysta pizza – przepis na ciasto na puszystą pizzę jak z pizzerii Przepis dla fanów pizzy

Kulinarne Przeboje
Ciasto drożdżowe z kruszonką 171

spacer z pupilkami, jeżeli nie to zostanę w domu i potowarzyszę chorej papużce ( :( ). Ale to czym rozpocznę ten dzień jest dla mnie stu procentowo pewne! Będzie to kanapka z ciastem drożdżowym i jakimś smakowitym dżemem, do tego owocowa herbatka albo mleko. Mniam! :) Jadacie słodkie śniadania? Czy raczej jesteście z tych mięsożernych jak mój eM? Zapraszam na ciasto drożdżowe z kruszonką(...)cukier i ucieramy. Gdy masa  będzie jednolita dodajemy jajko i żółtka i dalej mieszamy, do uzyskania jednolitej puszystej masy. Do ubitej masy przesiewamy mąkę i wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto.  Następnie na jednej stronie ciasta wgniatamy suszone winie, a na drugiej rozsmarowujemy zmielona skórkę pomarańczową a następnie ponownie wyrabiamy. Gotowe ciasto przekładamy do podłużnej formy keksowej wyłożonej papierem

Słodkie Przyjemności

Proponowane wyszukiwania