Upiekłam w końcu te małe cudeńka. Jabłuszka w cieście drożdżowym- różyczki. Musze powiedzieć ,że są pyszne. Zaczyn na różyczki drożdżowe : pół szklanki ciepłego mleka 50 g drożdży świeżych 1 łyżka cukru Ciasto na różyczki drożdżowe : 500 g mąki pszennej 2 jaja 125 g margaryny rozpuszczonej cukru niepełna szklanka pół szklanki ciepłego mleka Dodatkowo: cynamon jabłka(...)cukier pół szklanki Wykonanie rozczynu: Do szklanki wlewamy mleko,tak do połowy. Mleko ma być ciepłe, wkruszamy do niego drożdże i dodajemy cukier 1 łyżkę. Rozrabiamy do rozpuszczenia. Wykonanie ciasta drożdżowego: Do misy wsypujemy przesianą mąkę i cukier, robimy dołek i wlewamy rozpuszczone drożdże. Lekko mieszamy i powstaje zawiesina, zostawiamy tak na 15 minut by drożdże zaczęły pracować. Minęło
Różowa kuchniaSezon na śliwki jest w pełni. Warto zatem przygotować pyszne ciasto ze śliwkami . Ciasto przygotowujemy stosunkowo szybko i nie wymaga ono od nas zbyt dużej liczby
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Wyszperałam przepis z 2012r., który był wpisem na starym blogu. Mnóstwo komentarzy i same pozytywne. Przepis na to ciasto mam od Izy z Dolnego Śląska. Jest to ciasto szczególnie dla zapracowanych osób ale i dla tych, które nie umieją piec drożdżowego. Bardziej skłaniałabym się do tych drugich bo pokochają to ciasto, ale tym po pracowitym tygodniu też należy się(...)wiem co jeszcze. Piekłam takie ciasto i wiem, że trzeba nad nim popracować. Jednak zaryzykuję pisząc, że to ciasto zaskoczyło mnie swoją prostotą, wręcz lenistwem przy nim i bardzo je polecam. To ciasto robi się samo! Przy tym cieście jest niewiele pracy! To ciasto jest przepyszne! Przekonajcie się sami! Leniwiec, ciasto drożdżowe na niedzielę Oryginalny przepis
Leśny Zakątekurocze wielkanocne bułeczki to wariacja na temat słynnego na południu Hiszpanii ciasta drożdżowego zapiekanego z jajkami ugotowanymi na twardo. Monas de Pascua , bo tak je tam nazywają, to jeden z najbardziej tradycyjnych przysmaków wielkanocnych. Jest ona tym dla Hiszpanów, czym dla nas mazurek; bez niej Świąt po prostu nie ma. Bułeczki postanowiłem jednak upiec dla odmiany na słono, nie zapominając(...)sól, wlewamy zaczyn, sok pomarańczowy oraz rozpuszczone i przestudzone masło, wbijamy jajko i dodajemy posiekany rozmaryn oraz skórkę pomarańczową. Zagniatamy ciasto. Polecam wykonać to w robocie z hakami do ciasta drożdżowego. Po 10 minutach wyciągamy ciasto na oprószony mąką blat i zagniatamy ręcznie przez kolejne kilka minut. Formujemy kulę i smarujemy ją oliwą. Ciasto wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką
Food Squaredrożdże prasowane. W Polsce drożdżownictwo przemysłowe rozwinęło się końcem XIX wieku, zatem wykorzystuje się je w polskiej kuchni już od ponad 120 lat. Przy wypiekach ciastek krucho drożdżowych wskazane jest, by ciasto wyrastało w chłodzie. Proces ten trwa dłużej niż wyrastanie ciasta w ciepłym pomieszczeniu, ale w zamian otrzymuje się ciasto o lepszej strukturze i smaku. Jednakże niemal niemożliwe było(...)także wtedy kiedy były już powszechne, ale nie wszyscy mieli prąd, bądź zwyczajnie nie było ich stać na lodówkę. Najprawdopodobniej ta potrzeba przyczyniła się do rozpowszechnienia tak zwanego topienia ciasta drożdżowego. Ciasto owinięte lnianą ściereczką zanurza się w zimnej wodzie, gdzie wolno fermentuje, a kiedy liczba powstałych pęcherzyków powietrza jest już wystarczająco duża, ciasto wypływa na powierzchnię wody. Metodę
Trzeci talerzDrożdżówki z porzeczkami i kruszonką to oznaka tego, że lato jest w pełni. Latem częściej sięgam po ciasto drożdżowe i świeże owoce. Moje porzeczki w tym roku obrodziły, więc oprócz soków i dżemów zostało ich całkiem sporo na letnie wypieki. Jeżeli macie nadmiar porzeczek to zachęcam do wypróbowania przepisów na fajne, kruche ciasto Kwaśny Jacek czy też tradycyjnego pleśniaka . Kwaskowe(...)porzeczki świetnie przełamują słodycz ciast i bardzo mi odpowiada ich dodatek. Moje bułeczki drożdżowe z porzeczkami zawierają wsystkie trzy odmiany porzeczek. To zestawienie świetnie się uzupełnia. Drożdżówki nie sa za słodkie więc dla wielbicieli słodkiego polecam oprószenie ich cukrem pudrem. Drożdżówki z porzeczkami i kruszonką 370 g mąki 2/3 szkl mleka 1/4 szkl cukru 1 jajko 1 żółtko
Pieguskowa Kuchnianaszego ciasta na końcu. Teraz wyrabiamy nasze ciasto tak, aby tłuszcz połączył się z ciastem. Dodajemy jeszcze trochę mąki i wyrabiamy ciasto na jednolitą masę. Mąki dodajemy tyle, w zależności jakie chcemy mieć nasze ciasto rzadsze lub twardsze. Gdy ciasto jest wolniejsze szybciej nam będzie później wyrastało. Możemy z niego robić drożdżówki, chałki, baby drożdżowe i inne ciasta drożdżowe(...)iasto to jest puszyste, wilgotne, długo zachowuje świeżość i nie wysycha szybko ( dzięki dodaniu serka i jogurtu ). Wypieki z ciasta drożdżowego najlepiej przechowywać w woreczkach foliowych w chłodnym miejscu. Życzę udanych wypieków
Przepisy i porady kulinarnePrzygotowałam przepyszne i puchate babki drożdżowe z nadzieniem z płatków róży. Zapach zdecydowanie obłędny, dawka aromatów, koloru i smaku. Zdecydowanie musicie je zrobić na świąteczny stół. Babeczki przygotowałam z ciasta drożdżowego, oblałam obficie lukrem i posypałam zbożowymi kuleczkami. Jestem bardzo ciekawa Waszych opinii. Do nadziewania babeczek użyłam konfitury "Płatki róż", po odkręceniu słoiczka zapach Was zachwyci a smak zadowoli(...)Polecam kochani serdecznie! To zdecydowanie must have! Przygotowanie ciasta drożdżowego. SKŁADNIKI NA BABECZKI DROŻDŻOWE: - 1 kg mąki - kostka margaryny - 6 jaj - 3/4 szklanki mleka 3,2% - niepełna szklanka cukru - paczka drożdży świeżych - woda różana (do kupienia w sklepach z kuchnią arabską) Do dużej miski wsyp mąkę, zrób sporą dziurkę. W kubeczku rozpuść drożdżowe w 1/2 szkl. mleka, dodaj łyżeczkę cukru
SMYKWKUCHNIjednym z mniej słodkich dżemów, na przykład z porzeczkowym. I taki właśnie wykorzystaliśmy do nadzienia. Pomysł na bułeczki powinien zainteresować wszystkich, którzy lubią drożdżowe, nieskomplikowane wypieki. Zapraszamy na przepis. BUŁECZKI DROŻDŻOWE Z KWAŚNYM DŻEMEM Przepis na ciasto drożdżowe = > LINK Nadzienie: dżem porzeczkowy bakalie (opcjonalnie) BUŁECZKI DROŻDŻOWE Z KWAŚNYM DŻEMEM Wykonanie: 1. Ze składników przygotowujemy ciasto jak przepisie, pomijamy czekoladę(...)mlekiem. 6. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok 20 – 25 minut. Na koniec, po lekkim przestygnięciu możemy posypać cukrem pudrem. INNE NASZE WYPIEKI Z CIASTA DROŻDŻOWEGO: DROŻDŻÓWKA JAK U BABCI RACUCHY – PAMPUCHY Z JABŁKAMI PĄCZKI SMAŻONE NA SMALCU Smacznego! Artykuł Bułeczki drożdżowe z kwaśnym dżemem pochodzi z serwisu Kuchnia na Wypasie
Kuchnia Na WypasieWszechstronna, do pierogów i klusek, chleba i bułek, ciast i pizzy. TYP 500 pszenna – mąka wrocławska, poznańska. Wysokoglutenowa, bardzo lepka. Idealna na kluski, polskie makarony, pierogi, naleśniki, do ciast drożdżowych, pączków, racuchów, ciast półfrancuskich i ucieranych. Nadaje się do zagęszczania potraw i do zasmażki. TYP 550 pszenna – mąka luksusowa. Lekko kremowa w kolorze. Do ciast drożdżowych, pączków, faworków
Karo in the KitchenCiasto makowe krucho - drożdżowe to połączenie dwóch warstw maku z trzema blatami ciasta krucho drożdżowego, ciekawego smaku dodaje marmolada , która jest ukryta pod warstwami makowymi. Na blogu można znaleźć Łatwy makowiec a teraz dołącza do niego ten pyszny krucho drożdżowy. To ciasto makowe jest alternatywą dla tradycyjnego makowca czy często pękającej strucli makowej. Ciasto bardzo ładnie się
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniababkę makową zrobiłam szybciej, żeby podzielić się z Wami tym przepisem. Mak zalać wrzątkiem, wymieszać. Zostawić na całą noc. następnego dnia wylać mak na sitko i dokładnie odsączyć. Wykonanie ciasta drożdżowego – do kubka wkruszyć drożdże, dodać łyżeczkę cukru, 1 łyżkę mąki i zalać 1/3 szklanki letniego mleka. Odstawić do wyrośnięcia. Masło rozpuścić w garnuszku razem z cukrem. Wymieszać(...)dużej miski wsypać przesianą mąkę, dodać pozostałe letnie mleko, rozpuszczone ostudzone masło, wyrośnięte drożdże. Wyrobić ciasto jak każde drożdżowe. Ciasto ugniatać dłońmi tak długo aż ciasto będzie gładkie i sprężyste. Przykryć miskę folią spożywczą i odstawić aż wyrośnie. Wykonanie ciasta w thermomix do naczynia miksującego wkruszyć drożdże, dodać 1/3 szklanki letniego mleka, 1 łyżeczka cukru, 1 łyżka mąki, wymieszać obroty
Kuchnia Pokoleńparze, knedliky – znacie to danie? pod jaką nazwą? Spotkałam się też z nazwami takimi jak parzaki, pyzy drożdżowe, kluchy na łachu, buchty. To bułeczki z bardzo delikatnego, lekkiego ciasta drożdżowego ugotowane na parze. Ciasto drożdżowe na parowańce robimy z mąki pszennej jasnej, którą zagniatamy z drożdżami, cukrem, jajkami oraz mlekiem z dodatkiem masła, co sprawia, że parowce są potem bardzo(...)kluski na parze: Najpierw w ciepłym mleku rozpuszczamy cukier i drożdże. Następnie do miski wsypujemy mąkę, sól, mieszamy. Potem rozpuszczamy masło. Kiedy zaczyn drożdżowy „ruszy” dodajemy go do mąki. Dodajemy też jajko i masło. Następnie wyrabiamy ciasto (przynajmniej 5 min) aż będzie gładkie i będzie odchodzić od reki. Potem przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (aż podwoi
Dorota Smakujemąki, dodać wyrośnięty rozczyn oraz skórkę startą ze sparzonej i wyszorowanej cytryny, wyrobić jednolite ciasto – będzie się ono kleiło, dlatego można posłużyć się robotem z końcówką do zagniatania ciasta drożdżowego. Wlać przestudzone masło, ponownie wyrobić, aż całe masło zostanie wchłonięte przez ciasto. Na koniec wgnieść rodzynki, kandyzowaną skórkę oraz płatki migdałowe. Przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce(...)minut. Formę do babki natłuścić margaryną, obsypać bułką tartą. Drożdżowe ciasto wyłożyć na blat oprószony mąką, krótko zagnieść, włożyć do formy. Przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce na 30-40 minut. Wyrośniętą babkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 o C , piec z termoobiegiem 40 minut . Luksusową babkę drożdżową po upieczeniu wyjąć z piekarnika i wyłożyć na kratkę do studzenia
niecodziennikpary