Drożdżowy przekładaniec . Ciasto 50 dkg. mąki pszennej 30 g drożdży 4 łyżki śmietany 18% 3/4 szklanki cukru pudru 1 jajko 2 żółtka 250 dag masła-1 łyżkę zostawić do wysmarowania formy Masa orzechowa. 20 dag posiekanych lub grubo zmielonych orzechów włoskich 2 białka(...)łyżki cukru pudru Białka ubić z cukrem i wymieszać z orzechami. Przełożenie daktylowe. 1 szklanka posiekanych daktyli 1/2 szklanki dżemu daktylowego lub morelowego Daktyle wymieszać z dżemem. Przygotować ciasto drożdżowe. Drożdże rozetrzeć ze śmietaną, dodać resztę składników i dokładnie wyrobić. Ciasto podzielić na 3 części i rozwałkować na placki wielkości formy do pieczenia. Pierwszy placek ułożyć w wysmarowanej masłem
Kulinarny karnet Christopherakilka zdjęć z warsztatów – efekty naszej pracy! Zainteresowanych oczywiście zapraszam na kolejne szkolenia – terminy możecie zobaczyć TUTAJ W OFERCIE KURSU ZNAJDZIEMY M.IN: • CIASTA BAZOWE : biszkopt jasny, biszkopt ciemny, ciasto kruche, ciasto parzone, ciasto drożdżowe, sernik idealny, ciasto bezglutenowe/wegańskie • WYPIEKI NA PODSTAWIE PRZEPISÓW BAZOWYCH: ciasta/torty, tarty, ptysie, drożdżówki, serniki • WYPIEKI Z UŻYCIEM MUSÓW, KREMÓW, ŻELEK • TEMPEROWANIE CZEKOLADY
Ostra na Słodkoskładników ,które są wymienione na ciasto. Wyrabiamy z pomocą miksera lub ręcznie. Pod koniec dodajemy roztopione masło. Wyrabiamy tak długo, aż będzie elastyczne. ( ja wyrabiam około 10 minut) Z ciasta uformować kulę. Przełożyć nią do miski oprószonej mąką. Ciasto ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 1-1,5 godziny w ciepłe miejsce. Ciasto powinno ponownie wyrosnąć. W ty czasie(...)suchego patyczka) Upieczony wyjmujemy i studzimy. W tym czasie zabieramy się za lukier. Wszystkie składniki na lukier dokładnie ze sobą mieszamy. Ostudzone ciasto polewamy przygotowanym lukrem. Smacznego. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Ciasto drożdżowe ze śliwkami pochodzi z serwisu Olcia Gotuje
Olcia gotuje!zdjęć z warsztatów – efekty naszej pracy! Zainteresowanych oczywiście zapraszam na kolejne szkolenia – terminy możecie zobaczyć TUTAJ W OFERCIE KURSU ZNAJDZIEMY M.IN: • CIASTA BAZOWE : biszkopt jasny, biszkopt ciemny, ciasto kruche, ciasto parzone, ciasto drożdżowe, sernik idealny, ciasto bezglutenowe/wegańskie • WYPIEKI NA PODSTAWIE PRZEPISÓW BAZOWYCH: ciasta/torty, tarty, ptysie, drożdżówki, serniki • WYPIEKI Z UŻYCIEM MUSÓW, KREMÓW, ŻELEK • TEMPEROWANIE CZEKOLADY
Ostra na SłodkoFrancuska, bo ma mało pestek, dużo miąższu, jest bardzo smaczna, aromatyczna i ma piękny wyrazisty pomarańczowy kolor. Hokkaido, bo jest aromatyczna, ma mało pestek i idealnie nada się do ciasta drożdżowego czy innych ciast ze względu na to, że jest mniej soczysta od innych odmian, a jednocześnie ma bardzo intensywny kolor i fajny smak. Zwykła, pomarańczowa, bardzo smaczna, ładny kolor(...)słoiki w pojemniku, na wypadek gdyby jakiś pękł. Puree z dyni idealnie nadaje się do zupy dyniowej, robiłam też z niego niby pączki z lukrem pomarańczowym , sernik dyniowy i ciasto drożdżowe. Do dyni fajnie pasują takie przyprawy jak: cynamon, ziele angielskie, kminek, goździki, gałka muszkatołowa. *Aktualizacja, w 2015 roku zakupiłam 10 kg dyni piżmowej, i od tej chwili będę kupować
moj przepis naFrancuska, bo ma mało pestek, dużo miąższu, jest bardzo smaczna, aromatyczna i ma piękny wyrazisty pomarańczowy kolor. Hokkaido, bo jest aromatyczna, ma mało pestek i idealnie nada się do ciasta drożdżowego czy innych ciast ze względu na to, że jest mniej soczysta od innych odmian, a jednocześnie ma bardzo intensywny kolor i fajny smak. Zwykła, pomarańczowa, bardzo smaczna, ładny kolor(...)słoiki w pojemniku, na wypadek gdyby jakiś pękł. Puree z dyni idealnie nadaje się do zupy dyniowej, robiłam też z niego niby pączki z lukrem pomarańczowym , sernik dyniowy i ciasto drożdżowe. Do dyni fajnie pasują takie przyprawy jak: cynamon, ziele angielskie, kminek, goździki, gałka muszkatołowa. *Aktualizacja, w 2015 roku zakupiłam 10 kg dyni piżmowej, i od tej chwili będę kupować
moj przepis nakilka zdjęć z warsztatów – efekty naszej pracy! Zainteresowanych oczywiście zapraszam na kolejne szkolenia – terminy możecie zobaczyć TUTAJ W OFERCIE KURSU ZNAJDZIEMY M.IN: • CIASTA BAZOWE : biszkopt jasny, biszkopt ciemny, ciasto kruche, ciasto parzone, ciasto drożdżowe, sernik idealny, ciasto bezglutenowe/wegańskie • WYPIEKI NA PODSTAWIE PRZEPISÓW BAZOWYCH: ciasta/torty, tarty, ptysie, drożdżówki, serniki • WYPIEKI Z UŻYCIEM MUSÓW, KREMÓW, ŻELEK • TEMPEROWANIE CZEKOLADY
Ostra na Słodkokilka zdjęć z warsztatów – efekty naszej pracy! Zainteresowanych oczywiście zapraszam na kolejne szkolenia – terminy możecie zobaczyć TUTAJ W OFERCIE KURSU ZNAJDZIEMY M.IN: • CIASTA BAZOWE : biszkopt jasny, biszkopt ciemny, ciasto kruche, ciasto parzone, ciasto drożdżowe, sernik idealny, ciasto bezglutenowe/wegańskie • WYPIEKI NA PODSTAWIE PRZEPISÓW BAZOWYCH: ciasta/torty, tarty, ptysie, drożdżówki, serniki • WYPIEKI Z UŻYCIEM MUSÓW, KREMÓW, ŻELEK • TEMPEROWANIE CZEKOLADY
Ostra na Słodkoefekty naszej pracy! Zainteresowanych oczywiście zapraszam na kolejne szkolenia – terminy możecie zobaczyć TUTAJ W OFERCIE KURSU ZNAJDZIEMY M.IN: • CIASTA BAZOWE : biszkopt jasny, biszkopt ciemny, ciasto kruche, ciasto parzone, ciasto drożdżowe, sernik idealny, ciasto bezglutenowe/wegańskie • WYPIEKI NA PODSTAWIE PRZEPISÓW BAZOWYCH: ciasta/torty, tarty, ptysie, drożdżówki, serniki • WYPIEKI Z UŻYCIEM MUSÓW, KREMÓW, ŻELEK • TEMPEROWANIE CZEKOLADY I DEKORACJE NA BAZIE CZEKOLADY – plastry
Ostra na Słodkoefekty naszej pracy! Zainteresowanych oczywiście zapraszam na kolejne szkolenia – terminy możecie zobaczyć TUTAJ W OFERCIE KURSU ZNAJDZIEMY M.IN: • CIASTA BAZOWE : biszkopt jasny, biszkopt ciemny, ciasto kruche, ciasto parzone, ciasto drożdżowe, sernik idealny, ciasto bezglutenowe/wegańskie • WYPIEKI NA PODSTAWIE PRZEPISÓW BAZOWYCH: ciasta/torty, tarty, ptysie, drożdżówki, serniki • WYPIEKI Z UŻYCIEM MUSÓW, KREMÓW, ŻELEK • TEMPEROWANIE CZEKOLADY I DEKORACJE NA BAZIE CZEKOLADY – plastry
Ostra na SłodkoFrancuska, bo ma mało pestek, dużo miąższu, jest bardzo smaczna, aromatyczna i ma piękny wyrazisty pomarańczowy kolor. Hokkaido, bo jest aromatyczna, ma mało pestek i idealnie nada się do ciasta drożdżowego czy innych ciast ze względu na to, że jest mniej soczysta od innych odmian, a jednocześnie ma bardzo intensywny kolor i fajny smak. Zwykła, pomarańczowa, bardzo smaczna, ładny kolor(...)słoiki w pojemniku, na wypadek gdyby jakiś pękł. Puree z dyni idealnie nadaje się do zupy dyniowej, robiłam też z niego niby pączki z lukrem pomarańczowym , sernik dyniowy i ciasto drożdżowe. Do dyni fajnie pasują takie przyprawy jak: cynamon, ziele angielskie, kminek, goździki, gałka muszkatołowa. *Aktualizacja, w 2015 roku zakupiłam 10 kg dyni piżmowej, i od tej chwili będę kupować
moj przepis naewentualnie rodzynki) przekładamy do dużej posmarowanej tłuszczem foremki i czekamy by podrosło Pieczemy w temp. 170-180*C przez ok.40-50 min. Kto jeszcze nigdy nie odważył się na upieczenie ciasta drożdżowego to proponuje wypróbować ten przepis. Ciasto jest naprawdę pyszne, nie pachnie nadmiernie drożdżami:) Składniki na kruszonkę: ok.3/4 szklanki mąki 5-8 dag miękkiego masła 6 łyżek cukru Składniki
Proste PotrawyFrancuska, bo ma mało pestek, dużo miąższu, jest bardzo smaczna, aromatyczna i ma piękny wyrazisty pomarańczowy kolor. Hokkaido, bo jest aromatyczna, ma mało pestek i idealnie nada się do ciasta drożdżowego czy innych ciast ze względu na to, że jest mniej soczysta od innych odmian, a jednocześnie ma bardzo intensywny kolor i fajny smak. Zwykła, pomarańczowa, bardzo smaczna, ładny kolor(...)słoiki w pojemniku, na wypadek gdyby jakiś pękł. Puree z dyni idealnie nadaje się do zupy dyniowej, robiłam też z niego niby pączki z lukrem pomarańczowym , sernik dyniowy i ciasto drożdżowe. Do dyni fajnie pasują takie przyprawy jak: cynamon, ziele angielskie, kminek, goździki, gałka muszkatołowa. *Aktualizacja, w 2015 roku zakupiłam 10 kg dyni piżmowej, i od tej chwili będę kupować
moj przepis naIdealne ciasto dla osób nie przepadających za bardzo słodkimi deserami. Połączenie ciasta drożdżowego z kwaśną śliwką jest wyśmienite! Składniki: 25 dag mąki 8 dag cukru 1 jajko 2 łyżki masła 2 dag drożdży ½ szklanki mleka 1 aromat cytrynowy ½ kg śliwek tłuszcz do formy rozmącone jajko do smarowania Składniki na kruszonkę: 3 łyżki mąki 3 łyżki cukru 3 łyżki masła ½ łyżeczki(...)wyrośnięcia. Odłożyć dwie łyżki ciasta. Gdy ciasto podwoi objętość wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem formy, posmarować rozmąconym jajkiem i położyć na nim połówki śliwek. Składniki na kruszonkę połączyć z odłożonym ciastem drożdżowym i przyrządzić kruszonkę. Posypać śliwki i piec w temperaturze 180 stopni 35 minut
Tradycyjna Kuchniajajka 2 łyżki śmietany 18% sól pieprz Wykonanie: Kaszę gryczaną ugotować na sypko, wystudzić. Ziemniaki rozgnieść, dodać ugotowaną kaszę, pokruszony ser biały, jajka,śmietanę, przyprawy. Wyrobić ręką, zawinąć w ciasto drożdżowe (przepis na ciasto drożdżowe -patrz: http://aniolywkuchni.blogspot.com/2013/11/paszteciki-krucho-drozdzowe-z-farszem-z.html . Włożyć do wysmarowanej formy keksowej i piec w 180°C około godziny na złoty kolor. Można go upiec również
Anioły w kuchnijajko 1/4 szklanki cukru 1/2 łyżeczki soli 1/4 szklanki oliwy 4 szklanki mąki pszennej serek twarogowy waniliowy z rodzynkami Ciasto wyrabiamy jak z wczorajszego przepisu na koszyk ciasto drożdżowe Po wyrośnięciu ciasta, lepimy ,faszerujemy, rolujemy formy i kształty jakie nam tylko wpadną do głowy. Świetna zabawa Należy tylko pamiętać, że ciasto drożdżowe naprawdę rośnie !! Pieczemy ok 20 minut
MarciochaKucharzyjajka 2 łyżki śmietany 18% sól pieprz Wykonanie: Kaszę gryczaną ugotować na sypko, wystudzić. Ziemniaki rozgnieść, dodać ugotowaną kaszę, pokruszony ser biały, jajka,śmietanę, przyprawy. Wyrobić ręką, zawinąć w ciasto drożdżowe (przepis na ciasto drożdżowe -patrz: http://aniolywkuchni.blogspot.com/2013/11/paszteciki-krucho-drozdzowe-z-farszem-z.html . Włożyć do wysmarowanej formy keksowej i piec w 180°C około godziny na złoty kolor. Można go upiec również bez skórki
Anioły w kuchni