znów naszła mnie ochota na drożdżowe rogaliki, tym razem w wersji ze szpinakiem - rewelacyjne w smaku, lekko wilgotne, jeśli lubicie szpinak będziecie zachwyceni. W każdym razie polecam :) SKŁADNIKI: 0,5 kg mąki 1 szkl. mleka 3 jaja 12 dag cukru ( 1/2 szkl) 100 g masła 50 g świeżych drożdży. szczypta soli drożdże pokruszyć i wymieszać z 1 łyżeczką cukru, zalać(...)zostawić do wyrośnięcia. FARSZ: 1 paczka mrożonego szpinaku sól, pieprz Szpinak rozmrozić, gotować na małym ogniu do całkowitego odparowania wody cały czas mieszając , doprawić do smaku. Partię ciasta drożdżowego wyjąć na stolnicę i rozwałkować na prostokąt.Kroić w szerokie pasy, potem w kwadraty i każdy kwadrat przekoić na dwa trójkąty. Smarować szpinakiem i zwijać w wałeczki kształtując rogaliki. Posmarować
Z MarcepanemRacuchy były moim marzeniem w dzieciństwie. W domu babcia i mama zrezygnowały z drożdżowych ciast uparcie twierdząc (do dziś!), że im nie wychodzi i robić nie będą. Będąc małą dziewczynką czekałam, aż sąsiadka z góry będzie je smażyć i mnie zaprosi! Ależ to było szczęście! Chyba przez brak ciast drożdżowych w dzieciństwie teraz robię je ciągle(...)racuszki, a to placuszki. A to bułeczki, drożdżówki, chlebki, itd. Uwielbiam drożdżowe! A i samo jego wyrabianie! Czysta przyjemność! Dla mnie ma działanie terapeutyczne - relaksuje swoją delikatnością, ale kiedy trzeba można się nieźle na nim wyżyć :) Osobiście lubię kiedy racuszki wyglądają jak nieregularne mini pączuszki! Są chrupiące z zewnątrz i mięciutkie i sprężyste w środku! Smażę je w małym rondelku
Plate of JoyPyszny kołacz drożdżowy łączy w sobie smak drożdżowego ciasta, serowe nadzienie i owoce. Dla mnie takie zestawienie to strzał w 10! Ciasto jest nie za słodkie, mięciutkie i dość długo (jak na ciasto drożdżowe) zachowuje świeżość. Gorąco polecam miłośnikom drożdżowych wypieków :)) Składniki: 400 g m ąki 20 g świeżych drożdży 150 ml mleka 100g cukru 100g masła(...)cukrem, otartą skórką z cytryny, dodajemy przesianą mąkę, roztopione masło i na końcu wyrośnięty rozczyn z drożdży oraz resztę mleka. Wyrabiamy przy użyciu haków miksera lub zagniatamy ręcznie. Kiedy ciasto stanie się elastyczne, przykrywamy je ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 1h. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na prostokąt. Dzielimy na 3 pasy. Na każdy z nich nakładamy wzdłuż
Walijskie Pichceniełatwa i tania szarlotka sypana. Z maślanym posmakiem i zapachem jabłek. Z chrupiącą, kruchą warstwą ciasta na górze i z lukrem. Na blogu są już przepisy na sypane ciasta: ciasto drożdżowe sypane z kruszonką i sypany chleb . Przepis na kruchy Jabłecznik sypany błyskawiczny. Składniki na tortownicę o śr. 24 cm: 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka kaszy manny 1 szklanka(...)kruche lub półkruche ciasto z jabłkami i to jest jedyna różnica między jabłecznikiem a szarlotką, bo jabłecznikiem można nazwać wszystkie ciasta z jabłkami, mogą być na biszkopcie, na cieście drożdżowym, na cieście francuskim, czy wspomnianym kruchym cieście. Czyli powyższe ciasto z jabłkami można nazwać zarówno szarlotką, jak i jabłecznikiem 🙂 The post Szarlotka sypana. Jabłecznik sypany. appeared first on Damsko-męskie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięzapakowane na drugie śniadanie. Ciasto jogurtowe już znane na blogu, piekłam z tego przepisu bułeczki zwykłe oraz kwiat drożdżowy z serem camembert . Serdecznie Wam teraz polecam taką odsłonę jogurtowego ciasta drożdżowego :) Składniki (7-8 bułeczek): Ciasto: 225 g mąki pszennej (użyłam typ 450) 7 g świeżych drożdży (lub 4 g suchych) 100 ml gęstego jogurtu naturalnego 50 ml ciepłej(...)Przygotowanie: Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie z dodatkiem cukru. W misie miksera umieścić mąkę, jogurt, stopione masło, sól, jajko i rozpuszczone drożdże. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto - wyrabiam hakiem do ciast drożdżowych. W razie potrzeby dodać więcej mąki gdyby ciasto za bardzo się kleiło. Misę z ciastem przykryć ściereczką i zostawić do podwojenia objętości w ciepłym miejscu na około
Kocham..lubię..gotuję..polewą, rozcierając masę kajmakową z żółtkiem i mlekiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170*C i piec przez około 15 min. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , Bułki i drożdżówki , Ciasta drożdżowe , Ciasta z owocami , Dla dzieci Tagged: drożdże , jabłka , jogurt naturalny , kajmak , orzechy włoskie
https:KKuchniaMniamgładkie ciasto z 2 minuty, forma 34x25 cm z papierem do pieczenia, ciasto wyłożyć do formy, na wierzch poukładać jabłka ze skórką pokrojona na kawałeczki, rozsypać żurawinę. Piekarnik nagrzany na 180C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 55 minut, w formie dobrze wystudzić, przed podaniem posypać pudrem cukrem - leniwa, nocna drożdżówka jest bardzo łatwa bez wyrabiania ciasta drożdżowego, ciasto
W Mojej Kuchni LubięDrożdżowa babka. Niby taka banalna. Na pierwszy rzut oka, nie widzimy co skrywa w środku. Trochę tak w życiu jest, że za szybko oceniamy, za szybko skreślamy. Idziemy dalej. Czasami nawet nie wiemy ile straciliśmy, kogo nie poznaliśmy. Za bardzo skupiamy się na tym co powierzchowne. Śpieszymy się i szkoda nam czasu na większą analizę, refleksję. Czasami w ogóle(...)Pozostawiamy ok. 40 minut do wyrośnięcia. Rodzynki kroimy w kosteczkę, przenosimy do miski, dodajemy orzechy i 3 łyżki mleka, mieszamy z miodem i cynamonem. Gotową masę przenosimy na rozwałkowane ciasto drożdżowe. Ciasto zwijamy i przenosimy do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą formy na babkę. Pozostawiamy ok. 10-15 minut w ciepłym miejscu. Babkę pieczemy w temperaturze 180 stopni Celsjusza
Kuchnia Pani WiosnyCiasto kokosowe ze śliwkami to krucho-drożdżowy wypiek, który łączy w sobie, jak sama nazwa wskazuje, cechy ciasta drożdżowego i kruchego. Przygotowuje się je błyskawicznie, gdyż nie potrzeba czasu ani na chłodzenie ciasta, jak w przypadku ciasta kruchego, ani na jego wyrośnięcie, jak to jest z ciastem drożdżowym. Dodatek wiórków kokosowych nadaje ciastu zdecydowanego posmaku kokosa, a także znacznie wpływa
Smakołyki BerenikiPyszne drożdżowe ciasto, które uświetnione zostało bezową pianką, kruszonką i rabarbarem. Świetnie dobrana kompozycja smakowa. Balans słodyczy bezy i kruszonki i kwaskowatego rabarbaru wspaniale zachowany. Dziękuję Ewie z bloga Z Cukrem Pudrem za ten wspaniały przepis, który lekko zmodyfikowałam. Składniki na ciasto drożdżowe:(u mnie blaszka 30cmx22cm) 2,5 s zklanki mąki pszennej 5 żółtek(...)mąki pszennej 0,5 szklanki cukru Mąkę przesiewamy z cukrem i cukrem waniliowym, dorzucamy masło i zagniatamy, do momentu otrzymania konsystencji kruszonki. Odstawiamy do lodówki na czas robienia ciasta. Masło stapiamy, schładzamy do temperatury pokojowej. Drożdże dokładnie rozprowadzamy w mleku, dodajemy 1 łyżeczkę mąki i 1 łyżeczkę cukru, mieszamy, odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut do wyrośnięcia
Walijskie Pichceniepiekarnika nagrzanego do 180*C . Piec przez 40 min. Po przestudzeniu można podawać. Smacznego :) Przepis bierze udział w akcji #dzienzdrowegosniadania #odkryjcomozezboze #silazezboz #lubella #lubellacornflakes Kategoria: A-Z SŁODKO , Ciasta drożdżowe , Ciasta z warzywami , Dania wegetariańskie , Dla dzieci , Na wynos Tagged: dynia , płatki śniadaniowe
https:KKuchniaMniamBlueberry Corner by "jagodzianka" Drożdżowa strucla z dżemem to wspaniałe ciasto na weekend – do kawy, herbaty, kakao czy kompotu. Przygotowując drożdżowe ciasto nie … Przeczytaj cały artykuł Post <span>Drożdżowa strucla</span> z dżemem pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner
My Blueberry CornerBułeczki drożdżowe z jabłkami i kruszonką Dzisiaj przepis na mięciutkie drożdżówki z jabłkami i kruszonką. Jak zrobić pyszne bułeczki drożdżowe z jabłkami? Drożdżówki z jabłkami to pyszna przekąska nie tylko na lato, ale i zimowe dni. Puszyste pszenne bułeczki ze słodką kruszonką i kwaśnymi jabłkami. Drożdżowe bułeczki, rogaliki, ciasta, pączki moje wypieki które są faworytami wśród słodkości i znajdziesz(...)zabiegów. Jak zrobić proste drożdżówki z kruszonką i jabłkami ze świeżych lub suszonych drożdży ? Szybkie drożdżówki z jabłkami i kruszonką Jak zrobić dobre ciasto na drożdżówki z jabłkami? Wbrew temu co się utarło, dobre ciasto drożdżowe na bułki, rogaliki i inne słodkie wypieki nie wymaga długiego procesu wyrabiania. Wystarczy szybko i krótko wymieszać składniki, a później pozwolić im wyrosnąć. Długo
Dieta moja pasjaardzo dobre ciasto drożdżowe z pysznym orzechowym nadzieniem. Z ciastem drożdżowym bardzo przyjemnie się pracuje. Nie ma problemu z wałkowaniem. Otrzymałam dwie większe drożdżówki. Jedną porcję ciasta zawinęłam w roladę, przekroiłam wzdłuż a następnie zwinęłam w warkocz. Z drugiej części ciasta zrobiłam plecionkę. Polecam. Można wykorzystać różne nadzienia. Drożdżowy warkocz z orzechami PRZEPIS /zmodyfikowany przepis stąd / Temperatura
coolinarnastrefa.blogspot.compiekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na około 30 minut. Wierzch bułeczek powinien być po upieczeniu lekko zrumieniony. Upieczone wystudzić na kratce. Jeśli myślisz, że nie umiesz upiec dobrego ciasta drożdżowego, to tylko Ci się tak wydaje. Każdy to potrafi, to nie jest wiedza tajemna. Przeczytaj wpis ze wskazówkami jak upiec pyszne drożdżowe ciasto
Codzienna kuchnia niecodzienna