MAKOWIEC / ROLADA DROŻDŻOWA Z MAKIEM 294Czas płynie niebłaganie, a Święta ( i zima! brrr …! ) już za moment. A jak Święta – to makowce! Delikatne ciasto drożdżowe wypełnione po brzegi pyszną masą makową – taką wilgotną, ciężką. Dziś mam dla Was przepis na taką idealną drożdżową roladę z masą makową z przepisu mojej babci, który zachował się w Jej kulinarnym zeszycie! Gwarantuję, że wszystkie „makowe(...)łyżkę mąki i cukru. Zostawiamy w ciepłym miejscu na 10 minut. Masło rozpuszczamy, studzimy. Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy żółtka, pozostały cukier, cukier waniliowy, sól, rum, rozczyn i zagniatamy ciasto. Pod koniec wyrabiania dodajemy ostudzone masło. Jeśli ciasto się klei dodajemy odrobinę mąki, jeśli jest za gęste dodajemy kilka łyżek mleka. Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką. Odstawiamy
Ostra na Słodko
Zielone drożdżowe ciasto z czerwonymi porzeczkami 228lampką wina gronowego smakuje wybornie. Polecam gorąco zarówno ciasto jak i wino. W oryginale nie ma w cieście porzeczek natomiast ja dodałam je dla koloru i smaku. Zielone drożdżowe ciasto z czerwonymi porzeczkami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanie
DROŻDŻOWIEC Z CZARNĄ PORZECZKĄ I ŚLIWKAMI 217Ciasto drożdżowe - nieodzowny element wspomnień rodzinnego domu :) Uwielbiam je robić, uwielbiam patrzeć jak wyrasta, a potem rozkoszować się zapachem dochodzącym z piekarnika ... A potem następuje apogeum czyli ... jedzenie :)) I wtedy moje kubki smakowe szaleją jak przy niczym innym ... Dziś wersja z czarną porzeczką i śliwkami. Składniki: 1/2 kg maki 1/2 szkl. cukru 2 jaja + 2 żółtka(...)ubić z cukrem do białości. Do przesianej mąki dodać ubite jaja, roztopiony, ciepły tłuszcz, aromat i wyrośnięty rozczyn. Całość dobrze wyrobić. Pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, aż ciasto podwoi swoją objętość. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blachę, na to wyłożyć pokrojone truskawki, posypać wierzch kruszonką a kruszonkę delikatnie cukrem waniliowym. Ponownie odstawić w ciepłe miejsce
Walijskie Pichcenie
Drożdżowe Warkocze - Paluchy z Ziołami Prowansalskimi 378Drożdżowe paluchy w formie ładnie wyglądających warkoczy to idealny dodatek do sałatek czy też przystawek. Sprawdzą się również jako odrębna przekąska podana z ulubionymi sosami. Paluchy drożdżowe to nic innego jak tradycyjne ciasto na pizze z dodatkiem ziół prowansalskich splecionych w formie warkoczy. W smaku delikatne, puszyste, a przy tym chrupiące i bardzo smaczne. Bardzo prosta przekąska, która zaspokoi niejedno(...)odkładamy z powrotem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (1,5 godziny). Ciasto będzie miało rzadką konsystencje dlatego najlepiej wyrobić je w food procesorze lub hakami do wyrabiania ciasta drożdżowego. Staramy się nie dosypywać mąki, ponieważ ciasto straci puszystość. Wyrośnięte ciasto formujemy w wałeczki grubości ok. 1-2 cm, a następnie z ciasta pleciemy "warkocze". Odkładamy na blaszkę wyłożoną
Słodka Strona
Jagodzianki 200Takich drożdżówek jak te nie jadłam chyba jeszcze nigdy w życiu. Są mięciutkie, pulchniutkie i pyszne. Przepis podpatrzyłam u Wandy . Dodatek do ciasta drożdżowego parę łyżek serka , zmienia smak i przede wszystkim świeżość jagodzianek . Udało mi się schować ich kilka , aby na drugi dzień sprawdzić jak smakują ( oczywiście przykryłam je ściereczką ) . Czekała mnie miła niespodzianka. Otóż bułeczki niczym nie odbiegały(...)Wyrabiamy ciasto ( ja skorzystałam z robota kuchennego , który za mnie ubijał ciasto ok. 20 minut ) Po wyznaczonym czasie wlewamy rozpuszczone masło i znowu jeszcze przez chwilkę ubijamy. Tak przygotowane ciasto drożdżowe odstawiamy na 2 godziny do wyrośnięcia. Ciasto pięknie wyrośnie a wtedy należy energicznie wyrzucić go na blat i kilka razy uderzyć dłonią aby pozbyć się pęcherzyków powietrza. Blat podsypać
Słodkości i nie tylko
Świąteczny drożdżowy wieniec z makiem i lukrem 702tego przepisu, ale od dzisiaj przepis na ten Świąteczny drożdżowy wieniec z makiem i lukrem jest w moim domu numerem jeden. To taki mój świąteczny hit :) To najlepsze ciasta drożdżowe z makiem jakie kiedykolwiek jadłam! W moim domu muszę go chować przed domownikami, bo potrafią zjeść połowę za jednym razem :) Świąteczny drożdżowy wieniec z makiem i lukrem nie jest trudny(...)przygotowania (szczególnie jeśli mamy robot planetarny i całe wyrabianie ciasta zrobi za nas – my w tym czasie możemy np. posprzątać :)) i w przeciwieństwie do drożdżówek nie trzeba go robić, aż dwa dni. Wystarczy tylko godzina wyrastania i około pół godzinki w piecu. Świąteczny drożdżowy wieniec z makiem i lukrem polecam na co dzień i od święta! http://www.mojadelicja.pl/wp-content/uploads/2016/12/wieniec-drozdzowy-z-makiem-ciasto-drozdzowe-z-makiem-drozdzowka-xmas-wreath-1170x874.jpg
Moja Delicja
Róże z ciasta drożdżowego z dżemem i jabłkami. 197lepszego od jeszcze ciepłego, pachnącego, drożdżowego ciasta. A jeśli dodatkowo jest ono mięciutkie, puszyste, delikatne, pysznie nadziane, to już w ogóle bajka! I na właśnie taki cudowny drożdżowy wypiek chcę Wam dziś zdradzić przepis. Zapraszam! Składniki na róże z ciasta drożdżowego z dżemem i jabłkami: na tortownicę o średnicy 28 cm ROZCZYN: 370 g mąki 30 ml ciepłego mleka
Rozpustne gotowanie
Maślane ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką oraz o dziadku Emilu 92garnuszku stapiamy masło. Do jajek dodajemy zaczyn, stopione masło, przesiewamy mąkę, dodajemy szczyptę soli. Wyrabiamy ciasto za pomocą haka od miksera. Wyrabiamy przez 5-8 minut. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1 i 1/2 h. Ciasto przekładamy do kwadratowej formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą lub do 4 miseczek żaroodpornych/kokilek, jakich użyłam(...)łyżki łączymy składniki, aż powstanie nam kruszonka. Możemy także rozcierać ją palcami. Na wierzch ciasta wykładamy gęsto truskawki. Na truskawki przekładamy kruszonkę. Ciasto wkładamy do nagrzanego do 200 C piekarnika. Zmniejszamy temp do 180 C i pieczemy ciasto przez ok. 1h. Smacznego! Artykuł Maślane ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką oraz o dziadku Emilu pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia
Raj dla Podniebienia
Maślane ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką oraz o dziadku Emilu 110garnuszku stapiamy masło. Do jajek dodajemy zaczyn, stopione masło, przesiewamy mąkę, dodajemy szczyptę soli. Wyrabiamy ciasto za pomocą haka od miksera. Wyrabiamy przez 5-8 minut. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1 i 1/2 h. Ciasto przekładamy do kwadratowej formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą lub do 4 miseczek żaroodpornych/kokilek, jakich użyłam(...)łyżki łączymy składniki, aż powstanie nam kruszonka. Możemy także rozcierać ją palcami. Na wierzch ciasta wykładamy gęsto truskawki. Na truskawki przekładamy kruszonkę. Ciasto wkładamy do nagrzanego do 200 C piekarnika. Zmniejszamy temp do 180 C i pieczemy ciasto przez ok. 1h. Smacznego! Artykuł Maślane ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką oraz o dziadku Emilu pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia
Raj dla Podniebienia
Maślane ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką oraz o dziadku Emilu 205wykładamy gęsto truskawki. Na truskawki przekładamy kruszonkę. Ciasto wkładamy do nagrzanego do 200 C piekarnika. Zmniejszamy temp do 180 C i pieczemy ciasto przez ok. 1h. Smacznego! Artykuł Maślane ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką oraz o dziadku Emilu pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia
Raj dla Podniebienia
Paszteciki z Kapustą i Suszonymi Grzybami 146tylko na święta, jednak w tym okresie w połączeniu z cudownym zapachem i magią świąt, smakują one najlepiej. Szczególnie z dodatkiem świątecznego barszczu u nas oczywiście czerwonego. Wypiekami z ciasta drożdżowego zaraziłam się od swojej babci i w obecnej chwili jest to mój ulubiony rodzaj ciasta. Z jego dodatkiem można przygotować wiele ciekawych i bardzo smacznych wypieków słodkich i tych(...)poradzi. Zachęcam do jego wyprobowania, ponieważ paszteciki są naprawdę smaczne. Gorąco polecam przepis, szczególnie na święta! Smacznego! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); PRZEPIS NA PASZTECIKI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI Składniki CIASTO DROŻDŻOWE 300g mąki pszennej 8 g drożdży suchych 1 łyżeczka cukru 150 ml wody 1 łyżeczka soli jajko 40g masła FARSZ 30 g suszonych grzybów 500 g kapusty
Przepiski.pl
Ciasto drożdżowe z wiśniami 107Ciasto drożdżowe piekę często. Gdy dostępne są owoce sezonowe to robię je z nimi właśnie... Dziś padło na wiśnie. Przepis mam ten sam od lat- sprawdzony. Można je upiec z jagodami, borówką amerykańską, agrestem czy właśnie drylowanymi wiśniami. Z tymi owocami sprawdziłam
Proste Potrawy
Pieczone pączki z dodatkiem ziemniaków, w polewie czekoladowej 195Zapraszam na pączki w stylu zero waste! Jeśli zostało Ci trochę ziemniaczanego puree, to nie zawahaj się użyć go do ciasta na pączki. Gotowane ziemniaki wzbogacają drożdżowe ciasto, nadają mu głębszego smaku i sprawiają, że jest mniej suche, a bardziej mięsiste. Przetwarzanie resztek może być pyszną, odkrywczą podróżą w nieznane rejony smakowe. Konieczność zużycia jakiegoś […] Artykuł Pieczone pączki
Wiszniówka
Pieczone pączki z dodatkiem ziemniaków, w polewie czekoladowej 169Zapraszam na pączki w stylu zero waste! Jeśli zostało Ci trochę ziemniaczanego puree, to nie zawahaj się użyć go do ciasta na pączki. Gotowane ziemniaki wzbogacają drożdżowe ciasto, nadają mu głębszego smaku i sprawiają, że jest mniej suche, a bardziej mięsiste. Przetwarzanie resztek może być pyszną, odkrywczą podróżą w nieznane rejony smakowe. Konieczność zużycia jakiegoś […] Artykuł Pieczone pączki
Wiszniówka