ciasto drożdżowe - 15566 przepisów (strona:111/1038)

CIASTO DROŻDŻOWE Z RABARBAREM I SEREM 121

spaliła się Nam górna,środkowa grzałka w piekarniku....nigdzie nie możemy jej dostać.Nie chcemy kupować nowego bo nowy będzie po przeprowadzce do naszego domku...musimy jakoś wytrzymać. Upiec ciasto drożdżowe bez tej grzałki - możliwe,tylko trwa to znacznie dłużej,dół i boki ciasta trochę zbytnio przypalone,ale bardzo smaczne. Ciasto nie straciło nic a nic....wyszło pyszne,wilgotne(...)umiarem. Dobra,rozpisałam się,ale jakoś na wspomnienia mnie wzięło.    Zapraszam po przepis,może skusicie się na majowy weekend zrobicie: Blaszka 20x30 cm ( może być większa) Ciasto drożdżowe:   3,5 szkl mąki pszennej 3 jajka 1/2 szkl cukru + 2 łyżki do drożdży 1 szkl mleka szczypta soli 50 g masła 50 g świeżych drożdży cukier waniliowy

Niespełnione zdolności kulinarne
Drożdżowe 69

Najzwyklejsze ciasto drożdżowe, a jakie pyszne, bardzo puszyste, z chrupiącą skórką, mięciutkie w środku, nic dziwnego że nawet małe smyki wyciągają rączki po więcej :). Pierwotnie miałam z niego zrobić pampuchy – czyli takie bułeczki drożdżowe, gotowane na parze, ale ciasto było tak klejące, że nie dałam rady uformować bułeczek. Powstał więc placek ze śliwkami i pyszną pełnoziarnistą kruszonką. Przepis dała(...)cukru W garnuszku rozpuścić masło, troszkę przestudzić, dodać mąkę i cukier, wyrobić między palcami. Nagrzać piekarnik do 180 st., na wyrośnięte ciasto wysypać kruszonkę, wstawić do piekarnika, piec około 30-35 min. Smacznego! Drożdżowe Drożdżowe

moj przepis na
Drożdżowe 66

Najzwyklejsze ciasto drożdżowe, a jakie pyszne, bardzo puszyste, z chrupiącą skórką, mięciutkie w środku, nic dziwnego że nawet małe smyki wyciągają rączki po więcej :). Pierwotnie miałam z niego zrobić pampuchy – czyli takie bułeczki drożdżowe, gotowane na parze, ale ciasto było tak klejące, że nie dałam rady uformować bułeczek. Powstał więc placek ze śliwkami i pyszną pełnoziarnistą kruszonką. Przepis dała(...)cukru W garnuszku rozpuścić masło, troszkę przestudzić, dodać mąkę i cukier, wyrobić między palcami. Nagrzać piekarnik do 180 st., na wyrośnięte ciasto wysypać kruszonkę, wstawić do piekarnika, piec około 30-35 min. Smacznego! Drożdżowe Drożdżowe .pf-button.pf-button-excerpt { display: none

moj przepis na
Drożdżowe 105

Najzwyklejsze ciasto drożdżowe, a jakie pyszne, bardzo puszyste, z chrupiącą skórką, mięciutkie w środku, nic dziwnego że nawet małe smyki wyciągają rączki po więcej :). Pierwotnie miałam z niego zrobić pampuchy – czyli takie bułeczki drożdżowe, gotowane na parze, ale ciasto było tak klejące, że nie dałam rady uformować bułeczek. Powstał więc placek ze śliwkami i pyszną pełnoziarnistą kruszonką. Przepis dała(...)cukru W garnuszku rozpuścić masło, troszkę przestudzić, dodać mąkę i cukier, wyrobić między palcami. Nagrzać piekarnik do 180 st., na wyrośnięte ciasto wysypać kruszonkę, wstawić do piekarnika, piec około 30-35 min. Smacznego! Drożdżowe Drożdżowe

moj przepis na
Drożdżowe 173

Najzwyklejsze ciasto drożdżowe, a jakie pyszne, bardzo puszyste, z chrupiącą skórką, mięciutkie w środku, nic dziwnego że nawet małe smyki wyciągają rączki po więcej :). Pierwotnie miałam z niego zrobić pampuchy – czyli takie bułeczki drożdżowe, gotowane na parze, ale ciasto było tak klejące, że nie dałam rady uformować bułeczek. Powstał więc placek ze śliwkami i pyszną pełnoziarnistą kruszonką. Przepis dała(...)cukru W garnuszku rozpuścić masło, troszkę przestudzić, dodać mąkę i cukier, wyrobić między palcami. Nagrzać piekarnik do 180 st., na wyrośnięte ciasto wysypać kruszonkę, wstawić do piekarnika, piec około 30-35 min. Smacznego! Drożdżowe Drożdżowe

moj przepis na
Drożdżowiec z jabłkami i pistacjami 124

Ciasto drożdżowe  świetnie smakuje  z jabłkami, kandyzowanymi skórkami i pistacjami.  Imbir z ciastem zmieszałam, kurkumy szczyptę dodałam, by po upieczeniu kolor był słoneczny, a smak bajeczny.  Składniki na tortownicę o średnicy 30 cm: 500 g mąki, 40 g świeżych drożdży, 200 ml ciepłe mleko ok. 40°C, 1 jajo, 100 g cukru białego, 75 g stopionej(...)wymieszaną z kurkumą. Mieszamy i pozostawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 15 min. Dodajemy pozostałą cześć mąki, margarynę, cukier, jajo, imbir i wyrabiamy rękoma na pulchne, lśniące ciasto drożdżowe. Posypujemy warstwą mąki, przykrywamy ściereczką i ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 min. Jabłka obieramy, kroimy w bardzo drobną kosteczkę. Skrapiamy je sokiem z cytryny, po czym mieszamy

Moniki Smakołyki
Ciasto drożdżowe z nutellą – wieniec drożdżowy z nutellą 254

Nasz ostatni hit, czyli Świąteczny wieniec drożdżowy z makiem i lukrem w ciągu ostatnich 3 tygodni piekłam już 7 razy (tak wszystkim smakuje). Ponieważ po ostatnim pieczeniu wieńca zostały mi drożdże postanowiłam upiec chałkę, a że pod choinką znalazł się słoiczek nutelli, stwierdziłam, że wykorzystam go od razu i zamiast chałki zrobię kolejny wieniec, tym razem czekoladowy. Do prezentowanej(...)cały wieniec zniknął do rana :) Jeśli jednak wolicie trochę mniej się „zasłodzić” dajcie kremu mniej, bardziej cieniutką warstwą i smarujcie mniej szczelnie. http://www.mojadelicja.pl/wp-content/uploads/2017/01/drozdzowe-ciasto-z-nutella-wieniec-z-nutella-yeast-nutella-cake-1170x874.jpg The post Ciasto drożdżowe z nutellą – wieniec drożdżowy z nutellą appeared first on Moja Delicja - Przepisy kulinarne

Moja Delicja
Drożdżówki z budyniem lub makiem (wegańskie) 67

drożdżowych bułeczek z nadzieniem? 😍  My nie mogłyśmy się zdecydować czy wolimy z budyniem czy z makiem więc zrobiłyśmy obie wersje. Można użyć też owoców, konfitury czy sera 😋 Składniki: Ciasto drożdżowe -500 g mąki orkiszowej typ 700 -7-10 g suchych drożdży -250 ml ciepłego napoju sojowego lub innego roślinnego -130 ml oleju rzepakowego -150-200g ugotowanych i ostudzonych(...)Olej, syrop, ksylitol i 2 łyżki wody podgrzać w garnuszku do rozpuszczenia kryształków. 3. Suche składniki zagnieść z mokrymi do powstania sypkiego ciasta, które lepi się w małe bryły. CIASTO DROŻDŻOWE 1. Mąkę wymieszać z drożdżami. 2. Mleko wymieszać z cukrem oraz z olejem i ziemniakami. Całość zmiksować na gładko. 3. Suche składniki dokładnie połączyć z mokrymi. Przykryć ręcznikiem

Candy Pandas
ciasto drożdżowe z jabłkami i kruszonką :D 72

troszkę sobie odpuściłam :P Ale myślę, ze jestem rozgrzeszona :D Na dzisiejszy wieczór zostało mi  jeszcze coś słodkiego z wczorajszego dnia :D Kiedyś trochę na bakier byłam z ciastem drożdżowym. Jakoś nie chciało ze mną współpracować...Różne rzeczy mi wychodziły zamiast jadalnych ;) Uważałam, że tylko mamy i babcie potrafią piec tego typu placki .....jestem już mamą kilkanaście(...)serca zwyczajnie do takich ciast :D Uznajmy, że jedno i drugie :D Trzeba próbować zawsze i do skutku. Są dwa uda: albo się uda albo nie uda :P To ciasto drożdżowe nie jest w ogóle skomplikowane w wykonaniu. Trzeba tylko trochę cierpliwości na to, by pozwolić mu wyrosnąć w cieple i porządnie wyrobić. Jest bardzo smaczne i dla tych

Pieprzyć z Fantazją
Szkoła gotowania #3: Dlaczego warto kupić automat do pieczenia chleba? 166

muszę ich dusić w garnku. Jeżeli robisz w domu dżemy to wiesz, ile wymaga to wysiłku - owoce w trakcie duszenia trzeba mieszać, aby się nie przypaliły. Od teraz wyrobienie ciasta drożdżowego to prawdziwa przyjemność. Wszystkie składniki umieszczam w formie automatu i wybieram odpowiedni program. To urządzenie wykonuje za mnie wszystkie czynności takie jak zagniatanie ciasta czy podgrzewanie mleka lub wody(...)wbrew pozorom ciasta na makaron. Trwa on 15 minut i doskonale radzi sobie z wyrobieniem ciasta np. na pierogi. W zasadzie najczęściej używam funkcji ciasto zagniatane do wyrabiania wszelkich ciast drożdżowych np. na pizzę, chałkę. Do automatu zazwyczaj dołączona jest książeczka z przepisami do wykorzystania na różnych programach urządzenia. Nigdy nie korzystam z tych dodatków, ale mogą być pomocne

Fabryka pomysłów
Grissini z ciasta francuskiego z parmezanem 132

oryginale grissini powstają z ciasta drożdżowego, ten włoski przysmak podawany jest zazwyczaj przed posiłkiem głównym. Chcę jednak cieszyć się smakiem chrupiących paluchów bez konieczności wyrabiania ciasta drożdżowego, które chcąc nie chcąc jest bardzo cierpliwe. Sięgam więc po zawsze obecne w mojej lodówce ciasto francuskie. Paluchy można oprószyć czymkolwiek, sezamem, solą gruboziarnistą, czarnuszką, ziołami, ja wykorzystałam parmezan, bo i on zawsze

Słodki Kompromis
Szybkie bajgle z 2 składników – bez drożdży, bez gotowania! 185

bajgle to jakieś 5-6 minut pracy i 25 minut pieczenia – jeśli przyzwyczailiście się do drożdżowego ciasta które wymaga zagniatania, czekania na podwojenie objętości, kolejnego formowania i kolejnego czekania – to szybkie domowe pieczywo bez drożdży na pewno będzie miłą odmianą. Podobne w smaku do prawdziwych, drożdżowych i gotowanych w sodowej wodzie klasycznych bajgli, pszenne bajgle z dwóch składników są naprawdę(...)góra-dół, bez termoobiegu . Blachę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia.   Mąkę samorosnącą wsypujemy do miski i dodajemy do mąki gęsty, grecki jogurt. Zagniatamy ciasto hakiem do ciast drożdżowych do momentu połączenia składników – wyjmujemy na lekko podsypaną mąką stolnicę i zagniatamy. Po zarobieniu ciasto powinno być elastyczne, zwarte i dobrze się formować, musi odchodzić od miski

Karo in the Kitchen
Szybkie ciasto jogurtowe z rabarbarem 76

sklepach. I nareszcie na sklepowej półce można bez problemu znaleźć mój ukochany rabarbar! Jego kwaśny smak idealnie komponuje się ze słodkimi ciastami i deserami. Zazwyczaj z rabarbaru robiłam pyszny kompot albo uwielbiane przez całą rodzinę ciasto drożdżowe z rabarbarem. W ostatnim czasie postanowiłam znaleźć lżejszą i mniej kaloryczną wersję tego wiosennego ciasta. Tym właśnie sposobem najpierw do miski, a później(...)owocami, ale trzeba pamiętać, żeby je dobrze osuszyć – inaczej ciasto namoknie i nie wyrośnie. Z podanych w tym przepisie proporcji otrzymujemy dużą blaszkę (40 cm x 25 cm) ciasta. Całe ciasto jest bardzo łatwe w przygotowaniu. Nie czekamy, aż ciasto wyrośnie- jak ma to miejsce w przypadku ciasta drożdżowego, tylko wszystkie składniki mieszamy mikserem. Zajmuje to nie więcej niż

Gotujemywdomu.pl
Proste bułeczki pszenne 65

ustach! U nas zazwyczaj większa część bułeczek znika posmarowana samym masłem. Naprawdę każdy może je przygotować i zawsze wyjdą.  I nie ważne, czy użyjecie mąki tortowej, czy do ciast drożdżowych (typ 550). Polecam!    Proste bułeczki pszenne - składniki:   (10-12 sztuk) 520g mąki pszennej 25g drożdży świeżych lub 7g suchych 1 łyżka cukru (płaska) 250 ml letniej(...)suchych ten krok pomijamy. Od razu wszystkie składniki zagniatamy na jednolite ciasto.) Następnie w większej misce umieścić przesianą mąkę, roztopione, ale przestudzone masło, jajko, resztę wody, sól oraz wyrośnięty rozczyn. Wszystko razem dokładnie wyrobić za pomocą dłoni lub mikserem z końcówką (tzw. hakiem) do ciast drożdżowych. (Potrwa to do około 10 minut.) Gładkie oraz elastyczne ciasto przykryć ściereczką

Di gotuje
SEKRETY UDANYCH PĄCZKÓW 231

wpłynęło na ich upowszechnienie. W tym czasie pączki nadziewano marmoladą z moreli. My zaś najczęściej nadziewamy je konfiturą z płatków róży lub wiśniami, albo dobrym dżemem. Sporządzamy je z ciasta drożdżowego, smażymy w dużej ilości tłuszczu i po osączeniu posypujemy cukrem pudrem lub lukrujemy. Troszkę o składnikach. Głównym składnikiem służącym do wyrobu pączków jest w najlepszym gatunku mąka pszenna. Najodpowiedniejsza(...)celu polepszenia smaku i aromatu pączków można dodać startą skórkę z pomarańczy lub cytryny oraz olejki np. rumowy, cytrynowy. Sposoby formowania pączków. Ciasto na pączki wyrabia się podobnie jak ciasto drożdżowe zwykłe lub parzone. Istnieje kilka sposobów formowania pączków: Formowanie z krążków ciasta - należy ciasto wyrobić tak, aby było gęste i dało się łatwo wałkować. Ciasto rozwałkowuje się na grubość

Ciastka - domowe słodkości