ciasto drożdżowe - 15566 przepisów (strona:110/1038)

Kołocz Śląski Z Serem I Posypką 123

Bake Off" i jako że naszła nas duża ochota na drożdżowe padło na pyszny kołocz śląski z serem w kształcie słoneczka :) Składniki na dwa ciasta wielkości blaszek do pieczenia Ciasto drożdżowe: 1 15 g mleka  12 g świeżych drożdży 335 g mąki typ 500 50 g masła   80 g jaj 10 g żółtka 35 g cukru szczypta soli(...)suszonych wiśni macerowanych w wiśniówce Kruszonka: 35 g cukru 35 g masła 70 g mąki pszennej typ 480 2 łyżki śmietany kwaśnej 18 % Przepis z moimi lekkimi zmianami Ciasto drożdżowe 1. Z drożdży, mleka i jednej łyżeczki cukru tworzymy zaczyn i odstawiamy do wyrośnięcia na około 10-15 minut. 2.   Masło rozpuszczamy i ścieramy do niego skórkę z pomarańczy

Gotowanie...to proste !
Paszteciki drożdżowe z nadzieniem ze szpinaku i mięsa. 120

Dzisiaj kochani proponuję Wam przygotowanie bardzo smacznych pasztecików z nadzieniem szpinakowo- mięsnym. Paszteciki przygotowałam z ciasta drożdżowego, bo takie lubię najbardziej.  Posypałam część makiem, a drugą część czarnuszką. Zapraszam! składniki na ciasto drożdżowe: - 2 szklanki mąki pszennej - 2 jajka - 1 żółtko - 1/4 kostki masła roztopionego w garnuszku - 1/3 kostki drożdży -200-250 ml letniej wody - 1/5 łyżeczki soli WYKONANIE(...)przesyp do miski, zrób dołeczek, pokrusz drożdże wlej troszkę wody, wymieszaj na gęstą papkę, odstaw na 20 minut - po tym czasie dodaj pozostałą wodę, jajka (roztrzepane) i pozostałe składniki. Ciasto wyrabiamy co najmniej 15 minut, ciągle mocno pracując rękami. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut. Jest gotowe gdy podwoi swoją objętość. FARSZ: - 250 g mrożonego szpinaku - 4 ząbki

SMYKWKUCHNI
Wielkanocny koszyk drożdżowy 29

Piekłam już adwentowy wieniec bułeczkowy i bożonarodzeniową choinkę, przyszłą więc też pora na wielkanocne dzieło. Tak oto powstał bułeczkowy koszyczek na słodko. Ciasto drożdżowe jest proste do zrobienia, krem również, a dekoracja jeszcze łatwiejsza. Użyłam bratków, które są typowo wiosennymi, jadalnymi kwiatami, ale oczywiście nie musicie ich jeść. Bułeczki są bardzo puszyste i mięciutkie, a w środku kryją czekoladową niespodziankę(...)odstawić na 20 minut w ciepłe miejsce. Ciasto drożdżowe ? Jajka roztrzepać z cukrem, dodać mąkę, sól, ciepłe mleko i rozczyn drożdżowy. Wymieszać mikserem z końcówką hak, na koniec dać rozpuszczone masło. Miksować 10 minut. ? Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę. ? Po tym czasie wyjąć ciasto na stolnicę, zagnieść i podzielić na małe kawałki. Do upieczenia koszyka

To co kocham
Wielkanocny koszyk drożdżowy 116

Piekłam już adwentowy wieniec bułeczkowy i  bożonarodzeniową choinkę, przyszłą więc też pora na wielkanocne dzieło. Tak oto powstał bułeczkowy koszyczek na słodko. Ciasto drożdżowe jest proste do zrobienia, krem również, a dekoracja jeszcze łatwiejsza. Użyłam bratków, które są typowo wiosennymi, jadalnymi kwiatami, ale oczywiście nie musicie ich jeść. Bułeczki są bardzo puszyste(...)czekoladzie Wykonanie : Rozczyn drożdżowy • W miseczce pokruszyć drożdże, dodać cukier, mąkę, ciepłe mleko i jogurt. Wymieszać i odstawić na 20 minut w ciepłe miejsce. Ciasto drożdżowe • Jajka roztrzepać z cukrem, dodać mąkę, sól, ciepłe mleko i rozczyn drożdżowy. Wymieszać mikserem z końcówką hak, na koniec dać rozpuszczone masło. Miksować 10 minut

To co kocham
Paszteciki z pieczarkami 139

Takie drożdżowe paszteciki na pewno sprawdzą się jako dodatek do zupy. Najlepiej smakują na ciepło, ale na zimno do ciepłej zupy lub jako przekąska też się idealnie sprawdzą. Ciasto drożdżowe jest trochę pracochłonne, ale opłaci się nam cierpliwość w jego przygotowaniu. Paszteciki z pieczarkami składniki: 1 białko jajka sezam 500  g pieczarek 1 duża cebula Ciasto: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push(...)najlepiej odsączyć na sitku z nadmiaru płynu Na wysypany mąką blat wykładamy wyrośnięte ciasto i rozciągamy na prostokąt szerokości około 7-10 cm. Generalnie nie lubię używać wałka do ciasta drożdżowego, zazwyczaj wychodzi ono wystarczająco elastyczne aby je uformować w dłoniach, ale jak ktoś woli to może użyć wałka. Układamy na cieście pieczarki, zakładamy jeden koniec ciasta na górę

Delusional Trine
Chrupiący chleb pszenny na drożdżach (bez formy) / Crusty Yeast Bread 106

Przepis na ten domowy chleb z chrupiącą skórką jest bardzo prosty, świetny dla początkujących i nie tylko. Chrupiący chleb pszenny bez formy upieczecie z użyciem drożdży świeżych lub suchych . Ciasto drożdżowe na chleb możecie też zostawić do wyrastania na noc w lodówce, podobnie jak większość ciast drożdżowych. Jeśli chcecie, możecie mąkę pszenną zastąpić jasną orkiszową. Możecie tez zamiast połowy białej(...)podanych proporcji upieczecie dwa duże bochenki pysznego, pszennego chleba drożdżowego z cudownie chrupiącą skórką - Wy też będziecie walczyć o piętkę:) Chleb bez formy zawdzięcza swoją chrupkość glazurze z mąki ziemniaczanej, której używam do wielu moich domowych chlebów i bułek. Nie jest obowiązkowa, ale zdecydowanie zalecana. Jeśli wolicie, z ciasta możecie uformować dwa okrągłe bochenki. Chrupiący chleb pszenny na drożdżach suchych

Lekcje w kuchni
Rogaliki z parówką i sosem 346

rogaliki z parówkami...Pomysł na takie rogaliki z parówką i sosem znalazłam tutaj ..moje rogaliki nie były posypywane makiem, ale i tak były smaczne..Od jakiegoś czasu do ciasta drożdżowego wykorzystuję miskę Tupperware , ale tym razem do wyrabiania ciasta wykorzystałam nowy robot..po prostu musiałam sprawdzić jak działa...ale ciasto wyrastało w misce..i było to bardzo szybko...do przygotowania(...)tych rogalików wykorzystałam też rogalomanię ..wszystkie te przyrządy bardzo ułatwiają pracę w kuchni..Do sosu wykorzystałam pyszny ketchup Develey. ,,po prostu pychotka..   Ciasto drożdżowe: 50 g drożdży 3 łyżki cukru [ dałam mniej] 1 szkl. mleka 50 dkg mąki 5 łyżek oleju 1 jajo sól Sos: [ u mnie połowa podanych składników] ok. 100 g przecieru pomidorowego

Moje domowe kucharzenie
Drożdżowa rozeta z jagodami 88

Przygód z jagodami c.d. Tym razem ciasto drożdżowe :) jeszcze marzę o zrobieniu jagodzianek w tym sezonie, może uda mi sie w przyszłym tygodniu. W drożdżowych rozetach zakochałam się w zeszłym roku, kiedy po raz pierwszy zrobiłam taką z marcepanem i żurawiną z przepisu znalezionego w Galerii Potraw na GW. Teraz robię z pamięci i "na oko", wg własnego(...)sprawdzonego przepisu na ciasto drożdżowe. Czytaj więcej

bistro mama
Drożdżówki z budyniem (bez laktozy) 163

dzieciństwem, beztroską i pysznym smakiem. Jak się okazało mój dwuletni syn również drożdżówki uwielbia, a dzięki nabiałowi bez laktozy Mlekovita , możemy całą rodziną cieszyć się ich smakiem. SKŁADNIKI Ciasto drożdżowe: 250 ml mleka Wydojone bez laktozy 3,2 Mlekovita 30 g świeżych drożdży 500 g mąki pszennej typ 500 (np. Wrocławskiej) 70 g cukru 8 g soli 1 jajko(...)ugotować budyń według instrukcji na opakowaniu, wykorzystując jednak tylko 800 ml mleka. Ugotowany budyń zostawić do ostudzenia (aby nie powstał kożuch, to budyń przemieszać od czasu do czasu). Wyrośnięte ciasto drożdżowe mocno uderzyć otwartą dłonią w celu jego odpowietrzenia. Ciasto krótko zagnieść, po czym podzielić na dwie równe części. Każdą z nich rozwałkować na prostokąt o wymiarach

Passions hobbies life
Zapiekany deser drożdżowy i kilka słów o… 130

moim domu nic się nie marnowało. Wystarczy odrobina inwencji i można stworzyć coś naprawdę pysznego. Z zeschłych placków tortilli można przygotować pyszne chipsy paprykowe (przepis znajdziecie tutaj), z ciast drożdżowych lub chałki wspomniany deser (przepis poniżej), nadmiar niektóry dań można zamrozić, nie mając pomysłu na kolację czy obiad można przygotować wyborne hod-dogi (sprawdźcie jakie warzywa macie w lodówce(...)worki, woreczki , artykuły do pieczenia i wiele wiele innych. Warto mieć zawsze takie produkty w domu. Składniki: (ilość należy zwiększyć / zmniejszyć w zależności od wielkości naczynka do zapiekania) kawałki ciast drożdżowych – należy je pokroić w 1,5-2 cm a la kromeczki 1 jajko pół szklanki mleka duża szczypta cynamonu łyżka kandyzowanych skórek płatki migdałowe Przygotowanie: Naczynie do zapiekania

Słodkie okruszki
Bułki śniadaniowe z makiem 89

łyżeczki cukru 1 1/2 łyżeczki soli 1 jajko 2 łyżki roztopionego masła olej do posmarowania misy Suchy mak do posypania Jak przygotować bułki śniadaniowe z makiem z ciasta drożdżowego? Wszystkie składniki mieszamy w misie robota za pomocą haka do pizzy, wyrabiamy tak długo (ok. 5 minut) aż ciasto będzie odstawać od ścianek misy robota. Ze świeżymi drożdżami najpierw robimy rozczyn(...)oczywiście wyrabiać ciasto ręcznie. Ciasto po wyrobieniu zostawiamy na ok. 10 minut aby odpoczęło, potem jeszcze raz wyrabiamy przez około 5 minut. Ciasto powinno mieć wygląd, konsystencję plasteliny. Przekładamy ciasto drożdżowe do posmarowanej olejem miski, zostawiamy na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia, przykrywamy ściereczką. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 10 części, z każdej formujemy okrągłą bułkę, nacinamy na krzyż przez środek

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Stromboli 97

lodówce hula wiatr? A może zwyczajnie macie ochotę na włoskie jedzenie, ale pizza się Wam chwilowo znudziła? Stromboli to coś w sam raz dla Was! Przepis wykorzystuje uniwersalne ciasto drożdżowe, które znajdziecie tutaj: http://proste-przepisy.pl/uniwersalne-ciasto-drozdzowe/ . Lista zakupów: Ciasto z uniwersalnego przepisu: 3 szklanki mąki 3 łyżki oliwy z oliwek 1 szklanka ciepłej wody Ma być na tyle ciepła(...)stromboli na mniejsze części, pogłębiając nacięcia, które zrobiliśmy przed pieczeniem. Smacznego! Dlaczego zamieściłem ten przepis? Po pierwsze: jest wykonany z mojego ulubionego, uniwersalnego ciasta. To kolejny przykład wykorzystania uniwersalnego ciasta drożdżowego. A mam ich w zanadrzu jeszcze co najmniej kilka! Dajcie znać w komentarzach: czy podobają się Wam te przepisy, oraz – przede wszystkim – czy wypróbowaliście któreś z nich w domu

Proste-przepisy.pl
Stromboli 177

lodówce hula wiatr? A może zwyczajnie macie ochotę na włoskie jedzenie, ale pizza się Wam chwilowo znudziła? Stromboli to coś w sam raz dla Was! Przepis wykorzystuje uniwersalne ciasto drożdżowe, które znajdziecie tutaj: http://proste-przepisy.pl/uniwersalne-ciasto-drozdzowe/ . Lista zakupów: Ciasto z uniwersalnego przepisu: 3 szklanki mąki 3 łyżki oliwy z oliwek 1 szklanka ciepłej wody Ma być na tyle ciepła(...)stromboli na mniejsze części, pogłębiając nacięcia, które zrobiliśmy przed pieczeniem. Smacznego! Dlaczego zamieściłem ten przepis? Po pierwsze: jest wykonany z mojego ulubionego, uniwersalnego ciasta. To kolejny przykład wykorzystania uniwersalnego ciasta drożdżowego. A mam ich w zanadrzu jeszcze co najmniej kilka! Dajcie znać w komentarzach: czy podobają się Wam te przepisy, oraz – przede wszystkim – czy wypróbowaliście któreś z nich w domu

Proste-przepisy.pl
Rogale z wiśniami i migdałową kruszonką 164

Prawdę mówiąc to powinny dziś być rogale marcińskie, ale po pierwsze ani nie miałam maku białego, ani czasu na robienie takiego ciasta drożdżowego jak w oryginalnym przepisie..tak więc zrobiłam rogale z wiśniami z ciasto drożdżowego z przepisu na bułeczki , które nie dawno robiłam.Bułeczki były pyszny z tą migdałową posypką, tak więc rogaliki są takie same. 600 g mąki(...)mleka, odstawić do rośnięcia na kilka minut.Mleko lekko podgrzać, wymieszać z masłem, cukrem i solą. Kiedy lekko przestygnie, połączyć z jajkiem. Dodać mąkę wymieszaną z zaczynem.Wyrobić gładkie ciasto. Pozostawić przykryte w temperaturze pokojowej na 1-1,5 h aż podwoi swoją objętość.Przykryć wilgotną ściereczką, odstawić do wyrastania na 30-40 minut.Wyrośnięte ciasto rozwałkować. Placek pokroić na trójkąty

Moje domowe kucharzenie
CIASTO DROŻDŻOWE Z RABARBAREM I SEREM 126

spaliła się Nam górna,środkowa grzałka w piekarniku....nigdzie nie możemy jej dostać.Nie chcemy kupować nowego bo nowy będzie po przeprowadzce do naszego domku...musimy jakoś wytrzymać. Upiec ciasto drożdżowe bez tej grzałki - możliwe,tylko trwa to znacznie dłużej,dół i boki ciasta trochę zbytnio przypalone,ale bardzo smaczne. Ciasto nie straciło nic a nic....wyszło pyszne,wilgotne(...)umiarem. Dobra,rozpisałam się,ale jakoś na wspomnienia mnie wzięło.    Zapraszam po przepis,może skusicie się na majowy weekend zrobicie: Blaszka 20x30 cm ( może być większa) Ciasto drożdżowe:   3,5 szkl mąki pszennej 3 jajka 1/2 szkl cukru + 2 łyżki do drożdży 1 szkl mleka szczypta soli 50 g masła 50 g świeżych drożdży cukier waniliowy

Niespełnione zdolności kulinarne