ciasto drożdżowe - 15566 przepisów (strona:118/1038)

Pierogi drożdżowe 80

Zazwyczaj ciasto drożdżowe kojarzy nam się ze słodkimi wypiekami. A tutaj taka smaczna ciekawa propozycja na pierogi drożdżowe z mięsno warzywnym farszem. Myślę, że nadzienia można komponować różne i będą również bardzo smaczne.Te doskonale smakują z sosem pomidorowym i czosnkowym. Składniki Ciasto 3 żółtka 1/2 kg mąki pszennej 1/4 kostki margaryny 1 szklanka ciepłego mleka 5 dkg drożdży szczypta soli(...)puszki kukurydzy 1 cebula, posiekana 2 ząbki czosnku, posiekane 1 czerwona papryka pokrojona w kostkę przyprawa do gyrosa 30 dkg pieczarek, drobno pokrojonych sól, pieprz Z podanych składników zagnieść ciasto drożdżowe, ma być elastyczne jak na pierogi. Odstawić na 30 minut pod przykryciem. Filet z kurczaka posypać przyprawą do gyrosa, dokładnie wymieszać. Rozgrzać olej na patelni, wrzucić mięso i podsmażyć

gotuj ze mną
GOFRY BELGIJSKIE 50

Gofry belgijskie to nic innego jak gofry z rzadkiego ciasta drożdżowego. Pyszne, puszyste, chrupiące, nie można im się oprzeć. Wystarczy posypać je cukrem pudrem przed podaniem, ale można też użyć śmietany w sprayu, konfitury o ulubionym smaku czy dowolnych owoców. Prosty deser idealny do popołudniowej kawki lub herbatki, choć przyznam, że ja bardzo je lubię z kubkiem kakao :) Gofry(...)letnie mleko. Wymieszać, aby drożdże się rozpuściły. Wsypać płaską łyżkę mąki, wymieszać. Miskę zakryć ścierką, odstawić na 10 minut. Po tym czasie dodać pozostałe składniki, wymieszać ciasto robotem z odpowiednim hakiem do ciasta drożdżowego. Ponownie zakryć miskę ścierką, odstawić na 30 minut. Gofrownicę rozgrzać. Łyżką wylewać porcję ciasta. Piec gofry, aby były rumiane i chrupiące

Zrób to smacznie
Co zrobić, aby ciasto drożdżowe nam pięknie wyrosło. 127

Rozczyn ciasta drożdżowego najlepiej nam wyrośnie na parapecie okna w cieple słońca. W chłodne dni lub w zimie gdy słońca jest niewiele miskę z ciastem możemy włożyć do naczynia z ciepłą wodą.  Gdy już zrobimy  drożdżówki, baby lub inne wyroby z ciasta drożdżowego, dobrze jest włożyć je do lekko nagrzanego piekarnika (około 25 C ), a na spód piekarnika

Przepisy i porady kulinarne
Cynamonowa, drożdżowa korona 68

Uwielbiam wszystko co cynamonowe, musiałam tą koronę cynamonową upiec i…jestem zachwycona! Ciasto jest przepyszne i mega cynamonowe! W całym domu roznosił się apetyczny zapach cynamonu i drożdżowego ciasta. Polecam, szczególnie na zimniejszy poranek z kubkiem gorącej kawy z mlekiem. Składniki: – 2 szklanki mąki – 0,5 łyżeczki soli – 0,5 szklanki letniego mleka – 1 opakowanie(...)cukru i mąki. Odstawiamy na kilka minut, aby drożdże zaczęły działać. 100g masła rozpuszczamy i lekko studzimy. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, żółtko, rozpuszczone masło i zaczyn drożdżowy. Wyrabiamy ciasto, formujemy kulkę i wsadzamy do naoliwionej miski. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok.1h, do podwojenia objętości. W międzyczasie, roztapiamy pozostałe 100g masła. Stół/stolnicę obficie

CookYourself
Prosta drożdżówka z kruszonką i rabarbarem 184

Dzisiaj chciałabym Was serdecznie zaprosić do upieczenia puszystego maślanego ciasta drożdżowego z rabarbarem i kruszonką. Powoli rabarbar znika z grządek i targowisk. Warto więc dorwać ostatki rabarbaru i upiec jakieś dobre ciasto. (Znajdziesz u mnie również przepis na bułeczki z rabarbarem , kruche ciasto i placek na maślance z rabarbarem ) Bo czy jest coś milszego niż zapach ciasta rozchodzącego się(...)całym domu? :) W dodatku ciasto drożdżowe wcale nie jest skomplikowane czy trudne. Nie wymaga też wielkiej ilości czasu czy umiejętności jakimi Nas straszą niektóe poradniki i książki kucharskie. Potrzebujesz tylko pół godziny by zrobić zaczyn i zagnieść ciasto, ciasto powoli sobie rośnie, a Ty dostajesz 1,5 godziny wolnego by wypić herbatę i obejrzeć dobry film. To co jaki film

U Fiolki
Wielkanocne Plecione koszyczki . 142

Święta wielkanocne zbliżają się wielkimi krokami .  Dlatego też już najwyższa pora  na kulinarne szaleństwo w kuchni. Dziś coś bardziej ozdobnego . Koszyczki z ciasta drożdżowego. Świetnie sprawdzą się jako dekoracja ,  wypełnione pisankami będą z pewnością wspaniałą ozdobą wielkanocnego stołu. Jednak nie tylko będą zdobić ,  Są równocześnie bardzo smaczne . Poświęcone w kościele znakomicie sprawdzą się w roli wielkanocnego(...)drożdży 1/4 szklanki cukru 1/4 szklanki oleju 1 jajko pół łyżeczki soli Ponadto jedno roztrzepane jajko do posmarowania koszyczka przed pieczeniem. Z podanych składników zagnieść dość twarde i elastyczne ciasto drożdżowe Podzielić na 3 części.  (3 koszyczki ) Rozwałkować każdą  z nich na grubość ok pół cm i kroić na cienkie paseczki Na żaroodpornej misce , wyłożonej folia aluminiową zaplatać

Malinowa Kawiarenka
Pizza z salami, przepis na proste i szybkie ciasto 147

Przepyszna pizza z salami, którą mogłabym jeść codziennie :)  Prosty i szybki przepis na ciasto drożdżowe, które zawsze mi wychodzi. Składniki na dwie pizze ( o średnicy 30 i 36 cm): - ciasto drożdżowe: 600 g mąki ok 360 ml ciepłej wody 24 g świeżych drożdży 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 1,5 łyżki oleju - sos pomidorowy - ser 300 g - salami(...)przegotowanej ciepłej (ale nie gorącej! ) wody i chwilkę mieszam aż wszystko się połączy. Do miski z mąką wlewam drożdże, ok 300 ml wody, olej i zaczynam wyrabiać ciasto ( ja akurat wyrabiam ciasto w maszynie, jest to 10 razy szybsze niż ręcznie   i prostsze   ) Teraz już pozostaje przykryć ściereczką miskę i  poczekać aż ciasto pięknie

Kuchnia Viki
Ciasto drożdżowe ze śliwkami 59

jabłkami oraz śliwkami. Poniżej mam dla Was przepis na pyszne, mięciutkie ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką, oblane lukrem – nooo przepychota! Wypróbujcie koniecznie. Składniki na ciasto drożd The post Ciasto drożdżowe ze śliwkami appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Ogórkowa na żeberkach i wiejskie bułeczki – dwa przepisy 159

mąki pszennej, resztę drożdży (2/3 łyżeczki), 250 ml ciepłej wody i 1,5 łyżeczki soli. Całość wyrabiamy do otrzymania gęstego, troszkę lepkiego, ale sprężystego ciasta. Najlepiej całość wyrabiać za pomocą miksera z końcówką do ciasta drożdżowego (około 5-10 minut). Ręcznie wyrabianie może potrwać o wiele dłużej. Kolejno ciasto posypujemy lekko mąką, zagniatamy w kulę i przekładamy do wysmarowanej olejem(...)miski. Przykrywamy pokrywką (mam specjalne miski do ciast drożdżowych z pokrywką) lub ściereczką i odstawiamy na około 1 godzinę do podwojenia objętości.   Po tym czasie na blacie podsypanym mąką formujemy 8 bułeczek. Bułeczki układamy w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch każdej bułeczki lekko nacinamy, naciągamy palcami, szarpiemy nieco, tak by powstały charakterystyczne pęknięcia i naciągnięcia. Bułki

Słodkie okruszki
PLACEK DROŻDŻOWY Z CZEKOLADĄ 83

Ciasto drożdżowe z czekoladą, smaczne klasyczne i puszyste. Najlepsze jeszcze ciepłe ze szklanką mleka. Drożdżowy warkocz wypełniony czekoladą, który znika w mgnieniu oka, dlatego też polecam przygotowanie ciasta od razu z podwójnej porcji :)  Składniki: * 200 g mąki pszennej * 100 ml ciepłego mleka * 1 jajko * 5 g suchych drożdży bądź 8 g świeżych drożdży * 2 łyżki cukru * pół łyżeczki soli

Zrób to smacznie
Chleb z chia i suszonymi pomidorami 92

Puszysty chleb z chrupiącą skórką, przygotowany z ciasta drożdżowego z dodatkiem ziaren chia i suszonych pomidorów jest najczęściej pieczonym chlebem w moim domu. Od dość długiego już czasu nie kupuję pieczywa, piekę swoje bułki oraz chleby. Domowe pieczywo ma to do siebie, iż jest bardzo naturalne w smaku, nie zawiera żadnych ulepszaczy i można się nim delektować kiedy jest jeszcze(...)miski, dodać sól, oliwę z oliwek, oregano oraz wyrośnięte drożdże. Zacząć wyrabiać ciasto. Ciasto wyrabiać przez 6 minut, po czym dodać pokrojone na drobne kawałki suszone pomidory oraz ziarna chia. Kontynuować wyrabianie przez kolejne dwie minuty. Miskę przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 50 minut. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę lekko podsypaną mąką, podzielić na dwie części a następnie

MeCooks
Makowiec tradycyjny 78

Prawdziwy, tradycyjny, zwijany makowiec z samodzielnie wykonaną masą makową. Ciasto najlepiej prezentuje się na stole w całości, ułożone na podłużnym półmisku. Jego największą zaletą jest lekkie i puszyste ciasto, wykonane na bazie świeżych drożdży - które długo zachowuje świeżość. Makowiec najlepiej przechowywać w niskiej temperaturze, w pojemniku na ciasto. Składniki na ciasto: 250 g mąki 25 g świeżych drożdży(...)śmietany i szczyptę soli. Zagnieść jednolite ciasto. Nie powinno być zbyt luźne, bo inaczej rolada "rozleje" się przed pieczeniem.  Przygotować papier do pieczenia. Arkusz o wymiarach 40 x 30 cm dobrze wysmarować masłem, a na środku (równolegle do boku o długości 40 cm) wykonać zakładkę o szerokości 1 cm.  Ciasto drożdżowe rozwałkować na prostokąt - o szerokości około

Świat Ciasta
Ciasto drożdżowe. 122

Ciasto drożdżowe zawsze było dla mnie wielkim wyzwaniem, kiedy dostałam ten przepis wszystko się odmieniło. Nareszcie moje ciasto drożdżowe zawsze się udaje! Trudno się kroił, bo jeszcze gorący! SKŁADNIKI: 1/2 kg. mąki 3 jajka(2 żółtka+ 1 całe) 1/2 kostki margaryny 2 cukry waniliowe 5 dag. drożdży 1/4 l mleka 3/4 szkl. cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia KRUSZONKA(...)mąki(krupczatka+tortowa) WYKONANIE: mąkę przesiać,  drożdże zasypać łyżką cukru, wlać letnie mleko(nie muszą rosnąć), jajko utrzeć na pulchną masę, margarynę rozpuścić,  wszystkie produkty połączyć , wyrobić ciasto na gładką masę, tak aby odchodziło od ręki, rozłożyć owoce, posypać kruszonką( jeśli dodacie krupczatkę kruszonka będzie bardziej miękka),  włożyć do pieca, piec w temp. 180 stopni

Kuchnia Beaty

Proponowane wyszukiwania