ciasto drożdżowe - 16066 przepisów (strona:118/1072)

Wypiekane Pierożki z Jabłkami II 156

Witajcie,  obiecałam umieścić na stronie drugą wersję Pierożków, tym razem z ciasta drożdżowego. Wg tych, co je próbowali, są równie dobre, co te z ciasta krówkowego, a nawet ciut pyszniejsze;) To pewnie za sprawą cynamonu, którego jak zawsze w wypiekach nie poskąpię. Wręcz przeciwnie. W międzyczasie Pierożkom dostała się druga nazwa: Poznańskie Tytki z Jabłkami. No cóż, zwał(...)Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Do garnuszka wrzucamy masło, cukier, jabłka, wszystko delikatnie kropimy sokiem z cytryny, dodajemy rodzynki. Całość dusimy na małym ogniu ok. 20-25 minut. Ciasto drożdżowe: 200 ml mleka 50 g masła 375 gram mąki (ok. 3,5 szklanki) 1 paczuszka suchych drożdży 50 gram cukru (ok. 1/4 szklanki, ciut mniej) 1 opakowanie cukru waniliowego

Kuchnia smaków
Drożdżowe ciasto owsiane z rabarbarem :) 248

mimo to i tak podjęłam się tego ryzyka, które finalnie bardzo, ale to bardzo się opłacało. Ciasto wyszło fantastyczne! W pełni udane. Dla mnie to po prostu perfekcyjne, zdrowe ciasto drożdżowe . Mąkę pszenną zamieniłam na płatki owsiane, biały cukier na cukier kokosowy, a margarynę na olej kokosowy. Drożdże pracowały jak należy, co w konsekwencji dało puszyste, wyrośnięte wnętrze ciasta . Aktualnie(...)użyć innych owoców - truskawek, malin czyli śliwek. Jeżeli wykorzystasz płatki owsiane certyfikowane jako bezglutenowe jednocześnie Twoja drożdżówka będzie pozbawiona glutenu.  Koniecznie spróbujcie tego przepisu, będziecie zachwyceni cudownym zapachem ciasta drożdżowego i jego niesamowicie pysznym smakiem 😍 Dodatkowo, na samym dole wpisu zamieściłam wartości odżywcze dla całego ciasta.  Składniki: 400 g płatków owsianych 40 g świeżych drożdży 250 ml mleka

Zdrowie na języku :P
CHACZAPURI 195

Gruzińskie, okrągłe, płaskie chlebki z ciasta drożdżowego. Smażone na patelni, wypełnione ciepłym, ciągnącym serem. Można eksperymentować i dodawać różne gatunki serów, sugerując się indywidualnymi preferencjami oraz ich dostępnością w naszej lodówce.   Najlepsze będą te mniej wilgotne i ciągnące się po podgrzaniu. Ser bardzo wilgotny trzeba wcześniej odcisnąć.  W porządnej wersji, proporcje nadzienia do ciasta powinny wynosić(...)Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie, dodajemy cukier, mieszamy.  Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól i rozpuszczone w wodzie drożdże. Wlewamy 2 łyżki oliwy. Mieszamy przy użyciu końcówki do ciast drożdżowych, tzw. haka lub ręcznie przez około 8 minut. Wyrabiamy miękkie i elastyczne ciasto. Smarujemy oliwą, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na ok. 1-2 godziny, w ciepłe, nieprzewiewne miejsce

cool and minty
Bułki drożdżowe na serwatce z nasionami chia 186

długo pozostaje nie tylko w pamięci. Tym razem upiekłam bułki drożdżowe na serwatce z nasionami chia (szałwii hiszpańskiej). Serwatka została po zrobieniu twarogu i nadaje się idealnie do ciast drożdżowych. Aby podnieść walory wypieku posypałam je nasionami chia , o których warto trochę poczytać. Ich zastosowanie jest bardzo szerokie, a historia sięga czasów Majów i Azteków.   Składniki(...)bułek i 6 rogali. Gdy tylko ostygną dzielę na „jednodniowe porcje” i zamrażam. Wyjmuję na godzinę przed użyciem, następnie lekko podgrzewam w mikrofali. Smakują, jak świeżo wyjęte z piekarnika. Ciasto drożdżowe na serwatce jest u mnie na 1 miejscu wśród wypieków drożdżowych. Polecam. Smacznego. Wydrukuj przepis The post Bułki drożdżowe na serwatce z nasionami chia appeared first on Moje Wypieki

mojewypiekiinietylko
Makowiec drożdżowy 1641

narzekacie na brak czasu, można go upiec wcześniej i zamrozić. Ja jednak piekę go w Wigilię rano by cieszyć się smakiem świeżego i pysznego makowca przez całe święta. Składniki: Ciasto drożdżowe: 300 g mąki pszennej 125 ml mleka 30 g drożdży świeżych 2 żółtka 80 g cukru 80 g masła  sól szczypta Masa makowa: 250 g maku zmielonego(...)rodzynek 50 g orzechów włoskich ale-raj 50 g migdałów w płatkach 2 białka Lukier 5 łyżek cukru pudru 2-3 łyżki soku z cytryny migdały, orzechy  Przygotowanie: Ciasto drożdżowe:  Mleko podgrzać, w kruszyć drożdże, dodać łyżeczkę cukru, maki i rozmieszać. Pozostawić do poruszania się drożdży. Do misy miksera przesiać mąkę i dodać sól. Żółtka z cukrem utrzeć

Ala piecze i gotuje
Chleb z otrębami owsianymi. 109

chleb, to wiesz, że nie dodałaś/eś do niego żadnych ulepszaczy i "witaminek E" :D Chleb który dziś piekłam jest bardzo prosty, w ogóle kiedy opanuje się technikę ciasta drożdżowego to nic nie jest trudne :) Dodałam do niego suszone pomidory, aczkolwiek można je spokojnie pominąć, nasiona słonecznika i siemienia lnianego można również zastąpić innymi, takimi które lubicie. Otręby mogą(...)wydłuży.  Ciasto można od razu przełożyć do docelowej foremki, z tych proporcji będzie to foremka o wymiarach około 20x30 (może być dowolna mniej więcej w tych zakresach, bo ciasto drożdżowe dostosuje się do każdych warunków). Foremkę wkładamy do piekarnika nagrzanego na 30 stopni, bo drożdżowe lubi ciepełko :D i czekamy do podwojenia objętości, u mnie ciasto zaczęło uciekać

MamaOskarka
Chleb żytni razowy 482

składniki. I dużo łatwiej zmywa się miskę oraz ręce z ciasta. Krok 3 – odstawiam ciasto do wyrośnięcia Keksówkę wyścielam papierem do pieczenia i za pomocą łyżki przekładam ciasto. Następnie łyżką wgniatam i wstępnie wyrównuję. Zwilżam wodą dłoń i wyrównuję powierzchnię. Ciasto sięga do około 3/4 wysokości keksówki. Ciasto na chleb przykrywam czystą ściereczką kuchenną i odstawiam w ciepłe miejsce(...)zdarza, że nie wyrasta szybko i czekam dłużej. Maksymalnie czekałam aż do 6 godzin. Zakwas ma ciężko ruszyć ciasto ma mące razowej. Dużo też zależy od temperatury wyrastania ciasta, stopnia mocy i aktywności samego zakwasu, a także temperatury dodanej wody. Ciasto po wyrośnięciu sięga do wysokości keksówki jak na zdjęciu poniżej. Krok 4 – piekę razowy chleb żytni na zakwasie

Ania gotuje
Gwiazda drożdżowa z makiem 302

Niezwykle efektowny sposób podania makowca drożdżowego. Robi furorę wśród gości przy świątecznym stole. Może wydaje się trudna do zrobienia ale wcale taka nie jest. Przekonajcie się sami :) Ciasto drożdżowe: 1 szkl mleka 7g drożdży instant 1/4 szkl cukru 500 g mąki szczypta soli 70g masła 1 jajko 300 g masy makowej np. z tego przepisu jajko do posmarowania Lukier(...)szkl cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny Ciasto drożdżowe: Do dużej miski przesiać mąkę, dodać drożdże, cukier, sól, wymieszać. W garnuszku podgrzać mleko i masło do całkowitego rozpuszczenia, przestudzić aby było ciepłe a nie gorące. Dodać do pozostałych składników, wbić jajko i wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce na ok 60 minut do wyrośnięcia. Ciasto jeszcze

Smakołyki Asi
Drożdżówki z serem i jagodami 168

oczywiście z ciasta „ Crazy Dough for Everything ”, które ostatnio namiętnie testuję w kuchni, robię z niego prawie codziennie jakieś wypieki, czy to rogale z makiem , czy bułki . Samo ciasto jest łatwe, proste i przyjemne do wyrabiania, a formowanie drożdżówek z serem to pikuś, o jedzeniu ich nie wspomnę… Polecam! Już jest ostatni dzwonek, aby nazbierać lub kupić jagody, później(...)amerykańskimi! Ja zaopatrzyłam się w kilka litrów jagód leśnych, o borówkach nie wspomnę, gdyż mam kilka sporych krzaków na działce, wszystkie owoce mam już zamrożone na zimę. Miękkie, puszyste, drożdżowe ciasto nadziane jest pysznym, lekkim serowym farszem i jagodami leśnymi, to obowiązkowe jagodowe ciasto w naszym domu. Bo ciasto drożdżowe z jagodami musi być upieczone chociaż raz w roku! Polecam

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Ślimaczki drożdżowe z konfiturą malinową, migdałami i brązowym cukrem. Pyszne! 172

migdałowych i brązowego cukru, podane z gorącym prawdziwym kakao. Hmmm... Przypomniały mi się czasy dzieciństwa, kiedy to mama, która jest mistrzynią w pieczeniu słodkości, robiła nam gorące bułeczki z ciasta drożdżowego. Doskonale też pamiętam, że jako dziecko uwielbiałam formować wraz z tatą ludziki z ciasta drożdżowego, dolepiać ręce, nogi, oczy i guziki z rodzynek. To była frajda! Zapraszam! przepis KLIK

SMYKWKUCHNI
Dlaczego w sklepach nie ma drożdży? 117

spóźniliśmy się i drożdży nie kupiliśmy. Nie oznacza to oczywiście, że jesteśmy na straconej pozycji, ponieważ łatwo możemy je zastąpić. Jak? To zależy od potrawy, którą chcemy przygotować. Ciasto drożdżowe Jeśli chcemy zastąpić drożdże, powinniśmy zadbać o podstawową reakcję tj. powstawanie w cieście dwutlenku węgla (to dzięki niemu wypieki są puszyste i mają pęcherzyki powietrza). Drożdże = soda(...)piekarniczym są bakterie przeprowadzające proces fermentacji mlekowej, której produktem jest tak jak w przypadku fermentacji alkoholowej, między innymi dwutlenek węgla. Ciasto na zakwasie wyrasta w taki sam sposób jak ciasto drożdżowe. Różnica polega na tym, że jednym z produktów fermentacji jest kwas mlekowy, oraz niewielka ilość kwasu octowego, nadające wypiekom specyficznego, lekko kwaśnego smaku. Jak zrobić zakwas? Potrzebujemy około pięciu

365 dni dookoła kuchni
Drożdżowa baba z szafranem na oleju rzepakowym 140

drożdżowa jest najlepszą babką jaką kiedykolwiek jadłam. Przede wszystkim nie ma mowy o zakalcu, bo gdyby mowa była to z pewnością mi by udało się to osiągnąć, gdyż z drożdżowymi ciastami to ja się tak średnio lubię. Najbardziej lubimy się wtedy kiedy nie zwracamy na siebie uwagi, natomiast kiedy ja chcę się starać za bardzo- ono olewa mnie i opada(...)mleko z olejem i jajko. Mieszam ciasto na gładką, jednolitą masę. Dodaję żurawinę i odstawiam ciasto do wyrośnięcia na około godzinę. Formę do ciasta smaruję tłuszczem i nakładam wyrośnięte ciasto drożdżowe, które ponownie odstawiam do wyrośnięcia. Potrwa to około 30 minut, w tym czasie nagrzewam piekarnik do 180 stopni. Wyrośniętą babkę piekę przez 45 minut, jeśli ciasto umieściłam z jednej

Mango Papaja
Mleczne drożdżówki z malinami i kokosem 79

Kokos i maliny to jedno z moich ulubionych połączeń na słodko. Zamknięte w cieście drożdżowym, delikatnym niczym brioszka z najlepszej piekarni, smakuje wspaniale, nawet kolejnego dnia. ciasto drożdżowe: 370 g mąki orkiszowej jasnej 45 g pełnego mleka w proszku (nie granulowanego) 30 g świeżych drożdży 20 g cukru trzcinowego 2 jajka 3/4 szklanki maślanki 0,5 szklanki oleju rzepakowego dodatkowo(...)odstawiamy, aż się rozpuszczą. Maślankę roztrzepujemy z jajkami oraz olejem. Mąkę przesiewamy i mieszamy z mlekiem w proszku. Dodajemy do nich mokre składniki oraz rozpuszczone drożdże. Wyrabiamy na gładkie ciasto i odstawiamy, aż podwoi objętość. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy i smarujemy połową mleczka kokosowego, a następnie konfiturą. Posypujemy wiórkami kokosowymi i zwijamy jak roladę. Za pomocą ostrego noża kroimy plastry

Mienta blog