ciasto drożdżowe - 15566 przepisów (strona:127/1038)

Makowiec 661

Robiłam go na święta Bożego Narodzenia. Pomimo opinii, że jest to ciężkie ciasto do zrobienia postanowiłam wypróbować :). Wyszło lepiej niż oczekiwałam. Przepis ze stronki Pani Doroty: mojewypieki.com Ciasto drożdżowe na 3 strucle: 3 szklanki mąki pszennej + 3 łyżki do podsypywania 180 ml letniego mleka 150 g masła, roztopionego i przestudzonego 6 żółtek  45 g świeżych drożdży(...)nadmiaru wody, np. w lnianym ręczniczku kuchennym. Do zmielonego maku dodajemy pozostałe składniki, całość wymieszać. Na końcu delikatnie mieszamy z ubitymi na sztywno białkami, które pozostały z ciasta. Ciasto drożdżowe dzielimy na 3 części, rozwałkowujemy na prostokątne placki o grubości około 3 mm, nakładamy masę makową, zostawiając około 2 cm od samego brzegu. Zwijamy (jak roladę), a końce makowców podkładamy

Pudełko rozmaitości
Strucla z marcepanem i orzechami . 187

Uwielbiam ciasto drożdżowe bo można z niego tworzyć różne cuda na słono jak i na słodko. Dzisiaj mam dla Was propozycję pysznej strucli z marcepanem i orzechami, zainspirował mnie przepis Pawła Małeckiego z Cukierni  Lidla no i oczywiście musiałam go wypróbować, przepis troszkę zmieniłam :) Ciasto jest przepyszne co prawda piecze się je na święta ale czy zawsze musimy trzymać(...)się tradycji :) Do masy marcepanowej dodałam pyszny Syrop cynamonowy i cytrynki w rumie od firmy Eterno. Zapraszam do wypróbowania :) Składniki na ciasto drożdżowe : 300 g mąki pszennej 150 ml mleka 22 g drożdży 30 g cukru 2 jajka 40 g roztopionego masła 1 cukier waniliowy  Masa marcepanowa : 200 g marcepanu  1oo g zmielonych orzechów włoskich 1 łyżka cynamonu

Sama słodycz i szczypta chili
Jak upiec idealne kruche ciasto 164

Czas czytania: 5 min Idealne kruche ciasto Wiele osób pyta, jak upiec idealne kruche ciasto ? Jest to jedno z prostszych ciast, jego przygotowanie jest błyskawiczne i

SprawdzonaKuchnia.pl
Ciasto drożdżowe na miodzie z serową pierzynką i śliwkami z cynamonem 128

Jestem ogromną fanką ciasta drożdżowego - pulchnego, z kruszonką, najlepiej w wersji mojej Babci. Sama jednak bardzo lubię eksperymentować z wypiekami, dlatego właśnie powstała ta miodowa wersja tego klasyku. Bez dodatku masła, bez cukru, bez kruszonki, ale za to z pulchniutką serowo-miodową pierzynką, w której zatopione są śliwki podsypane cynamonem. Pyszności! Ciasto drożdżowe: 500 g dobrej jakości mąki tortowej(...)wanilii, na tyle, by było ciepłe, ale nie wrzące! Wysoka temperatura zabija drożdże! Mokre składniki wlewamy do mąki z jajkami i zaczynamy zagniatanie. Dopiero podczas końcowej fazy wyrabiania ciasta powoli dodajemy olej. Całość wyrabiamy przez ok. 10 minut, by ciasto było jędrne i odchodziło od ręki. Jeśli jest zbyt ciągnące - dodajcie mąki. Jeśli zbyt suche - wody lub mleka. Ciasto musi

Cooking Monster
9 najlepszych przepisów na świąteczne ciasta 321

orzechów laskowych - 1/3 szklanki miodu - 1/3 szklanki cukru - 2 łyżki nasion chia Mak gotujemy przez 12 minut, odcedzamy na sitku, dodajemy pozostałe składniki i odstawiamy na 1 godzinę. CIASTO DROŻDŻOWE NA MAKOWCA: ( z podanych składników otrzymasz 3 duże makowce, na jedną standardową blachę) - 500 g mąki pszennej tortowej - 1/2 paczki drożdży świeżych - 1/2 szklanki mleka - 1/2 kostki masła - 1/2 szklanki(...)orzechów włoskich posiekanych DO PRZEŁOŻENIA - 4 pomarańcze - 1 opakowanie skórki pomarańczowej - 1/3 szklanki cukru - 2 łyżki miodu - opakowanie marcepanu DALSZY CIĄG TUTAJ 3. GWIAZDA PRZEPIS NA GWIAZDĘ DROŻDŻOWĄ: CIASTO: -500g mąki pszennej tortowej - 2 jajka wiejskie - 1/2 margaryny (lub 120 g masła) - 1/2 szklanki mleka 3,2% tłuszczu - 1/2 szklanki cukru - 2 łyżeczki cukru z wanilią -1/2 opakowania

SMYKWKUCHNI
Kokosowe drożdżówki z czekoladą 148

st.C około 20-30 minut. Po upieczeniu drożdżówki lekko przestudzić, wyłożyć z formy, posypać cukrem pudrem i najlepiej podawać na ciepło. Uwaga: 1. Pamiętaj, by składniki na ciasto drożdżowe miały temperaturę pokojową ( składniki wyłóż wcześniej z lodówki); 2. Jeżeli drożdżówki robisz z nutellą to rewelacyjnie smakują też na zimno. Na ciepło warto podawać drożdżówki z czekoladą, wówczas czekolada jest rozpuszczona

In my kitchen
Słów kilka o polskich potrawach wigilijnych 44

kapustą. Karp smażony – ryba smażona na patelni w panierce z mąki i jajka, podawana z sosem chrzanowym lub ćwikłowym (z buraków i chrzanu). Pierogi – pierożki z ciasta drożdżowego lub kruchego, nadziewane różnymi farszami, takimi jak ser, kapusta, grzyby czy owoce. Kapusta z grzybami – duszona kapusta kiszona z suszonymi grzybami leśnymi, podawana jako dodatek do innych dań. Makowiec(...)rolada z ciasta drożdżowego lub francuskiego, nadziewana masą z maku, cukru i miodu, posypana lukrem i bakaliami. Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o polskich potrawach wigilijnych, możesz odwiedzić podstronę z przepisami na wigilię . Artykuł Słów kilka o polskich potrawach wigilijnych pochodzi z serwisu Przepis Kulinarny ProstePesto a jego autorem jest Poradnik Kulinarny

ProstePesto.pl
Oponki drożdżowe 106

Tłusty Czwartek i nie tylko. Przepis jest bardzo prosty i dokładnie opisany, więc każdy sobie z nimi poradzi.  - najlepsze z cytrusowym lukrem - szykowane na samych żółtkach - idealne ciasto drożdżowe ciasto na maśle

AniaGotuje.pl
Powrót do dzieciństwa. I bułeczki z truskawkami i kwiatowym lukrem 150

atrakcji nie mógł się obyć bez drożdżówek. Chcę więc Wam ogromnie polecić bułeczki, które zrobią wrażenie na wszystkich: słodkie, nieco lepkie od lukru, z intensywnym smakiem truskawek otulonych mięciutkim ciastem drożdżowym i ulotnym aromatem kwiatów czarnego bzu. Gdy tylko zobaczyłam je na blogu Every cake you bake , wiedziałam, że takie upiekę. Czułam mocny, wewnętrzny przymus; ba, spędziłam kilka wieczorów(...)wyobrażaniu sobie tego smaku. I z radością oznajmiam: rzeczywistość mnie nie rozczarowało. Ciasto drożdżowe na takiej ilości żółtek jest cudownie delikatne i mięciutkie, truskawki są równo rozłożone, więc można cieszyć się ich smakiem w każdym kęsie. I jak zwykle okazało się, że przygotowałam za mało... Bułeczki z truskawkami i lukrem z kwiatów czarnego bzu Składniki: (na 10 sztuk

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Drożdżowa tarta z leśnymi grzybami i jajkiem 128

Jesień jest znakomitym czasem na wykorzystanie bogactwa lasów. Leśne grzyby podane w niecodzienny sposób mogą stać się rewelacyjnym śniadaniem lub obiadem. Ciasto drożdżowe: 2 szklanki mąki pszennej 3 łyżki oleju 0,5 łyżeczki soli 0,5 łyżeczki cukru ¾ szklanki ciepłej wody 20 g świeżych drożdży Farsz: 200 g mrożonego szpinaku 1 łyżka masła 3 ząbki czosnku 100 g sera feta(...)minut (ciasto podwoi swoją objętość). W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy szpinak. Dusimy na wolnym ogniu do momentu odparowania wody. Doprawiamy solą, pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Ciasto drożdżowe rozwałkowujemy na duży placek na blacie oprószonym mąką. Wycinamy koło, które będzie pasowało do foremki o średnicy 26 cm. Dno tarty smarujemy szpinakiem. Następnie wykładamy kawałki sera feta oraz usmażone grzyby

VioletoweKucharzenie
Truskawki z budyniem na drożdżowym cieście 137

jedno z ulubionego drożdżowego, ulubionego budyniu, pysznych truskawek i swojej kruszonki. I co? Jestem pewna, że po upieczeniu i pierwszym kęsie powiesz: "mmmmm, pycha:)" A moje ciasto składało się: z ulubionego drożdżowego - tutaj(...)budyniu waniliowego ugotowanego na 0,75 l mleka i 2 łyżkach cukru; truskawek; kruszonki zrobionej z 50 g masła, 70 g cukru kryształu i 70 g mąki krupczatki. Ciasto drożdżowe przygotowałam według przepisu, odstawiłam do wyrośnięcia, następnie lekko zagniotłam je jeszcze raz i wyłożyłam na dużą prostokątną formę wyłożoną papierem pergaminowym. Ciasto odstawiłam jeszcze raz na chwilę do lekkiego wyrośnięcia

In my kitchen
Drożdżówki z morelami i kruszonką 48

Drożdżówki z morelami i kruszonką, czyli kolejny domowy przepis na drożdżówki kupowane zazwyczaj w sklepiku czy pobliskiej piekarni. Pyszne i pachnące drożdżowe ciasto w towarzystwie sezonowych, słodkich moreli i chrupiącej kruszonki. Połączenie doskonałe! Wypróbujcie je koniecznie ze szklanką zimnego mleka, kakao, czy kawy – wtedy smakują najlepiej! Drożdżówki z morelami i kruszonką, czyli kolejny domowy ... Artykuł Drożdżówki z morelami

Pogotujmy.pl
Drożdżówki z morelami i kruszonką 38

Drożdżówki z morelami i kruszonką, czyli kolejny domowy przepis na drożdżówki kupowane zazwyczaj w sklepiku czy pobliskiej piekarni. Pyszne i pachnące drożdżowe ciasto w towarzystwie sezonowych, słodkich moreli i chrupiącej kruszonki. Połączenie doskonałe! Wypróbujcie je koniecznie ze szklanką zimnego mleka, kakao, czy kawy – wtedy smakują najlepiej! Zapisz przepis The post Drożdżówki z morelami i kruszonką first appeared on Pogotujmy.pl

Pogotujmy.pl
Drożdżówki z truskawkami i kruszonką 40

Drożdżówki z truskawkami i kruszonką, czyli kolejny domowy przepis na drożdżówki kupowane zazwyczaj w sklepiku czy pobliskiej piekarni. Pyszne i pachnące drożdżowe ciasto w towarzystwie sezonowych owoców i chrupiącej kruszonki. Połączenie doskonałe! Wypróbujcie je koniecznie ze szklanką zimnego mleka, kakao, czy kawy – wtedy smakują najlepiej!     Zapisz przepis The post Drożdżówki z truskawkami i kruszonką first appeared

Pogotujmy.pl
Makowiec zawijany – szybki i prosty przepis 110

wsypujemy 3 łyżki mąki, dodajemy 100 ml letniego ciepłego mleka, 3 łyżki cukru i kruszymy drożdże. Całość mieszamy i przykrywamy ściereczką, odstawiając w ciepłe miejsce. Pamiętajcie, że rozczyn do ciasta drożdżowego do podstawa. Jeśli dobrze go przygotujecie, to jest to pierwszy krok do sukcesu. Masło roztapiamy w rondelku i odstawiamy do ostygnięcia. Do pozostałych składników dodajemy rozczyn i na samym

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Rogale z makiem 189

wędliną. Jako „cudowna” gospodyni i jeszcze „cudowniejsza” żona zaproponowałam, że upiekę mu zwykłe, drożdżowe rogale z makiem, które na 100% będą mu smakować. Upiekłam więc mu te wymarzone rogale, na jedno posiedzenie zjadł od razu 4 sztuki, nie pozwolił by ostygły 😉 Rogale (crescent rolls) upiekłam z ciasta „ Crazy Dough for Wverything ”. O tym uniwersalnym cieście do wszystkiego napisałam w przepisie(...)drożdżami. Wyrabiamy ciasto hakiem tak długo aż otrzymamy dobrze wyrobione, gładkie ciasto. Oczywiście ciasto można wyrobić ręką, ale trwa to dłużej. Jak przygotować ekspresowe śmietankowe rogale z makiem z ciasta drożdżowego? Ciasto na rogale od razu uformowałam w kulę, na delikatnie podsypanej mąką silikonowej macie rozwałkowałam z niego duże koło, które najpierw przekroiłam na ćwiartki, a potem każdą ćwiartkę podzieliłam

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Mini drożdżówki z marcepanem i żurawiną 147

mleka jajko 130 gram suszonej żurawiny (rodzynek) 100 gram migdałów w płatkach 200 gram masy marcepanowej mąka do posypania cukier puder i 1 łyżka soku z cytryny 1. Ciasto drożdżowe: mąkę wsypać do miski. Dodać suszone drożdże, cukier, cukier waniliowy i szczyptę soli. Masło rozpuścić, do rozpuszczonego masła wlać mleko. Letnie masło z mlekiem wlać do mąki i zagnieść gładkie(...)wyrośnięcia. 2. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni. 3. Migdały podprażyć na suchej patelni. Do miski wsypać żurawinę, rodzynki, migdały, rozdrobniony marcepan. Wymieszać. 4. Ciasto drożdżowe rozwałkować w płat "czworokątny". Rozdzielić mieszankę marcepanowo - żurawinową. Zrolować, odstawić na 20 minut. Pociąć plastry o grubości ok. 2 cm. Całość popędzlować żółtkiem. 5. Mini - drożdżówki piec

Kuchnia smaków

Proponowane wyszukiwania