ciasto drożdżowe - 16066 przepisów (strona:130/1072)

Wspólne pieczenie w skandynawskich klimatach 202

bagebog Miisy Mink - świetnej książki poświęconej głównie norweskim, ale też duńskim czy szwedzkim wypiekom. Kanelbulle znalazłam bez problemu. Są tak samo popularne we wszystkich północnych krajach. Te są na cieście drożdżowym - jedliśmy je na śniadanie przez dwa dni - wychodzą ogromne! Jedną taką bułką człowiek spokojnie się naje. Do tego szklanka zimnego (lub ciepłego, jeśli ktoś lubi) mleka, i jesteśmy(...)cynamonowym raju. Ciasto drożdżowe jest cudownie mięciutkie i bardzo aromatyczne samo w sobie, dużo masła, odrobina kardamonu - efekt jest wspaniały. Do tego nadzienie z ciemnego muscovado i dużej ilości cynamonu - wychodzi lekko karmelowe, cudownie słodkie. A na wierzch lepka, słodka, delikatnie cytrynowa glazura. Całość jest przepyszna, i naprawdę, ciężko się im oprzeć. Z porad praktycznych - układając bułeczki na blasze należy

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Drożdżówka z truskawkami i kruszonką 323

Ciasto drożdżowe z truskawkami jest wyborne. Nie trzeba go wyrabiać, wystarczy wymieszanie łyżką. Lekko słodkie, zwarte, pełne smaku, z chrupiącą kruszonką i lukrem cytrynowym – pycha! Ciasto Mąkę przesiewamy do miski. Do mąki dodajemy szczyptę soli. Masło roztapiamy w rondelku i dodajemy olej. Drożdże rozcieramy z dwoma łyżeczkami cukru

AleTorcik
Jak zrobić rozczyn / zaczyn ze świeżych drożdży 155

Dobrze przygotowany rozczyn stanowi gwarancję ładnie wyrośniętego i pulchnego ciasta drożdżowego. Aby taki uzyskać, drożdże powinny być jak najświeższe. Składniki 25 g świeżych drożdży (1/4 standardowej kostki drożdży) o temperaturze pokojowej 3 płaskie łyżki mąki pszennej  2 łyżeczki cukru 80 ml letniego mleka (mleko podgrzewamy do temperatury 35-37 stopni ponieważ zbyt wysoka temperatura zabija drożdże, a zbyt niska(...)pozostawić grudek. Rozczyn drożdżowy przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około pół godziny do wyrośnięcia Uwaga: wszystkie składniki na rozczyn odejmujemy z przepisu na wybrane ciasto drożdżowe

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Drożdżówki z makiem 104

Składniki: Ciasto drożdżowe – 500 g mąki pszennej – 180 ml mleka – 50 g zwykłego cukru – 2 jajka – 30 g świeżych drożdży(...)masła – szczypta soli Nadzienie i lukier: – 1/2 szklanki cukru pudru – 1 łyżka gorącego soku z cytryny – 400 g gotowej masy makowej – 1 jajko do posmarowania ciasta Przygotowanie: Przygotowujemy rozczyn do ciasta drożdżowego: Lekko ciepłe mleko wymieszać z 1 łyżeczką cukru, pokruszonymi drożdżami i 1 łyżką mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15 minut

I LOVE LIFE
DROŻDŻOWE ROGALIKI Z CZEKOLADĄ 266

razy zdarzyło mi się , że takie gorace wyjadałam prosto z piekarnika … i ileż to razy poparzyłam nimi podniebienie! Ale to absolutnie nie zniecheciło mnie do zjadania goracego ciasta drożdżowego – wręcz przeciwnie : sami dobrze wiecie , że takie smakuje najlepiej! Dziś mam dla Was przepis na pyszne drożdżowe rogaliki z czekoladą. Idealne na słodką przekąskę przed tv … do pracy(...)pokojowej. Drożdże rozpuszczamy w odrobinie ciepłego mleka z dodatkiem łyżki cukru. Jajka ucieramy z cukrem i stopniowo łączymy ze stopionym masłem. Dodajemy przesianą mąkę, resztę mleka i drożdżowy zaczyn. Wyrabiamy aż ciasto będzie sprężyste, odstawiamy na ok. 1 godz. w ciepłe miejsce. Wyrośnięte jeszcze chwilkę wyrabiamy, rozwalkowujemy i kroimy na kwadraty. Na każdy nakładamy porcję czekolady , formujemy rogaliki i pozostawiamy

Ostra na Słodko
DOSKONAŁE PĄCZKI NA MĄCE ORKISZOWEJ, BEZ DODATKU CUKRU 418

dodać mleko oraz jogurt (całość powinna być letnia). Wlać do misy, dodać wyrośnięty zaczyn, mąkę i alkohol. wszystko razem dokładnie wymieszać. Chwilę wyrabiać. Ja osobiście nigdy nie wyrabiam długo ciasta drożdżowego (zaobserwowałam iż mąka orkiszowa długiego wyrabiania wręcz nie lubi, gluten orkiszowy jest bardzo specyficzny i przy długim wyrabianiu ciągnie się trochę jak guma). Wyrobione ciasto odstawić pod przykryciem

Smaczne Zdrowe
Domowa, pyszna chałka! 214

Witajcie! Już do dłuższego czasu miałam w planach upiec domową chałkę, ale ta myśl trochę mnie przerażała. Ciastem drożdżowym w moim domu zawsze zajmuje się moja Mama. W Poniedziałek przeglądałyśmy przepisy na blogu Cynamonowy Pył i znalazłyśmy ten przepis na chałkę. Tak też się stało, że dziś miałam szansę upiec ten cudowny smak dzieciństwa. Paulina! Dziękuję Ci za ten wspaniały(...)Przykrywamy rondelek ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aby nasze połączenie składników wyrosło. Powstałą mieszankę musimy teraz połączyć z resztą składników. Teraz jeśli macie robota z końcówką do ciasta drożdżowego to wszystko razem wrzucamy do miski i połowa roboty będzie zrobiona za nas! Jeżeli takiego robota nie macie to wszystkie składniki trzeba będzie dobrze razem zagnieść, aby powstało elastyczne

Chocolate Stop Tempting
Drożdżowy wieniec z nadzieniem daktylowym, z orzechami i tahini - Weihnachtskranz 201

Weihnachtskranz, ale nie z igliwia do zawieszenia na drzwiach w okresie adwentowym, ale jak najbardziej jadalny i w dodatku w zdrowszym wydaniu - bez cukru i bez nabiału. Ciasto drożdżowe zrobiłam na mleku kokosowym z dodatkiem miodu, jest mięciutkie, delikatne i puszyste, natomiast słodycz nadzienia płynie z daktyli. Pastę daktylową wzbogaciłam dodatkiem tahini i orzechami laskowymi i jest przepysznie. Do zajadania(...)tahini przy pomocy blendera na gładką masę. Jeśli pasta jest bardzo gęsta dodać trochę mleka kokosowego lub wody z moczenia. Wymieszać z mielonymi orzechami do uzyskania smarownej pasty wyrośnięte ciasto drożdżowe powtórnie zagnieść (odgazować), następnie rozwałkować na stolnicy podsypanej mąką na kształt prostokąta. Posmarować przygotowaną masą daktylową pozostawiając dookoła 1-2 cm wolny rant i zwinąć w rulon, następnie przeciąć

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Cebularze 145

Pyszne domowe cebularze z ciasta drożdżowego z chrupiącą skórką oraz dużą ilością podsmażonej cebulki z makiem są wprost idealne! To nasz ulubiony przepis na ten wypiek. Cebularze można oczywiście kupić niemal w każdej piekarni, ale te przygotowane w domu są zdecydowanie lepsze, świeższe i mają o wiele więcej cebulowo-makowego „nadzienia” :D Jak każde ciasto drożdżowe wymagają trochę czasu

MyCookBook.pl
Pizza... 134

pizza, to zwykły drożdżowy wypiek, z ulubionymi dodatkami W naszej 10 osobowej rodzinie...nigdy nie robię jednej pizzy :) dlatego też pokazuję jak przygotować sobie 4 duże pizze, na grubym cieście drożdżowym. Ciasto: 1 kg mąki, 50 g drożdży, 1 łyżka cukru, 1 łyżka soli, 2 szkl. ciepłej wody, 3-5 łyżek oleju. Zaczyn: z wody, drożdży, cukru i 3 łyżek

chleba naszego
Ciasto drożdżowe maślane z migdałami 137

Ciasto drożdżowe puszyste, miękkie i mega smaczne. Całość posypana migdałami, które po upieczeniu są chrupiące. Do tego szklanka mleka lub kakao i jesteśmy w raju. Uwielbiam takie ciasta i zapach w domu, kiedy się je piecze. Może i Wy skusicie się na kawałek drożdżówki :) Jeśli przygotowaliście danie z moich przepisów to proszę podzielcie się swoją opinią w komentarzach. Ciasto(...)płatkami migdałowymi i cukrem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C z termoobiegiem do momentu aż ciasto będzie lekko brązowe. Sprawdzić patyczkiem czy ciasto nie jest jeszcze surowe. ciasto drożdżowe maślane z migdałami

O kuchni z uczuciem
Cynamonowe rolsy z migdałami 182

drobno posiekanych migdałów 3 łyżki brązowego cukru 2 płaskie łyżeczki cynamonu Miękkie masło (może być też stopione) mieszamy z cukrem, migdałami i cynamonem. Masę rozprowadzamy równomiernie na rozwałkowanym drożdżowym cieście, zwijamy je następnie w rulon i kroimy na mniej więcej 12 części. Powstałe w ten sposób roladki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, równo obok siebie lub dowolnie rozrzucone(...)lukier i polewamy nim jeszcze letnie lub całkiem wystudzone rollsy. Jeśli lukier jest za rzadki, dodajemy więcej cukru, jeśli zbyt gęsty - więcej wody lub soku z cytryny.  Smacznego! ciasto drożdżowe: na ok. 10-12 rogali 250 ml mleka  40 g świeżych drożdży  100 g cukru  500 g mąki pszennej  80 g miękkiego masła

bistro mama
JABŁKOWE RÓŻE OTULONE CIASTEM DROŻDŻOWYM 201

takie wpadki również się zdarzają ;) Posmarowałam je jednak powidłem śliwkowym i wyszły bardzo, bardzo pyszne :) Polecam wprawdzie jest przy nich trochę pracy, ale efekt końcowy jest tego wart :) CIASTO DROŻDŻOWE Z   TEGO PRZEPISU JABŁKA: 4-5 jabłek 1 łyżeczka kwasku cytrynowego 2 łyżki cukru 2 szklanki wody NADZIENIE: przesmażone jabłka z cynamonem lub powidło śliwkowe ORAZ: 24 papilotki(...)muffinek) 1-2 formy na muffiny (z dołeczkami) cynamon  cukier puder WYKONANIE: Ciasto drożdżowe wykonujemy wg. powyższego przepisu i odstawiamy do wyrośnięcia (ma podwoić objętość) JABŁKA: Jabłka dokładnie myjemy i przekrawamy na pół. Wydrążamy środki. Kroimy na plasterki ok. 2 mm. Gotujemy wodę z cukrem i kwaskiem. Wrzucamy jabłka, są gotowe gdy się z łatwością zwijają ale są jeszcze

Pani na deser
Scarcelle z Apulii, wielkanocne ciasteczka 223

Symbolem Wielkanocy we Włoszech nie są jajka, lecz gołębica, jako symbol pokoju i baranek. Dlatego p ieczone jagnię i Colomba, słynne drożdżowe ciasto w kształcie lecącej gołębicy, to najbardziej typowe włoskie, wielkanocne przysmaki. Oczywiście każdy region Włoch szczyci się swoimi potrawami i związanymi z nimi tradycjami. Jedną z nich jest wplatanie i zapiekanie surowego jajka, symbolu nowego życia, na słodkim(...)paskami ciasta. Scarcelle można dowolnie dekorować, ważne, aby bylo kolorowo i wiosennie. Piecze się je z reguły z ciasta kruchego, z dodatkiem oliwy z oliwek i mleka, lub z ciasta drożdżowego, które można dowolnie wzbogacać: owocami kandyzowanymi, groszkiem czekoladowym, czy orzechami. Nie byłabym sobą, gdybym czegoś nie zmieniła w oryginalnym przepisie. Miałam do wykorzystania paczuszkę mączki migdałowej, zatem moje scarcelle

Mia Cucina Sofieta
Owsiane drożdżówki z budyniem i rodzynkami 160

dlatego z samej mąki owsianej nie uda nam się upiec chleba, ale można ją dodawać do jego wypieku. Moje drożdżówki zostały przygotowane z mąki owsianej z dodatkiem mąki pszennej. Ciasto drożdżowe z mąką owsianą nie jest tak elastyczne jak przygotowane tylko z mąki pszennej, ale wyrosło, udało się je rozwałkować i co najważniejsze, przygotowane drożdżówki bardzo dobrze smakowały. Potwierdziły(...)uśmiechy zadowolenia na twarzach jedzących je dzieci:)  Składniki: Ciasto drożdżowe: 350 g mąki owsianej 150 g mąki pszennej (1 szklanka) 40 g drożdży 220 ml mleka 100 g cukru 80 g masła 1 jajko 1/2 łyżeczki soli Nadzienie: 80 g rodzynek 250 ml mleka 1/2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru 1 łyżka cukru 1 łyżka masła Lukier: 3 łyżki

Smakowity Blog Kulinarny