ciasto drożdżowe - 16066 przepisów (strona:129/1072)

Słodkie bułeczki cynamonowe 159

Bułeczki cynamonowe można już przez jakiś czas spotkać praktycznie w każdej cukierni. Ostatnio postanowiłam je zrobić. Muszę przyznać, że ciasto drożdżowe wyszło idealne, takie jak robiła moja babcia ;) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Słodkie bułeczki cynamonowe składniki: 35 dag drożdży 4 - 5 szklanek mąki 150 g cukru 80 g masła 2 jajka 1 szklanka + 3 łyżki mleka 1/2 szklanki cukru szczypta soli(...)masło, resztę cukru i jajka. Mieszamy łyżką, dodajemy zaczyn i wyrabiamy ciasto. Jeżeli trzeba należy dodać trochę ciepłego mleka lub mąki w zależności od tego jakie będzie ciasto. Gotowe ciasto drożdżowe powinno odchodzić od ręki. Pozostawiamy do wyrośnięcia. Następnie rozwałkowujemy na długi prostokąt szerokości około 15 cm. brązowy cukier łączymy z cynamonem i posypujemy grubo i równo ciasto, zwijamy

Delusional Trine
Drożdżówka jogurtowa z serem, jagodami i truskawkami. Drożdżowiec luksusowy. 204

Odkąd odkryłam, że ciasto drożdżowe na śmietanie, serze, czy jogurcie jest znacznie lepsze niż to na mleku, wiem, że prędko nie powrócę do typowych receptur. Dodatek jogurtu bowiem sprawia, że drożdżowiec jest bardzo wilgotny, delikatny i intensywny, ale nadal puszysty - niczym z najlepszej cukierni. Polecam naprawdę, bo dobre ciasto drożdżowe jest prawdziwym rarytasem, a to zdecydowanie takie jest. Nie jest

Poezja Smaków - blog kulinarny
Ciasto drożdżowe z malinami i kruszonką 53

Przepis na delikatne i puszyste ciasto drożdżowe z malinami i kruszonką, które wyjdzie każdemu! Składniki Rozczyn 1 kostka drożdży 1 szkl. mleka 4 łyżki mąki 3 łyżki cukru Ciasto pół margaryny 1 szkl. mleka 3 całe jajka i 4 żółtka odrobina oleju 3 łyżki cukru 1 kg mąki szczypta soli Kruszonka 100 g mąki 50 g margaryny 50 g cukru(...)żółtka, szczypta soli, odrobina oleju, 3 łyżki cukru i 1 kg mąki. Wyrabiam ciasto i odstawiam do wyrośnięcia. Następnie jeszcze raz chwile wyrabiam i przekładam ciasto do blaszki. Rozkładam maliny i posypuję kruszonką. Piec w 175 st. przez 50 min. Autor przepisu: Katarzyna The post Ciasto drożdżowe z malinami i kruszonką first appeared on Wasze Przepisy

Wasze Przepisy
Ciasto drożdżowe z owocami leśnymi i kilka słów o powstającej książce 106

właściwy przepis. Tworzeniu moich osobistych, krótkich rozdziałów zawsze towarzyszy moja ulubiona muzyka. To taki mój twórczy czas.  I proszę, nie puszczajcie kciuków! A na blogu zostawiam letnie ciasto drożdżowe. Słońca życzę! Składniki: zaczyn 20g świeżych drożdży lub 1 łyżeczka suchych  1/2 szkl ciepłego mleka  1/2 szkl mąki  1/2 łyżeczki cukru   ciasto 1/2 szkl mleka(...)wyrośnie, przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wyłożyć owoce. Wstawić do nagrzanego  do 180C piekarnika. Piec do „suchego patyczka” ok. 45-50min. Artykuł Ciasto drożdżowe z owocami leśnymi i kilka słów o powstającej książce pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia

Raj dla Podniebienia
PĄCZKI NA WALENTYNKI 207

Wersja walentynkowa najlepszych pączków. Przygotowane na bazie ciasta drożdżowego z przepisu na doskonałe pączki orkiszowe. Z podanych składników wychodzi ok.25-30 sztuk. Składniki: - 720g mąki orkiszowej (u mnie typ700) - 6 żółtek z dużych jaj - 3 czubate łyżki ksylitolu (lub cukru) - 40g świeżych drożdży - 250ml letniego mleka + 3 łyżki - 125ml jogurtu naturalnego - 2 łyżki alkoholu (u mnie 1 łyżka  ekstraktu waniliowego(...)dodać mleko oraz jogurt (całość powinna być letnia). Wlać do misy, dodać wyrośnięty zaczyn, mąkę i alkohol. wszystko razem dokładnie wymieszać. Chwilę wyrabiać. Ja osobiście nigdy nie wyrabiam długo ciasta drożdżowego (zaobserwowałam iż mąka orkiszowa długiego wyrabiania wręcz nie lubi, gluten orkiszowy jest bardzo specyficzny i przy długim wyrabianiu ciągnie się trochę jak guma). Wyrobione ciasto odstawić pod przykryciem

Smaczne Zdrowe
Grzybowa zapiekana w cieście drożdżowym 153

Zupa grzybowa zapiekana w cieście drożdżowym z boczkiem. można użyć dowolne grzyby jakie mamy. Smakuję wyśmienicie i na ciepło i na zimno. Zapach grzybowej w formie zapiekanej jest obłędny. Wykorzystałam do niej zupę grzybową Winiary przez co jest jeszcze bardziej aromatyczna  ciasto drożdżowe: 220 g mąki pszennej typ 500 1/2 łyżeczki szczypta soli bazylia, oregano suszone 1 łyżeczka

wesoła kuchnia
CHAŁKA WANILIOWA Z KRUSZONKĄ, NA MĄCE ORKISZOWEJ, BEZ DODATKU CUKRU 201

Pyszna, puszysta chałka waniliowa na mące orkiszowej, bez dodatku białego cukru i bez laktozy. Dla wszystkich wielbicieli wypieków drożdżowych, a już chałek szczególnie, będzie to nie lada gratka. Idealna zarówno na śniadanie, do kawy jak i na kolację. Moje Dziecię może ją zajadać w ramach każdego posiłku... :-) Z podanych ilości wychodzą  2 średniej wielkości chałki. Inspiracją był ten przepis(...)potrzeby, mi.in. używaną przeze mnie mąkę. Można oczywiście podwoić ilości składników, tak jak było w oryginale, dla nas jednak dwie duże chałki, to zdecydowanie za dużo, tym bardziej, że ciasto drożdżowe najsmaczniejsze jest świeże. Na końcu podaję także przepis oryginalny na mące pszennej. Pierwszy raz (kilka lat temu) przygotowałam ją właśnie na tej mące, była również bardzo smaczna. Składniki: - 300g

Smaczne Zdrowe
Chleb pszenny z chrupiącą skórką – prosty przepis. 61

niższe typy nadają chlebom konsystencję bardziej bułkową niż chlebową. Uważam, że mój chlebek był taki akurat. Do wzrostu chlebka użyłam drożdży , czyli biologicznej techniki spulchniania pieczywa. Jak przystało na ciasto drożdżowe chleb wymaga wyrabiania . Chleb pszenny lubi być wyrabiany długo , dzięki czemu ogrzewa się od ciepła naszych rąk, a w wyższej temperaturze drożdże pracują sprawniej. Wszystko o cieście drożdżowym dowiesz(...)się do powstania wypieczonej skór ki. Początkowo chleb jest pieczony w temperaturze 230*C . Z grzałką nastawioną na góra-dół . Dzięki temu nasz chlebek spieka sobie górną część, a ciasto wewnątrz nadal rośnie, przez co na powierzchni chlebka powstają spękania , a chleb jest nawet bardziej pyszny . Jeśli spodobał Ci się poniższy przepis zachęcam Cię do zapisania się, do naszego newslettera

SmartBake.pl
Chleb pszenny z chrupiącą skórką – prosty przepis. 126

niższe typy nadają chlebom konsystencję bardziej bułkową niż chlebową. Uważam, że mój chlebek był taki akurat. Do wzrostu chlebka użyłam drożdży , czyli biologicznej techniki spulchniania pieczywa. Jak przystało na ciasto drożdżowe chleb wymaga wyrabiania . Chleb pszenny lubi być wyrabiany długo , dzięki czemu ogrzewa się od ciepła naszych rąk, a w wyższej temperaturze drożdże pracują sprawniej. Wszystko o cieście drożdżowym dowiesz(...)się do powstania wypieczonej skór ki. Początkowo chleb jest pieczony w temperaturze 230*C . Z grzałką nastawioną na góra-dół . Dzięki temu nasz chlebek spieka sobie górną część, a ciasto wewnątrz nadal rośnie, przez co na powierzchni chlebka powstają spękania , a chleb jest nawet bardziej pyszny . Jeśli spodobał Ci się poniższy przepis zachęcam Cię do zapisania się, do naszego newslettera

SmartBake.pl
Najlepsze drożdżówki z czereśniami i kruszonką 113

Najlepsze drożdżówki z czereśniami i kruszonką. Drożdżówki z czereśniami i kruszonką to połączenie pysznego drożdżowego ciasta, czereśni, jeszcze dochodzi maślana kruszonka i różowy lukier. Wypróbujcie to doskonałe połączenie! Drożdżówki są pulchne, łatwe do zrobienia i szybko znikają. Pyszny dodatek do kawy lub herbaty. Różowy lukier dodaje im uroku! Nasza słodka propozycja wykorzystania czereśni. Możecie też wykorzystać inne sezonowe owoce: wiśnie(...)najchętniej zjadamy świeże bez przetworzenia, ale, że Piotrek ostatnio przynosi duże ilości to postanowiłam zrobić drożdżówki z czereśniami. Składniki na ok. 20 najlepszych drożdżówek z czereśniami i kruszonką: Ciasto drożdżowe: 1 jajko 20 g świeżych drożdży lub 7g drożdży suchych ½ kg mąki pszennej 250 ml ciepłego mleka 1/2 szklanki cukru + 2 łyżki do zaczynu szczypta soli 50 g masła

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
ŚWIĄTECZNA STRUCLA Z MAKIEM 137

moim domu święta bez zawijanego makowca byłyby nieswoje. Wszyscy uwielbiamy zapach  strucli pachnącej kandyzowaną skórką pomarańczową.  Składniki na ciasto drożdżowe: 3,5 szklanki mąki pszennej 50g drożdży 6 łyżek cukru 180ml ciepłego mleka 150g roztopionego masła 6 żółtek 0,5 łyżeczki soli 2 łyżki spirytusu Składniki na masę makową: 500g suchego maku 150g cukru 3 łyżki miodu kandyzowana(...)ponownego wyrośnięcia. Mak zalać wrzątkiem. Po ok 5 minutach odlać wodę. Mak przepuścić trzykrotnie przez maszynkę. Wszystkie składniki wymieszać w misce. Na koniec dodać pianę z białek. Delikatnie wymieszać. Ciasto drożdżowe podzielić na dwie części. Każdą z nich rozwałkować na prostokąt. Wyłożyć 1/2 masy makowej. Struclę zwinąć. Struclę zawinąć w pergamin dwa razy zostawiając ok 2cm luzu od góry. Struclę

Słodki Zakątek
Rozeta drożdżowa z marcepanem i żurawiną. 296

realizację parę lat. Nie wiem czemu, bo rezultat pieczenia przeszedł moje i tak wysokie oczekiwania. Rozeta jest PRZEPYSZNA!! Słodki marcepan jest złamany kwaśnym smakiem żurawiny i limonki. Ciasto drożdżowe nie jest za słodkie za to mocno waniliowe. Ze szklanką mleka i tym wypiekiem żadne zimne, zaśnieżone wieczory nie są już straszne. Polecam, nawet bardzo polecam. 150 ml mleka(...)było za dużo) 50 g miękkiego masła 1 żółtko 200 g suszonej żurawiny Marcepan, masło i żółtko rozgniatamy widelcem i mieszamy aby wszystko się połączyło w jednolita kremowa masę. Ciasto rozwałkować na prostokąt około 20x30cm, położyc nadzienie, na nie żurawinę i lekko docisnąć dlońmi. Zwinąć roladę krótszą częścią, pokroić na 7 części. Układać w 2 cm odstępach na okrągłej

Z butelką mleczka w tle
Rodzaje i typy mąki. Do czego, jaką mąkę używać 206

ciasta ucierane          typ 500 (krupczatka) – zapewnia świetną konsystencję ciast kruchych i półkruchych             typ 500 (wrocławska) – doskonała do pieczenia ciasta drożdżowego, francuskiego, półfrancuskiego, a także do smażenia naleśników oraz do zagęszczania   sosów i zup               Typ 500 (poznańska) – świetnie nadaje się na pierogi(...)kluski, pizzę, a także do zasmażek i sosów            Typ 550 (luksusowa) – bardzo dobrze sprawdza się w wypieku ciasta drożdżowego i smażonego, np.   do placków i blin             typ 650   mąka pszenna bułkowa  – stosuje się ją   do wypieku rozmaitego pieczywa

Kuchnia u Krysi
Puszyste drożdżówki z serem i borówkami 177

macie zamrożone :-) Nadadzą się idealnie. Oczywiście jeśli nie macie borówek nie musicie ich dodawać. Możecie zrobić bułeczki z samym serem-też są pyszne :-) Uwielbiam robić wszelkie bułeczki,rogaliki z ciasta drożdżowego,nie dość że są łatwe, pyszne to jeszcze w całym domu pięknie pachnie :-) Z tego przepisu wychodzi bardzo dużo bułeczek, ich ilość zależy od kształtu jaki im nadacie(...)borówek-mogą być mrożone KRUSZONKA -1 łyżka roztopionego ciepłego masła -1 łyżka cukru -2 łyżki mąki *trochę  mleka do smarowania bułeczek Naszą pracę rozpoczynamy od przygotowania rozczynu na ciasto drożdżowe. Do dużej miski kruszymy drożdże,dodajemy mąkę oraz cukier. Całość zalewamy ciepłym mlekiem. Mieszamy,odstawiamy na 10 minut aby rozczyn podrósł. następnie dodajemy jajka utarte z cukrem, sól, cukier

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Jagodzianki pistacjowe 93

tego polewa z białej czekolady i mnóstwo kruszonki – razem tworzą drożdżówkę idealną, którą każda fancy-instagramowa kawiarnia chciałaby mieć u siebie. W przepisie bazuję na swoim mięciutkim drożdżowym cieście – puszystym jak chmurka, delikatnym i bardzo maślanym. Frangipane pistacjowy – czyli zapiekany krem doskonale się z nimi łączy. Jagody musimy mieć świeże – to wypiek sezonowy (mrożone mogą mocno(...)pasty pistacjowej 100% Drożdżówki : Przygotowujemy rozczyn – rozkruszamy do szklanki lub miseczki drożdże, dodajemy dwie łyżki mleka i łyżeczkę mąki. Mieszamy i zostawiamy do podwojenia objętości. Wszystkie składniki na ciasto drożdżowe, oprócz masła: mąkę, cukier, rozczyn, żółtka, mleko i sól wkładamy do miski i zagniatamy – ręcznie – lub najlepiej hakiem miksera. Gdy składniki się połączą, dodajemy po kawałku miękkiego masła

Poezja smaku