trochę miłośnikom truskawek, ale z sezonowych owoców to jagody są moimi ulubionymi. Dlatego dzisiaj przepis na domowe jagodzianki – najlepsze jeszcze cieple, prosto z pieca. I tak, jem ciepłe ciasto drożdżowe i nie, nigdy jeszcze nie bolał mnie od tego brzuch :) Jeśli, tak jak ja, uwielbiacie jagody mam dla Was garść jagodowych inspiracji. Mój hit to sernik z jagodami(...)pysznym czekoladowym spodzie brownie, rewelacyjne domowe b abeczki , muffinki z kremem jagdodowym (bardzo podobne do babeczek z jagodami, ale z pyszną jagodową dekoracją), puszyste drożdżowe ciasto z jagodami i pierogi na obiad. Składniki: 2,5 szklanki mąki 50 g drożdży 50 ml mleka 0,5 szklanki cukru 2 jajka 0,5 kostki masła + jagody, cukier puder i mleko na lukier
CiastkozercyPuszyste, lekkie i delikatne. Myślałam, że oprócz mojego ciasta drożdżowego nie ma już lepszego. Okazuje się, że równie pyszne są słodkie bułki z Majorki. Tym bardziej, że z tego ciasta przetestowałam jeszcze błyskawiczny… makowiec, który udał się wspaniale. O makowcu będzie innym razem, teraz zajmiemy się bułkami. Składniki i sposób przygotowania podaję za autorem przepisu. Słodkie bułki z Majorki. Składniki
mojewypiekiinietylkoUpiekłam klasyczną roladę makową, przywołującą klimaty świąteczne. Nie jestem specjalistką w tego typu deserach, ale uważam swój wypiek za całkiem udany. W czasie, gdy krzątałam się w kuchni pomiędzy ciastem drożdżowym a masą makową, wciąż po głowie plątało się wspomnienie makowej piegowatości . To jedno z moich ulubionych powiedzonek Maćka : ) Składniki: Ciasto: 1 i 1/2 szkl. mąki pszennej 80 ml letniego
zadanie-gotowaniepodawana jest razem z niewielkim kawałkiem innego tureckiego specjału, czyli słodkich ciągutek o nazwie lokum . 5. Pide Pide to turecki kuzyn pizzy. Ten wypiek przygotowuje się z bardzo cienkiego ciasta drożdżowego, formuje w kształt łódki i nadziewa farszem. Nadzieniem może być praktycznie wszystko – ser, twaróg, warzywa, zioła, mięso. To szybki i niedrogi posiłek, idealny jako przekąska podczas zwiedzania(...)najpopularniejszych dodatków pojawia się jogurt, sos pomidorowy, pieczone lub duszone warzywa (zwłaszcza ulubiony przez Turków bakłażan), pide, lawasz lub bulgur. 8. Pişi Pişi to puszyste placuszki z ciasta drożdżowego smażone w głębokim tłuszczu. Podaje się je najczęściej z turecką herbatą, posypane cukrem pudrem lub z dodatkiem dżemów i słodkich sosów. To jeden z ulubionych prostych deserów wśród najmłodszych
Na-talerzu.pltych dań, które dość mocno kojarzą mi się ze Świętami w moim domu rodzinnym. Idealnie komponują się z czerwonym wigilijnym barszczem. Składniki (na 15-20 pasztecików): Ciasto drożdżowe na maślance: 280 gram mąki pszennej 30 gram rozpuszczonego masła 5 gram suchych drożdży lub 15 gram świeżych 1 jajko 1 łyżeczka cukru 75 ml ciepłej wody 100 ml maślanki(...)grzyby oraz kapustę i smażę całość 5-7 minut. Dodaję świeżą oraz suszoną żurawinę, wlewam wywar grzybowy i duszę całość 10-15 minut. Doprawiam solą i pieprzem. Studzę. Ciasto drożdżowe Ciepłą wodę mieszam z cukrem i drożdżami, odstawiam na 10 minut. Następnie dodaję masło, mąkę, jajko, maślankę oraz sól i wyrabiam jednolite ciasto przez kilka minut. Wyrobione ciasto
Mango PapajaPrzepis na doskonałe drożdżówki ze śliwkami i kruszonką. Ciasto jest niezwykle puszyste i miękkie, do tego kontrast z lekko kwaśnymi śliwkami i chrupiącą słodką kruszonką. Przepyszne! Czas przygotowania: 40 min Czas oczekiwania: ok. 90 min Czas pieczenia: 15-17 min Składniki: (na 8 drożdżówek) Ciasto drożdżowe: 300 g mąki tortowej (niecałe 2 szklanki) 130-150 ml ciepłego mleka (więcej(...)łyżka cukru w zależności od kwaśności śliwek Kruszonka: 45 g mąki 30 g miękkiego masła 30 g cukru Dodatkowo: 1 małe jajko do posmarowania drożdżówek przed pieczeniem Przygotowanie: Ciasto drożdżowe: Sypkie składniki wsyp do miski i wymieszaj * Jeśli używasz świeżych drożdży zrób najpierw zaczyn Dodaj jajko, żółtko i ciepłe mleko Wymieszaj najpierw łyżką a potem wyrób gładkie ciast
Słodki Blogobiedzie? A może kawałki kurczaka à la gyros? Marchewka z groszkiem? Surówka? Papryka? Sos pikantny? Wszystkiego tego możecie użyć wraz z moją dzisiejszą propozycją – domowymi pitami! Przepis wykorzystuje uniwersalne ciasto drożdżowe, które znajdziecie tutaj: http://proste-przepisy.pl/uniwersalne-ciasto-drozdzowe/ , oraz dietetyczny sos pikantny, na który przepis podawałem tutaj: http://proste-przepisy.pl/dietetyczny-sos-pikantny/ . Lista zakupów: Ciasto z uniwersalnego przepisu: 3 szklanki mąki 3 łyżki(...)odebrało im to uroku. Smacznego! Dlaczego zamieściłem ten przepis? Po pierwsze: jest wykonany z mojego ulubionego, uniwersalnego ciasta. No i jak Wam się podoba kolejne zastosowanie mojego ciasta drożdżowego? Po drugie: świetnie nadaje się na wynos lub na imprezy. Jedzenie rękoma jest wygodne. Dlatego wszyscy tak uwielbiamy pizzę. Chlebki pita to świetne danie na imprezy, a także do zabrania
Proste-przepisy.plmoże kawałki kurczaka a’la gyros? Marchewka z groszkiem? Surówka? Papryka? Sos pikantny? Wszystkiego tego możecie użyć wraz z moją dzisiejszą propozycją – domowymi pitami! Przepis wykorzystuje uniwersalne ciasto drożdżowe, które znajdziecie tutaj: http://proste-przepisy.pl/uniwersalne-ciasto-drozdzowe/ , oraz dietetyczny sos pikantny, na który przepis podawałem tutaj: http://proste-przepisy.pl/dietetyczny-sos-pikantny/ . Lista zakupów: Ciasto z uniwersalnego przepisu: 3 szklanki mąki 3 łyżki oliwy(...)odebrało im to uroku. Smacznego! Dlaczego zamieściłem ten przepis? Po pierwsze: jest wykonany z mojego ulubionego, uniwersalnego ciasta. No i jak Wam się podoba kolejne zastosowanie mojego ciasta drożdżowego? Po drugie: świetnie nadaje się na wynos lub na imprezy. Jedzenie rękoma jest wygodne. Dlatego wszyscy tak uwielbiamy pizzę. Chlebki pita są świetnym daniem na imprezy, a także do zabrania
Proste-przepisy.pltych, którzy lubią dania mleczne. Nic nie mieszacie, nic nie pilnujecie i ani nie wykipi, ani się nie przypali. "YOGURT / YEAST DOUGH" - do przygotowywania domowego jogurtu, a także wyrastania ciasta drożdżowego. Podejrzewam, że to będzie jeden z najważniejszych dla nas programów. Zarówno domowy jogurt gości u nas każdego dnia, jak i ciasto na chleby wyrasta dość często. "PAELLA/RISOTTO" - przeznaczony(...)przygotowywania paelli, risotto i innych dań z ryżu i kasz, przygotowywania garnirunków. "BAKE" - do pieczenia biszkoptów, zapiekanek, przygotowywania wypieków z ciasta drożdżowego i francuskiego. "FRY" (5 podprogramów dla danego rodzaju produktu) - do smażenia mięsa, warzyw, drobiu, ryb, owoców morza. "RICE/GRAIN" - do gotowania kasz na sypko, przygotowywania różnorodnych garnirunków. "PASTA/RAVIOLI" - program przeznaczony do gotowania makaronu, parówek i innych półfabrykatów. "HOMEMADE BREAD
Marder&Marder Manufacturerogalomania poszła w ruch.. przyszykowałam ciasto drożdżowe..ciasto pięknie wyrosło...i na początek mini rogaliki..takie na jeden ...no może ..dwa lub trzy kęsy..ciasto rozwałkowałam , przełożyłam na rogalomanię..praktycznie jeden ruch wałkiem i już mamy gotowe wycięte ciasto na 16 małych rogalików..teraz tylko łyżeczka w dłoń..i zabieramy się do nadziewania..taką łyżeczką idealnie odmierza się ilość
Moje domowe kucharzeniePrzes samą pandemią byłam we Włoszech i podczas wycieczki do białego miasteczka Arbelobello zamówiłam w jednej knajpce kawałek focacci. Grube, drożdżowe ciasto pokryte czymś w rodzaju cieniusieńskiej, mocno spieczonej warstwy pomidorowego sosu...bardzo mnie zawiodło. Suchy, lekko czerstwy już kawałek grubego, pizzowego ciasta nie smakował za dobrze ze spieczonym za bardzo wierzchem i brakiem oliwy do maczania. Byćmoże wybrałam(...)miejsce ale szczerze mówiąc w ogóle tamten, mój pierwszy i jedyny jak dotąd pobyt we Włoszech, zawiódł mnie kulinarnie... A czym jest focaccia? To gruby placek drożdżowy z ciasta na pizzę pieczony z dużą ilością oliwy, który wyrasta dużo dłużej od klasycznej pizzy, często w chłodzie przez około 8 godzin. W zależności od regionu focaccia może być bez żadnych dodatków
Kuchnia w Słońcu Skąpanafaworków i innych Karnawałowych przysmaków, choć najpopularniejsze są chyba pączki. Zapraszam na kolejny wspaniały przepis na pączki z nutą pomarańczy . Przygotowanie pączków nie jest trudne to po prostu bułki drożdżowe, które musimy usmażyć w głębokim oleju. To chyba smażenie jest tutaj najtrudniejszą sprawą. Podczas smażenia trzeba kontrolować temperaturę oleju, aby nie była zbyt wysoka! Jeśli olej będzie zbyt gorący pączki(...)jeśli nie macie wprawy w smażeniu pączków najlepiej zaopatrzyć się w termometr cukierniczy, który pomoże w tym zadaniu. Pączki są bardzo smaczne i aromatyczne! Dzięki skórce pomarańczowej dodanej do ciasta zyskują wspaniały aromat . Po upieczeniu są niezwykle puszyste i elastyczne , nawet drugiego dnia po upieczeniu zachowują świeżość. Dodatkowego pomarańczowego kopa dodaje im lukier pomarańczowy z kandyzowaną skórką. No i oczywiście
SprawdzonaKuchnia.plDalszy ciąg przepisów na babki :) . Tym razem czas na babkę drożdżową. Ciasto drożdżowe przeważnie pięknie wyrasta i według mnie jest łatwiejsze do pracy i w pieczeniu niż babki ucierane. Temp. pieczenia : 170 C Czas pieczenia : 50-60 minut źródło : gotujmy.pl Składniki: 3,5 szkl. mąki pszennej 50 g drożdży 1/2 szkl. cukru 7 jaj szklanka mleka 1/2 kostki masła(...)przesianej mąki dodajemy masę jajeczną , drożdże, pozostałe mleko . Mieszamy i odstawiamy na ok. 20 minut do wyrośnięcia. Następnie dodajemy rozpuszczone masło i wyrabiamy ( można robotem kuchennym) do czasu aż ciasto wchłonie cały płyn. Wsypujemy opłukane rodzynki oraz skórkę pomarańczową. Można dodać zapachu np. cytrynowego. Wyrabiamy i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia, aż ciasto zwiększy swoją objętość na ok. 45 minut. Formę
Słodkości i nie tylkoklimacie słodkości. Dlatego podsuwamy pomysł na zabawne bułeczki orkiszowe, które naszym zdaniem można robić nie tylko w okresie Halloween 😊 Składniki (śr: 20 cm): Ciasto drożdżowe -350g mąki orkiszowej typ 700 -150g mąki orkiszowej pełnoziarnistej Nutura -10g drożdży suchych -250ml ciepłego mleka roślinnego (nie gorącego) -40g cukru kokosowego(...)już zmiękną). 2. Na koniec dodać cukier lub ksylitol (ilość zależy od tego jak bardzo słodkie chcecie bułeczki) oraz cynamon i wymieszać. Nadzienie ma być gęste i przypominać pastę. CIASTO DROŻDŻOWE 1. Mąki wymieszać z drożdżami. 2. Mleko roślinne, cukier kokosowy i zwykły, olej i puree zmiksować na gładko blenderem. 3. Suche składniki dokładnie połączyć z mokrymi. Przykryć ręcznikiem
Candy PandasJeśli macie ochotę na odrobinę słodyczy, to polecam ten wypiek. Niezwykle aromatyczna stucla z jabłkami i cynamonem. Ciasto drożdżowe z owocami i lukrem, tworzą absolutnie przepyszne połączenie. Strucla smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno . Drukuj Strucla z jabłkami Przygotowanie: 2 hrs Wielkość: 1 sztuka Składniki ciasto drożdżowe 550 g mąki pszennej 7 g drożdży suchych 80 g masła(...)dolej do niego zimne mleko (220 ml) i wymieszaj (całość ma być lekko ciepła, ale nie gorąca). Do miski z mąką dodaj jajko, a następnie masło z mlekiem. Wyrabiaj ciasto ręcznie lub w robocie kuchennym. Gotowe ciasto przykryj ściereczką i odstaw w misce do wyrośnięcia na godzinę. W tym czasie przygotuj jabłka. Obierz je i pokrój w drobną kostkę. Następnie
Przepisy na widelcu