Farsz: 1 kg pieczarek ½ kg kiszonej kapusty 1 cebula sól pieprz oliwa do smażenia Ciasto drożdżowe: 500 g mąki 1,5 łyżeczki drożdży instant 2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli ok. ½ łyżeczki gałki muszkatołowej ¾ szklanki mleka 250 g masła 2 jajka Dodatkowo: 1-2 łyżki kwaśnej śmietany mak lub sezam Napiszę krótko... najpyszniejsze paszteciki jakie próbowałam. Kruche z zewnątrz(...)zmiękną, a cały sok, które puszczą – wyparuje. Dorzucić posiekaną kapustę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Smażyć jeszcze kilka minut. Zdjąć z ognia i całkowicie wystudzić. Teraz czas na ciasto drożdżowe. Do rondelka wlać mleko i włożyć masło. Podgrzewać na małym ogniu, aż masło się całkowicie rozpuści. Zdjąć z ognia i przestudzić. Gdy mleko będzie letnie – wbić dwa jajka
Świat Domowej KuchniChoinka drożdżowa z serem i makiem Wspaniałe połączenie ciasta drożdżowego oraz masy makowej i serowej. Ciasto jest przepyszne, proste w wykonaniu i bardzo efektowne. Polecam! Składniki: Ciasto: 500g mąki 8g suchych drożdży 200ml ciepłego mleka 50g cukru 1 jajko 1 żółtko 125g masła Nadzienie: 300g masy makowej z puszki 200g twarogu (użyłam półtłustego, mielonego) 1 żółtko 2 łyżeczki(...)ozdabiamy bakaliami *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: CIASTA I WYPIEKI ŚWIĄTECZNE KLIKNIJ TUTAJ PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ Artykuł Choinka drożdżowa z serem i makiem pochodzi z serwisu Blog z apetytem
Blog z ApetytemJedną z naszych wigilijnych potraw jest kulebiak, koniecznie z kapustą i grzybami. Kulebiak to taki staropolski wielki pieróg. Robiony z ciasta drożdżowego, napełniony kiszoną kapustą i suszonymi borowikami przesmażone z cebulką. Jest bardzo sycący, jednak zawsze cały znika ze stołu jeszcze podczas wigilijnej kolacji:) To świetny dodatek do gorącego barszczu... Ciasto: 30g świeżych drożdży, 2 szklanki mąki pszennej(...)zeszklić na odrobinie oleju. Dodać kapustę oraz grzyby i dusić około 8 min na małym ogniu. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać całe jajko i żółtko. Wyrośnięte ciasto drożdżowe ponownie zagnieść i rozwałkować na kształt prostokąta. Na środku ułożyć farsz. Złożyć wszystkie brzegi do środka i delikatnie zlepić. Ułożyć w natłuszczonej formie keksówce. Posmarować rozkłóconym białkiem
Z miłości do słodkościdobrze zaserwowany z powidłem bądź z dżemem. Podstawą tego chleba jest mąka chlebowa , ciemne kakao oraz dodatki takie jak oliwki, pistacje i czekolada. Przygotowanie chleba kakaowego zaczynam od zrobienia ciasta drożdżowego, które to zresztą jest bazą tegoż chlebka. Najpierw w miseczce łączę mleko, wodę, trochę mąki oraz drożdże(...)Odstawiam całość na chwilę do wyrośnięcia, po czym wyrabiam z pozostałymi składnikami poza oliwkami, czekoladą i pistacjami. Te dodatki dodaję na samym końcu, dopiero wtedy kiedy ciasto mam już dobrze wyrobione. Ciasto drożdżowe odstawiam w sumie do wyrośnięcia dwa razy. Najpierw wyrasta od razu po wyrobieniu, a drugim razem po przełożeniu do formy do pieczenia. Wyrośnięte ciasto piekę nieco ponad
MeCooksrobiłam pierwszy raz ciasto drożdżowe, miałam ogromnego pietra, że się nie uda. Strach był, ale jak się okazało miał tylko wielkie oczy ;) To ciasto potrzebuje tylko odrobinę więcej czasu oraz ciepła naszych rąk, a na pewno się uda ! Jest to przepis na takie podstawowe ciasto drożdżowe do którego możemy dodać na górę nasze ulubione owoce czy pokombinować ze smakami kruszonki(...)oraz jednej łyżki cukru zrobić zaczyn i odstawić do podrośnięcia. 2. W tym czasie zagnieść kruszonkę i schować ja do zamrażalki. 3. Z wyrośniętego zaczynu i reszty składników zagnieść ciasto i odstawić je do podrośnięcia na około 30 minut. 4. Po tym czasie jeszcze raz krótko zagnieść, a następnie przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić w ciepłe miejsce
Gotowanie...to proste !Pizzerinki na cieście drożdżowym to pyszna przekąska na sylwestra, różnego rodzaju imprezy dla młodzieży i dzieci. Artykuł Pizzerinki na cieście drożdżowym pochodzi z serwisu Pieprzyć z fantazją
Pieprzyć z Fantazjąciastem zostawiamy kilka centymetrów luzu,aby ciasto gdy zacznie nam rosnąć miało gdzie się wypełnić. Do naszego maku możemy oczywiście dodać inne bakalie wg. naszego gustu. Przepis na ciasto drożdżowe znajdziesz tutaj : http://krzyskuchnia.blogspot.com/2013/11/przepis-na-ciasto-drozdzowe.html Rada : Aby nam nasze makowce nie pękały podczas pieczenia nasze ciasto drożdżowe nie może być ani za twarde,ani też za wolne ! A przede
Przepisy i porady kulinarneCiasto drożdżowe bywa kapryśne. A to nie chce rosnąć, a to trzeba je długo zagniatać. Ta zaparzana drożdżówka jest zupełnie inna. Nie trzeba jej wyrabiać – wystarczy wymieszać składniki łyżką, a dzięki zaparzaniu cały czas jest ciepła, dlatego rośnie dwa razy szybciej niż zwykłego ciasta drożdżowego – jedno wyrastanie trwa ok. 20 minut zamiast 40 czy 60. Ja do swojej
Poezja smakuProste pizzerinki z ciasta francuskiego z dodatkami w stylu włoskim... pomidorkami koktajlowymi, oliwkami, mozzarellą oraz bazylią. Mogą być świetną alternatywą dla tradycyjnych pizzerinek z ciasta drożdżowego - przygotowuje się je błyskawicznie, a do tego pysznie smakują. Aby je wykonać nie trzeba posiadać żadnych zdolności kulinarnych, gdyż w przeciwieństwie do ciasta drożdżowego, nie ma tu co zepsuć i każdemu się udadzą... Bardzo
Kuchnia MagdaLenyProste pizzerinki z ciasta francuskiego z dodatkami w stylu włoskim... pomidorkami koktajlowymi, oliwkami, mozzarellą oraz bazylią. Mogą być świetną alternatywą dla tradycyjnych pizzerinek z ciasta drożdżowego - przygotowuje się je błyskawicznie, a do tego pysznie smakują. Aby je wykonać nie trzeba posiadać żadnych zdolności kulinarnych, gdyż w przeciwieństwie do ciasta drożdżowego, nie ma tu co zepsuć i każdemu się udadzą... Bardzo
Kuchnia MagdaLenyluksusowego,słodkiego chleba spożywanego podczas Świąt Bożego Narodzenia,głównie w Niemczech i Holandii.Prawie cała północna Europa delektuje się w zimie tym smacznym ciastem pochodzącym z Niemiec.To dosyć ciężkie,zwarte ciasto drożdżowe zawierające dużą ilość rodzynków,skórkę pomarańczową i marcepanowe nadzienie.Jest zaskakujące pyszne i bardzo aromatyczne i choć to ciasto drożdżowe,to im starsze tym lepsze.Zawsze obowiązkowo posypane sporą ilością(...)mąkę,dodać cukier,letnie mleko i ubite jajka i hakiem wyrabiać ciasto.dodając kawałkami pokrojone w kostkę masło.Misę przykryć folią i pozostawić do wyrośnięcia delikatnie hakiem zagnieść powtórnie ciasto,dodać namoczone wcześniej owoce i mieszać do połączenia owoców z ciastem ciasto przełożyć na blat oprószony mąką i podzielić na 2 porcje.Każdą porcję rozwałkować formując owalny placek o grubości
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!ziaren siemienia lnianego. Dodatkowo: Masło do wysmarowania keksówki. Sposób przygotowania: W misce (u mnie od robota kuchennego) wymieszać ze sobą (łyżką lub mikserem przy pomocy haka do ciasta drożdżowego) składniki zaczynu tj. mąkę pszenną, letnią wodę i zakwas. Tak przygotowany zaczyn przykryć czystą ściereczką, owinąć szczelnie folią (ja wkładam do foliowej reklamówki i szczelnie ją zawiązuję) i odstawić w ciepłe(...)miski z zaczynem dodać pozostałe składniki ciasta chlebowego tj. obie mąki, wodę, sól, ziarna i pestki i dobrze wyrobić luźne ciasto (ja wyrabiam mikserem przy pomocy haka do ciasta drożdżowego). Przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 8 - 12 godzin do wyrośnięcia. Keksówkę dokładnie wysmarować masłem. Do tak przygotowanej formy przelać ciasto, przykryć czystą ściereczką, owinąć
Gospodyni Miejska